Реформи в българския футбол

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Re: Реформи в българския футбол

Мнениеот doktora25 » 15 дек 2013 23:46

Съгласен съм, че е хубаво кандидатите да обявят своите платформи и да бъдат проведени дискусии между тях. Хубаво е да има реформи в българския футбол, но с голяма част от предложенията на автора не съм съгласен. Ето как ги виждам аз нещата:

1. Брой на отборите в А група. Дълго време аз защитавах позицията, че отборите трябва да останат 16. Може би в един по-дългосрочен план този брой трябва да бъде възстановен в случай че в българския футбол като цяло се влеят много повече пари. Аз вярвам, че това ще се случи рано или късно. Но за в момента се видя, че намаляването на отборите води до увеличаване на интригата и мисля, че 12 отбора с плейофи изглежда оптимален вариант поне за следващите няколко години. 2 да отпадат, а 3-ят да играе бараж за оцеляването си. Вариантът на Домусчиев и на автора на темата с 10 отбора, които да играят по 4 пъти помежду си не ми харесва, първо защото той би означавал, че футбол на ниво А група ще се играе в 6-7 града, което е абсурдно, 4 мача между отбор от първата 3-ка и отбор от последната за година са твърде много (примерно Лудогорец-Локо Сф), а и плейофите носят допълнителна интрига.

2. Брой на мачовете в турнира за купата на България. Надявам се, че новият изпълком няма да прояви късогледство и поради оплакванията, че през тази година мачовете са били твърде много да ги намали. Преди имаше огромни оплаквания, че 35 мача за сезон (30 за първенство и 5 за купата) са твърде малко, а сега: че 47 (38 за първенство и 9 за купата) са твърде много. Е, догодина при 12 отбора за първенство ще са 32, та ако бъдат намалени и за купата се връщаме в изходна позиция. :roll: Оптимумът според мен би бил 32 за първенство и 8 или 9 за купата (от 8-финал до полуфинал задължително в 2 мача).

3. Като цяло идеите на автора за вдигане на изискванията за лицензиране на отборите за А група не ги приемам. Аз съм точно на обратната позиция. Финансовите и организационните изисквания според мен трябва да намаляват. Спонсори и финансиране по-лесно могат да се намерят при по-малки задължения. Дори Левски и ЦСКА в момента имат финансови проблеми. Финансово стабилни са само Литекс, Лудогорец, Ботев, Берое и още 1-2 отбора. На автора повече ли ще му хареса ако само те формират А група и играят по 8 пъти помежду си примерно?

4. За изискванията за минимален брой юноши в първия състав съм абсолютно съгласен, намаляването на чужденците извън ЕС от 3-ма на 2-ма мисля, че е безсмислено, тези от ЕС са проблем. ;)

5. Предложенията за лустрацията на съдиите ги подкрепям, :) това за премахване на допълнителните и за въвеждане на новите технологии също, но мисля че не зависи от БФС, а директно от УЕФА.

6. Според мен е много важно криминализиране на корупцията във футбола и черното тото. Те са най-големият бич, а доколкото знам не са обхванати както трябва от закона. Първостепенна задача на БФС трябва да бъде изготвяне съвместно с властта на проектозакон, в който тези неща ясно да бъдат детерминирани и да подлежат на жестоки санкции. Обществена тайна е, че в много отбори треньори на юношеските формации вземат определени суми, за да налагат определени играчи. Затова става дума и тяхното място е в затвора и никъде другаде.
Последна промяна от doktora25 на 16 дек 2013 12:36, променено общо 1 път.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 дек 2013 23:59

Спора за заплащането и заплатите е смешен. Всеки може официално, по договор да получава 1000 лева, те да се преведат на сметка, чисто.. прозрачно. И после на ръка му дават 10 бона и чиста работа.

Оттам нататък клуба става недосегаем. НАП ЕВЕНТУАЛНО може да се поинтересува как играч с 1000 лева заплата харчи всеки месец да речем.. 5000. При което от клуба казват: има договор за 1000, преведени 1000. Нататък ние нищо не знаем. При това положение играча трябва да докаже, че парите са му платени от клуба. Защото той е с превишените доходи. И даже тогава има как клуба хем да признае, че е дал прите хем да излезе с номера, че не са към заплатата и наредбата не е нарушена. Всички ще знаят, че лъжат но де юре нещата няма да стоят така просто.

Всъщност ако се замислите това се практикува непрекъснато в цялата страна. Колко хора има, които по договор взимат 300-400 лева, а реално взимат 500, 1000 и нагоре? Аз като се замисля сред моите познати веднага мога да изброя 100-200 имена без дори да задълбавам.

Работодателя пести от осигуровки на работника, самия работник прибира едни пари, за които няма да даде и 10 стотинки данъци и така. Във футбола е същото, всичко се свежда до пестенето на разходи от страна на клуба покрай големите заплати.

