На какво ниво е българската футболна журналистика?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

trooper
Контакти:

Re: На какво ниво е българската футболна журналистика?

Мнениеот trooper » 23 юни 2011 12:38

На футбола му трябва реклама.Не може първия въпрос да е "Как ще коментирате съдийството? Спечелилия отговаря/ако е облаготетелстван от 3 сантиметрова засада -"Ами аз никога не коментирам съдийството" загубилия , който без да гледа репортаж от своето наказателно поле е видял тънката засада,казва ,че съдийството е било поръчково.Това е в основата на всички въпроси.Как някоя европейска компания да инвестира във футбола?Няма реклама ,няма маркетинг,няма организация,няма среда,няма журналисти,няма футболисти.Докато в България има такава журналистическа гилдия и такова ръководство, В.С. К.Д. Н.Г. Т.Б. ще ръководят футбола, лично според мен крайно съмнителни личности.Отварям скоба,че според мен Б.Михайлов има качества , но ситуацията го прави васал на клубните президенти.С какво се занимават тези хора никой не пише , как така те живеят в разкош или карат поръчкови коли, никой не пише,как така те обиждат хора и заплашват , те пишат , ама после никой не им търси сметка.Журналистиката е четвъртата власт в едно демократично общество.А в спорта те са васали на баровците , в политиката на Бойковистите.Това трябва да се промени,иначе ще продължим да си гледаме мач люпейки семки на припек ,обляни в пот,псувайки като хамали,и пикаещи в "модерни тоалетни".Къде сте журналисти? Нали сте четвъртата власт?

Потребителски аватар
DamonHill
Контакти:

Мнениеот DamonHill » 23 юни 2011 12:44

Браво за мнението на trooper и е хубаво, че толкова хора са съгласни.

Сега ако някой от Гонг чете, би си казал, че както обикновено в България всички занаят да плюят и "то е ясно, че угодия няма". Аз искам да отговоря на това.

Как пък толкова хора се намериха да похвалят студията на Диема примерно. Когато нещо е хубаво и професионално, то се харесва. Споменаха се позитивно ZDF и ESPN др. Имаше мнение за трагикомичното облекло, като прибавим лошата езикова култура, всъщност плюенето си е доста обоснована критика.
Вярно и тъжно е и това, че всъщност нивото на спортната журналистика не е по-различно от нивото на останалата, от нивото на футбола, от нивото на БФС, на феновете, на политиците и на масата българи изобщо.

Потребителски аватар
Кролик
Контакти:

Мнениеот Кролик » 23 юни 2011 13:13

Съгласен с мнението на trooper ! Евала, написал си го идеално.

Искам да допълня трагикомичната картина с 3 карикатури - Василена Матакиева, Методи Манченко и "вездесъщият" Кедър !!! Страстен почитател съм на Бг баскетбола (особенно на Варненският отбор), но това "супер трио" ме изкарва извън нерви. Баскетболен мач по БНТ задължително гледам без звук ! Махленско държание, фенщина, глупости ... УЖАС !

Приветствам поведение тип "Диема". Екипа се справя отлично, поздравления. Жалките студия по Ринг БГ, няма да коментирам.
Майката: Защо вчера си подарил на баба си за рождения ден футболна топка ?
Момчето: А тя защо все книги ми подарява ?

Потребителски аватар
komi
Контакти:

Мнениеот komi » 23 юни 2011 13:15

В Диема и в Евроспорт нивото е доста високо, но всичко останало е не просто зле, а малко повече от зле. Една от причините да се ядосвам за "блокираните часове" е точно тази. По Диема не просто гледаш мач, а проследяваш всичко преди, по време и след края му. Интересно и ненатрапчиво; леко представено, по човешки, а не натруфено, с излишни сложни думи. За Евроспорт е същото. Йордан Божинов, Асен Спиридонов - просто перфектни. А, че се сетих нещо много важно. Гледам много видове спорт, но колоезденето не беше от тях. 5-6 часа въртене на педали ми се струваше адски безмислено нещо. Преди 2 години телевизора беше пуснат на Евроспорт, а аз правех нещо. Така около 2-3 часа слушах обиколката на Франция и усетих, че коментара ме увлича. На другия ден го пуснах съзнателно и така и до днес. Гледам най - редовоно. Причината е дуета Евгени Ставрев и Камен Станчев.
Аз се спрях на положителните неща, защото си струва да се отбележат. Останалите тъпаци са ни ясни на всички.

forever_blue
Контакти:

Мнениеот forever_blue » 23 юни 2011 13:43

Нивото като цяло е доста ниско, даже бих казал посредствено. Ниска култура на всякакво ниво (езиково, фактологическо), ниска ерудиция... Другото повечето сте го казали, няма нужда да се повтарям.

