ФФП на Уефа

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
dxl
Контакти:

ФФП на Уефа

Мнениеот dxl » 21 май 2011 08:20

От сезон 2012/13 УЕФА иска да въведе финансов фейърплей (ФФП) за отборите. Това, казано на прост език общо-взето, значи, че отборите не могат да генерират огромни загуби, също да държат дългове и пр. (За всички предполагам е ясно, че ако Шейх Мансур даде 180млн. евро за Роналдо, това ще се отчете като загуба на средства, който той трябва да коменсира някак (с приходи - попринцип)).

Тъй като правилата още са малко мътни, идеята е, че даденият отбор рябва да поддържа някакъв баланс на парите, с които разполага. Сещате се, че бюджетът на Челси не е колко са парите на Абрамович...
Тоест, няма да може Сити да купят Роналдо 180млн., Меси за 200млн., Робен за 100млн, Шави за 150 и Иниеста за 100млн., а в същото време да отчете приходи (което е различно от печалба) на стойност - 150млн (да речем).

Казано най-просто - отборите трябва да харчат толкова, колкоо имат и да не са на минус в крайна сметка. (Е, ще има лек гратис - в мониторинговия период, който май ще е две години, ще са допустими загуби от по 45млн. Мисля на сезон).
Странното е обаче, че към въпростният биджет за ФФП не влизат разходи към ДЮШ и прилежащите терени към стадиона и пр. За някои отбори това ще спести някой и друг милион. Както и да е.

Тва е един вид "непопулярна" мярка за спиране на разхищението на пари, пръскани за трансфери. Някои хора ще кажат, че това са поредните глупости, които убиват истинският футбол, но аз съм за. Да не би пък пачките на Реал, Сити и Барса да не го убиват?

С голямо нетърпение очаквам да видя как ще действат отбори именно като Реал, Сити, Барса, Ман Ю, Милан и пр. (Все отбори, които пръскат големи суми за трансфери).

Честно казано почти не мога да се сетя за отбори (големи), които не наливат пари на килограм за играчи. На първо четене в главата ми изникват Байерн (който обаче тоя сеозн ще пръснат може би 50-60млн за трансфер, но попрницип никога не са били отбор даващ десетки милиони), Арсенал и Аякс.

Много хора може би ще кажат, че Барса налага юноши - да, но все пак - стига ми да видя колко пари е дал Пеп за трансфери...

Какви са вашите мнения по това правило, което евентуални УЕФА ще въведе?
Илиян Илиев: "Този пък, страничният, Костадин Ангелов ми каза: "Мани се от тука, ше ти прасна една глава".

vvessel написа: Добре че дойде Матеус, та да запишем загуба и от Корсика, че почти не остана отбор от Европа от който не сме падали.

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Re: ФФП на Уефа.

Мнениеот storm » 21 май 2011 09:35

Време му е на футбола да се уравновеси ...
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

emo_75
Контакти:

Мнениеот emo_75 » 21 май 2011 09:36

dxl написа:От сезон 2012/13 УЕФА иска да въведе финансов фейърплей (ФФП) за отборите. Това, казано на прост език общо-взето, значи, че отборите не могат да генерират огромни загуби, също да държат дългове и пр. (За всички предполагам е ясно, че ако Шейх Мансур даде 180млн. евро за Роналдо, това ще се отчете като загуба на средства, който той трябва да коменсира някак (с приходи - попринцип)).

Тъй като правилата още са малко мътни, идеята е, че даденият отбор рябва да поддържа някакъв баланс на парите, с които разполага. Сещате се, че бюджетът на Челси не е колко са парите на Абрамович...
Тоест, няма да може Сити да купят Роналдо 180млн., Меси за 200млн., Робен за 100млн, Шави за 150 и Иниеста за 100млн., а в същото време да отчете приходи (което е различно от печалба) на стойност - 150млн (да речем).

Казано най-просто - отборите трябва да харчат толкова, колкоо имат и да не са на минус в крайна сметка. (Е, ще има лек гратис - в мониторинговия период, който май ще е две години, ще са допустими загуби от по 45млн. Мисля на сезон).
Странното е обаче, че към въпростният биджет за ФФП не влизат разходи към ДЮШ и прилежащите терени към стадиона и пр. За някои отбори това ще спести някой и друг милион. Както и да е.

