Може ли един българин да е истински ФЕН на чужд отбор?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Може ли един българин да е истински ФЕН на чужд отбор?
Ами според мен си истински фен.За мен нищо не може да се сравни като усещане и вярност с ЦСКА, но... Подкрепям Валенсия и Челси от много години и винаги изживявам успехите и провалите им.След финала на ШЛ тази година цяла вечер не бях на себе си от яд....
- LordVOODOO
За мен футбола е моята религия, а моят бог се казва БАРСЕЛОНА!!! Гледал съм много мачове на отбора на живо, за последно Ел Класико. Заради отбора научих испански език - първият път когато бях на Камп Ноу си купих книгата с историятана клуба (казва се Dichoso Barcelona - Единствената/неповторимата Барселона) и за да мога да разбера всичко се хванах и научих езика. Знам им песните и имам всеки един артикул, който може да се купи от магазина им. На сън да ме бутнеш и мога да разкажа цялата история на клуба. Ако можех, щях да се пренеса да живия на стадиона! Бил са на много места по света, но само две ме карат да се чувствам по незабравим и неописуем начин - на връх Шипка и на Камп Ноу! Когато съм на едно от тия две места за мен времето просто спира. Нямам умора, не усещам нито жажда, нито глад, нито студ... мога да седя с месеци, че и години там. Дори, когато съм си в нас не се чувствам толкова комфортно, колкото на трибуните на стадиона на Барса.
И какво след като съм българин излиза, че не съм фен на отбора ли? Да бе да! Хайде някой от тия дето плюят по нас "чуждопоклонниците" да дефинира понятието фен - да видим дали го изпълняваме!
Както в един момент почваш да обичаш някоя жена, така в един момент почваш да обичаш един отбор. Аз лично, откакто се помня съм фен на Барса и обичам този отбор. Най-странното е, че колкото аз обичам Барса, толкова баща ми обича Реал!
Барса завинаги в моето сърце!
И какво след като съм българин излиза, че не съм фен на отбора ли? Да бе да! Хайде някой от тия дето плюят по нас "чуждопоклонниците" да дефинира понятието фен - да видим дали го изпълняваме!
Както в един момент почваш да обичаш някоя жена, така в един момент почваш да обичаш един отбор. Аз лично, откакто се помня съм фен на Барса и обичам този отбор. Най-странното е, че колкото аз обичам Барса, толкова баща ми обича Реал!
Барса завинаги в моето сърце!

- Gunners
- Контакти:
Напълно подкрепям LORDVOODOO, ето това се казва истински фен, напълно съм съгласен с теб, и аз съм като теб само, че съм от Арсенал.
Това, че ти не си ходил на мач на любимия си отбор не значи че и другите не са
Познавам много хора, които са истински фенове на Арсенал, знаят много песни и познават историята на отбора от А до Я, аз също съм един от тях. Отбора те кара да чакаш с затаен дъх всеки уикенд за да може да наблюдаваш своя любим отбор на който симпатизираш. Така минава по-бързо тежката работна седмица. Арсенал не е просто футболен клуб, той е начин на живот, религия за други. Важното е да разбереш ценностите в живота чрез твоя отбор, да разбереш, че Арсенал не е за една купа, не е за един ден, той е начин на живот за някои. Аз лягам и ставам с Арсенал в продължение на много години вече и това няма да се промени. Та, отговора е ДА !!! Можеш да бъдеш фен на чуждестранен отбор стига да си запален, отдаден и верен на тима който подкрепяш и да си с него в добро и в лошо. 
Изобщо не си прав. Ако наистина си фен и обичаш ИСТИНСКИ този отбор ти викаш с пълно гърло за тях всяка седмица и въпреки, че подкрепата ти не може да я усети никой това изобщо не значи, че не моеже да си фен на чужд отбор, защото Арсенал може и без теб, НО ТИ САМИЯ НЕ МОЖЕШ БЕЗ АРСЕНАЛ, АРСЕНАЛ ГО НОСИШ В СЪРЦЕТО СИ, и това няма да се промени. ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ФЕНОВЕ НА ДРУГИ ОТБОРИ.

