Thsmith написа:doktora25 написа:Thsmith написа:и това колко мача те накара да гледаш на тези отбори?
Какво значение има това? Футболът трябва да се развива и то не само на 4-5 места, а това може да стане единствено чрез разпределение на паричните потоци между клубове от възможно най-голям брой държави. Какво значение има дали аз ще гледам даден мач или не? Да не говорим, че колкото на някой може да му е безинтересен мач с участието на Марибор или български клуб, толкова на мен ми е безинтересен мач между 3-тите/4-тите отбори в Португалия, Франция и Испания примерно.
Чааакай сега. За какви парични потоци говорим? От къде ще дойдат тези пари? Нали не смяташ, че големия брой държави може да генерира някакъв паричен поток? Ако формата е само шампионите, ТВ правата ще носят приходи като нашата А група и никой няма да плаща за тях. BBC ли ще вземе Разград и Марибор или ще разчиташ на БНТ да генерира паричен поток?
Значението е,че от това дали гледаш мача (не визирам конкретно теб, а зрителят като цяло) идват пари. Спонсорите плащат за да гледа някой отбора им, а не за да ги гледат роднините на играчите. Няма зрители = няма пари.
Съвсем друга тема е това колко е помогнало за развитието на футбола в дадена държава това участие и паричен поток. Аз поне не виждам А група да е станала по добра или по гледана след участието на Левски или на Разград. Точно обратното, но това не е предмет на дискусията.
Въпросът е да се намери златната среда между двете неща, да не се дават крайни оценки и обобщения, а да се прецизират цифрите така че хем интересът да е достатъчно голям, хем генерираните пари да отиват в по-голям брой държави.
Какво би се получило при предложения формат?
Половината места се резервират за отбори от 4-те най-големи първенства. Да кажем, че те биха генерирали достатъчно голям интерес. 5 места се резервират за "шампионския поток" - нашите хора, а останалите 11 за по 1 или 2 отбора от държавите от 5-то до 12 място. Би било несправедливо тези отбори да получат по-малко квоти, но 2-рите отбори от тези първенства не мисля че биха генерирали достатъчно интерес.
От гледна точка на гледаемостта явно нещата не биха стояли зле при предложения формат, но биха могли и да се подобрят в аспекта за който говоря поради следните причини:
-Във всяка от "по-скромните страни" мач с участието на техен отбор би предизвикал много по-голям интерес от сблъсък между които и да било грандове. Респективно интересът към целия турнир в тази страна ще се повиши.
-Всеки, който е привърженик на някой от грандовете би предпочел да гледа мач на любимия си отбор, дори и срещу по-скромни съперници пред някой по-равностоен сблъсък между други отбори на които не симпатизира.
-Малко са тези, които гледат повече от 2 мача от ШЛ на седмица. При положение, че само 5 отбора "не предизвикват
интерес" то всяка седмица би имало най-малко по 4 "атрактивни" сблъсъка - излишно много.
Какво трябва да се направи?
Ами чисто и просто "шампионският поток" да получи още 2 или 3 квоти. Т.е. квотите на страните между 5-то и 7-мо място правилно искат да ги намалят, но просто трябва да е за наша сметка, а не за сметка на Англия, Испания, Германия и Италия.
Най-лесното е сега като излязат групите да видим какви биха били при предлагания формат и какви при този, който аз предлагам.