Тва е един вид "непопулярна" мярка за спиране на разхищението на пари, пръскани за трансфери. Някои хора ще кажат, че това са поредните глупости, които убиват истинският футбол, но аз съм за. Да не би пък пачките на Реал, Сити и Барса да не го убиват?

С голямо нетърпение очаквам да видя как ще действат отбори именно като Реал, Сити, Барса, Ман Ю, Милан и пр. (Все отбори, които пръскат големи суми за трансфери).

Честно казано почти не мога да се сетя за отбори (големи), които не наливат пари на килограм за играчи. На първо четене в главата ми изникват Байерн (който обаче тоя сеозн ще пръснат може би 50-60млн за трансфер, но попрницип никога не са били отбор даващ десетки милиони), Арсенал и Аякс.

Много хора може би ще кажат, че Барса налага юноши - да, но все пак - стига ми да видя колко пари е дал Пеп за трансфери...

Какви са вашите мнения по това правило, което евентуални УЕФА ще въведе?

ако някой си мисли,че това ще ги спре значи е меко казано наивен.пак ще намерят вратички.какъв например е проблема Челси да подпише фективен рекламен договор с някоя фирма на Абрамович за баснословна сума(например 300-500 милиона) и тези пари да бъдат генерирани като приход на клуба.не това е решението,по-правилно и ефикасно ще е да се сложи таван на трансферните суми.не че и тогава няма да има вратички,но ще е по-добре.

TcViro
Контакти:

Мнениеот TcViro » 21 май 2011 09:52

:) няма проблем с фиктивните договори но само в България :) иначе вратички ще се намират УЕФА ще се пробва да ги затваря и така докато не се изчистят нещата - твърдо съм за ФФП макар че мисля че това няма да помогне на малките отбори - иначе и това с таваните е вариант (мисля че НБА , НФЛ , НХЛ имат такива тавани или бяха тавани на заплатите при тях ) най - добрият вариант е като във Fifa Manager - отбор да харчи толкова за трансфери колкото са му приходите от трансфери , тогава и всеки трансфер ще се обявява
Последна промяна от TcViro на 21 май 2011 09:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
storm
Контакти:

Мнениеот storm » 21 май 2011 09:55

Ако това се случи футбола ще стане както преди 20-тина години интересен ..
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 21 май 2011 12:30

"ако някой си мисли,че това ще ги спре значи е меко казано наивен.пак ще намерят вратички.какъв например е проблема Челси да подпише фективен рекламен договор с някоя фирма на Абрамович за баснословна сума(например 300-500 милиона) и тези пари да бъдат генерирани като приход на клуба.не това е решението,по-правилно и ефикасно ще е да се сложи таван на трансферните суми.не че и тогава няма да има вратички,но ще е по-добре."
==================================================================
Доколкото четох някъде точно на тези вратички са им намерили противодействие . Примерите които се даваха са следните . Челси или Сити или който и да било отбор подписват фиктивен договор за спонсорство за 300 млн. на година и си го отразяват в баланса , УЕФА обаче гледайки баланса няма да брои този договор за сумата от 300 млн. а ще гледа практиката (например най-скъпия рекламен договор на Барселона от 40 млн. на сезон примерно) и ще вземе в предвид не 300 млн. а 40 млн. другите 260 няма да се уважат от комисията за ФФП. Другия пример който дадоха е момента в който шейх Мансур плаща 50 млн. паунда за някакъв артикул притежание на клуба му Ман.С , примерно футболна топка . В този случай също комисията за ФФП няма да се съобрази със сумата по такава сделка а ще приеме за реален приход истинската цена на тази топка примерно 30 паунда .

Потребителски аватар
dxl
Контакти:

Мнениеот dxl » 21 май 2011 13:27

Абе колеги, то че Абрамович може от едно дружество в друго да си "прелее" парите - може. Та дори и не от негово дружество, а на "приятел". Идеята обаче e именно да не се позволява това, както спомена по-горе колегата.
Пък и едни такива фиктивни траснфери на пари обикновенно са наблюдавани от едни други комисии, които нямат общо с УЕФА...
Илиян Илиев: "Този пък, страничният, Костадин Ангелов ми каза: "Мани се от тука, ше ти прасна една глава".

vvessel написа: Добре че дойде Матеус, та да запишем загуба и от Корсика, че почти не остана отбор от Европа от който не сме падали.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 23 май 2011 17:01

Towa e голяма грешка.

Върни се в “Футбол - Свят”