Аматьорски футбол звучи добре, в пъти по-ниски разходи за отборите.
1. Може да се намалят чужденците, защото реално те вдигат бюджетите нагоре, но така ще се ограничат и евентуалните приходи от продажбите им. Лошо.
2. Може да се играе с някаква схема 5 юноши на клуба + 4 български играчи + 2 чужденци. Само че тогава има риск при налагането на юноши да се губят мачове заради техни грешки. И при един-два такива мача юношата изгаря с треньорска контузия. Пак лошо.
Ако наистина футбола ни стане изцяло аматьорски (не, че сега едно 80% от "профи" клубовете се държат като такива), как клубовете ще могат да задържат най-добрите си играчи? Нали няма да имат професионални договори, всеки сезон ще се прави отбор от нулата?
И на мен на теория ми звучи добре, но на практика сме в един омагьосан кръг без изход. Може би БФС може да помогне, ако наложи таван на заплатите и бюджетите. Не знам дали има право обаче.
П.П. Преди години за мен не беше проблем да запаля колата и да дойда до София (400км в една посока), за да гледам Галатасарай, Брьондби, Бран, Челси, Ливърпул, Барселона, Шалке, Оксер, Удинезе и т.н. Но времената се промениха, вече не се връзват финансите с тези горива.
Собственици, благодетели ... на къде върви БГ футболът
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
Re: Собственици, благодетели ... на къде върви БГ футболът
„ Армейският спортен клуб беше и остава носител на комунистическият морал и един от символите на успеха на комунизма и Народната власт. “
в. Земя 1992,интервю с ген. Добри Джуров.“
в. Земя 1992,интервю с ген. Добри Джуров.“
Футбол има там където има бизнес, затова в България футбол нямаме и няма да имаме!
- streetbard
- Контакти:
Липса на фенска култура, според мен. Ще ви дам един пример с френския клуб Ланс. Градът е от 32 000 човека. Стадионът, преди ремонта, за Еврото, а след него пак ще му се оправи капацитетът е за 41000. И е пълен. Има поне по 30 000 на мач. Миналия уикенд, в мач от Лига2 имаше 33 000 човека и беше разпродаден целия. Просто, на места, хората се отъждествяват с отбора. Живеят за него и с него. Затова, въпреки че регионът около Ланс е страшно беден, ужасно висока безработица и миграция, клубът ще съществува. Затова правителството на Франция реши да има мачове в Ланс за еврото. За да не се затрие съвсем футбола там. И там нямат много пари за харчене. Но ходят. Целият град се изпразва, за да отиде на стадиона.
Ами това го нямаме в България. Или го имаме, но засяга до 5000 човека от четирите отбора с най-много фенове-Левски, ЦСКА, Ботев и Локомотив Пловдив
Ами това го нямаме в България. Или го имаме, но засяга до 5000 човека от четирите отбора с най-много фенове-Левски, ЦСКА, Ботев и Локомотив Пловдив
- Captain Stottlemeyer
Според мен най-добрият модел е германският. В Германия по закон всеки клуб трябва да бъде собственик на минимум 51 % от акциите на АД, в което самият той участва ("Байерн" притежава 75 %, останалите акционери са Алианц, Ауди и още един, за който не се сещам в момента). Освен това: "Всичко започна след краха на Евро 2000, когато Бундестимът остана последен в група с Португалия, Румъния и Англия. Някъде там бе осъзнато, че немският футбол се нуждае от коренна промяна, за да бъде отново на върха. От 2001 насам елитните клубове бяха задължени да създадат футболни академии, в които да се инвестират сериозни средства, а системата за лицензиране стана безкомпромисна и всеки клуб трябваше да бъде изряден. Иначе горделивите немци дори не се притесниха да вземат идеи и от други държави като Холандия и Франция. По това време се построиха и много нови прекрасни стадиони за Световното първенство през 2006, а самият Мондиал сякаш отново върна страстта към футбола у немския народ... За 10 години в развитието на академиите бяха вложени над 700 милиона евро, а само миналия сезон сумата бе над 100 милиона. Освен това съотношението заплати/оборот е 37,8 на 100, докато в много други европейски топ отбори достига до 64 на 100..." (статията е от 2013 година)
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1079557
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1079557
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Tommi написа:На този етап това са си някакви мечти и няма как да се случи. Причините са доста, като ограничен пазар, силно променливи приходи и др.
Според мен на този етап виждаме какво се случва "на живо" когато харчиш повече от колкото приходи имаш:
Вариант 1: Локо София - "Благодетелят" казва - нямам повече пари, изтеглям отбора, играчи и треньори ходят да пият по една бира и се разотиват
Вариант 2: ЦСКА - теглят се нови и нови заеми и в един момент дълговете са толкова че се обявява фалит.
Вземете Хасково и Марек за пример - зор за влизане в А група, после в небитието.
На кого е нужно това?
Аз това от доста време го пиша... Буджетите на "елитните" ни отбори са БЕЗУМНО НАДУТИ от разни бащици, мерещи си п***те, амбициозни директори и комисионери. В това състояние на футбола ни двата гранда трябва да харчат не повече от 4-5 милиона, ако искат да бъдат самостоятелни. На другите отбори им е 2-3 милиона таванът.
tweeg написа:Tommi написа:На този етап това са си някакви мечти и няма как да се случи. Причините са доста, като ограничен пазар, силно променливи приходи и др.
Според мен на този етап виждаме какво се случва "на живо" когато харчиш повече от колкото приходи имаш:
Вариант 1: Локо София - "Благодетелят" казва - нямам повече пари, изтеглям отбора, играчи и треньори ходят да пият по една бира и се разотиват
Вариант 2: ЦСКА - теглят се нови и нови заеми и в един момент дълговете са толкова че се обявява фалит.
Вземете Хасково и Марек за пример - зор за влизане в А група, после в небитието.
На кого е нужно това?
Защо си мислиш, че при самоиздръжка не може да се стигне до момент, в който харчиш повече, отколкото изкарваш, което да те вкара в дълг?
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
Tommi написа:tweeg написа:Защо си мислиш, че при самоиздръжка не може да се стигне до момент, в който харчиш повече, отколкото изкарваш, което да те вкара в дълг?
Ами правиш си сметката така че да не си "на ръба". Това, че една година си спечелил 12-3 милиона през сезона не означава, че следващите 5 ще печелиш повече от 2-3. Приходите могат да се вдигнат многократно при добри трансфери и евротурнири. Но такова нещо я стане веднъж на няколко години, я не.
Blue1914 написа:Аз това от доста време го пиша... Буджетите на "елитните" ни отбори са БЕЗУМНО НАДУТИ от разни бащици, мерещи си п***те, амбициозни директори и комисионери. В това състояние на футбола ни двата гранда трябва да харчат не повече от 4-5 милиона, ако искат да бъдат самостоятелни. На другите отбори им е 2-3 милиона таванът.
Това е световна тенденция и няма как да се откъснем от нея, ако искаме да гоним някакви световни или европейски стандарти. Но ще видим кога балонът в световния футбол ще гръмне и нещата ще се нормализират.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
-
- Контакти:
Blue1914 написа:А В това състояние на футбола ни двата гранда трябва да харчат не повече от 4-5 милиона, ако искат да бъдат самостоятелни. На другите отбори им е 2-3 милиона таванът.
Tи на кого казваш "двата гранда"?За мен има само един гранд-Великият Черно море!
Последна промяна от ticha i vladislav на 13 авг 2015 14:37, променено общо 1 път.
Черно море-първият шампион по футбол в България
Върни се в “Футбол - България”