Манкиране на футбол

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
keano_sj

Манкиране на футбол

Мнениеот keano_sj » 21 юли 2011 20:28

Когато преди около двадесетина дни написах една непретенциозна статия, озаглавена "Студена бира и мека възглавница вместо Копа Америка" мнозина ми се изсмяха и се опитаха да ме пародират. Във въпросното есе идеше реч за мача на откриването и последвалите изводи за развитие на целия турнир. Засегнати бяха бегло спортно-техническите характеристики на водещите отбори в Южна Америка, но считам че те не са толкова важни към момента, колкото цялостното отношение на едни от най-титулованите футболисти към провеждащия се форум. И те са си прави. Вместо да си чупят краката по изсъхналите от жегата аржентински ниви, биха могли например да си се плицикат в басейна на някой хотел в Ибиза с бронзова манекенка на рамо и чаша ледено мохито в ръка. Разбирам ги. Дебеловратите функционери от ФИФА и УЕФА създадоха толкова непосилен календар, че на националните футболисти не им остава и капчица време за релакс и разпускане след тежките и натоварени шампионатни сезони. За горепосочените господа е важно всеки божи ден да има футбол някъде по света, машината да е задвижена, да се вливат свежи парични средства от телевизии и реклами и въобще софрата да е винаги сложена, а те само да посягат и да си вземат колкото им се ще. Нито Блатер, нито Платини ги е еня за кокалчетата на Масчеано или за пищялите на Бастиан Швайнщайгер. Оттук се стигна до абсурда велики сили като Бразилия и Аржентина единствено да манкират футбол и да им се налага да участват в зле скроени сценарии. Отпадането на двата тима след "кораво" съперничество и "драма" на дузпите е само алабалистика за футболни наивници. Фалшивото послание лъха отвсякъде:" Ето вижте! Борихме се яко, дадохме всичко от себе си, изядохме тревата...но просто нямахме късмет." С тези измислени,оправдателни аргументи бе спестена много работа на полицейските органи в двете държави. Държави, в които футболът не е просто игра. И където срамни изяви се посрещат от феновете на нож- последен пример ексцесиите след отпадането на гранда Ривър Плейт.
Ситуацията и в Европа е аналогична. Тук за разлика от южноамериканските синове на вятъра, част от футболистите се влагат тотално на такива шампионати- дали заради по-висока лична дисциплина или морал, дали с мотив себедоказване или финансови стимули, но съществуват европейски играчи, които дори само за идеята с чест носят националната емблема на гърдите си. Такива са пичовете от тима на Холандия и тези от Бундестима например. Прибавям към тях и испанците, които след много години на неуспехи сега са на гребена на вълната и са пределно амбицирани да останат за дълго време там. Горепосоченото изключение обаче просто потвърждава правилото.
Както аз обичам през отпуска си да си топя краката и отпивам от хладната ракия, така и професионалният футболист търси комфорт и тотална почивка през малкото свободно време в годината, незаето от подготовки и досадни лагери. Само кърлежите от ФИФА и УЕФА не го разбраха. Май на тях елементарните човешки желания и нужди са им напълно чужди.

Истинският футболен блог- http://footfiesta.blogspot.com/ !!!

Потребителски аватар
welldonehero
Контакти:

Re: Манкиране на футбол

Мнениеот welldonehero » 21 юли 2011 20:45

Донякъде съм съгласен.Но не бива да се подценява и участието на клубовете,не само ФИФА и УЕФА са виновни.Примера, който веднага ми изплува е отсъствието на Кака от тима на Бразилия...

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 21 юли 2011 21:17

Аз не съм гледал нито един мач от Копа Америка и не съжалявам изобщо!
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
CSKARCHETO-BS
Контакти:

Мнениеот CSKARCHETO-BS » 21 юли 2011 21:28

W84me написа:Аз не съм гледал нито един мач от Копа Америка и не съжалявам изобщо!

+1

Потребителски аватар
welldonehero
Контакти:

Мнениеот welldonehero » 21 юли 2011 21:49

W84me написа:Аз не съм гледал нито един мач от Копа Америка и не съжалявам изобщо!

Единственото хубаво нещо,което видях,бяха спасяванията на вратаря на Парагвай срещу Бразилия...

Потребителски аватар
жълт ламтурник

Мнениеот жълт ламтурник » 22 юли 2011 00:07

Защо си помисли, че ще има поне 10 човека, които ще разберат темата ти..тук?!
Ако съм на мястото на бразилците и аржентинците.. сигурно също ще манкирам, след тежките сезони.80 мача на сезон са си по мач на 4.5 дена, ако не се броят почивките.Иначе стават по мач на 2.5-3 дена.Да, на тях за това им се плаща, но някой да е виждал машина да работи нон стоп, през цялата година, без малка почивка поне?Колко дни в годината (сезона) има почивка Меси (примерно)?
Колкото и да обичам България, ако трябва да се лиша от единият си месец почивка, за да задоволя егото на УЕФА... сигурно няма да се раздам докрай.. защото краят вече съм го достигнал след тежкият сезон.

Върни се в “Футбол - Свят”