Относно първенството на А РФГ 1977/78

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

pani4eto
Контакти:

Re: Относно първенството на А РФГ 1977/78

Мнениеот pani4eto » 30 окт 2015 18:23

favaca8888 написа:Шампионския ни сезон, последен такъв за съжаление.Не съм бил свидетел,но вярно ли е че Локо-ПФК Левски са играли на Армията,а ЦСКА-Славия на националния ?
:?
Да !Вярно е! Както е вярно че "Студентите "от Свищов си изпатиха много!

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 30 окт 2015 18:43

Спомням си този мач, все едно че се игра миналия кръг. Беше пълна пародия на футбол. Бяхме в сектор Б с брат ми и снаха ми, която до тогава беше от ЦСКА и беше бременна в 4-ия месец с племенника ми, който след това стана върл левскар(и снаха ми също). Когато му разказах за първи път, как се е играл мача, той през смях каза: - Жалко, че не съм бил, а аз му отговорих - Напротив, беше, само че в корема на майка си, това ти беше първия мач на Левски!
Та за мача - може би щяха и да ни бият Локото, наистина този сезон бяха най-добрите, но трябва да се има предвид и осакатения състав на Левски, с който го изигра. В началото на есенния полусезон Левски остана без най-добрите си футболисти - Краси Борисов и Павел Панов със счупени крака, Стефан Стайков със счупена глава, Киро Миланов наказан от Милко Балев да не играе до живот. През пролетта Тези играчи с изключение на Миланов се върнаха, но вече беше късно, а и те не бяха това, което бяха преди контузийте.
Та конкретно за мача - това беше едно комично шоу, на което публиката се смееше и ръкопляскаше, а при головете агитките на Левски и Локо си ръкопляскаха взаимно. И Начко и Панов изпълниха по един фаул от местата, откъдето най-често бележеха, по най-левашкия начин, за смях на публиката, головете бяха пълен та*ак, а в последните минути двата отбора се наредиха в кръг около центъра и започнаха да си подават един на друг топката, очаквайки последния съдийски сигнал. И всичко това на фона на 4-те гола, които бележеше ЦСКА във вратата на Славия на съседния стадион Васил Левски. Тогава на Армията беше необичайно тихо, публиката се беше съсредоточила да слуша по транзисторите мача на армейците и след всеки техен гол, избухваше в смях. Тогава агитките на Локо и Левски започнаха заедно да скандират - Левски, Локо все едно, на чорбата у г**о!
След години покойният Бате Начко си призна в едно интервю по телевизията, че този мач е бил предварително уговорен, за да стане Локо шампион.
Това е. Който иска да пише опровержение на това, което написах. За мен е без значение, защото аз бях свидетел :!: :idea:
Последна промяна от damyanov1963 на 30 окт 2015 18:51, променено общо 2 пъти.
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 30 окт 2015 18:46

pani4eto написа:Привърженик съм на "Левски" и реших да пусна тема и да дам малко пояснения за прословутото първенство на А група 1977/78г.Често във форумите се коментира от привържениците на ЦСКА и на други отбори половината истина за мача Локомотив Сф - Левски-Спартак 3:3!
И така защо не се коментира и другата част от истината: ЦСКА-Славия 4:0 ,при минимална победа на "Левски" над Локото - на ЦСКА им трябваше победа с 3 гола разлика за шампионска титла!!!
1.На 11.06 1978г. 30 кръг на А група комбинирано предаване Локомотив Сф.-Левски-Спартак 3:3 стадион "Народна армия"//,ЦСКА-Славия4:0 Национален стадион(заради очакван шампион ЦСКА) --Театро и на двата мача!!!
2.А РФГ 29 кръг Академик Св.-ЦСКА 2:0 Тук Армейците изпуснаха 50% титлата
Ботев Вр.- Локомотив Сф. 0:0 Тук съдиите лишиха Начко и компания от 2-те точки
3 А РФГ 27 кръг Черномарец Бс.-ЦСКА 2:1 Изгубени 40% от титлата
Тракия -Локомотив Сф. 0:0 И тук съдиите и грубата игра на канарчетата лишиха Локото от 2-те точки
4. Няколко часа преди двубоите, НА ръководството на "Левски-Спартак" им е намекнато/не заповед/ от Високо място "Че е желателно да победят" !!!
Последното го знам от Й.Иорданов-Пиката/Поялника/ и неговия кум В.Войнов
Това е част от повечето истина,сигурно има още истини които не знаем за това първенство!Имам много близки и приятели върли Цесекари на възраст 55-70 и повече години и всички казват, че тази година/1978/ не са заслужавали да бъдат шампиони и са ги бутали целия пролетен полусезон! Време е и журналята да забравят пристрастията си и да поднасят истината такава каквато е.
Да почват коментарите!СЕГА!

