"Лудата банда" на Дуци или тайните на сливенския футбол

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
keano_sj

"Лудата банда" на Дуци или тайните на сливенския футбол

Мнениеот keano_sj » 20 авг 2011 09:57

Цяло лято се каня да седна на чаша ледена мастика, гарнирана с резен сочна диня. И вчера най-после го направих. А когато цялото това изкушение е в комбинация с разговор за любимата игра, нещата добиват невероятни измерения. А когато и събеседникът ти е бивш играч от долните нива, бивш юноша на старата ни госпожа "Славия" и изобщо тънък познавач на материята ,гаранцията за неизчерпаем футболен фолклор са налице.
В следващите редове ще стане дума за един голям пич от с.Радково, община Нови Сад, Република Сръбска. Въпросният гамен за разлика от бай Радукан и Гонзо е свикнал да прави нещата по трудния начин, никой не му е слагал на тепсия топъл бял хляб, а той сам последователно и усърдно си го е замесвал и старателно опичал. Името на този симпатяга е Драголюб Симонович и с начина си на работа удари в земята всички български пишман треньори. Той е създателя на сливенската луда банда, която си нямаше Роби Ърл и Вини Джоунс, но в редиците й личаха имената на култовите Коста Янев и Костадин Стоянов.
Винаги, когато сме сядали на маса със снощния ми приятел съм го питал за магията и тайната на оня велик сливенски отбор, моделиран уникално от сръбския фокусник. А той винаги ми е казвал следното:" Виж, Дуци е треньор отвсякъде. Сега вдига телефона, обажда се на Рафа Бенитес и могат с часове да говорят за футбол. Гришата усети маята в него и му даде шанс да учи и да се развива. Мина през школи, през сателита на Литекс "Белите орли", но....". И някъде тук разбрах за чепатия му характер, за екстравагантното му поведение, за склонността му към нощни подвизи, което допълни създалия се у мен образ за този тип. И така- Лечков решава да стяга отбор за "А" група, търси квалитетен, млад и амбициозен треньор, както и играчи от региона с ниски финансови претенции. Господинът от Микре в частен разговор му подхвърля името на Дуци с гаранции, че същият чете играта, но и с предупреждение за вредните му навици. Ангажирайки Драголюб, гениалният плешивец го натоварва директно със скаутска мисия и нашият човек тръгва по села и паланки. Гледа десетки мачове, изписва купища тефтери, но в крайна сметка сполучва с начинанието си. Костадин Стоянов- така наречения Косьо "Черния" от Самуилово може би още щеше да налива коктейли зад бара на кръчмата в Свиленград и да поритва за здраве в местния тим, ако не беше набитото око на Симонович. Ами историята с Коста Янев?Тук тежката дума е била на Херо. Запитвайки го за разиграващ халф с добро отнемане, Димитър Димитров директно се произнесъл:" Твоят човек се казва Коста Янев. Не го знам къде се намира, но е класа отвсякъде. Но да знаеш също , че и главата не го слуша много." И хоп моторът на лудата сливенска банда е призован под знамената, прибирайки се от гурбет във финландската втора дивизия. Там, където преди години Страти Илиев с две тренировки в Айтос вдигна шампионската купа на страната с отбора на "Джаз Пори". Условието на Коста било в Сливен да бъде взет и добрия му приятел и възпитаник на музикалното училище в Котел, специалност гъдулка- Ивелин Янев-"Мечката". Да, същият Ивелин Янев, който преди няколко дни изора терена и остави сърцето си на стадион "Тича" срещу софийския гранд "Левски". Трансферните находки нямат край- голкипъра Здравко Чавдаров, Ямука от Хасково/ понастоящем титулярен десен бек в отбора на Берое/...Човек ще си каже- дружина събирана от кол и въже. Към гореспоменатите трябва да добавим и местните момчета, без които изкусната амалгама нямаше да бъде същата- култовият десен бек Станислав Радев-"Джантата", стоманеният капитан от периода на отбора в "Б" група Живко Динев, както и завърналият се от Кипър голмайстор Мирослав Миндев.
И ето имаме си един нов Джо Киниър. Ироничен, небрежно елегантен, победител. Няма смисъл да преоткривам топлата вода и да анализирам безспорните и познати на всички стойности на оня сливенски отбор, за безбройните мигове на наслада у местните фенове, за нощните фиести в "Империя" след поредния прегазен гост или за плейбойските изпълнения на Коста Янев...Нас ни интересува бащата на това творение. А той с лека усмивка и чаша черно "Джони" в ръка, рамо до рамо със своите момчета преминава плавно през ресторанта, дискотеката, а рано сутринта и през лоби бара.
Някъде тук с моя събеседник приключваме темата "Дуци" и обръщаме взор към прозаичното и безинтересно представяне на родните тимове в евротурнирите. Вътрешно обаче съм напрегнат. Целият този почти нереален сюжет ме кара да мисля какво би станало, ако на този сръбски симпатяга му връчат диригентската палка не в някой провинциален отбор, а в националната ни гарнитура или в един от двата ни книжни гранда. И освен това бъдат изпълнени всичките му претенции за организация и тертип на работа. Дали няма да сме свидетели на римейк на сливенската луда банда или на лошите момчета от онова жежко американско лято? Мечтите затова са мечти, защото са безплатни...

