botevforever написа:rental написа:Славен пловдивски клуб, унищожен от "Ботев" и от техните закрилници от БКП. "Ботев", както и АФД "Тракия" бяха галеници на Комунистическата партия в Пловдив и сливането е станало за да може отбора на Партията/ Ботев/ да стане по-силен и да е конкурентен на софийските грандове. Завършекът на сливането е тъжен.
Аз съм от Кючук Париж и знам, че доминацията на настоящия Ботев /какъвто и да е той сега/ в квартала във фенско отношение се обяснява, освен с подчертано работническия, а и преселнически характер на района, и с това сливане.
Още веднъж да кажа, сливането между "Ботев" и "Спартак" в АФД "Тракия" бе срам за ботевисти, срам за БКП и е един тъжен факт в историята на футболен Пловдив.
Типично мнение на промит мозък от Лаута.
Съвременник съм на въпросните събития.По това време в Пловдив се говореше само за два отбора-"Ботев" и "Спартак".
Те бяха водещите,големите отбори на града ни.До средата на 60-те,когато "Спартак" вече губи от силата си.
В резултат на въпросното сливане през 1968 г.,чийто идеолог е виден привърженик на "Локомотив",се разбива отбора на настоящия шампион от 1967 г."Ботев",практически се закрива втория по популярност тогава отбор на "Спартак",за да може на футболната карта да излезе името на основания през 1936 г.от железопътните работници,предимно хора от околните села,дошли да търсят препитание в града,ведомствен отбор на железниците - "Локомотив".
Да,наистина това е в резултат на партийни повели,вследствие на които през следващата година се сливат и софийските от една страна "Левски" и "Спартак",и от друга-"Локомотив" и "Славия".Тогава под шапката на спортните дружества е не само футбола,а и всички видове спорт.
Тезата за създаването на могъщ отбор на основата на "Ботев" и "Спартак" олеква ако се види колко футболисти от "Спартак" преминават в "Ботев"-точно двама.И то футболисти,които с нищо не допринасят за възхода на новосформираното дружество.Единственият футболист на "Спартак",който оставя следа като такъв в "Тракия",е Георги Убинов-Графа.Същият има само един сезон в "Спартак",като след закриването на отбора играе един сезон в "Марица",един сезон в "Левски"Сф,и едва през 1969 г идва в "Тракия".
Идеята за обединението на отборите на "Ботев","Спартак" и "Академик" е ясна-създаване на дружество,което да развива всички спортове.
Резултатите от това обединение и фактите са следните:от настоящ шампион през 1967 г.под името "Ботев",в резултат от сливането през следващата година "Тракия" се смъква до 6-то място в първия си сезон под новото име.
Мястото на втори отбор по популярност в Пловдив,какъвто беше "Спартак" до тогава,се заема от слабо популярния дотогава "Локомотив".Привържениците на "Спартак" масово прехвърлят подкрепата си към "Локомотив".Това може да го потвърди всеки от старите спартаклии.
Това са фактите-всичко друго е митология в черно-бяло.
Съгласен съм на 101% с теб! +1