50 години от спечелването на Шампионската титла от Спартак

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
SpartakFan
Контакти:

Re: 50 години от спечелването на Шампионската титла от Спартак

Мнениеот SpartakFan » 15 окт 2013 09:10

botevforever написа:
rental написа:Славен пловдивски клуб, унищожен от "Ботев" и от техните закрилници от БКП. "Ботев", както и АФД "Тракия" бяха галеници на Комунистическата партия в Пловдив и сливането е станало за да може отбора на Партията/ Ботев/ да стане по-силен и да е конкурентен на софийските грандове. Завършекът на сливането е тъжен.
Аз съм от Кючук Париж и знам, че доминацията на настоящия Ботев /какъвто и да е той сега/ в квартала във фенско отношение се обяснява, освен с подчертано работническия, а и преселнически характер на района, и с това сливане.
Още веднъж да кажа, сливането между "Ботев" и "Спартак" в АФД "Тракия" бе срам за ботевисти, срам за БКП и е един тъжен факт в историята на футболен Пловдив.

Типично мнение на промит мозък от Лаута.
Съвременник съм на въпросните събития.По това време в Пловдив се говореше само за два отбора-"Ботев" и "Спартак".
Те бяха водещите,големите отбори на града ни.До средата на 60-те,когато "Спартак" вече губи от силата си.
В резултат на въпросното сливане през 1968 г.,чийто идеолог е виден привърженик на "Локомотив",се разбива отбора на настоящия шампион от 1967 г."Ботев",практически се закрива втория по популярност тогава отбор на "Спартак",за да може на футболната карта да излезе името на основания през 1936 г.от железопътните работници,предимно хора от околните села,дошли да търсят препитание в града,ведомствен отбор на железниците - "Локомотив".
Да,наистина това е в резултат на партийни повели,вследствие на които през следващата година се сливат и софийските от една страна "Левски" и "Спартак",и от друга-"Локомотив" и "Славия".Тогава под шапката на спортните дружества е не само футбола,а и всички видове спорт.

Тезата за създаването на могъщ отбор на основата на "Ботев" и "Спартак" олеква ако се види колко футболисти от "Спартак" преминават в "Ботев"-точно двама.И то футболисти,които с нищо не допринасят за възхода на новосформираното дружество.Единственият футболист на "Спартак",който оставя следа като такъв в "Тракия",е Георги Убинов-Графа.Същият има само един сезон в "Спартак",като след закриването на отбора играе един сезон в "Марица",един сезон в "Левски"Сф,и едва през 1969 г идва в "Тракия".
Идеята за обединението на отборите на "Ботев","Спартак" и "Академик" е ясна-създаване на дружество,което да развива всички спортове.
Резултатите от това обединение и фактите са следните:от настоящ шампион през 1967 г.под името "Ботев",в резултат от сливането през следващата година "Тракия" се смъква до 6-то място в първия си сезон под новото име.
Мястото на втори отбор по популярност в Пловдив,какъвто беше "Спартак" до тогава,се заема от слабо популярния дотогава "Локомотив".Привържениците на "Спартак" масово прехвърлят подкрепата си към "Локомотив".Това може да го потвърди всеки от старите спартаклии.
Това са фактите-всичко друго е митология в черно-бяло.

Съгласен съм на 101% с теб! +1

samo_levski
Контакти:

Мнениеот samo_levski » 15 окт 2013 10:45

SpartakFan

Имаш ли списък с имената на всички футболисти на Спартак през шампионския им сезон, титуляри и резерви?

Потребителски аватар
botevforever
Контакти:

Мнениеот botevforever » 15 окт 2013 11:57

Представям на вниманието Ви представянето и постиженията на три от пловдивските отбори,замесени в темата-"Ботев","Спартак" и "Локомотив",в период от 12 години-от 1956 г.,до 1967г.-годината преди въпросното обединение на "Ботев" и "Спартак":
Участия в "А" група:
"Ботев"-12
"Спартак"-12
"Локомотив"-6
Шампион
"Ботев"-1
"Спартак"-1
"Локомотив"-0
Вицешампион
"Ботев"-1
"Спартак"-1
"Локомотив"-0
Бронзов медалист
"Ботев"-2
"Спартак"-0
"Локомотив"-0
Национална купа
"Ботев"-1
"Спартак"-1
"Локомотив"-0
Финалист за купата
"Ботев"-3
"Спартак"-1
"Локомотив"-1
Ето така стоят нещата с популярността и успехите на пловдивските отбори до обединението.
Една година след него "Локомотив" печели първото си призово място от основаването му през 1936 г.-бронзови медали през сезон 1968/69 г.
Още едно доказателство,че със закриването на популярния и славещ се с много привърженици "Спартак" изкуствено се вади на предни позиции слабо популярния до тогава ведомствен железничарски отбор.
Изводите всеки може сам да си ги направи.
Честита годишнина от шампионската титла на всички спартаклии,гордейте се с отбора си,вярвайте в бъдещето му и горе главите-всичко ще си дойде на мястото.Рано или късно!
samo_levski написа:SpartakFan