THE G.A.M.E

Re: "Лудата банда" на Дуци или тайните на сливенския футбол

Мнениеот THE G.A.M.E » 20 авг 2011 10:33

:lol: ... Култово !

Наистина онзи отбор на Сливен начело с "Дуци" беше луд ...
Имаха потенциал и за 4-ката, докато Лечков не реши да започне покупко-продажба не само на играчи, но и на мачове.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Мнениеот marmi52 » 20 авг 2011 10:55

8-)

Способните хора със собствено мислене и поглед върху нещата са недолюбвани у нас. Така е и с Драголюб Симонович -където и да отиде, няма да е задълго.
Изображение

"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"

Потребителски аватар
grafa
Контакти:

Мнениеот grafa » 20 авг 2011 11:15

Явно си прекалил с мастиката :) ,или те е напекло слънцето! :lol:
Съвестта на Епохата

difeza
Контакти:

Мнениеот difeza » 20 авг 2011 11:59

grafa написа:Явно си прекалил с мастиката :) ,или те е напекло слънцето! :lol:

Не приятел.Може и малко прекаляване с дарбите на Дуци да има,но човека е много прав,защото каквото и да се говвори,треньорите в страната са гола вода,а тези които искат да работят и имат талант им се бъркат в работата,защото разбирате ли президента дава парите.Еми щом дава тогава за какво са му треньори.А относно книжните тигри съм абсолютно съгласен с теб.В България от доста години няма грандове,а просто по богати отбори с претенции без покритие.

peliforewer
Контакти:

Мнениеот peliforewer » 20 авг 2011 12:19

С удоволствие прочетох коментара за Симонович.И за да видите колко му е ясен футбола Ви давам да се запознаете с неговия анализ часове преди мача Стяуа-ЦСКА публикуван в Тема спорт.Чет, 2011-08-18 14:22

