1. Идеята за банкова гаранция никак не е лоша, но е много опасна в неподходящи ръце. Първоначално се тръгва оттам, че клубовете трябва да докажат годишната си издръжка документарно, а не само като намерение или друга форма. Да могат да завършат сезона пък ако ще и собствениците да капитулират след 1 месец. Това хубаво, но... Т.е. ако досега се е разчитало на "рекъл-казал" сега БФС смята, че банковата гаранция ще свърши работа да спре някой собственик, ако той реши да не си издържа клуба. Това хубаво, но..
http://www.bg-pravo.com/2013/09/19.html Оттук личи, че в БГ практиката банковата гаранция може да се тълкува и като кредит до постигането на определено условие - изтичане не една състезателна година. Ако през това време собственика се откаже или се случи нещо друго непредвидено в договора, банката плаща и изплатената гаранция се превръща в кредит. Естествено банковата гаранция има обезпечение - активи на конкретния клуб. По тази схема банките при малко невнимание и недобросъвестно изпълнение на условията от страна на клубовете могат легално да придобиват собствеността (като обезпечение) на клубовете - стадиони, зали, игрища, превозни средства и прочие. Затова и собствениците толкова се дърпат. Защото БФС ще ги принуди да "заложат" активите на дружествата и варианта всички да осъмнат с дългове и без собственост (подобно на ЦСКА например). Вместо да изпишем вежди, ще избоден очи. Но това е мое мнение.
2. Доколкото знам за поканени цели 29 клуба (които съм посочил в таблицата) чрез анкетни карти. Един вид нищо официално няма само клубовете трябва да заявят статуса и становището си за да могат да си изготвят всички "математики" по този проект - колко биха учавствали, колко биха отговаряли, ит.н.
3.Съжалявам, че съм пропуснал факта, че на Черно море му предстои ремонт. Поздравявам ви ако се сдобиете с реновирано съоръжение. Съжалявам само, че ТИМ има нещо общо с това.
4. Формулата с по-голяма лига винаги среща подръжници, защото тя има рекламен ефект. Всеки провинциален тим иска "да си го мери" на високо ниво и на стадиона му да идват Левски, ЦСКА, Лудогорец, Ботев Пд, Локо Пд, Берое... Без значение дали има ниво и организация за това. Отдавна изчезна задоволството да си с професионален статут, ама в Б група. Да харчиш пари да играеш с Дунав и Локо ГО ( да не се обижда никой). Хората искат за без пари и без стадион да играят с големите. И големите ги устройва - по-голяма лига, спортно-технически спад (защото играеш с по-слаби съперници), а и корупцията има шанс за изява. И Дебрецен, Търнава и казахстанците ще ни тупат още дълго време.
5. Лично аз смятам, че идеята е допустима, защото традициите в БГ футбола, финансите и възможностите на населените места не са хармонично свързани така, както ни се иска. Например : какво пречи на Созопол да учавства във Висша лига след като има стадион-красавец, осветление, и някой лев, а и желание. Отговор: Класиране, школа и публика. Но тези критерии очевидно не са толкова важни колкото останалите три.