Колкото до реформите.. не 10, 5 отбора да станат пак ще е временно решение. Нали пак някой ще изпадне, пак ще влезе някой, който да го пребият всички, на свой ред ще изпадне и така... Ето, миналата година изпаднаха 4, влязоха само 2.. и какво? Тези 2 са пътници отсега. И вие мислите, че догодина като влязат 2 отбора (при 4 изпадащи) те са застраховани от вероятността да станат новите Любимец и Нефтохимик? Мислите ли, че ако са 10 или 12 отбора няма дошлите от Б група да са в подобно състояние когато играят срещу ЦСКА, Левски, Литекс и Лудогорец? Глупости..

Може би намалянето на групата временно да е адекватно решение, но през това време трябва да се развиват Б и В група. Защото не се ли вдигне именно там класата непрекъснато в А група ще попадат отбори, които са просто пътници. И няма да е зле общината да дава рамо на отборите с по-скромни възможности в региона си, а не да се чуди винаги как да подкрепи "най-именития в района на страната", нищо че този отбор така или иначе пари има.

Пример е Разград, където общината обеща да изпроси 4 милиона за отбор, който така или иначе пари има. С тия пари биха могли да раздвижат футбола в района малко или много, за Б и В група това са немалко пари. Нищо против лудогорци, но така няма как да очакваме отборите от ниските ешелони да се стабилизират, а с 4-5 стабилни отбора шампионат не става. В този ред на мисли може докато тече подобен процес временно да се намалят и изискванията към отборите, поне финансовите. Все реват, че много отбори нямат пари да играят, но същевременно все се вдигат финансовите изисквания. Това е все едно да се жалваме че народа да гладува и по този повод да вдигнем цената на хляба.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 16 дек 2013 00:09

Betchualeng Arnaikem написа:... Все реват, че много отбори нямат пари да играят, но същевременно все се вдигат финансовите изисквания. Това е все едно да се жалваме че народа да гладува и по този повод да вдигнем цената на хляба.

Много добре казано.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Потребителски аватар
Red Warrior
Контакти:

Мнениеот Red Warrior » 16 дек 2013 00:32

Гледах Сашо Томов в Трето полувреме и ме подсети за предложението в Изпълкома да няма представители на клубовете и при изборите на конгреса гласовете на малките отбори от селата да не са равни на тези от "А" група. :)
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост

Потребителски аватар
actrus
Контакти:

Мнениеот actrus » 16 дек 2013 11:02

[quote="Betchualeng Arnaikem"]Спора за заплащането и заплатите е смешен. Всеки може официално, по договор да получава 1000 лева, те да се преведат на сметка, чисто.. прозрачно. И после на ръка му дават 10 бона и чиста работа.

Оттам нататък клуба става недосегаем. НАП ЕВЕНТУАЛНО може да се поинтересува как играч с 1000 лева заплата харчи всеки месец да речем.. 5000. При което от клуба казват: има договор за 1000, преведени 1000. Нататък ние нищо не знаем. При това положение играча трябва да докаже, че парите са му платени от клуба. Защото той е с превишените доходи. И даже тогава има как клуба хем да признае, че е дал прите хем да излезе с номера, че не са към заплатата и наредбата не е нарушена. Всички ще знаят, че лъжат но де юре нещата няма да стоят така просто.

Всъщност ако се замислите това се практикува непрекъснато в цялата страна. Колко хора има, които по договор взимат 300-400 лева, а реално взимат 500, 1000 и нагоре? Аз като се замисля сред моите познати веднага мога да изброя 100-200 имена без дори да задълбавам.

Работодателя пести от осигуровки на работника, самия работник прибира едни пари, за които няма да даде и 10 стотинки данъци и така. Във футбола е същото, всичко се свежда до пестенето на разходи от страна на клуба покрай големите заплати.

Колкото до реформите.. не 10, 5 отбора да станат пак ще е временно решение. Нали пак някой ще изпадне, пак ще влезе някой, който да го пребият всички, на свой ред ще изпадне и така... Ето, миналата година изпаднаха 4, влязоха само 2.. и какво? Тези 2 са пътници отсега. И вие мислите, че догодина като влязат 2 отбора (при 4 изпадащи) те са застраховани от вероятността да станат новите Любимец и Нефтохимик? Мислите ли, че ако са 10 или 12 отбора няма дошлите от Б група да са в подобно състояние когато играят срещу ЦСКА, Левски, Литекс и Лудогорец? Глупости..

Може би намалянето на групата временно да е адекватно решение, но през това време трябва да се развиват Б и В група. Защото не се ли вдигне именно там класата непрекъснато в А група ще попадат отбори, които са просто пътници. И няма да е зле общината да дава рамо на отборите с по-скромни възможности в региона си, а не да се чуди винаги как да подкрепи "най-именития в района на страната", нищо че този отбор така или иначе пари има.

