Тема за треньор номер 1 на 20ти век !!! Стратегът от Мировяне - Димитър Пенеееев !!!
Тук можете да споделяте мнения , инфо , цитати и видеа , свързани с великия Димитър Пенев !!!! Приятно прекарване !!!
[center]Галерия[/center]
[center]

[center]Биография[/center]
[center]Димитър Душков Пенев (прякор Пената) е български футболист (централен защитник) и треньор, роден на 12 юли 1945 г. в село Мировяне, Софийско.
Като футболист е играл на поста централен защитник. Играл е за отборите : Локомотив (София) през периода 1959-64 и ЦСКА 1964-77. Шампион на България с Локомотив (София) през 1964 г., с ЦСКА през 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1975, 1976. Носител на Купата на Съветската армия с ЦСКА през 1965, 1969, 1972, 1973, 1974. Има 364 мача и 25 гола в "А" Група. Има 90 мача ( 15 пъти капитан ) и 2 гола за Българския национален отбор. Участник във финалите на Световните първенства през 1966, 1970, 1974. Най-добър футболист на България за 1967 и 1971. Завършва висшата треньорска школа във ВИФ. Като треньор е водел отборите : Димитровград, ЦСКА (шампион през 1987, 1989 и 1990, носител на купата през 1987, 1988, 1989, 1999 ), Спартак (Варна), в Кувейт и Саудитска Арабия (спечелва купата на "Свещените седем джамии"). Главен селекционер на националния отбор по футбол достигнал до Четвърто мясно на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994. Димитър Пенев води и отбора на първото класиране на Европейско първенство по футбол през 1996 г. в Англия.
Обявен е за треньор №1 на ХХ век на България. Награден с орден "Стара Планина" - първа степен. Почетен гражданин на София.
На 19 септември 2005 г. е избран за председател на "Клуба на ветераните и деятелите" на ЦСКА. От април 2006 работи като главен мениджър в ПФК ЦСКА. На 30 юли 2007 е назначен за треньор на националния отбор по футбол. От януари 2008 г. е директор на младежкият и юношеските национални отбори. От лятото на 2008 г. до 5 март 2009 г. е старши-треньор на ЦСКА.
[/center]
[center]Когато Пената говори , и боговете си мълчат !!![/center]
[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CABWh8fP17o[/youtube][/center]
[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dW5Hywd_1AA[/youtube][/center]
[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dQqcAxE6jGQ[/youtube][/center]
[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VxVdLwctMb4[/youtube] - пародия[/center]
[center]•„На нас, треньорите, това ни е работата — да бъдем уволнявани.“
•„Направихме това, което направихме“ (след 4-тото място на Световното първенство по футбол в САЩ — 1994 г.)
•„Митко беше дечко, но го хвана немската мая.“ — относно развитието на Димитър Бербатов (2004)
•„- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.а. всъщност Златко Янков) ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!?
- Тогава двамата ще се разберете някак си.“ (На разбор в съблекалнята)
•„Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено ще пуснем лампите“
•„Момчета, днес ще играем по системата 4-4-3.“
Играчитe му правят забележка, че стават 12. Пенев отвръща:
„Абе сега ще играем или ще броим.“
•„Знам го този хотел, тук правих комоция на книгата ми.“
•"Казах на момчетата да играят бавно, но бързо. Тоест да си подаватс къси пасове в центъра, но ако наш нападател се откъсне напред да го търсят с дълъг пас". (обяснения след мач)
•„Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща.И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН.“ (Поредна критика към Иво Димов)
•"Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мадурите" (коментар за бившия играчна Нафтекс Момчил Желев)
•"Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка" (на световното в САЩ преди мача с Аржентина)
•"Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им - "Кратера" (б.а. всъщност Пратера). Около него има много люлки"(Пената за Австрия)
•"ЦСКА леко-леко лази" (обяснява успеха на червения отбор)
•"Имахме и Димитър Пенев - безкрайно неориентиран треньор, но свръхинтуитивен футболен човек" (Определение за Димитър Пенев от Крум Савов)[/center]
[center]Лятото на 1988 година
ЦСКА току-що е привлякъл от “Етър” национала Трифон Иванов. Туньо се изтъпанчва на първата тренировка, а Пената го представя пред новите му съотборници: “Запознайте се с новия си другар - Иван Трифонов от “Янтра”!” Следва тихо подсмихване, а Пената се осъзнава и ръси нов лаф: “Абе не знам дали е Иван или е Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутват лесно топката между тях!”
Септември 1993 година
Преди световната квалификация с Швеция в София Пената прави изказване пред медиите: “Срещу студените швеци ще ни е трудно, ама аз мисля, че все някак си ще ги пробием. Длъжни сме, иначе феновете ще пробият мене...”
Историческият мач на “Парк де пренс”
Пената прави разбор преди решителния двубой с Франция в Париж на 17 ноември 1993 година. “Трифон ще пази № 11, а Хубчев ще го залепим за Кантона ли е, Канторов ли е, без значение...” Стоичков и останалите избухват в смях, а Ицо изкрещява: “Пена, Кантона играе с № 11, значи говориш за един и същ футболист!” Вместо да се смути, Димитър Пенев си повдига леко очилата и “застрелва” с поглед Ицо: “Не ми кудкудякай, щото ти няма да решиш мача. Я Любчето (б.р. - Любослав Пенев), я Емил (б.р. - Костадинов) ще го реши!” Както и става... След историческата ни победа с 2:1 освен с типичния си шопски хумор Пената вече е известен и с оракулските си способности.
