Frankie Lampard написа:megan fox написа:didayyord написа:Аз имам въпрос!!! Не съм много наясно с европейското законодателство, и затова се питам!!! Ами ако шейха реши да „дари" 150 - 200 милиона евро? Или има таван на даренията? Защото може да се приеме, като благотворителност за „бедния“ Манчестър Сити. Или на клубовете неможе да се дарява? И това евентуално няма ли да се зачита, като приход?
Точно тези дарения, които сега са позволени се опитва да блокира УЕФА. Защото сега покупките, които правят отбори като Сити и Челси стават точно по този начин, с дарени пари от собствениците на отборите.
Тука си прав, но не виждам как УЕФА може да ограничи тези дарение ... Примерно трансферите на Торес и Луиз бяха платени от джоба на Абрамович и едва около 6 милиона от Торес и 2,5 милиона от Луиз ще се отчетат в годишния доклад на клуба ... Но не виждам как УЕФА може да забрани на някой да помага на любимия си отбор например. Примерно аз ако реша да дам еди колко си лева за Чесли ? УЕФА ще ме спре, така ли ? Не виждам как може такъв смешен довод да издържи в нормален европейски съд.
Не виждаш ти и megan fox, защото разсъждавате в съвсем грешна посока!
1. Никой не забранява дарения от собственика към клуба, изкуствено надути рекламни договори и прочие. УЕФА казва, че ако не спазваш условията им за финансов феърплей, то няма да получиш един вид лиценз за участие в състезанията ШЛ и ЛЕ, които се провеждат под тяхната егида. Дай да видим как съда ще отмени условие, което е поставено като такова от организатора на един турнир? Това не означава, че ако Абрамович го сърби да купи футболисти за 200 млн. паунда, то отбора му ще спре да съществува или няма да може да участва във вътрешните турнири на Англия- ВЛ, купа на ФА и купа на лигата.
2. megan fox, даден клуб може и да накара фирма свързана със собственика му да сключи договор за 150 млн. паунда/евро/долара на година, но има начин и УЕФА да не го признае. В правото може и да няма такава категория, но в счетоводството има и тя се нарича "справедлива цена". Ти даваш пример с Барса за рекламен договор 30 млн. евро на година / ако съм запомнил правилно/, но тази сума не е много далече от подобни суми на подобни договори на други отбори- Ливърпул имат такъв за 20млн. паунда с бонусите/т.е. спечелени трофеи/, МЮ са също в орбитата на 20- те мил./плюс- минус/ и т.н. Няма как да е нормално обаче да докажеш, че има логика даден спонсор да налее пет пъти повече от реалната пазарна цена за подобен договор в дадена организация/клуб/, още повече пък за една година. Ще ми е интересно в един съдебен спор да чуя мнение на експерт /вещо лице както се казва в нашата съдебна система/, който да каже, че няма нищо ненормално в една такава ситуация.
3. Не е много ясна системата все още, но когато коментирате трансферната сума на един футболист, то не взимайте предвид цялата и стойност. Ако се върнем към счетоводството, то има един термин- амортизация. Ще рече, че на даден дълготраен актив /машина, сграда и т.н./, т.е. нещо което използваш пряко за да успееш да произведеш даден продукт/услуга, всяка година отписваш равна част от стойността му за амортизационния период. В повечето случаи в България става въпрос за 5 год. Ако това го приложим към един футболен клуб и трансфера на футболиста Х в него, то ще звучи приблизително по следния начин- играча е "купен" за 50 млн. паунда за срок от 5 год. Когато УЕФА разглежда баланса на въпросния клуб дали се вписва в правилата за феърплей, то тя ще вземе предвид разходи на клуба за футболиста Х 10 млн. паунда. През 2012 г. нови 10 млн. и "так дале".
4. Няма да се признава за приход на клуба и ситуация, в която някой плаща за тениската на даден играч нереална сума. Ако някой откупи тениската на Торес за 1 млн. паунда, то те няма да се признаят всички, а ще се признаят само 45 паунда, защото в клубния магазин на Челси можеш да си купиш колкото ти душа сака тениски на Торес за въпросната сума от 45 паунда. Да видим как някой ще оспори това в съда и ще спечели казуса!
Клубовете със сигурност ще намерят своите вратички за да заобиколят правилата, но това няма да стане по елементарния начин, който на вас ви идва на ум.