ПСК Лефски е първият СЪВЕТСКИ отбор у нас!!!

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

B A T E

ПСК Лефски е първият СЪВЕТСКИ отбор у нас!!!

Мнениеот B A T E » 11 фев 2009 17:17

ПСК Лефски е първият съветски отбор у нас

В брой 7 на вестник "Народен спорт" от 7 ноември 1944г. на стр.2 четем: "Пощ.сп.кл. "Левски" - София. Спортните клубове Левски и Пощ.сп.кл. - от София, имайки пълното съзнание, че чрез сплотеността и обединението ще може да се постигне истинския универсален народен спорт, ще се създаде жива и мощна спортна и културно-просветна организация, ще се обединят волята и желанието за полезно творчество на повече народни синове - на 20м.м./20 октомври 1944г.-б.а./ се обединиха под името "Пощенски спортен клуб Левски" и избраха следния временен управителен съвет: Никола Йотов, Никола Крушовенски, Ал.Минков, Жорж Милчев, Атан.Атанасов, Трайко Григоров, Алекс.Велев, Никола Димитров/Фъц-б.а./, Седеф Зарков, Цветан Д. Ганчев, Ник.Бояджиев, Иван Карадочев."

Първото, което прави впечатление е, че ПСК Лефски е създаден на 20 октомври, но за това Народен спорт обявява чак на 7 ноември, денят на честване на ВОСР, дата, която впоследствие ще бъде трайно свързана със синия отбор, включително и през 1949г., когато точно на Лефски ще бъде отредена честта да възвести новата, социалистическа епоха в спорта благодарение на преобразуваното по съветски модел футболно първенство. В тази връзка не е случайна и стилистиката на този документ, появил се на точно тази дата: " имайки пълното съзнание, че чрез сплотеността и обединението ще може да се постигне истинския универсален народен спорт, ще се създаде жива и мощна спортна и културно-просветна организация, ще се обединят волята и желанието за полезно творчество на повече народни синове."

Кои са ръководителите на ПСК Лефски към онзи момент? Н.Йотов - съветски генерал от разузнаването, за когото Цено Ценов, активен борец срещу фашизма, определен за такъв от Протокол №1 твърди следното: "...тогава (1944г. - б.а.) имаше един човек, много по-главен от Тодор Живков, Цола Драгойчева, Кимон Георгиев, генерал Дамян Велчев и генерал Владимир Стойчев взети заедно. Никола Йотов." и Никола Крушовенски - осъден на смърт от царизма, първите председатели на синия отбор.

Това обаче, което прави от ПСК Лефски безусловно първият отбор у нас, утвърдил съветския модел, е начинът му на финансиране. ЕДИНСТВЕН ЛЕФСКИ В ТОЗИ ПЕРИОД Е МОЖЕЛ ДА ОСИГУРИ РАБОТА НА СВОИТЕ ИГРАЧИ БЕЗ ДА ИМ СЕ НАЛАГА ДА РАБОТЯТ. Отбори като Славия, като Спартак, като Чавдар това не са могли да предложат, а в Локомотив играчите са се чувствали повече работници, отколкото футболисти. Този момент е отчетливо виден от спомените на Атанас Цанов, бивш футболист на сините: "През 1947г. заминахме на турне в Албания. Престояхме 15-16 дена там. Играхме два мача в Тирана - 1:1 с Партизани и 2:3 с националния отбор. Като се завърнахме, секретарят на Левски Димитър Гьошев ми съобщи: "Иди в пощата да си получиш заплатата." Водеха ме на работа в пощата. Взех 45 000 лева. Не бях виждал толкова пари."

koi4i

Re: ПСК Лефски е първият СЪВЕТСКИ отбор у нас!!!

Мнениеот koi4i » 11 фев 2009 17:39

Значи гледай сега:отиваш на окръжна болница и слизаш там,след това си хващаш селски рейс(1,3,5) и слизаш на следващата спирка.Там ще те приемат!
ТИТАН ОСТАНИ И ДЕЛОТО СИ ДОВЪРШИ

Потребителски аватар
Levski4Ever
Контакти:

Мнениеот Levski4Ever » 11 фев 2009 17:40

"ЕДИНСТВЕН ЛЕФСКИ В ТОЗИ ПЕРИОД Е МОЖЕЛ ДА ОСИГУРИ РАБОТА НА СВОИТЕ ИГРАЧИ БЕЗ ДА ИМ СЕ НАЛАГА ДА РАБОТЯТ"
Извади ми някаква логика от това изречение моля ти се! :lol: :lol: :lol: Хем работиш, хем не работиш? Па и ако ти се плаща :D :lol: :lol:
Изображение

No_CENZURE!!!