Аз обаче искам да засегна една тема, на която тук не сте обърнали много внимание, а на мен ми се струва много важна. А именно - езиковото богатство и изразяването на мислите. В това отношение хората от Диема (които тук отнесоха доста похвали) са в челото на негативния ми списък. Постоянно използване на англобългарски конструкции, разказвателно наклонение (г-н Драгоев, г-н Борисов, коментарът на футболен мач НЕ Е ЛИТЕРАТУРЕН РАЗБОР!!!), куп ненужни факти във важни моменти. Тези хора страдат от явен комплекс за малоценност - държат хората да слушат тях, а не да гледат мача. Е, аз пък не мога да си пълня главата с глупости, мача мога да си го гледам и без да слушам техните "компетентни коментари" (друг е въпросът, че с коментаторите много често по време на един мач се чувствам сякаш гледаме различни мачове...) и затова винаги изключвам звука. Единствен добро впечатление от екипа им ми прави г-н Петър Виденов - личи си, че познава играта и не говори излишно. А на г-н Даскалов, който се оказа, че никога не е играл футбол, дори на най-елементарно махленско ниво, мога да му кажа да си завре разбиранията по книга... сещате се къде.
Мога да споделя, че съм водил лична коресподенция с двама "герои" - г-дата Борисов и Сокачев - като ги критикувах доста, бих казал, възпитано (без думичките, които наистина заслужават), но в замяна получих високомерно отношение, гарнирано със самочувствие без покритие.
Екипът на Гонг мога да посоча като пример за професионализъм и за изразяване на лична аргументирана позиция. В това отношение г-н Томислав Русев няма равен - и като изказ, и като защита на лично мнение.
Като пример за добра езикова култура ще посоча и Асен Спиридонов, Йордан Божинов, Николай Драгиев, Камен Алипиев...

Потребителски аватар
tut
Контакти:

Мнениеот tut » 23 юни 2011 13:57

hristo1306 написа:Аз предлагам българските мачове да бъдат без коментатор. Да има само компютарен специалист, да се дават само съставите и смените и се пусне звук от самия стадион - да се усети футболната атмосфера на стадиона. А с икономиите от заплати за некадърните /и зависими и пристрастни / коментатори да бъдат излъчвани дербитата и в Б "РФГ"

ауууу ...... е това ми е мечтата ..... да гледам мачовете на ЦСКА без бг коментатор ........... надявам се новата тв, която ще излъчва мачовете да има опцията да гледаш мач само с звук от трибуните без дразнещ коментар .... само да пускат долу на екрана текст с примерно кой играе с топката и да дават кой влиза и излиза пак с текст .........
иначе бг журналистиката е много зле .. .ама много ...... като най-зле са бнт1 .... оня ден пуснах тяхното спортно предаване ...... просто ужас .. не можаха да си разделят репликите .... издържах 5 мин.

НАПРЕД АРМЕЙСКИ ЛЪВОВЕ

Потребителски аватар
Sofia 1929
Контакти:

Мнениеот Sofia 1929 » 23 юни 2011 14:00

Разликата е, че коментаторите по Диема, разбират играта, коментират и анализират игрови ситуации, четат, гледат чуждестранни предавания, с две думи опитват се да се развиват в професията си. А огромната маса въобще според мен не прави опит да вникне в игровите ситуации, а ни залива с изтъркани клишета тип старата школа на БНТ.
За някои сайтове, залагащи на жълтини, пък въобще не ми се споменава. Единствено ще кажа, че са вредни, защото настройват хората един срещу друг.
Меко казано учудващ факт е, че има спортни радио/ТВ журналисти, без каквато и да било езикова култура, без ясна дикция, допускащи лапсус след лапсус. По какъв начин попадат такива хора в медиите е сериозна загадка.
ИзображениеИзображение
Български Железничарски Спортен Клуб

СЪСИПАХТЕ ОТБОР СВЕТИЛО - ЗАСЛУЖАТЕ БЕСИЛО!

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Мнениеот marmi52 » 23 юни 2011 14:52

:mrgreen:

Едно стъпало над пропадналия ни футбол. :lol:
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 23 юни 2011 15:27

Съгласен съм, че в Диема работят с голямо желание (поне така изглежда) и се стараят да си вършат работата добре, но имат някои малки пропуски, най-вече в правилата на играта и в тактическата част на играта, и в стремежа си да анализират възможно най-задълбочено дадена ситуация допускат грешки или пък тълкуват играта по някакъв свой начин.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
becks32milan
Контакти:

Мнениеот becks32milan » 17 авг 2013 14:10

ros написа:Когато чуеш: Гара Гара Гара Гара ДембеЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ти става най-ясно за какво ниво говорим
[rimg]http://prntscr.com/7ogjt7[/rimg]

Върни се в “Футбол - България”