За футболния и нефутболния патриотизъм

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
rsk
Контакти:

За футболния и нефутболния патриотизъм

Мнениеот rsk » 31 май 2011 11:29

Код: Избери всички

http://www.dnes.bg/redakcia/2011/05/30/bylgarskata-sleda.119944,play

Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол; които се обиждат лесно на тема национална гордост; които смятат, че международното положение е антибългарски заговор.
След като вече сме останали само тези, които не се засягаме лесно и не рискуваме модераторът да изтрие коментарите ни като нецензурни, да ви кажа откъде ми тръгна мисълта. От финала за Шампионската лига между „Барселона” и „Манчестър Юнайтед”.
Любимите отбори на семейството ни са „Ливърпул” и „Реал Мадрид” – т.е. смъртните врагове на финалистите за ШЛ. Така че дилемата за кого да викаме беше обобщена до „за по-добрия”.
Мачът беше хубав, имаше емоция, подскачахме, викахме, коментирахме, че „Барселона” е силно надценен отбор, но пък има страхотни играчи и винаги успява да обърка сметките на противника, че сър Алекс би бил доволен да има още 10 Руни-та на терена...
На другата сутрин, естествено, проверихме коментарите за мача в спортните и не само спортните сайтове.
Ииии познайте – единственият коментар беше „Защо не игра Бербатов?”
Чак се учудих как не ми е минало през ума, докато гледах мача. Няма да изреждам сочните попържни спрямо „некадърния” сър Алекс и воплите за накърненото българско национално самочувствие.
Имах чувството, че журналисти и зрители просто са изгасили телевизорите в мига, когато не са видели Бербатов не просто на терена или на резервната скамейка, а на трибуните.
Защо изобщо отварям дума за това? Защото от години се дразня на изрази като „Барселона на Стоичков” или „Астън Вила на Стилян Петров”. Не е важно, разбираш ли, че има такъв отбор, важното е, че в него има „наше момче”.
Същото е, като се съобщава за някакво световно бедствие и новината започва с думите „Няма пострадали българи”.
Презумпцията явно е, че всичко българско трябва априори да се харесва и величае просто защото е българско – дали е футболист, сирене или песен на „Евровизия” – ако не го харесвам, значи не съм достатъчно патриот.
Мога да се обзаложа, че същите автори по сайтове и форуми, които сега плюят по Алекс Фъргюсън, че е унижил звездата на отбора Бербатов, са изсипали тонове помия по Бербатов, когато той отказа да играе за националния отбор.
А защо отказа, помните ли? Заради същите комплексарски страсти, които сега се вихрят из медиите.
„Колкото и да съм се старал да покажа най-доброто от себе си за България, винаги бях обиждан за представянето си. Винаги имаше хора, които не харесваха какво правя на терена. Сега обаче не ми се налага да се притеснявам за това повече", каза тогава Бербатов. И беше напълно прав.
Бербатов може и да напусне „Олд Трафорд”, но едва ли ще се върне в България, той отдавна се сбогува както с „Осанна!”-та, така и с „Разпни го!” на тукашната реалност.
От обвиненията в липса на патриотизъм до рап апологията на Гошо от Почивка измина само една година – толкова им трябва на феновете, за да заменят омразата с преклонението.
И за всичко е така – всеки герой на деня рискува утре да бъде стъпкан в калта заради „националната гордост”.
А истината е, че нещата са прости – или си добър, или не. Или ставаш, или не. И не ми казвайте: „Ама голмайсторът на Висшата лига!”. Истината е, че Бербатов явно е умен и талантлив, но така и не се вписа в английското разбиране за футбола „на кило кръв и метър кожа”.
И това стана ясно много отдавна, не в събота вечерта. Дори да беше играл, Бербатов нямаше да направи за „Манчестър Юнайтед” онова, което Стивън Джерард направи за „Ливърпул” на онзи паметен финал за ШЛ през 2005-а. Едва ли дори самият Бербатов, колкото и да е разочарован от решението на своя треньор, е очаквал това от себе си.
И за всички, които въпреки инструкциите в началото все пак са стигнали до края и вече точат „моливите” да сложат на мястото й тая женска, дето влиза с бутоните в мъжката светая светих – футбола, явно не сте разбрали.
Темата не е футболът, той е метафората. Темата е за националните комплекси и техните жертви.
Не пожелавам на никого да е герой в България, защото ако не избива националните комплекси с подобаващо старание, утре ще бъде сложен в казана от апологетите си, за да бъде принесен в жертва пред олтара на националното самочувствие.

Прочетете тази хубава статийка, може доста неща да ви просветнат в главиците :!:
Нашият патрон е Васил Левски, вашият е Христо Кърпачев

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Re: За футболния и нефутболния патриотизъм

Мнениеот metodito » 31 май 2011 12:11

За мен - глупава статия. И е писана от жена, май. Да, и аз бях от тея които без малко да спрат да го гледат след 5та минута, когато разбрах, че Митко няма да играе. И към двата отбора съм безразличен и съм твърдо убеден, че Бербатов щеше да помогне на отбора, поне да падне по-достойно, ако не да бие.
И авторката на статията, когато говори за местен или роден национализъм/патриотизъм да проучи какво е тази титла за Каталуния и каталунците.
И не знам колко мачове на Астън Вила е гледала, ма според мен или не е гледала мач на Вила или не разбира от футбол!
Това бе последният шанс за Митко да вдигне трофей. Най-малкото, ще се радвам за момчето, ако вдигне трофея.
Поредната глупава статия, която се опитва да ни убеди, колко комплексирани човечета сме и как той, авторът, видите ли е над тези неща тъй като вече ги е "прозрял".
Аман от тъпаци в тая държава!
Последна промяна от metodito на 31 май 2011 12:16, променено общо 1 път.