Пример е Разград, където общината обеща да изпроси 4 милиона за отбор, който така или иначе пари има. С тия пари биха могли да раздвижат футбола в района малко или много, за Б и В група това са немалко пари. Нищо против лудогорци, но така няма как да очакваме отборите от ниските ешелони да се стабилизират, а с 4-5 стабилни отбора шампионат не става. В този ред на мисли може докато тече подобен процес временно да се намалят и изискванията към отборите, поне финансовите. Все реват, че много отбори нямат пари да играят, но същевременно все се вдигат финансовите изисквания. Това е все едно да се жалваме че народа да гладува и по този повод да вдигнем цената на хляба. :!: :!: :!: :!: Общината дава 4млн за стадион който си е общинска собственост(инвестиция),другите пари около 10 млн. лв ги дава Домусчиев.Не си разбрал правилно.Не виждам лошо в това. Братя Домусчиеви са инвестирали много ЛИЧНИ средства(пари) до тук за обновяване на Арената +юношеска база със стадион :roll: :!:

Потребителски аватар
FCH

Мнениеот FCH » 02 яну 2014 11:56

Предвид призивите на ''героите'' Домузчиев, Батков и ко за дублиращи отбори и то в "Б" група, ето какво показва историческа справка!

Правила за вторите (младежки) отбори на клубовете от "А" и "Б" РФГ - сезон 1981/82:
Всички клубове от "А" РФГ са длъжни да участват във "В" РФГ със свой втори (младежки) отбор. Клубовете от "Б" РФГ също имат право да създадат и участват със свои втори (младежки) отбор, но това не е задължително.
Футболистите в тези отбори имат право да участват в до официални 15 мача през целия сезон за първия отбор (мачове от "А" РФГ, "Б" РФГ, КСА и КНРБ). Ако футболист на втори отбор участва в 15 официални мача за първия отбор на клуба си, той автоматично преминава към първия отбор и няма право на по-нататъшно участие в мачове за втория (младежки) отбор.
Втори отбор може да влезе в "Б" РФГ, но само при условие, че първият му отбор участва в "А" РФГ през следващия сезон.

Доброто старо винаги идва на помощ, затова мисля, че именно този е най-удачния начин за включване на дублиращи отбори! Нещо, което знаем е дало резултат във времето!!!
Въпросния сезон дублиращи тимове са имали:
във "В" група - Черно море, Спартак (Пл), Етър, Ботев (Вр), Левски, ЦСКА, Локомотив (Сф), Славия, Миньор (Пк), Беласица, Марек, Пирин (Бл), Ботев (Пд) и Локомотив (Пд)

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 02 яну 2014 16:04

Стига с това прокламиране,че отборите трябвало пак да са 16! Това не е полезно за българския футбол и няма да промени нищо в дългосрочен план. Точно намаляването ще помогне в дългосрочен план на А група. Защото отборите след 10то място едвам събират пари да си платят охраната на домакинските и пътя и хотела за гостуващите мачове! Кому е нужно това? Токова живуркане е напълно излишно! Като след 10 години в България условията са подходящи и отборите са достатъчно богати няма проблем отново да се увеличи А група, но до тогава трябва да кажем довиждане на всички тези отбори.
Най-добрия вариант са 12 отбора, защото да бъдат доволни и тези които искат намаление и тези които смятат,че ако са 10 отбора ще са прекалено малко. 11 и 12 изпадат,а 9 и 10 играят плейоф за оставане. Б група и тя трябва да е с 12 отбора - първия и втория се класират директно,а 3тия и 4тия плейоф.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 02 яну 2014 16:23

Alexx написа:Стига с това прокламиране,че отборите трябвало пак да са 16! Това не е полезно за българския футбол и няма да промени нищо в дългосрочен план. Точно намаляването ще помогне в дългосрочен план на А група. Защото отборите след 10то място едвам събират пари да си платят охраната на домакинските и пътя и хотела за гостуващите мачове! Кому е нужно това? Токова живуркане е напълно излишно! Като след 10 години в България условията са подходящи и отборите са достатъчно богати няма проблем отново да се увеличи А група, но до тогава трябва да кажем довиждане на всички тези отбори.
Най-добрия вариант са 12 отбора, защото да бъдат доволни и тези които искат намаление и тези които смятат,че ако са 10 отбора ще са прекалено малко. 11 и 12 изпадат,а 9 и 10 играят плейоф за оставане. Б група и тя трябва да е с 12 отбора - първия и втория се класират директно,а 3тия и 4тия плейоф.

Май само аз споменах за 16 отбора, но ако беше прочел внимателно мнението ми щеше да видиш, че на 90% се припокрива с твоето. ;)
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 02 яну 2014 16:29

Betchualeng Arnaikem също ги е споменал. ;)
Виж в точката за купата която си написал съм съгласен,че е по-добре да има повече мачове. Но това може да се постигне не с по два мача на кръг,а с два турнира за купа, защото мачовете на елиминации са по-интересни с по един мач и стават повече изненади. За да не са еднакви и двата турнира единия(който ще има по-малка стойност) мачовете ще са по един на кръг,а 1/2 финалите и финала ще се играят на неутрален турнир,а в другия(този с по-голяма стойност),мачовете ще са по един на кръг,а на 1/2 или на 1/4 финал ще има по два мача.
Така като има три трофея ще има повече шанс феновете на даден отбор да се зарадват с трофей и да усетят тръпката от финален мач.

donchovt
Контакти:

Мнениеот donchovt » 08 яну 2014 09:40

Твърдо за 16 отбора в А група ако не искаме футбола ни да се съсредоточи само в 3-4 града в страната!

Върни се в “Футбол - България”