Треньора на Дунав за жребия: Няма да се предаваме

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
RIR
Контакти:

Re: Треньора на Дунав за жребия: Няма да се предаваме

Мнениеот RIR » 04 сеп 2013 16:51

Klaatu написа:Откакто се помня, ЦСКА винаги се е радвал на симпатии в Русе.

Не знам колко си голям. От моите приятели докато живеех там бяхме 2 към 1 Левски към ЦСКА. Което не е толкова важно кой е повече.

Klaatu написа:И да ти кажа, разделението е Северна България и Южна България. Болшинството от големите инфраструктурни проекти са в Южна България. Тук става дума за милиарди, ти ми говориш за такситата на спирката. Направиха магистрали софиянци да могат да ходят до морето, не можаха да разширят пътя Търново-Русе, въпреки натоварения трафик от тирове и автомобили. Митниците се отказаха да ги местят в Русе, понеже щял да настъпи фискален апокалипсис. Дунав мост всяка година носи приходи 25-30 милиона лева и всичките отиват в хазната, а ремонт се прави само за някоя кръпка, когато вече няма накъде. Да не говорим, че около пропусквателния пункт все едно е паднала бомба, а това е първото нещо, което виждат чужденците като влязат. Единственото, което са правили правителствата на север е Дунав мост 2 и то пак е не толкова заради видинчани, а за да има София алтернативен излаз към Европа. А, да и трохите, които ДПС хвърлят на избирателите си в смесените региони, ама това по-добре да не го броим.

[offtopic]Не си ме разбрал правилно - такситата не са проблема (те са илюстрация), а амбицията на хората да печелят и колко са готови да жертват статуквото и неудобството си за да изкарат нещо отгоре и да бъдат предприемчиви. Не ги съдя, но това е разликата със София. Аз също още нося част от това си възпитание, което понякога помага, но доста повече пречи.

Нормално е Южна България да е по-развита - тя граничи с Гърция и Турция, а те са по-развити страни от Румъния. Там е Пловдив, който е също много голям град и важен транспортен възел. Като цяло Южна България е стратегически и икономически по-важна от Северна. Причини много и то обективни. От което си изпатиха най-вече Русе, Плевен и Видин. Варна и Търново, обаче, си вървят много добре. Севлиево също, но там е частен случай.

Що се отнася до данъците и таксите от Дунав мост - докато не влязохме в ЕС, потока през него беше доста по-малък. Мисля, че няма да отречеш колко повече се е увеличило движението след това, колко румънци идваха уикендите по Русе в началото (сега не знам как е - вече много рядко си ходя). Нима града не печели от това? Ако ще се говори за анъци и те трябва да остават в общините, това за София ще е идеално. Повярвай ми, не искаш Русе да живее само на неговите си данъци. Ще избягаш бързо от там.

Идеята да местят Митниците беше популизъм и за замазване на очите. Никога не е била насериозно. Ако Танов беше от Каспичан сигурно щяха да предложат там да ги местят.

Що се отнася до ДПС по-скоро въпросът е защо те могат да дават пари, а "българските" партии не? Защо Кошарна и Юделник да са със сравнително читави улици и да има земеделие там, а в Борисово, например, да няма? Но това е въпрос на национално, не на местно ниво.

Идеята ми като цяло, е че Русенци трябва да мрънкат по-малко (дори да има за какво, не е каквото съвсем да няма) и да хванат питомното, а не да гонят дивото. Не критикувам никого, просто си казвам мнението. Аз съм роден и възпитан в този град и не ми е все едно.[/offtopic]

Klaatu
Контакти:

Мнениеот Klaatu » 05 сеп 2013 00:38

Аз мисля, че ти не си ме разбрал. Не може да правиш изводи за манталитета на хората от това къде спират такситата до мола. Най-малкото не виждам какво статукво ще жертват и какво неудобство ще изпитат ако спират там, където ти очакваш да спират. Просто спират на друго място без да е илюстрация за нищо. Приписваш на случката значение каквото няма. На английски на това му викат "just so story", на български не знам как е. По същата логика може да заключиш, че хората в Русе са тарикати, понеже във всеки автобус има кондуктор вместо билетите да се перфорират от пътниците както е в София. И понеже русенци гледат да минат тънка лайсна, затова друг им проверява билетите.