nattt
Контакти:

Мнениеот nattt » 31 май 2011 12:16

В жуналистите ли е вината? Естествено, че родното е по-интересно, "А Група" е много по-вълнуваща от Новозенландското първенство, а 50 загинали при наводнение в Плевенско (Пази Боже!!), са много по-важни от 500 загинала при наводнение в Китай (и не само защото китайците са 1 млдр., а защото... не са наши). Много ясно, че хората ги интересува, защо не е играл Бербатов и какво се случва с него оттук нататък. Мога да те уверя, че феновете на Димитър Бербатов (в България де), са много повече от тези на Манчестър и Барса взети заедно. Как да го пропускат медиите това. А на форумите просто не им се връзваш и толкова.

Xamy
Контакти:

Мнениеот Xamy » 31 май 2011 12:56

Най-харесвам подобни статии, започващи с оправдания. Тук е "ако не ти харесва написаното, то е защото не смяташ, че жена може да коментира". Ами ако не е права девойката? Или такова нещо не съществува.

Това до новините, не е само тук, а навсякъде по света. И то от по-рано са почнали "загинали в атентат/природно бедствие еди-си-колко, но няма сред тях англичани/германци/американци"

Иначе мачът си го гледахме и едва ли ме интересува да прочета какво съм гледал и кой на кого подал за гола. Мен също ме интересуваше защо не играеше и затова търсех информация. И за Барса да не беше играл Вия и да не беше в групата, пак щях да се интересувам защо е направил Гуардиола нещо такова. Все пак треньорът взима решенията и той си носи последствията. А за феновете единствено остава да си търсят информация.

А съвсем не е вярно, че е нямало информация за мача. И тук на сайта може да се видят изказванията на треньорите и по някой от играчите, както и на специалисти и "специалисти". А това че във форумите се коментира само за Бербатов - това е Отговора на чуденката.

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Мнениеот marmi52 » 31 май 2011 13:10

8-)

Боже, колко мъка има по този свят, Боже !
Бих добавил : "И колко промити мозъци също !" ... :evil:
Авторката на тази статия, ако не е богата ромка от Столипиново, която се обрива при допир с всичко българско, то при всички случаи е българка от новото поколение глобалисти, интернационалисти и граждани на света :lol: , за които думички като "род", "родина", "България", "българско" са отвратителни и неприятни.
Самата статия и футболните познания, които лъхат от нея, няма какво да ги коментираме. Само фактът, че Барселона е наречена "силно надценен отбор" говори достатъчно за футболната "компетентност", както на авторката, така и на цялото и семейство.
Тъжното е, че това е начин на мислене при по-младото поколение българи. Или поне при по-голяма част от тях.
За тях по-интересно е какво е казал някой негър от Алабама, отколкото положението на българска учителка от Славяново например ...
Какво неестествено има в това, че когато има новина за природно бедствие, журналистите започват с информацията дали има или няма загинали българи ?!? :shock: Да коментират първо дали има загинали чужденци ли ? :o

Слугите на така наречените Господари на света (самонареклите се Световен елит) в лицето на българските политици, направиха достатъчно много през последните 22 години, за да унизят и унищожат националното самочувствие на българина, чувството му за национална принадлежност и национална гордост. Успяха ! :(
Ами, да ! За сведение на невежата авторка ИМА СВЕТОВЕН ЗАГОВОР !!!
Може и да не е насочен конкретно и само срещу България, но и България е потърпевша от него, а микрозаговора срещу родината ни се нарича "план Ран-Ът" на името на своите създатели.
Това вече го знае всяко средноинтелигентно хлапе !
Единственото, с което съм съгласен е това, че с темата Бербатов малко се прекалява.
В същото време обаче няма как да не кажа, че САФ е дърт з.дник, който се изгаври незаслужено с най-добрия български футболист в момента.
Аз не съм изненадан обаче от надменността и неблагдарността на английския Сър.
Когато Митко е ритал за Македонска слава и е знаел къде е Англия само от географските карти, аз съм живял в Лондон !
Имал съм възможност да опитам от английската "признателност", "хуманност" и циничната британска надменност.
Там и до сега ни смятат за трета ръка хора - по-долна дори от техните емигранти от бившите им африкански колонии ...

Затова унизителното отношение на САФ към Бербатов не ме учудва изобщо !
Пожелавам на авторката обаче, един ден да изпита същото "уважение" от страна на тези, на които се кланя, каквото изпита Димитър Бербатов на финала на ШЛ !!! 8-)
Последна промяна от marmi52 на 31 май 2011 19:03, променено общо 6 пъти.
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

Потребителски аватар
DmG
Контакти:

Мнениеот DmG » 31 май 2011 13:11

.... които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол...

Все едно жена да ми обяснява как да паркирам ....

nattt
Контакти:

Мнениеот nattt » 31 май 2011 21:15

И какво по дяволите ще се случи ако ти обясни?!?

Върни се в “Футбол - България”