TheApostleOfFreedom написа:Един въпрос (може и да му е отговорено вече): Защо първа 7-ца и втора 7-ца, не са ли първа 6-ца и втора 8-ца?
Следващото първенство 2014-15 ще е с 12 отбора, като те с плейофи с две 6-ци ли ще са или с 44 мача?
Ако са 44 мача (или каквото и да е над 30), то няма ли да е най-разумно да се започва сезона възможно най-рано, примерно началото на юли? Мачовете да се играят вечерта, да са на принципа сряда-събота. Да се запази голямата пауза през зимата (то това няма и как да се избегне, де). Ако са повече мачове и в сгъстен цикъл, то отборите ще са принудени да имат повече играчи, и тъй като няма как да си позволят скъпи чуждестранни резерви, то ще са принудени да ползват местните (или собствените) си кадри. Ясно ми е, че много ще са против за малка лятна пауза, щото ще се мине с отговора, че нашите евросмешници, ще са изтощени за късните етапи на евротурнирите, ала то така или иначе за нас успех е класиране за ЛЕ, а групите на ШЛ са просто химера.
Също така, да ви питам, как мислите няма ли да е хитро да се направи едно трето ниво на професионалния-полупрофесионалния футбол, сиреч единна "В" група с формата на "А" и "Б" групите ("В" групите пък да станат четири "Г"): без значение дали 14, 12 или 10 отбора. На нас наистина ни трябва раздвижвене на структурите и по-голяма конкурентност. Какво имам предвид: ножиците между "В" и "Б" групите е оргромна, а тази между "Б" и "А" е чутовна. Освен това сега-засега няма място в "А" група за отбори като Дунав, Бдин, Спартак (Пл) и (Вн), Марек, Миньор, Пирин и десетки други, ала също така тяхното място в никакъв случай не е и във "В" група.
Имаше предварителни идеи да бъде разделено на първа 6-ца и втора 8-ца, но явно от БФС са преценили, че не е оправдано за някои отбори първенството да е с 36 кръга, а за други с 40 и би било трудно да се изготви програма при такъв вариант. Затова от БФС са решили окончателно отборите да бъдат разделени в 2 седмици, като фактът че 2 отбора на кръг ще трябва да почиват едва ли е толкова сериозен проблем при евентуален сгъстен цикъл сряда-събота. Друг е въпросът че според мен 20 юли е твърде късна дата за започване на първенството, предвид факта че кръговете ще са 38, купата в 2 мача, от УЕФА ще ни натиснат да свършим към 20 май заради световното и че Левски и ЦСКА започват в ЕКТ от 4 юли. Според мен щеше да е по-добре да започне поне 2 седмици по-рано, за сметка на някой междинен кръг. Напълно съм съгласен с теб за кратката лятна и дългата зимна пауза, според мен голяма селекция трябва да се прави единствено зимата, защото за ЕКТ отборите трябва да са максимално сработени.
Колкото за догодина най-вероятно ще се играят плейофи, ще бъдат разделени отборите на 2 шестици и кръговете ще бъдат общо 32.
А относно идеята ти за 3 нива на професионален футбол, може да е някакъв компромисен вариант при тези намалени откъм отбори групи, но за мен оптималният вариант е А група с 16 отбора и Б с 16 или 18. Твърдо против намаляването съм.