Вчера гледах Левски срещу ЦСКА - дерби от така наречената Висша лига на България...
Хм...
Винаги, когато стане дума за българско футболно дерби, се набива на очи едно нещо - самото дерби започва поне една седмица преди мача и е много по-ожесточено и оспорвано, отколкото самия мач. Битката се води извън терена с пълна сила... Така беше и сега... Левски-ЦСКА... Поне 10 дни преди мача се наслушахме и начетохме на какви ли не глупости, закани, обиди, псувни, кретенизми из форумите и още много други простотии. И в деня на мача (но, естествено, преди да е започнал) пак станахме свидетели на бой между дебили, счупени автобуси, пукнати глави и, съответно, арести от много лошите полицаи. Нищо ново под слънцето, както се казва.
А самият мач... Направо да се чуди човек дали изобщо да коментира нещо... Даже думата "посредствен" е неподходяща за този "спектакъл". Не случайно в началото писах за Дарби и Нотингам. Сравнявайки двата мача, имам чувството, че вчера съм гледал футболна среща между отборите на Ишиасно болните баби и Оперираните от дискова херния дядовци. Само по този начин мога да си обясня как, уж професионални играчи, излизайки на чиста позиция, не знаят изобщо какво да правят с топката! ЦСКА имаха поне 4-5 такива идентични положения и нито едно не беше оползотворено като хората... Като че ли точно в решителния момент, играчът, вместо да шутира към вратата и да скъса мрежата (в най-лошия случай да строши гредата), така се гипсира, така се омотва, че в крайна сметка се получава пълна дивотия. А в Англия, тия, втородивизионните направиха такъв мач, че направо свят да ти се завие - имах чувството, че който се озовеше пред противниковата врата, незабавно шутираше без да се замисли... Имаше и съдийска грешка - отмениха чист гол на Нотингам заради несъществуваща засада, но съм убеден, че никой няма да падне толкова ниско, че да иска да трепе съдии, както у нас. Тук за една дузпа на ЦСКА всичко живо орева медии, вестници, форуми... А истината е, че имаше контакт между двамата - може Здравко да се е възползвал от ситуацията и да е преиграл, но това си е част от играта. Всички знаете какви ги върши в това направление Роналдо в Манчестър Юнайтед. А какво да кажат тогава тия от Дарби Каунти, когато в продълженията накрая реферът им отмени гол, защото преди това беше отсъдил дузпа в тяхна полза, която те не вкараха?!?!? Представям си това да се беше случило тук, на това "мега" дерби... Тоя съдия сигурно щеше да бъде принуден да емигрира, заедно с цялата си рода, ако преди това група идиоти не го пребият или утрепят.
Лично за мен в този мач имаше само две запомнящи се неща.
Едното е, че Гонзо пак вкара на ЦСКА. Сигурно сам Господ рита вместо него на тия дербита...

А второто е, че ЦСКА се сдоби със своя Христо Йовов в лицето на Данчо Тодоров, който, вместо да реши мача за ЦСКА в последните секунди, взе че направи по-трудното, като вкара себе си във вратата, а топката в аут. И това ако не е карък, здраве му кажи! А дали е само карък?
Докато в тия "грандове" се подвизават някакви никому неизвестни бразилчета, нигерийчета, исландчета с хубави женки, съмнителни мароканци, папуаси, бушмени и всякаква друга сволоч, това дерби ще се обезличава все повече и повече, докато накрая заприлича на махленски мач от типа Червен трактор - Бусманци срещу Златен урожай - Горно рогачево.
Само като си спомня, че на точно това дерби, преди мнооого години идваха по 50 - 60 000 зрители и Националния стадион се е пукал по шевовете и ми става тъжно. Ама тогава имаше какво да видят хората. Независимо от простотиите, които разни сополанковци и пъпчиви пуберчета пишат тук, тогава и двата отбора разполагаха с играчи, които изобщо не се чудеха какво да правят с топката като се озоват пред наказателното поле. Тогава имаше футболисти, способни да решават мачове... И затова хората идваха да ги гледат. Нямаше мугамби, бонговци, бразилци и т.н. Имаше съспенс, трилър, битка, тръпка имаше... Улиците обезлюдяваха, когато даваха тоя мач... И нямаше строшени автобуси и пострадали случайни граждани, дето хабер си нямат от мача, щото тогава полицията (дето и викаха милиция) хич не си поплюваше и никой не си и помисляше да прави простотии, камо ли да удря униформен... Ще удари, ама... После ще се храни на системи поне половин година и ще пикае в цукало! Тогава битката се водеше само на терена.
Дано не съм прав, но мисля, че сегашното положение се дължи не само на изброените посредствени чужденци, с които са тъпкани и двата отбора. Мисля, че става въпрос и за манталитет на играчите. Манталитет да се раздаваш, да се бориш до края, както днес го правиха ония лудите от Английската "Б"-група... Да си скъсаш задника от тичане, защото това ти е работата - за това ти плащат, бе мама му стара... От тия баби се иска веднъж в седмицата да бягат и да творят 90 минути, а те и това не правят като хората.
За това тия 50 - 60 000 по стадионите ще си останат само далечен спомен.
И не знам защо го наричат все още дерби...
Какво дерби, бе, кви пет лева?!?!?