Българският тим не трябва да разчита на високи центрирания

Зная че след този анализ половин България ще изкаже особени чуства към мен, но какво да направя, никога не съм бягал от предизвикателства. И ще са сърдити още повече, че са сигурни, че червена България е повече от половината.
За разлика от всички, за разлика от ръководството, треньорския щаб, ръководството, от футболистите на ЦСКА, анализатори и коментатори, които казват че шансовете са 50 на 50 или още по-оптимистично - че ЦСКА има голям шанс, аз съм на различно мнение. И не заради това, че не искам ЦСКА да продължи или мразя ЦСКА по някакъв начин или не искам тази есен да имаме възможност да гледаме мачове от Лига Европа на български стадиони.
Това го казвам без да отписвам Литекс, но там нещата са съвсем по-различни. Ако Литекс мине през Динамо Киев сигурен съм, че на задната врата на първия модел, който излезне от авто-завода на „Литекс-моторс” няма да пише "Волех". Там ще пише или "LP" или "Super Lubo"!
Но да се върна към Стяуа - ЦСКА. Румънците са фаворит, макар и не изявен. За новата Стяауа зная възможно малко повече от обикновен човек, който се занимава със футбол. Имах възможност да погледна части от няколко мача на Стяуа в последно време, но и това е достатъчно да мога да кажа, че Стяуа играе малко по-бързо и по-европейски от ЦСКА. В последно време, специално от момента когато Радуканов е треньор, отбора играе по-бързо от другите в България, но това е още бавно и дори за средно-европейски тим. Това най-вече се отнася за последната и средната линия на ЦСКА.
Стяуа ще излезне със класическо 4-4-2, система вече малко забравена в България, почти всички отбори в А група са минали на 4-2-3-1, 4-3-3 или 4-5-1, с малки изключения на тимове, които опитват 4-4 в ромб-2.
За схема 4-4-2 основно е, че това е система в която могат да играят само дисциплинирани отбори, схема която гарантира малък брой на голове, не много атрактивна, която остава най-малкo свободни пространства на другия отбор и това е система, в която думата „агресия” е преди думата „импровизация”. За това което казах не трябва да си голям специалист, достатъчно е да начертаеш на обикновен лист хартия 4-4-2 и независимо коя друга система, например 4-3-3 и с просто око може да се видят разстояния от един до друг футболист и да се направи извод, че това е най-сгъстената схема във футбола. Почти сигурно е че, Стяуа ще излезне в следния състав: На вратата Татарушану, в последна линия от дясно в ляво Мартинович-Галамаз-Илиев-Латовлевичи, в средата като десен външен халф Николица,отляво Танасе, като двама вътрешни халфа ще са Бурчяну и Брандан и отпред Михай Костя и Тату. Както и за всички нови отбори, Стяуа е такъв с много нови футболисти, най-големите проблеми са в защита. Съвсем нормално е, че там думата „синхрон” е най-важната, много пъти по-важна и от индивидуалните качества на отделни футболисти. И моето мнение, че на ЦСКА шанса е там. Специално в лявата зона където ще играе Латовлевичи е най-слабото място в отбора на Стяуа, така че българския тим трябва да наблегне на натиск по десния фланг.
От там нататък където и да погледнем, виждаме лоши неща за ЦСКА. Ако Стяауа спечели мача, ще го спечели в средната линия. Тошко Янчев и Галчев отстъпват с брзина, агресия и време на реакция на халфовете на Стяуа, а за новия любимец Зику схема 4-4-2 няма да остава много пространства и време за нестандартни оотигравания като във вътрешното първенство. Нападателите Костя и Тату са футболисти, с които ЦСКА ще има много проблеми. И двамата са бързи футболисти, нестандартни, не толкова високи, но изключително агресивни. Защитата на ЦСКА ще имат много проблеми в изнасането на топка, всяка грешка в разиграването и в опит на постепенна атака ще бъде веднага наказан. Всичко казано досега не означава че ЦСКА е обречен. Ако защитата заедно с Янчев и Галчев успее да изкара мача с минимален брой грешни отиграваня, ако Зику успее да изиграе мача обърнат със лице към вратата на Стяуа, Нелсън, Платини и Делев ще имат шанс да надиграят високата и здрава защита на противника. Мисля, че ЦСКА е задължен да опита да се използва от статични положения, специално ако направат няколко изненадващи заучени разигравания. С високи топки при статични положения шанса на ЦСКА да вкара гол намалява драстично.
Да правиш разбор след мача е много по-лесна работа, анализ преди мача е голям риск, футбола е непридвидим, вече е станал игра на детайлите. Пиша това с най-добри намерения. Успех на ЦСКА и късмет в първия мач. И да вкарат задължително гол. Без гол в първия мач, независимо от резултата, реваншът става изключително труден.

"Тема Спорт"
Просто няма какво да добавя към казаното от Симонович,имам чувството че той мача го е гледал предварително.На автора пожелавам да си пие мастиката със здраве.Аз лично съм фен на мускатовата ракия и с удоволствие бих пил една-две с неговата компания.
1914.1902 » 13 апр 23:02

Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?

Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.

Потребителски аватар
stoyan_17
Контакти:

Мнениеот stoyan_17 » 20 авг 2011 13:59

И аз имам изключително позитивно мнение за Дуци.За краткият период в който водеше Спартак Варна показа футбол който не бях гледал отдавна.Няма да забравя онзи мач в Пловдив срещу Ботев макар и загубен, футбол за стандартите на България се игра.
Не спори с глупака!Първо ще те свали до нивото си и после ще те бие с опит.

papabg
Контакти:

Мнениеот papabg » 20 авг 2011 17:43

Дуци е класа!
Чакаме те в СЛИВЕН, МАЙСТОРЕ!!!!

Върни се в “Футбол - България”