Първата футболна агитка в България?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Vincenzo

Re: Първата футболна агитка в България?

Мнениеот Vincenzo » 06 яну 2014 19:41

bnborisov написа:Викаш "Ев алла" :?: Абе кога ще спрете да я ползвате тая гнусна дума :evil:

А вие кога ще спрете да се кланяте на Ахмед Доган ?
Изображение

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 06 яну 2014 20:48

И аз доколкото знам "Групата на Шаро" е първата организирана агитка от около 100-200 души, която започва да ходи на гостуванията на отбора, както и да се организира на домакинствата ни. Разказвали са ми, че винаги преди мач е обикаляла организирано централната част на Перник с песни и скандирания, нещо което и аз съм виждал доста по късно в средата на 80-те години, откакто започнах да посещавам стадиона. Зная, че в тази група не се допускаше всеки и за да влезнеш в нея трябваше да се докажеш, а не като сега да се допускат всички в агитката и дори деца. Помня и дървото пред младежкият дом, което приличаше на коледно заради шаловете накичени по него, взети от привърженици на други отбори.

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 06 яну 2014 21:08

Дори в книга, в която е описана историята на Миньор пише , че през 1956 година на Миньор са отнети 6 точки и 9 гола от актива му, заради грубости и саморазправа между играчите с Ударник (Славия), игран на Васил Левски, в който Миньор е водил, но след два червени картона на играчи на Миньор, Ударник (Славия) побеждава с 3:2. Пише, че напрежението се е пренесло и на трибуните сред зрителите, което означава, че е имало доста привърженици и от Перник на стадиона, които вероятно са били в отделен сектор или на групи между тези на Ударник (Славия). А явно, че и традицията да ни наказват е по-стара отколкото предполагах. :)
Месеци след това се преразглежда това решение и точките на отбора са възстановени.

Потребителски аватар
ivo_gf
Контакти:

Мнениеот ivo_gf » 06 яну 2014 23:10

Групата на Шаро, 70 те години на миналия век. Доколкото знам са пътували организирано на мачове, участвали са и в доста побои между фенове, чувал съм че и Шаро е лежал в затвора точно след такъв случай. Най старат снимка, която съм срещал в нета е от началото на 80-те години:
Изображение

Потребителски аватар
wannabe
Контакти:

Мнениеот wannabe » 07 яну 2014 13:14

bnborisov написа:
Vincenzo написа:
South_Park написа:
Vincenzo написа:
South_Park написа:
krumovis написа:1836 година на стадион ЛАУТА

Турски мач ли е имало тогава :?

Гледам, добре се разбираш с избирателите на ДПС. Ония мангал от Варна и той много ги разбира нещата.

Пише се "оня", а не "ония" - факт 8-)

Евала, затапи ме.

Викаш "Ев алла" :?: Абе кога ще спрете да я ползвате тая гнусна дума :evil:

Този пък фен на ДПС... :?
88 години СЛАВА
slash1912 написа:"Христо Ботев" побираше 30 000.На този мач има поне 15 000,тоест 4 пъти повече,отколкото на двете трибуни във вторник ;)
НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН СТАДИОН :cry:

saract
Контакти:

Мнениеот saract » 07 яну 2014 13:24

ivo_gf написа:Групата на Шаро, 70 те години на миналия век. Доколкото знам са пътували организирано на мачове, участвали са и в доста побои между фенове, чувал съм че и Шаро е лежал в затвора точно след такъв случай. Най старат снимка, която съм срещал в нета е от началото на 80-те години:
Изображение

Шаро на снимката ли е?А между другото снимки на агитките от 70 те години почти няма тъй като първоначално не се е погледнало с добро око на това явление.Иначе средата на 70 те години са най посетените мачове в България като цяло след това започва лек спад.

saract
Контакти:

Мнениеот saract » 07 яну 2014 14:14

Иначе в началото на 80 те години вече няма отбор от А и Б група /може би без Академик София/ който да няма агитка.Дори и повечето отбори от В група се увличат по модата.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 10 яну 2014 23:00

В Бургас първата организирана агитка е от средата на 70-те години, когато в отделен сектор зад вратата под информационното табло на стадион 9-ти септември се събират младежи и създават т.нар. "Английски сектор". Взаимствана е поддръжката на тогавашните Английски фенове ( на Челси ), които по ония години са поддържали отборите си със знамена, банери, транспаранти и шалове. Тази "копирана" организация е била потенциално - опасна за тогавашната милиция. Сред поддръжниците на тази организация се прокарва идеята за стерилизация на членовете в нея. Целта е била да не се допускат случайни или предани на тогавашната власт лица - наричани ченгета, примки или уши. Деца до 14 години също не бяха допускани в сектора. Вероятно за тяхната сигурност. Аз в частност - мога да потвърдя този факт. :) Повечето надписи и знамена са били/бяха с цветовете на английското знаме с "вграждани" синьо-бели нюанси в него, т.е - цветовете на любимия Черноморец. ( виж подписа ми). Тогава излиза и прякорът: Акулите. В края на 70-те един художник и няколко малчугана ( някои от тях са сред нас и сега ) създават транспаранта, който се превръща в мото, девиз и символ на отбора и до днес. На транспаранта е било написано: "За черноморските акули големи риби няма". Години по-късно този надпис продължава да се веза и щампова по шалове и знамена в "Английския сектор". Културата на тогавашния фен е била пренесена от бургаските параходчии и е била взаимствана от албиона чрез странстващите по световните морета и океани моряци, видели, какво ли не за ония години, когато масовия българин тънеше в информационно затъмнение.
Мнозина помнят скандирането от оня Английски сектор. Скандираше се на английски, а Челси беше отбора с, който беше отъждествяван тогавашния Черноморец.
"Английския сектор" губи своята идентичност в началото на 90-те, когато отбора е разкъсван от конюнктурата на Новото време и борбата за оцеляване на клуба въобще.
ПС: Ето и една "икона" от ония времена. Тук е сниман десетина години след "кончината" на Английския сектор... Този фен беше един от моите вдъхновители преди много време, когато аз бях младеж и успях да се "внедря" в Английския сектор в началото на 80-те... Велико и на 55 е велик. :P
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F8w8CEt_kwI[/youtube]
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
tomba
Контакти:

Мнениеот tomba » 20 яну 2014 18:43

Преди 89-та е трудно да се търси коя е първата агитка,хората са ходели културно на мач.Агитките трябва да ги търсиш след 90-та.

Върни се в “Футбол - България”