Klaatu написа:Откакто се помня, ЦСКА винаги се е радвал на симпатии в Русе.
Не знам колко си голям. От моите приятели докато живеех там бяхме 2 към 1 Левски към ЦСКА. Което не е толкова важно кой е повече.
Klaatu написа:И да ти кажа, разделението е Северна България и Южна България. Болшинството от големите инфраструктурни проекти са в Южна България. Тук става дума за милиарди, ти ми говориш за такситата на спирката. Направиха магистрали софиянци да могат да ходят до морето, не можаха да разширят пътя Търново-Русе, въпреки натоварения трафик от тирове и автомобили. Митниците се отказаха да ги местят в Русе, понеже щял да настъпи фискален апокалипсис. Дунав мост всяка година носи приходи 25-30 милиона лева и всичките отиват в хазната, а ремонт се прави само за някоя кръпка, когато вече няма накъде. Да не говорим, че около пропусквателния пункт все едно е паднала бомба, а това е първото нещо, което виждат чужденците като влязат. Единственото, което са правили правителствата на север е Дунав мост 2 и то пак е не толкова заради видинчани, а за да има София алтернативен излаз към Европа. А, да и трохите, които ДПС хвърлят на избирателите си в смесените региони, ама това по-добре да не го броим.
[offtopic]Не си ме разбрал правилно - такситата не са проблема (те са илюстрация), а амбицията на хората да печелят и колко са готови да жертват статуквото и неудобството си за да изкарат нещо отгоре и да бъдат предприемчиви. Не ги съдя, но това е разликата със София. Аз също още нося част от това си възпитание, което понякога помага, но доста повече пречи.
Нормално е Южна България да е по-развита - тя граничи с Гърция и Турция, а те са по-развити страни от Румъния. Там е Пловдив, който е също много голям град и важен транспортен възел. Като цяло Южна България е стратегически и икономически по-важна от Северна. Причини много и то обективни. От което си изпатиха най-вече Русе, Плевен и Видин. Варна и Търново, обаче, си вървят много добре. Севлиево също, но там е частен случай.
Що се отнася до данъците и таксите от Дунав мост - докато не влязохме в ЕС, потока през него беше доста по-малък. Мисля, че няма да отречеш колко повече се е увеличило движението след това, колко румънци идваха уикендите по Русе в началото (сега не знам как е - вече много рядко си ходя). Нима града не печели от това? Ако ще се говори за анъци и те трябва да остават в общините, това за София ще е идеално. Повярвай ми, не искаш Русе да живее само на неговите си данъци. Ще избягаш бързо от там.
Идеята да местят Митниците беше популизъм и за замазване на очите. Никога не е била насериозно. Ако Танов беше от Каспичан сигурно щяха да предложат там да ги местят.
Що се отнася до ДПС по-скоро въпросът е защо те могат да дават пари, а "българските" партии не? Защо Кошарна и Юделник да са със сравнително читави улици и да има земеделие там, а в Борисово, например, да няма? Но това е въпрос на национално, не на местно ниво.
Идеята ми като цяло, е че Русенци трябва да мрънкат по-малко (дори да има за какво, не е каквото съвсем да няма) и да хванат питомното, а не да гонят дивото. Не критикувам никого, просто си казвам мнението. Аз съм роден и възпитан в този град и не ми е все едно.[/offtopic]