Българският фен и чувството му за собственост

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Българският фен и чувството му за собственост

Мнениеот Кировец » 29 май 2015 22:43

Няма как, стигаме и до тази тема.
Мнозина не си задават въпроса - аз като съм фен, това дава ли ми правото да се бунтувам срещу реалните собственици на любимия ми отбор, какво съм дал, инвестирам ли достатъчно или просто се кефя пред телевизора и на масата при победите и тъжа за загубите?!

Моето мнение - тук напълно тенденциозно се вписва и моята особа ;) - българинът, фен на футбола, вътре дълбоко в себе си е един мазен използвач на чуждите възходи, когато всичко е шест и животът е прекрасен, а отборчето мачка слабаците в А група и пълен непукист, когато става дума за падения - тогава той е готов да отрече всичко останало в миналото - легендите са пиявици, а собствениците са неудачници, измамници и лъжци за публичен разстрел.

ЦСКА и Левски започнаха да продават акции и да прокламират дарителски кампании с молба за финансова помощ - познавам много цесекари и левскари, които си казаха, че не искат да дават щото щял някой да напълни гуша?!, ама иначе обичат да идат на стадиона и да попеят, но дотук, т.е. пари срещу реално изпитано удоволствие и начесване на крастата, нищо че парите от билета пак ще отидат най-вероятно за пълнене на гуша.

Знаем как е в чужбина - хората си купуват годишни карти - стадионите са доволно пълни и при най-неприятните собственици, които предпочитат да затягат колана. В Англия доколкото съм запознат и информиран без карта нямаш шанс да идеш да гледаш мач, щото така ти хрумнало в почивния ден и имаш някой лев за харчене.

Как оценявате фенското си присъствие спрямо клуба, който ви е на сърце - пълноценно или като за маса - колкото да има хвалби и приключенски разкази изпълнени с драма в компанията на близки приятели?!

Потребителски аватар
шивача
Контакти:

Re: Българският фен и чувството му за собственост

Мнениеот шивача » 29 май 2015 22:45

Аз лично съм длъжник на отбора си. :oops:
НОСТРАДАМУС : 2024г болната мома отива в отвъдното !

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 29 май 2015 22:57

Шивачът направи първата крачка и си даде оценката. :roll: Интересно начало.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 29 май 2015 23:00

Не мога да повярвам, че си пуснал такава адекватна и добре аргументирана тема. :shock: Кировец, да не ти е лошо? :?:

phd
Контакти:

Мнениеот phd » 29 май 2015 23:04

Феновете напълно съсипаха някои отбори през последните години според мен. ЦСКА и Локо Пд са най-добрите примери, Левски допълва тройката.
Според мен феновете не трябва да се месят в управлението. Нито един отбор, на който му се е случило, не е видял хубаво от това.
Освен, разбира се, когато виждат, че отборът попада у мутри и лъжци.

Потребителски аватар
veselinsk
Контакти:

Мнениеот veselinsk » 29 май 2015 23:15

Няма нищо случайно,че ГГ и КД си развиват проектите на село и са успешни всеки по себе си. Без влиятелни фенове,легенди и тн.
Изображение

pisna_mi
Контакти:

Мнениеот pisna_mi » 29 май 2015 23:23

То това си е май като изповедалня. И аз съм длъжник. Отбора ми играе в регионалната група, мачовете са без пари, разстоянията малки а аз съм ходил само на 5 мача (3 домакинства и 2 гостувания).

Вяра няма. Чувство за принадлежност към дадена група няма. В същото време геноцида върху обществото доведе до обективни причини - бачкаш 6 дена, парите не стигат - трябва време и за семейството, икономисваш от "излишни" харчове. От друга страна от медиите основно телевизията 15 години ти втълпяват, че мачовете са уредени, че всички са маскари. "Набиват" ти в съзнанието, колко са зле нашите отбори в сравнение с най-добрите в света. И хората започнаха да се отдръпват от стадионите. За кеф на властта - няма организирани групи от млади хора да издигат разни лозунги против нещо и недай си боже да вземат да искат оставки. Покрай житейските неправди преглътнахме и футболните. Появиха се и "странни" бизнесмени, гледаш че са малоумници, но пък имат пари. А без техните пари, отбора ти загива - членски внос, билети, дрън-дрън. Няма ли си подкрепа от държава, община и богаташи, клуба ти потъва в долните групи без шанс да изплува. И лека-полека .... стадионите празни, не можем да оценим ни желанието, ни успеха на някой, по-лесно ни е да не ни пука за нищо.

phd
Контакти:

Мнениеот phd » 29 май 2015 23:28

pisna_mi написа:То това си е май като изповедалня. И аз съм длъжник. Отбора ми играе в регионалната група, мачовете са без пари, разстоянията малки а аз съм ходил само на 5 мача (3 домакинства и 2 гостувания).

Вяра няма. Чувство за принадлежност към дадена група няма. В същото време геноцида върху обществото доведе до обективни причини - бачкаш 6 дена, парите не стигат - трябва време и за семейството, икономисваш от "излишни" харчове. От друга страна от медиите основно телевизията 15 години ти втълпяват, че мачовете са уредени, че всички са маскари. "Набиват" ти в съзнанието, колко са зле нашите отбори в сравнение с най-добрите в света. И хората започнаха да се отдръпват от стадионите. За кеф на властта - няма организирани групи от млади хора да издигат разни лозунги против нещо и недай си боже да вземат да искат оставки. Покрай житейските неправди преглътнахме и футболните. Появиха се и "странни" бизнесмени, гледаш че са малоумници, но пък имат пари. А без техните пари, отбора ти загива - членски внос, билети, дрън-дрън. Няма ли си подкрепа от държава, община и богаташи, клуба ти потъва в долните групи без шанс да изплува. И лека-полека .... стадионите празни, не можем да оценим ни желанието, ни успеха на някой, по-лесно ни е да не ни пука за нищо.

Искат, искат, ако дадена политическа сила им плати :mrgreen:

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 29 май 2015 23:32

pisna_mi написа:То това си е май като изповедалня. И аз съм длъжник. Отбора ми играе в регионалната група, мачовете са без пари, разстоянията малки а аз съм ходил само на 5 мача (3 домакинства и 2 гостувания).

:|

Mihal31
Контакти:

Мнениеот Mihal31 » 29 май 2015 23:38

Не съм съгласен с много от мненията ти ,но тук ще се съглася. Българският фен е уникален,изключвам ултрасите,те избиват съвсем други комплекси,обикновения фен е абсолютна загадка,той винаги е недоволен,преди доста години ходех на мачовете на ЦСКА ,и много се кефех да съм но един дядка,значи този човек не спираше да псува и обижда 90 минути ,и всички наоколо адски му се радваха,то съдия,то противник,че и Ицо го отнасяше редовно. След толкова години ,ми се случва от време на време да водя гледача на мачове на Уест Хям,бе как един не напсува съдията или треньорът,как всички се радват на поредния равен мач и дори при загуба никой не съблича никой. Хората са отишли да се забавляват ,плащат добри пари за това и искрено обичат отбора си,в премиер,или чемпион,стадиона си е пълен,а удоволствието да чуеш как 35 хиляди пеят,няма нищо общо с тези пушеци и бомби с които се доказва любовта в България. За съжаление футбола ни стана отдушник на комплекси и омраза,винаги се сещам за девиза на един приятел майна „не е важно Ботев да бие,важно е Локомотив да падне„ ето това ми се струва квинтесенцията на българския фен.

Върни се в “Футбол - България”