Изчезват ли гениите във футбола?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
MCMXIII
Контакти:

Re: Изчезват ли гениите във футбола?

Мнениеот MCMXIII » 19 апр 2015 12:53

bilyaletdinov написа:Най-големият футболист, който аз съм гледал като финес и талант определено беше Зидан. След време вероятно ще добавя и Меси и Роналдо, но нещата които правеше Зидан с топката бяха феноменални...

Щото не си гледал Марадона ;) Аз не го харесвах, по- скоро отборите в които играеше, но е номер 1 за мен. Зидан ми е номер 2. Той също играеше все в "любими отбори" за мен :(

Много убаво, че всички забравихте Кайзера, който не съм гледал, но поне требе да сме го чули :)
[center][wrapimg=]http://www.img-share.eu/main/download_image/1913fxPMh3F.jpg[/wrapimg][/center]

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 19 апр 2015 12:58

Конкретно по-въпроса... Да, според мен, гениите са на изчезване от съвременният футбол.

Футболът стана прекалено механизиран, отборен, играчите на силните отбори действат като един, подчинени на тактиката, схемата и изискванията на мениджъра/треньора.
Меси и КР са изключенията, което определено ще им отреди място сред гениите след време.
Просто те имат такива качества, че в какъвто и стил и схема да играе отбора им, те винаги ще изпъкнат.
Ест. освен тях има още 4-5 човека, дето никакви схеми и отборни игри не могат да прикрият таланта им на гении, но те тепърва има да постигат направеното от Меси и К. Роналдо.

Но като цяло тенденцията е футболът да става все по-колективен, схематичен и тактически, което в един момент ще доведе до това, на терена да гледаме 22-ма роботи.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 19 апр 2015 13:04

От една страна футболът вече стана почти изцяло тактика и дисциплина, от друга страна двете слънчица в Испания светят прекалено силно, което кара останалите звезди да бледенят. ;) :mrgreen:

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 19 апр 2015 14:09

Футболът е колективна игра.
Всички големи футболисти са еманация на големите отбори, в които играят и на съответната национална гарнитура. Пеле играеше сред виртуози и единствено реализираше головите им атаки. Кройф водеше летящите холандци с техния тотален футбол, променил из корени концепцията що е това съвременен футбол. Отборът на Кайзера (отново заобиколен от силни футболисти) успя да се противопостави успешно на този футбол и да го надгради. Дойде времето пак на бразилците със Зико и Компания. Почти веднага и оня отбор на Платини(само с едно-две чернички) и виртуози от неговия мащаб. После пак германците със Калето и без него. За Мародона - божествен от краката до ръката и отново със силни футболисти около него. Преди това Холандия с миланското си трио. И пак франасета със Зидан....Да не забравим и вечните италианци, които във всеки спорт действат като отбор и не ги гони манията за гениалност на един-единствен футболист. За испанците - също. Месито и КР7 играят в най-силните отбори и в нелоши национални гарнитури като състав, но нещо не могат да докарат нещата до Световна купа. Мъчно ми е, че не споменавам англичаните, макар че имаха и имат ярки единици, но те се реализираха в КЕШ.
Извод: Както големите футболисти правят един отбор голям, така и футболистите в един отбор правят най-добрия сред тях звезда.
Дори и наш Ицо е голям, защо игра в силен Цска, силна Барса и много силен национален отбор. За разлика от него Бербо тръгна от слаб Цска, немного силен Байер и Тотнъм и татуиран национална гарнитура.
А футболисти, които сменят през две години отборите си, са футболни прост.....Сещам се за един - Иб....

sunscres92
Контакти:

Мнениеот sunscres92 » 19 апр 2015 14:12

Тотнъм въобще не беше слаб, дори бяха един от Топ отборите в Европа, с Бербатов нямаха спиране.

Потребителски аватар
MCMXIII
Контакти:

Мнениеот MCMXIII » 19 апр 2015 14:23

sunscres92 написа:Тотнъм въобще не беше слаб, дори бяха един от Топ отборите в Европа, с Бербатов нямаха спиране.

Пич, имаш някаква мания за топ отбор, топ играч, топ едиквоси. Ако Тотнъм е топ, то Леверкузен е по- топ отбор. Поне играха на финал в ШЛ с Бербо ;) Смятай, да имаха два лева повече в Леверкузен и го бяха запазили, к'во щеше да става :)
[center][wrapimg=]http://www.img-share.eu/main/download_image/1913fxPMh3F.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 19 апр 2015 16:31

При наличието на Роналдо и Меси да зададеш такъв въпрос, значи че не си в час :lol:
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
visentii

Мнениеот visentii » 19 апр 2015 17:38

Old_death написа:Само си чешете езиците и егото . Първо всеки сам за себе си трябва да разбере какво означава футболен гений . В историята на футбола е имало и ще има стотици добри футболисти , но тия , които се влачели на плещите си целия отбор са по малко от десет . Това са футболните гении .
1. Пеле : Не напразно го нарекоха краля . Каквото и хубаво да кажем за него , все ще е малко .
2. Марадона : На 100% отговаря на изискванията да бъде наречен гений . Издигна Наполи от посредствен отбор в Калчото , до основен конкурент за титлата . Няма смисъл да напомняме и за приносът му към националния отбор на Аржентина .
3. Кройф : Основния виновник за възхода и титлите на Аякс и за доброто представяне на Холандия.
4 .Платини : Колкото и да не го харесвам като шеф на UEFA , не мога да отрека магията му като футболист . Основен виновник за първата европейска титла на Франция .
5.Зико : Невероятен плеймейкър . Може би един от най - добрите на тоя пост за всички времена . Не съм виждал играч , който да чете играта и да подава така , както го правеше той .
6. Зидан . Играч от типа човекът отбор . Лошото при него бе , че не бе постоянен в изявите си . Можеше да редува гениални изпълнение с безлични мачове .
7 . Гулит : Към него имам малко резерви , но го включвам в списъка си заради пълната му отдаденост към отбора по време на мач и пренебрегването на егото си заради тима .
8 и 9 .Това са Роналдо и Меси . Всички ги гледаме в момента и няма какво да се коментира.