Манталитетът преди 25-30 години изглежда не е бил както го описваш. Как така се е променил и защо в Русе и Плевен промяната е негативна, а в София и Бургас промяната е положителна? Както сам казваш - има обективни причини за разликите в икономическото състояние между Северна и Южна България. Историите с манталитета са абсолютно ненужни като обяснение дори и да звучат добре. Те са недоказуеми проекции на вече предварително изградени представи. А това, за което ти говоря, има материално измерение - пари, асфалт, арматурно желязо. В големи количества и така разположено, че ти става ясно какво е отношението на държавата към Северна България. Не може да съпоставяш едното и другото като доказателствена тежест.

Не казвам, че няма обективни причини Южна България да е по-добре, а че държавата с действията си задълбочава икономическото разделение между Север и Юг вместо да работи за премахването му. Не че е някаква целенасочена политика - по-скоро късогледство и нехайство да погледнеш отвъд жълтите павета. Обаче е факт - последните 20+ години правителства от всякакви окраски третираха Северна България като регион с второстепенно значение.

Потребителски аватар
berbatov
Контакти:

Мнениеот berbatov » 05 сеп 2013 04:17

Русе е красив град. Всеки който е посетил Русе е видял с очите си архитектурата и други неща..
Там можеш да изживееш приятни мигове и можеш да изчезнеш завинаги ;)
Русе има история и истории от Sexaginta Prista до наши дни.
http://www.uni-ruse.bg/eоn/rousse.php

Сега някой с обърната количка ми говори за манталитет, таксита и молове..

Аз не съм Русенец но съм живял, евал и срал в:
Русе, Милано, Париж, София, Астердам, Атина, Бордо и други градове и села.

Мн. ми е смешно, когато някой русенец се прави на столичанин в повече.
Щото там ти казаха че Русе е провинция или ко?

Даже почнахме да разделяме България на северна и южна в темата за мача :shock:

Манталитет - Русенски, Български, Софиянски, таксита, молове??
CSKA SOFIA - THE EUROCHAMPIONS KILLER

Потребителски аватар
RIR
Контакти:

Мнениеот RIR » 05 сеп 2013 08:56

Пиша за последно, защото спорът отива в безплодна посока и засягане вече на столичани, Русенци и т.н., като на всичкото отгоре всеки всъщност обича и харесва Русе, ама има различно мнение за града. А и оспамихме темата.

Обаче е факт - последните 20+ години правителства от всякакви окраски третираха Северна България като регион с второстепенно значение.

И какво се случва като извод от този факт? Някой да е на улицата да протестира? Как се търси изход от това положение? Отговора е ясен - не го давай. И само ще допълня. Аз бях на 14, когато родителите ми взеха решение да се местим в София и то беше по чисто икономически причини. ОК, нека да са се предали, но никога не са мрънкали срещу "международното положение".

Аз не съм Русенец но съм живял, евал и срал в:

Мн. ми е смешно, когато някой русенец се прави на столичанин в повече.
Щото там ти казаха че Русе е провинция или ко?

Не знам дали осъзнаваш колко противоречиво изказване правиш. Гражданин на света, който се опитва да засегне някой на "столичанин в повече". Да виждаш да ме е срам от Русе и да се мисля за столичанин? Аз не деля хората на столичани и на провинциалисти, защото това е неправилно и грозно. В случая ги деля на активни и пасивни. И тук вече е факт, що се отнася до България, че повечето активни са в София, а повечето пасивни в страната (в Русе ми идват повечко пасивни или просто се дразня повече, защото имам отношение). И това опира до мантилитет - и таксито е илюстрация на манталитета. Клиента да ходи при продавача?!? Но не говорим за деление между хората на териториален принцип - грехота е най-малкото точно преди утрешният празник.

За историята на Русе няма какво да разправяш. Лошото е, че като тръгнеш да разказваш на някого за хубавите неща там всичко е в минало време и много хора те гледат със съмнение.

Още веднъж, успех на Дунав и приятна почивка от утре.

Потребителски аватар
Jürgen
Контакти:

Мнениеот Jürgen » 05 сеп 2013 14:01

berbatov написа:Аз не съм Русенец но съм живял, евал и срал в:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Прекрасен начин да се похвалиш :lol:

Върни се в “Футбол - България”