Cesc Fabregas написа:Пичове,не знам за вас,но според мен това не може да стане по няколко причини:
1.Как можеш дас и ФЕН на един отбор,след като никога не си му ходил на мач и не си усетил атмосферата на стадиона?
2.Как можеш да си ФЕН на един чужд отбор,като не му знаеш дори и една песен на агитката?
Разбира се,всеки има отбори,за които "стиска палци",например аз за Арсенал,но не мога да кажа че съм им фен.Харесват ми играчите,треньора и тн,но само толкова!Много ми е смешно,като питам някой от кой отбор е,той да ми каже-"От Манчестър Юнайтед"(например).Как става тоя номер,повечето дори не им знаят и историята!
Кажете какво мислите вие по въпроса,без псувни и обиди ако може!
Това, че ти не си ходил на мач на любимия си отбор не значи че и другите не са

Cesc Fabregas написа:Да,доста верни неща казваш,просто всеки трябва да си изясни за себе си какво означава ФЕН.Това е човек,който подкрепя своя отбор и вика за него с цяло гърло и е готов на всичко за него!А кото викате за Реал,Арсенал,Челси или който и да е пред телевизора,трудно някой ще усети вашата подкрепа!П.С. всеки си има предпочитани отбор от чужбина,напълно нормално е !Но трудно можеш да им бъдеш ФЕН!
Изобщо не си прав. Ако наистина си фен и обичаш ИСТИНСКИ този отбор ти викаш с пълно гърло за тях всяка седмица и въпреки, че подкрепата ти не може да я усети никой това изобщо не значи, че не моеже да си фен на чужд отбор, защото Арсенал може и без теб, НО ТИ САМИЯ НЕ МОЖЕШ БЕЗ АРСЕНАЛ, АРСЕНАЛ ГО НОСИШ В СЪРЦЕТО СИ, и това няма да се промени. ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ФЕНОВЕ НА ДРУГИ ОТБОРИ.

- Gunners
- Контакти:
Добре кажи ми какво толкова му е интересното на нашето първенство, то може ли дори да се нарече първенство ??? Виж ни само отборите, виж стадионите на които се играят футболни срещи и условията за детско-юношеския футбол. Цялата простащина, която се излива преди, по време и след края на мача от фенове, играчи, съдии, медии и.т.н. те отвращава от това да посещаваш мачове. Да не говорим за корупцията, която съществува в България. Ние сме със 100 години назад, защото когато в Англия са се създавали футболни клубове ние още сме били под робство
Но, да не се отклоняваме толкова от темата и да не влезаме в спорове пак за БГ футбола защото темата е безкрайна...
Аз също симпатизирам на отбор от България, който е в Б група от много години. Посещавам мачовете им не толкова заради "мършите" които в момента играят в него, а заради името на отбора в миналото.

Но, да не се отклоняваме толкова от темата и да не влезаме в спорове пак за БГ футбола защото темата е безкрайна...
Аз също симпатизирам на отбор от България, който е в Б група от много години. Посещавам мачовете им не толкова заради "мършите" които в момента играят в него, а заради името на отбора в миналото.

