Темата за формата на българските първенства винаги е била актуална през последните години. Колко отбора трябва да има в "А", "Б" и "В" групите? Този въпрос си е задавал всеки човек, който се интересува и следи българския футбол. Реших и аз да разсъждавам малко по темата. Мисля, че няма по-идеално време за това от настоящият момент - кръг преди края на втория полусезон в "Б" групите, а също така и кръг преди старта на може би най-голямото безумие, сътворявано от БФС - третия полусезон в същите "Б" групи.
Фактите към този момент:
"А" група - 16 отбора
Източна "Б" група - 12 отбора, 3 отказали се
Западна "Б" група - 12 отбора, 1 отказал се
Югоизточна "В" група - 20 отбора, 1 отказал се
Югозападна "В" група - 20 отбора
Североизточна "В" група - 18 отбора, 4 отказали се
Северозападна "В" група - 16 отбора
Областни групи - 28 области, в които има различен брой групи с различен брой отбори в тях.
Самият факт, че в първенствата ни има 9 отбора отказали се по време на сезона е красноречив. Има пропуски в лицензирането и гаранциите, които отборите оставят преди старта на шампионатите и това е безспорен факт.
Присъствието на отбори, които не плащат заплати в "А" група СЪЩО е надопустимо. Затова и с оглед повишаване нивото на шампионата е задължително броят да бъде намален.
А защо не да се пробва следната схема? Или може би тя ще възпрепятства уреждането на футболни срещи.
12 отбора, които играят всеки срещу всеки по 2 пъти, след това две шестици, в които тимовете играят отново всеки срещу всеки. Така в елита интересните и равностойни двубои ще са повече, а всеки тим ще изиграе по 32 мача.
С оглед развитието на футбола смятам, че всеки от отборите в елита трябва да има представител в двете юношески групи, както и тимове във абсолютно всички възрасти, като при най-малките - тимовете трябва да са поне два.
За безумието на "Б" групите вече писах в дебютния си материал. След разговорите ми с повечето треньори в "Б" група съм убеден, че най-правилното е да има една "Б" група с 18 или 16 отбора. Да отпадат 4 отбора, в елита да се класира един, а един да играе бараж с 11-ия от "А" група. Всеки отбор от "Б" група също трябва да е задължен да има ДЮШ във всички възрасти, а при желание и в елитните групи.
Ще се отнася до "В" групите - там броят на отборите съжо може да варира предвид факта, че северните региони в България, откровено се намират в тежко финансово състояние - доказателство за това е ситуацията в Североизточната "В" група. Тук тимовете от "В" група също трябва да имат поне по 2 формации в ДЮШ. Също така в игра да има задължително поне 5 играчи под 20 години, което ще прекрати порочната практика чички да раздават шамари наляво, надясно във "В" групите, защото това убива БГ талантите, които без това напоследък стават все по-рядко срещано явление.
Станимир Стоянов http://football24.bg/novina/48888
Много ми хареса статията,която е написал този журналист и съм съгласен с него.Само според мен ще е по добре от 12-те отбора в А група да изпадат 11-ия и 12-ия директно,а 9-ия да играе бараж с 3-ия.Идеята и за Б и В групите както и за юношите също са перфектни за нас.Баражите са приложими тук.
Така първите шест ще се борят допълнително помежду си за евро квотите,а последните шест за оставане в елите.Харесва ли ви статията?Какво вие бихте предложили като идея и как ще защитите тезата си?