Тик-Так1892 написа:Betchualeng Arnaikem написа:Ако гледате кой на какъв пост е играл няма да я докарате до никъде. Факта, че вратарите сред треньорите са малко е логичен: колко вратари има спрямо останалите футболисти?
Фактите сочат друго.Тази логика за сега е доста вярна.
Не казвам, че нападателите-треньори са повече от треньорите, играли на друг пост, нито колкото тях. Но определено ги има и някои от тях са оставили сериозен отпечатък там, където са работили, постигайки запомнящи се успехи и в международен план. Всъщност много от приетите за добри треньори нямат на международната сцена успехите на част от тях.
Някой тук е дал като примери Фърги - историческа фигура за Юнайтед, остава в историята и на британския и европейския футбол; Милев - име-епоха за ЦСКА и Кройф (4 континентални трофея). Аз бих допълнил Михелс от Холандия (смятан за създател на тоталния футбол), Клъф (5 континентални трофея) от Англия и Стабиле (6 континентални трофея) от Аржентина, Мат Бъзби (който вдига от руините и превръща Юнайтед в голям отбор след ВСВ). При това аз не съм футболен историк, което значи че сигурно има и още, за които не се сещам или си нямам и понятие на какъв пост са играли.
Макар и да не е бил треньор на отбора си струва да спомена и Сантяго Йесте. Повече известен като Сантяго Бернабеу (въпрос на прочит на името му). Доколкото знам е заемал постове генерален секретар (не знам каква е била работата на заемащия поста) и президент.