Имаш ли списък с имената на всички футболисти на Спартак през шампионския им сезон, титуляри и резерви?

В шампионския сезон 1962 / 1963 Спартак играе в състав: Йордан Станков, Иван Иванов, Георги Ботев, Георги Статев, Георги Шерев, Божидар Митков, Тодор Диев, Димитър Димов, Атанас Манолов, Васил Стойнов, Атанас Хари Георгиев, Христо Дишков, Димитър Генов, Михаил Душев, Стоян Тодоров, Георги Лазаров, Тобия Момин и Цоньо Стойнов. Треньор е Димитър Байкушев.
http://spartakpd.info/history.php
НИЙ ПАК ЩЕ БЪДЕМ НА ВЪРХА-ТОВА Е НАШАТА СЪДБА!
Фен на Локо:
"ПРОУМЕЙТЕ ИСТИНАТА И СЕ ПРИМИРЕТЕ ,БОТЕВ Е ПО-ПОПУЛЯРНИЯ ОТБОР И ПО УСПЕШЕН В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ,ЛОКОМОТИВ Е ВТОРИЯ ОТБОР В ПЛОВДИВ.
http://sport.plovdiv24.bg/368514.html (стр.6)

samo_levski
Контакти:

Мнениеот samo_levski » 15 окт 2013 12:09

botevforever

Благодаря, братле :)

Преди години за малко живях в едно от двете блокчета на Македония, точно срещу стадиона, и съм посещавал някои мачове на Спартак. Помня веднъж за купата се паднаха с Ботев да играят на Тодор Диев, но бях с приятели, които бяха от Ботев и трябваше да съм с феновете на Ботев и не можах да изразя добре радоста си, когато Спартак поведоха :) :)

Потребителски аватар
botevforever
Контакти:

Мнениеот botevforever » 15 окт 2013 12:37

Да,аз също ходя когато мога на мачове на "Спартак",както и на "Марица".Както и много други фенове и на "Ботев",и на буферите.
Жалко за двата отбора-много са ни симпатични на всички пловдивчани.
Дори си имаме един лаф-че "Спартак" и "Марица" са най-обичаните пловдивски отбори-всички пловдивчани,независимо от клубна принадлежност,ги обичаме!
Дори когато играем с тях,ако ни вкарат гол им ръкопляскаме и поздравяваме.Луда работа!
НИЙ ПАК ЩЕ БЪДЕМ НА ВЪРХА-ТОВА Е НАШАТА СЪДБА!
Фен на Локо:
"ПРОУМЕЙТЕ ИСТИНАТА И СЕ ПРИМИРЕТЕ ,БОТЕВ Е ПО-ПОПУЛЯРНИЯ ОТБОР И ПО УСПЕШЕН В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ,ЛОКОМОТИВ Е ВТОРИЯ ОТБОР В ПЛОВДИВ.
http://sport.plovdiv24.bg/368514.html (стр.6)

Потребителски аватар
spartaka
Контакти:

Мнениеот spartaka » 15 окт 2013 19:20

Спартак си е Спартак, истинските фенове никога няма да изоставим любимия клуб, където и да се намира. Лично мен други отбори не ме вълнуват. Имало е хора, които са казвали: "Какво се занимаваш с тоя отбор, има Ботев, Локо и др..." Станеш ли веднъж "гладиатор" си такъв докрай, другото са празни приказки и както каза друг съфорумец "вярвайте", АЗ никога не съм се съмнявал, че рано или късно този отбор пак ще е фактор, просто го знам, друг е въпросът дали аз ще съм на този свят, но това е без значение! Евала на другите пловдивски фенове за любовта им към Спартак и Марица, а на тези дето плюят, да си плюят, то ще им се връща.
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат

Върни се в “Футбол - България”