Това не знам.Но си спомням,че това бе първото първенство на А група,което гледах.Нашият "Черно море" се бе върнал след един сезон в Б група и с 12 равенсва(най-много от всички 16 отбора) и най-малко вкарани голове-27,се класирахме на 9-то място.А за публиката ни бе голям кеф,че допринесохме за изпадането на ЖСК "Спартак" с 0:0 и 2:1.Иначе си спомням , че победата на Академик Свищов(с Вальо Михов в състава) над ЦСКА се коментираше много.Друго помня,че градските съперници биха почти всички като домакини,но навън бяха трагедия. Иначе Локомотив София тогава си бяха отбор,факт.

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 30 окт 2015 18:51

loko29 написа:Не знам защо си мислите,че един от най-великите отбори на Локо сф ,страшно мотивиран не би могъл да бие Левски който в тогавашния момент не играе за нищо.Доколкото си спомням този мач Локото водеше 3-1 и при така наречената защита "катеначо"която имахме тогава плюс най-добрия вратар Горанов футболист на годината дали нямаше да задържи победата.

После страшни мачове за КЕШ направихте срещу "Одензе" и срещу Кьолн,но немците си бяха класа все пак.....Мисля,че беше 2;2 в Дания,3:1 в София,а срещу Кьолн - 0:1 и 0:4....Правилно ли помня? Някои резултати са ми запечатани кой знае защо....

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 30 окт 2015 18:53

KellyB написа:Ще добавя и още един резултат на ЦСКА "Септемврийско знаме" от 24 май 1978 г. - загубеният финал насред София за Купата на Съветската армия от Марек с 1:0. Това беше абсолютен шок тогава (въпреки че Марек беше много стабилен отбор!) за цялата спортна общественост. Дори в-к "Народен спорт" излезе със съвсем кратък материал (без снимки!) за финала. Говореше се, че предварително ЦСКА си правили снимки с Купата, почетна обиколка на стадиона и т.н.
Та явно бутането за Шампионата е било оправдано... А някои от футболистите на Академик Свищов дори бяха наказани, защото мача беше пълна подигравка с Армейския клуб - тотално надиграни от едно скромно провинциално отборче!

ЦСКА тогава срещу "Валенсия" на великия Марио Кемпес ли игра?

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 30 окт 2015 18:53

action66 написа:
loko29 написа:Не знам защо си мислите,че един от най-великите отбори на Локо сф ,страшно мотивиран не би могъл да бие Левски който в тогавашния момент не играе за нищо.Доколкото си спомням този мач Локото водеше 3-1 и при така наречената защита "катеначо"която имахме тогава плюс най-добрия вратар Горанов футболист на годината дали нямаше да задържи победата.

После страшни мачове за КЕШ направихте срещу "Одензе" и срещу Кьолн,но немците си бяха класа все пак.....Мисля,че беше 2;2 в Дания,3:1 в София,а срещу Кьолн - 0:1 и 0:4....Правилно ли помня? Някои резултати са ми запечатани кой знае защо....

Правилно, правилно. И аз ги помня, така беше.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 30 окт 2015 18:59

action66 написа:
KellyB написа:Ще добавя и още един резултат на ЦСКА "Септемврийско знаме" от 24 май 1978 г. - загубеният финал насред София за Купата на Съветската армия от Марек с 1:0. Това беше абсолютен шок тогава (въпреки че Марек беше много стабилен отбор!) за цялата спортна общественост. Дори в-к "Народен спорт" излезе със съвсем кратък материал (без снимки!) за финала. Говореше се, че предварително ЦСКА си правили снимки с Купата, почетна обиколка на стадиона и т.н.
Та явно бутането за Шампионата е било оправдано... А някои от футболистите на Академик Свищов дори бяха наказани, защото мача беше пълна подигравка с Армейския клуб - тотално надиграни от едно скромно провинциално отборче!

