Колко струва да се построи един стадион?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

styopa
Контакти:

Re: Колко струва да се построи един стадион?

Мнениеот styopa » 18 фев 2010 00:30

tiamat написа:А ето и линк към въпросното стадионче.

http://stadyumkoltuklari.com/en/Default ... &RefID=103

за 4 мил
не можеш му плати козирката,седалките и терена ;)
има някаква измама убеден съм ;)

viroglav
Контакти:

Мнениеот viroglav » 18 фев 2010 00:43

Стадионът , който обявиха , че искат да вдигнат Титан струва между 50 и 100 милиона лева , защото има и други съоръжения наоколо. Зали , игрища , хотели , медицински център и т.н. А едно малко стадионче , като това в Сливен например , струва точно такива пари. Между 10 и 15 милиона в техния случай , защото и там има тенис кортове и някое и друго теренче до стадиона. Скъпите стадиони на запад струват много пари , защото са просто огромни и са със абсолютно всички глезотии и екстри , които можете да си представите , че въобще съществуват. Залата , която се строи в момента за 90 милиона , спокойно можеше да бъде вдигната и за 40 милиона , но без допълнителни и никому ненужни залички около нея , които само вдигат цената. В Пловдив почти е завършена вече новата им зала , и тя ще излезе някъде около 20 милиона лева , но ще бъде и с колодрум , което оскъпява малко нещата , но всъщност си е и доста кокетна и няма нищо общо с ламаринения покрив в Самоков за 15 милиона лева... С около 10 милиона лева максимум може да бъде вдигнато едно съвсем не лошо съоръжение , за каквото говори турския кмет , но в този случай няма да има пари за крадене. Има още един пример и той е Ивайло Дражев и стадиончето , което беше започнал да строи , преди да му го вземат. То щеше да излезе точно такива пари , около 10 тина милиона лева. Лошото е , че няма кой да извади дори такива пари и да вдигне стадионче в корумпираното ни и пропито с мръсотия БГ първенство. 8-)

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 18 фев 2010 00:52

Според мен това си е просто квартално игрище, т.е. има построени едни трибуни около терена и това е. А един сериозен стадион има, освен много по-специално направен и, съответно, скъп терен, още тренировъчни игрища, хотели, ресторанти, паркинги, конферентна зала, клубен музей, магазини за фенартикули и какво ли още не, самият стадион - терена и трибуните - е само малка част от целия комплекс. Та оттам идва разликата.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
durex
Контакти:

Мнениеот durex » 18 фев 2010 01:21

Дайте ми пари аз ще ви построя едно стадионче с има няма 70 000 места ;) :lol: :lol: :lol:

viroglav
Контакти:

Мнениеот viroglav » 18 фев 2010 01:23

защо написа:Според мен това си е просто квартално игрище, т.е. има построени едни трибуни около терена и това е. А един сериозен стадион има, освен много по-специално направен и, съответно, скъп терен, още тренировъчни игрища, хотели, ресторанти, паркинги, конферентна зала, клубен музей, магазини за фенартикули и какво ли още не, самият стадион - терена и трибуните - е само малка част от целия комплекс. Та оттам идва разликата.

Всичките тези неща в Сливен ги има... и скоро ще развият футбола до равнище "правене на бизнес" или по ясно казано - ще започнат да изкарват пари и да си възвръщат направените инвестиции. ;)

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 18 фев 2010 01:25

защо написа:Според мен това си е просто квартално игрище, т.е. има построени едни трибуни около терена и това е. А един сериозен стадион има, освен много по-специално направен и, съответно, скъп терен, още тренировъчни игрища, хотели, ресторанти, паркинги, конферентна зала, клубен музей, магазини за фенартикули и какво ли още не, самият стадион - терена и трибуните - е само малка част от целия комплекс. Та оттам идва разликата.

Прав си, ама аз викам дай по едно квартално игрище поне да си направим (че и толкова няма), пък после и другите работи малко по малко.

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 18 фев 2010 02:03

Ето как са нещата според мен.Пестено е от настилката на игрището със сигурност.От снимките съм 99% сигурен,че е изкуствена,която е в пъти по-евтина от истинската трева.Освен това ако се сложи пък и една от най-евтините изкуствени настилки цената пада още.освен това терена не вярвам да е кой знае колко голям.Останалото го казаха и другите преди мен-няма излишни работи като барове,магазини,зали и т.н.Остава изграждането само на двете трибуни,където според мен отиват не повече от половината пари - 2 милиона.Осталаните два се разпределят за всичко останало.С няколко думи-пестено е от всичко.В България също имаме такива стадиони-в Ловеч,Лазур и т.н.Освен това и тук на много места помощ на футбола окзава не кой да е а общината.Пример Сливен или Благоевград.В Сливен вече имат изграден хубав стадион,макар и без козирки, а в Благоевград се действа по 3 годишен инвестиционен план за реновиране на стадиона,който ще се модернизира и ще стане доста хубав.Във Варна се строи стадион Варна на място,предоставено от общината.Така че и тук общините заделят от скромния си бюджет да издържат общински футболни клубове и съдействат за изграждане на спортни съоръжения.Големят грешник тук е държавата,която не иска и не иска да помогне на футбола,давайки базите на концесия,а в същото време не изпълнява задълженията си като наемодател,а именно-да ги поддържа.Защото основната подръжка е за сметка на наемодателя.

Lupusss
Контакти:

Мнениеот Lupusss » 18 фев 2010 04:31

Аз във Варна виждам една голяма изкопана дупка :P на това предоставено място

Потребителски аватар
зеленобелия
Контакти:

Мнениеот зеленобелия » 18 фев 2010 08:22

Не може един стадион в Швейцария да струва между 20 и 40 милиона а този във Варна да струва 160 милиона.Явно тази дупка която е изкопаха ще направят Мол-парк или хотел.

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 18 фев 2010 11:42

Стойността на едно съоръжение основно се определя от неговата сложност.
15 000-ден стадион може да струва и 4 и 24 милиона евро.
Средна стойност на съоръжение с такъв капацитет е около 10 милиона евро.

Стадиона на Корона Киелц http://korona-kielce.pl/index.php?menu=7 е с капацитет 15 500 и стойност около 10 милиона евро
Изображение

Върни се в “Футбол - България”