- LordVOODOO
Rodn1 написа:Gunners сигурно е прав за себе си ,но мен ми е интересно друго .Какво кара вас чуждопоклоннците да се събуждате с мисълтта за Арсенал/Юнайтед/т.н вместо да се сабуждате с мисълтта за Левски/ЦСКА/Ботев/т.н?
A защо не? Ако за момент игнорираме от коя страна ни е любимият отбор, все пак говорим за футбол. Разликата е в това, че извън България има едно нещо, което се нарича култура! Въпреки, че съм фен на испанският футбол трябва да призная едно нещо на англичаните - да буйни фенове са, но никога няма да навредят на отбора си с поведението си! Няма да му докарат яки глоби от УЕФА, няма да му докарат лишаване от домакинство с хулиганските си прояви! Бил съм на мача Арсенал - Ливърпул на старият стадион на Арсенал. Е феновете са само на метри от терена и няма огради и други глупости като при нас. Не се чувстваш все едно си в клетка или в затвор! Това у нас го няма! Отделно, че там няма такава карупция като при нас! И в Испания и в Англия има уредени мачове, но не са толкова много и там без проблеми първият може да загуби от последният! Това у нас не може да стане, просто силните в БФС никога няма да го позволят!
Rodn1 написа:И как може да обичате нещо което не познавате отблизо?
Дали? Не те знам за кой отбор си, но няма да се учудя, ако съм гледал повече мачове на Барса на живо, отколкото ти си гледал на твоят любим отбор в България! Вярно, не могат всички да си позволяват тоя лукс редовно да ходят в чужбина и да гледат любимите си отбори, но има и такива които можем да си го позволим това! Все пак всеки се простира според чергата си! Помня още бях хлапе - родителите ми без никакви проблеми можеха да ме заведат в Барселона, за да гледам любимият отбор, но аз исках сам да си събера пари за това и 3 години спестявах за тая цел! Просто всеки сам си решава кое е важно за него. Сега вече бачкам и съм независим от родителите ми и с парите, които вадя мога всеки месец мога да си позволявам по 2 пъти да ходя до Испания, за да гледам каталунците! Вярно лишавам се от други неща, още не съм си купил кола примерно, карам мерцедеса на баща ми, но за мен е в пъти по-важно да съм на Ноу Камп, отколкото да си имам кола! Без кола мога да живея - ще си хвана такси и пак ще стигна до там, където искам, но без любимият отбор не мога!!! Твърдя, че познавам отличното културата и духа на Барселона, знам всичко за отбора и когато съм на трибуните не можеш да разбереш дали съм испанец или българин! По нищо не се отличвам от хилядите фенове, които са на трибуните и които живеят само на няколко километра от стадиона, така че смело заявявам, че познавам отблизо магията наречена Барселона!
П.П. Може би трябваше да спомена, че съм и сосио на отбора. Т.е. акционер. Имам 10 акции на клуба, което все пак ме прави поне малко собственик на любимият ми отбор!!! А това вече е нещо, с което наистина малцина могат да се похвалят не само у нас, но и по света!!! Колко от вас феновете без значение на кой отбор, могат да се похвалят, че притежават някаква малка част от любимият си отбор?

Аз съм фен на Реал от повече от 10 години,може би дори 12.
Харесвам ги токова,колкото харесвам и Черно Море,ходя на мачове на мореот от малък,готов съм да защитя отобра си от всякакви нападки и дори да си изям боя
На Реал няма как да ида на мач,нямам финансовата възможност все още ,но за вбтдеще дай боже
Но аз не само,че не съм чуждопоклонник,ами напротив обичам България повече от всичко,Просто съм ценител на красивия футбол,а Реал ми харесва от какот се помня
Нямам тъпрение да дойде всеки мач,смея д твърдя,че познавам историята на отбора си,знам някои песни,дори съм си ги изтеглил
Имам си артикули на отбора и не пропускам шанс на "ел класико" каот не мога да го гледам на живо,то поне да го гледам с компания фенове на Рел и Барса
Това п никакъв наичн не означава,че не харесвам българският футбол,просто за съжаление това нашето сега е жалка пародия,а аз Реал ще ги обичам винаги

Харесвам ги токова,колкото харесвам и Черно Море,ходя на мачове на мореот от малък,готов съм да защитя отобра си от всякакви нападки и дори да си изям боя

На Реал няма как да ида на мач,нямам финансовата възможност все още ,но за вбтдеще дай боже

Нямам тъпрение да дойде всеки мач,смея д твърдя,че познавам историята на отбора си,знам някои песни,дори съм си ги изтеглил

Това п никакъв наичн не означава,че не харесвам българският футбол,просто за съжаление това нашето сега е жалка пародия,а аз Реал ще ги обичам винаги