ЦСКА тогава срещу "Валенсия" на великия Марио Кемпес ли игра?

Да, даже Йордан Филипов спаси дузпа на голмайстора от Мундиал 78 Марио Кемпес, но това не помогна на армейците и те отпаднаха след 2:1 в София и там мисля, че загубиха с 0:2.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 30 окт 2015 19:00

GOLEADOR написа:От всичките тези писания излиза,че мачовете през комунизма са се играли феърплей и който отбор е бил по-добър е взел своето.

Имаше си подпиране и съдийски намеси,имаше си реверанси по ведомствена линия(армейска или милиционерска).Но мачовете си бяха готини.Пред много публика,здрави агитки(които тогава не се биеха). Имаше интрига. Но по телевизията даваха 1до три мача от кръг(при 8 по програма).Абе имаше си тъпотийте,но си имаше и очарованието.Най-важното имаше футболни звезди.Като ученици си спомням с какво благоговеене гледахме мъжете на "Черно море",ако попаднем на тренировка(не пускаха винаги).А тези дето тренираха и седяха да връщат топките по време на мачовете ги молехме да събират автографи от националните звезди,когато идваха да играят на "Юрий Гагарин".Снимките от вестник "Старт" с автографи бяха голяма ценност.

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 30 окт 2015 19:06

ЕМИЛ написа:
GOLEADOR написа:
ЕМИЛ написа:
GOLEADOR написа:От всичките тези писания излиза,че мачовете през комунизма са се играли феърплей и който отбор е бил по-добър е взел своето.

Не се е играло феърплей защото вие сте имали 10 сателита в групата и сте почвали с +20 точки всеки сезон .

Тез опорни точки ги развивай на друг.Виж колко пъти тези "сателитни" отбори са ви правили шампиони и тогава говори.Да не говорим,че въпреки загубата си от ЦСКА с 5:0 вие ставате шампиони с 1 точка пред нас , а в групата има два (2) армейски отбора.Познай дали имаме загуба и от двата тима.Толкова за сателитите и др. подобни опорни точки!

Не се прави бе .Лягали са ви яко по нареждане от горе .

Факт е,че по това време "Черно море" и "Тракия" нямаха право често да "скачат" на ЦСКА.Но и това се случваше.Освен това си спомням няколко случая,когато ЦСКА при по-силен отбор ни е помагал да не изпадаме.И разбира се пращаше играчи,които вече не им трябват,но вършеха чудесна работа при нас(Марашлиев,Божил Колев,Тодор Атанасов...). Но си бе събитие да ги бием.Факт.Виж мачовете срещу Левски помня,че винаги бяха много здрави и при препълнен стадион.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 30 окт 2015 19:16

action66 написа:
ЕМИЛ написа:
GOLEADOR написа:
ЕМИЛ написа:

Не се е играло феърплей защото вие сте имали 10 сателита в групата и сте почвали с +20 точки всеки сезон .

Тез опорни точки ги развивай на друг.Виж колко пъти тези "сателитни" отбори са ви правили шампиони и тогава говори.Да не говорим,че въпреки загубата си от ЦСКА с 5:0 вие ставате шампиони с 1 точка пред нас , а в групата има два (2) армейски отбора.Познай дали имаме загуба и от двата тима.Толкова за сателитите и др. подобни опорни точки!

Не се прави бе .Лягали са ви яко по нареждане от горе .

Факт е,че по това време "Черно море" и "Тракия" нямаха право често да "скачат" на ЦСКА.Но и това се случваше.Освен това си спомням няколко случая,когато ЦСКА при по-силен отбор ни е помагал да не изпадаме.И разбира се пращаше играчи,които вече не им трябват,но вършеха чудесна работа при нас(Марашлиев,Божил Колев,Тодор Атанасов...). Но си бе събитие да ги бием.Факт.Виж мачовете срещу Левски помня,че винаги бяха много здрави и при препълнен стадион.

Много правилно го написа. Божил Колев го бяха взели от вас и когато вече не им трябваше ви го върнаха :lol:
Иначе съм го запомнил със страхотната игра с глава и един гол, който отбеляза на Локо Сф, как за малко щеше да скъса мрежата.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Върни се в “Футбол - България”