Хосеп Гуардиола - Официална тема

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

CSKA69
Контакти:

Re: Хосеп Гуардиола - Официална тема

Мнениеот CSKA69 » 20 апр 2025 09:46

Alexx написа:Швайнщайгер: Германският футбол страда заради ефекта от престоя на Гуардиола в Байерн

Легендата на Байерн (Мюнхен) и германския футбол Бастиан Швайнащайгер назова част от причините за лошите резултати на Бундестима в последно време. Сред тях бившият халф посочи старанието на много от клубните отбори да копират стила на Байерн, наложен по времето на Джосеп Гуардиола начело на баварците.

“Ситуацията в националния отбор и в германския футбол като цяло е сложна. Мисля, че е настъпило време за промени. Когато Гуардиола дойде в Байерн, всички решиха, че трябва да налагат същия стил - с множество къси подавания. Загърбихме традиционните си ценности. Другите отбори виждаха в Германия колектив от бойци, които не спират да тичат и никога не се предават. В последните 7-8 години забравихме за силните си страни и започнахме да обръщаме повече внимание на пасовете с пета. Това е една от причините за спада в представянето на тима”, обясни Швайнщайгер.

Гуардиола прекара три сезона в Байерн - между 2013 и 2016 година, като във всеки от тях баварците триумфираха в Бундеслигата, но не успяха да спечелят Шампионската лига. Швайнщайгер беше основен футболист в състава на Пеп през първите му два сезона на “Алианц Арена”, а след това премина в Манчестър Юнайтед.

Швайни коментира и интереса на Байерн към Хари Кейн. Той е на мнение, че английският национал трябва да направи всичко възможно, за да премине в германския гранд

Бившият старши треньор на Милан, Ювентус и Реал Мадрид Фабио Капело заяви, че Пеп Гуардиола има голяма вина за това футболът да изгуби своята идентичност.

78-годишният италианец, който изведе Милан до трофея в Шампионската лига през 1994 година, каза, че уважава Гуардиола, но арогантността на испанеца му е коствала поне няколко трофея.

"Знаете ли какво не харесвам в Гуардиола? Неговата арогантност. Единствено Шампионската лига, която спечели с Манчестър Сити, беше без да се опитва да прави някакви странни неща в решаващите мачове. Във всички други години в Манчестър и в Мюнхен той се опитваше да бъде протагонист в най-важните моменти. Променяше неща, само за да може да каже: "Не са играчите тези, които печелят, аз съм". Тази арогантност му коства няколко трофея в Шампионската лига. Уважавам го, но за мен точно това е причината", каза Капело.

"Освен това, макар това да не е пряка негова вина, той направи достатъчно много, за да навреди на футбола. Всички прекараха десет години в опити да го копират. Това унищожи италианския футбол, който загуби своите основи. Аз казвах: "спрете, вие нямате играчите, които има Гуардиола". Дори се роди схващането, че това е единственият начин, по който да играеш добре. Това се превърна в катастрофа и отказа много хора от футбола. Вече всички гледат само избрани моменти от мачовете, защото кой иска да гледа 90 минути хоризонтални пасове, когато няма никаква битка и никакво бягане по терена?", добави още Капело, който бе селекционер и на националния отбор на Англия.

"Добрата новина е, че футболът продължава своя ход и отново се изменя. Испанците показаха на европейското първенство, че можеш да печелиш, когато играеш директен футбол. Тяхна бърза игра с две много остри крила ми допадна", призна Капело

Did Pep Guardiola Ruin Football?
https://www.youtube.com/watch?v=pxSdbhztjko&t=8s

From Ronaldinho to Robots: How Football Killed Creativity
https://www.youtube.com/watch?v=CAguK4fLOiM
Изображение

Изображение

Bog_Puyol

Мнениеот Bog_Puyol » 22 апр 2025 18:37

Мда, сега разбрахме че Гуардиола с пистолет в слепоочието в главите на останалите треньори ги принуждава да го копират... Аз винаги съм бил на мнение, че всеки топ треньор от съвремието или близкото и по-далечно минало има свой почерк, който е уникален и го отличава от другите. Най-малко пък може да сравняваме треньори от различни епохи, след като футбола се развива и променя динамично. Кройф приключи с треньорстването 1996г, а Гуардиола застъпи в Барса 2008ма. Ми колкото и да гледам мачове на едните и другите, просто футбола е различен, динамиката на игра, атлетизма, пресата и т.н. да не говорим че при Кройф до началото на 90те можеше да връщаш топката на вратаря с крак, а това буквално правеше играта съвсем различна от съвременния футбол.
Рашка капут, Буданов салют ! Изображение

CSKA69
Контакти:

Мнениеот CSKA69 » 22 апр 2025 21:17

Bog_Puyol написа:Мда, сега разбрахме че Гуардиола с пистолет в слепоочието в главите на останалите треньори ги принуждава да го копират... Аз винаги съм бил на мнение, че всеки топ треньор от съвремието или близкото и по-далечно минало има свой почерк, който е уникален и го отличава от другите. Най-малко пък може да сравняваме треньори от различни епохи, след като футбола се развива и променя динамично. Кройф приключи с треньорстването 1996г, а Гуардиола застъпи в Барса 2008ма. Ми колкото и да гледам мачове на едните и другите, просто футбола е различен, динамиката на игра, атлетизма, пресата и т.н. да не говорим че при Кройф до началото на 90те можеше да връщаш топката на вратаря с крак, а това буквално правеше играта съвсем различна от съвременния футбол.

Причината толкова много треньори да се опитат да копират Гуардиола е неговата успеваемост, която дори най-големите му хейтъри трябва да признаят, е впечатляваща. Проблемът е, че както казваш ти, всеки треньор е уникален сам за себе си и дори да вземеш генералната идея, пак няма как да вземеш цялостния процес на подготовка, тактика и визия за футбола на дадения треньор. Да не говорим за качествата на футболистите, с които той разполага..Оттам се получават некачествени копия, които изкарват лошо име на оригинала. Двете клипчета, които съм постнал са много добре направени и обясняват доста добре състоянието на съвременния футбол в ерата на Гуардиола ;)
Изображение

Изображение

Ponko
Контакти:

Мнениеот Ponko » 18 май 2025 13:03

Понеже е много тихо тук минавам да кажа само на любителите статистици, че това беше най-ужасния сезон в кариерата на плешивия. Финалът вече беше само черешата на тортата. Машала Пеп!

Върни се в “Футбол - Свят”