p.s. Зная , че ще се намерят хора , които няма да се съгласят с мен , но всичко това е въпрос на вкус . Може и да съм пропуснал някой , но според мен това са хората , които могат да бъдат наречени футболни гении.

Добре написано и обосновано, но защо няма вратари...никой не пише за вратарите, а има гениални футболисти сред тях.
Като се започне от Лев Яшин и Сеп Майер и се стигне до Дино Дзоф, Тони Шумахер, Оливер Кан...Дори се сещам за Жан-Мари Пфаф, който крепеше белгийския отбор в най добрите му години.
Добрия вратар е половин отбор, но те винаги са пренебрегвани.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 апр 2015 19:50

THE G.A.M.E написа:Конкретно по-въпроса... Да, според мен, гениите са на изчезване от съвременният футбол.

Футболът стана прекалено механизиран, отборен, играчите на силните отбори действат като един, подчинени на тактиката, схемата и изискванията на мениджъра/треньора.
Меси и КР са изключенията, което определено ще им отреди място сред гениите след време.
Просто те имат такива качества, че в какъвто и стил и схема да играе отбора им, те винаги ще изпъкнат.
Ест. освен тях има още 4-5 човека, дето никакви схеми и отборни игри не могат да прикрият таланта им на гении, но те тепърва има да постигат направеното от Меси и К. Роналдо.

Но като цяло тенденцията е футболът да става все по-колективен, схематичен и тактически, което в един момент ще доведе до това, на терена да гледаме 22-ма роботи.

Едно време, като завърших втори или трети клас, ми подариха, щото бех отличник, накрая на годината една книжка с интервюта на тогавашни футболни звезди.Всички обясняваха, как футболът е станал по-бърз, атлетичен и тактически и в наше (тогавашно) време, не било възможно човек да играе индивидуално като Гаринча или Стенли Матюс, нямало кой да го остави. По същото тяхно време вече е изгрявала звездата на Марадона.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 апр 2015 20:06

NOMER14 написа:Футболът е колективна игра.
Всички големи футболисти са еманация на големите отбори, в които играят и на съответната национална гарнитура. Пеле играеше сред виртуози и единствено реализираше головите им атаки. Кройф водеше летящите холандци с техния тотален футбол, променил из корени концепцията що е това съвременен футбол. Отборът на Кайзера (отново заобиколен от силни футболисти) успя да се противопостави успешно на този футбол и да го надгради. Дойде времето пак на бразилците със Зико и Компания. Почти веднага и оня отбор на Платини(само с едно-две чернички) и виртуози от неговия мащаб. После пак германците със Калето и без него. За Мародона - божествен от краката до ръката и отново със силни футболисти около него. Преди това Холандия с миланското си трио. И пак франасета със Зидан....Да не забравим и вечните италианци, които във всеки спорт действат като отбор и не ги гони манията за гениалност на един-единствен футболист. За испанците - също. Месито и КР7 играят в най-силните отбори и в нелоши национални гарнитури като състав, но нещо не могат да докарат нещата до Световна купа. Мъчно ми е, че не споменавам англичаните, макар че имаха и имат ярки единици, но те се реализираха в КЕШ.
Извод: Както големите футболисти правят един отбор голям, така и футболистите в един отбор правят най-добрия сред тях звезда.
Дори и наш Ицо е голям, защо игра в силен Цска, силна Барса и много силен национален отбор. За разлика от него Бербо тръгна от слаб Цска, немного силен Байер и Тотнъм и татуиран национална гарнитура.
А футболисти, които сменят през две години отборите си, са футболни прост.....Сещам се за един - Иб....

И в какви силни отбори е играл Марадона, че не разбрах? Колко са били силни на Зидан съотборниците в националния отбор се видя, когато се отказа. За Пеле пишеш, като да си го гледал лично, ма може би си си бил забравил очилата на пианото, щото той не е реализирал атаките на другите, на тоя пост, "артилейро", както са му викали в Бразилия тогава, в Сантос е играел Тониньо, а в националния отбор Вава, по-късно Тостао, Пеле е играел по-назад, нещо като днешния плеймейкър.

А извън това, колко съм паметен, идеята ми е, че футболистите са различни, даже и от най-великите има повече и по-малко зависими от отбора. Меси например, в Аржентина не е същия, без съотборниците от Барселона. А Роналдо си е сам за себе си и хич не му се променя играта от това, че в Португалия няма такива колеги като в Реал. През 80-те Марадона беше индивидуалист и блестеше еднакво навсякъде, а големият му конкурент Платини беше много по-зависим от съотборниците.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Върни се в “Футбол - Свят”