- LordVOODOO
Rodn1 написа:Първо да ти кажа аз не говоря конкретно за хората които имат възможност да ходят да гледат Барса/Арсенал на живо.Няма да ми отрчеш обаче че има доста хора които не са ходили да гледат мач на живо но се описват като егати феновете на Арсенал(примерно).И това истински фенове ли са?
На мен странното ми е друго.Как повече ще ти хареса нещо друго нещо чуждо,нещо небългарско....Да може стадиона да е порутен да няма тоалетна , може да рухне трибуна както в пловдив, може да е на абсолютният край на града но това са нашите стадиони и нашите отбори ,които се си си мисля сме длъжни да подкрепяме въпреки всичките томофци ,баткофци ,митьофци, станишевци и тем подобни тикви.Просто такава държава ни се е паднала и въпреки всичко трябва да я обичаме...
Колкото и гадно да звучи излиза че ти не обичаш държавата си....
Пич не, че нещо, но по твоята логика излиза, че не може да съм фен примерно на DMX, докато не гледам негов концерт на живо. Стига това са глупости. Това, че хората нямат равни финансови възможности не означава, че тези, които имат по-малко пари, че не могат да обичат някой клуб! Е примерно Морски споря с него вече повече от месец на тема Барса - Реал и мога да ти кажа, че той им е фен точно толкова, колкото аз на Барса. Това, че той не може да си позволи да отиде на мач на любимият си отбор означава ли, че не може да обича отбора си?
А колкото за небългарското - за мен Барселона е български отбор. Най-добрият ни играч за всички времена стана легенда при тях и за мен Барса не са чужд отбор. А и какво като любимият ми отбор не е от България? Чудо голямо, хайде кажи ми честно да не би всичко, което имате у вас да е произведено в нашата родина? Като си такъв патриот защо имаш вещи, мебели, техника и тн, които са произведени в чужбина??? Ако ще издребняваме за такива роботи повярвай ми мога да те изкарам, че ти изобщо не обичаш роднината си.
Ето ти пример: не те знам на колко си години, но приемам, че си пълнолетен и че имаш кола (ако нямаш пожелавам ти в скоро време да имаш

- Gunners
- Контакти:
Rodn1 написа:Вие чуждопоклнниците сте за Барса/Реал/Арсенал защото просто нашите отбори нямат успехи каквито са имали преди и се радвате на успехите им.А и няма да ми отречеш че тези отбори никога няма да имат финансови проблеми каквито ние имаме
Не съм съгласен с това. Нима не знаеш в момента къде се подвизават отбори като Лийдс, Нотингам Форест и.т.н. Те имаха финансови проблеми, бяха колоси в Европа и в Англия в миналото но сега знаем, че тънат в долните дивизии на Англия. Познавам, айде да не са много но няколко човека фенове на Лийдс и Нотингам, които и до ден днешен продължават да са фенове на тези отбори, защото кагато обичаш нещо истински където и да отиде то, любовта ти няма как да спре. Аз не съм от Арснела заради техните 13 титли във ВЛ, или заради купите им в Англия и.т.н. Просто любовта се ражда, и не ти избираш отбора си, а той избира теб. Арсенал като нямат титла от 3 години не съм спирал и за миг да ги следя или да ги подкрепям. Същото е и с всеки един клуб.
П.П. И не смесвай любовта към родината и любовта към любимия ми /чужд/ отбор. Двете нямат нищо общо, но от двете съм ГОРД !!!

Съгласен съм че може,но Българина е като фурнаджийска лопата и може да обича много неща.Аз обичам един клуб-Български,подкрепям клуба на моя роден град и имам най-симпатичен клуб в чужбина.За да си фен на един клуб трябва да знаеш поне историята му.Понеже следя Английския футбол ще ви кажа едно-преди 15-години Ливърпул имаше толко много фенове в БГ,че всички други клубове в Англия нямаха толкова,сега като гледам Юнайтед имат два-пъти повече от тях,това е разбираемо-всеки иска да бъде фен на велик клуб-робска психика за хора бе собствена мисъл.Уважавам феновете на Юнаитед,но от преди 20-години,когато бяха на дъното-те са фенове.От Английските отбори любим ми е Милоу!?-Защото имат най-дивите,свободни,откачени и непокорни фенове на света,харесвам такива хора,който се борят.Да си фен значи да обичаш до гроб-те това е.
ВСИЧКО ХУБАВО НА ТОЗИ СВЯТ Е СИНЬО!