Световното в Щатите
Нигерия ни скъсва с 3:0 в първата среща в нашата група. В съблекалнята всички са с наведени глави и не смеят и дума да обелят. Пената отива при Трифон и му вика: “Тия чернилки толкова много ли воняха, че нито веднъж с Хубчев не се приближихте до тях! Да ви бяхме взели от Министерството на отбраната по един противогаз!”
След 4:0 срещу Гърция Димитър Пенев поздравява Боримиров за гола му: “Браво, Боре! Младата ти булка бая ти е завидяла, като те е гледала по телевизията как тичаш като жребец. Пази си част от силите и за нея, защото, след като се върнеш в София, ще иска и на нея внимание да й обърнеш!”
Остава един ден преди осминафинала с Мексико. Стратега уж е разузнал изцяло съперника. На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия и Аспе?”
Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл.”
На загрявката преди четвъртфинала с Германия напрежението е обхванало целия отбор барабар с треньори и масажисти. Само Пената го раздава “перде”. Стратега поглежда към небето и се цепи: “Туй слънце какво е малко, а пък цялата земя огрява. Как стават тез работи, само учените знаят!”
След 1:2 от Италия на полуфинала Пенчо пак прави разбор. И за пореден път бърка името на Златко Янков: “Златков, що така му даваше на Баджо да прави каквото си поиска с топката? Да не ти е баджанак?! Насо (б.р. - Наско Сираков), ти добре изработи дузпата, ама онзи Костакурта ли е, Костахуйта ли е, само във врата ти дишаше...”
В Саудитска Арабия
През 1997/98 година Пената е за кратко старши треньор в Саудитска Арабия, където води местния “Ал Насър”. На една тренировка край тъч-линията потичва някакъв младеж, облечен с екипа на отбора. Чичо Пенчо го привиква при себе си, потупва го по рамото и му казва чрез преводача: “Хей, ти от новите ли си? Тъй като те гледам, си готов за титуляр!”
Впоследствие се оказало, че въпросният младеж бил фен на отбора и само си загрявал лекичко. Нещо повече - запалянкото бил не кой да е, а племенник на президента на клуба. Разбрал, че е нагазил яко лука, Димитър Пенев се спукал да се извинява на шефа си. Принцът обаче си падал голям шегаджия и приел през смях издънката на българския спец.
“Леле, голям гаф стана! Ама какво да направя - те всички са чернокоси и мустакати”, оправдал се Пенчо пред приятели.
Отново в ЦСКА
Есента на 1998 година. Жребият определя “Атлетико” (Мадрид) за съперник на ЦСКА в турнира за купата на УЕФА. Чул, недочул, Пената прави поредното си гръмко изказване пред отбора: “Испанците са опасни. Особено онова, къдравото, Киков (б.р. - разбирай Кико). Имат и бразилче - Жмуньо (б.р. - Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил, къдравия, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде.”
На тренировка Пената се кара на Иво Димов: “Какво ми се пръскаш само със скъпи парфюми, това да не е модна къща? И стига си ги баламосвал другите с разни истории за света. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар и Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не - ще те пратя да следваш в БАН.”
На път с клубния автобус от стадиона до базата в Панчарево Пената се обръща към шофьора: “Я отбий в лоялното платно, че тука бая се задръстиха колите!”
След поредната тренировка се бъзика с Румен Христов: “Ей, Ромарио, много те е хванало слънцето, бе! Я като се къпеш, се поизтъркай малко повече, че утре отиваме на лагер в Европата. Там нали са белите държави!”
Как ли я кара Димитър Пенев в Китай и как ще разпознава футболистите си? По-важно е друго - лафовете на Стратега ще продължат и в далечната азиатска страна.
ИЗБРАНО:
"Задръстването е голямо, отбий в лоялното." (Напътствия към шофьора)
"Не е честно, ще подам констатация." (При игра на карти)
- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11. Златков (б. а. - всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!?
- Тогава двамата ще се разберете някак си.
(Разбор в съблекалнята)
"Младият Барбуков" (става дума за Бербатов)
"Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов. Ако ви стане студено, ще пуснем лампите."
"Казах на момчетата да играят бавно, но бързо. Тоест да си подават с къси пасове в центъра, но ако наш нападател се откъсне напред, да го търсят с дълъг пас."
"Средните хора на швеците са много добри."
"Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мадурите." (Коментар за бившия играч на Нафтекс Момчил Желев)
"Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от Янтра. Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях." (1988 година, представянето на новото попълнение в ЦСКА Трифон Иванов)
"Знам ги много добре. Имат един Марадона и един Кинаджи. Те са европейски шампиони на Южна Америка." (На световното в САЩ преди мача с Аржентина)
"Момчета, днес ще играем по системата 4-4-3." След като му е направена забележка, че играчите стават 12, Пената отвръща: "Абе сега ще играем ли, или ще се броим."
"Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадиона им - "Кратера" (б. а. - всъщност Пратера). Около него има много люлки."
"Знам го този хотел, тук правих комоция на книгата ми."
"Испанците са опасни. Особено онова, къдравото - Киков. Имат и бразилче - Жмуньо, който направо скрива топката на защитата." (Пенев за Атлетико (Мадрид)
"Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не - ще те пратя да учиш в БАН." (Пенев към Иво Димов)
"Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава." (Пенев за Белшина (Бобруйск)
Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш вляво, ти - вдясно, ти - в центъра." Иво Димов: "Ама, Пена, ние станахме 12!" Пенев: "Щом толкова говориш, сега ти няма да играеш." (разбор преди мач)[/center]