Мнениеот No_CENZURE!!! » 11 фев 2009 17:47

Мустакати другарю за какво създаване се говори в твоята поредна помия "..... Първото, което прави впечатление е, че ПСК Лефски е създаден на 20 октомври ........", това че властта обединява спортните клубове Левски с пощенските клубове и стават ПСК Левски не значи, че отбора е създаден 1944 година нали :?: Аз не виждам нищо ненормално и лошо в това, което става в тези първи години на режима, а може би според теб това се равнява на всички 40 години репресии към останалите клубове отстрана на ЦСКА или си мислиш, че нещо може да се сравни с историята на ЦСКА, е ако е така жестоко се лъжеш, колкото и да си измисляш тези съчинения и да ги навързваш в дати и събития никога не успяхте да отнемете най-чистото и истинското, а именно любовта на всички привърженици към идеята Левски :!: Съжалявам, но ЦСКА никога няма да има история и фенове като нашите колкото и да се мъчиш и ти и другите ти последователи да промениш нещо, защото червената петолъчка винаги ще тегне над вас :!:

B A T E

Мнениеот B A T E » 11 фев 2009 17:55

No_CENZURE!!! написа:Мустакати другарю за какво създаване се говори в твоята поредна помия "..... Първото, което прави впечатление е, че ПСК Лефски е създаден на 20 октомври ........", това че властта обединява спортните клубове Левски с пощенските клубове и стават ПСК Левски не значи, че отбора е създаден 1944 година нали :?: Аз не виждам нищо ненормално и лошо в това, което става в тези първи години на режима, а може би според теб това се равнява на всички 40 години репресии към останалите клубове отстрана на ЦСКА или си мислиш, че нещо може да се сравни с историята на ЦСКА, е ако е така жестоко се лъжеш, колкото и да си измисляш тези съчинения и да ги навързваш в дати и събития никога не успяхте да отнемете най-чистото и истинското, а именно любовта на всички привърженици към идеята Левски :!: Съжалявам, но ЦСКА никога няма да има история и фенове като нашите колкото и да се мъчиш и ти и другите ти последователи да промениш нещо, защото червената петолъчка винаги ще тегне над вас :!:

историята на лефски е един панаир без край.... :lol: :lol: :lol:

mardona
Контакти:

Мнениеот mardona » 11 фев 2009 17:56

Абе малоумници стига с тия комплекси истината е че чорбата е създадена от бкп и няма нито една победа срещу съветски отбор защото падаше по линия кпсс-бкп.Докато и Левски и Локомотив отстраниха Динамо Киев по онова време

Потребителски аватар
hlucho
Контакти:

Мнениеот hlucho » 11 фев 2009 18:07

Вече взе да ми писва! Хубаво създадени сме през 1948 г. Да се срамувам ли от това?! Не! 20 години живеем в някъква форма на капитализъм! А ние продължава ме да си доказва ме, кой е по, по, най! Дали в Испания обвиняват Реал, че са фашистки отбол (Франко е бил един от изявените му фенове)! Нада ли! Испанците успяха да се справят с комплекса на Гражданскат си война! А тук в наща мила родина ...!
Някои се лекуват с Fervex, други с Coldrex, а трети с Durex!

Потребителски аватар
Синя окупация

Мнениеот Синя окупация » 11 фев 2009 18:08

B A T E написа:мангала син обор винаги е наясно за вси4ко лелейййй

Сталинчо, не бери ядове! Скоро ще си баннат ;)
Още как съм се родил,
татко в ЛЕВСКИ ме вредил,
затова отк’ак се помня,
в мой’та мила къща родна,
"САМО ЛЕВСКИ" се скандира,
и чорба не се сервира.

bbv_levski
Контакти:

Мнениеот bbv_levski » 11 фев 2009 18:12

Eй Бате,Педал такъв!Ако те срещна някаде,някога,ще те разчекна,и не само това!И Кур ще ядеш прасе мръстно

B A T E

Мнениеот B A T E » 11 фев 2009 18:17

hlucho написа:Вече взе да ми писва! Хубаво създадени сме през 1948 г. Да се срамувам ли от това?! Не! 20 години живеем в някъква форма на капитализъм! А ние продължава ме да си доказва ме, кой е по, по, най! Дали в Испания обвиняват Реал, че са фашистки отбол (Франко е бил един от изявените му фенове)! Нада ли! Испанците успяха да се справят с комплекса на Гражданскат си война! А тук в наща мила родина ...!

е според тебе тия ЛЕФСКАРИ кого поздравяват а?

Изображение

син девиз за нас- винаги със този който е на власт!!!
Последна промяна от B A T E на 11 фев 2009 18:22, променено общо 1 път.

Върни се в “Футбол - България”