Кой е първият чужденец играл в България ?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
noi
Контакти:

Re: Кой е първият чужденец играл в България ?

Мнениеот noi » 10 ное 2010 21:49

andrei_arshavin написа:Първият чужденец, който е играл за България, е руснакът Фридрих Клюд, който участва в един двубой през далечната 1927 година.

това успях да намеря :))
а иначе за добри футболисти бих изброил следните
Лусио Вагнер,
Седрик Бардон,
Ричард,
Тиаго Силва,
Мурад Хидиуед,
Миливое Новакович,
серж йофу Добруджа/левски,
петре григораш/добруджа/левски,
ристе мирославов пак от добруджа,
петер Кабат,
Едуард Цихмейструг,
Джон Ингълс,
Миодраг Пантелич,
Омониго Темиле,
Игор Томашич,
Екундайо Джайеоба,
ибрахима гаи,
зоран балдовалиев,
даниел богданович,който сега е в барнзли и говореше 6 езика
раис мболи,
гара дембеле,
дерек асамоа,
жоазиньо,
златомир загорчич
зоран янкович
и донякъде бамба от локо мздр

п.с...Неизвестния никому Обафеми Мартинс бе на проби в ЦСКА преди доста време , но също бе отпратен , а го виждаме сега какво представлява.
Да не забравяме и случката с Матея Кежман , който в началото на кариерата си бе на проби в Локомотив София , но тогавашния треньор на "железничарите" Христо Бонев го отпрати с думите ,че не става за този спорт

През 50 или 60 години в Левски е играл италианец с еврейски корени - Амедео Клева(стопер или либеро). Това го четох някъде преди време

Потребителски аватар
zlostar
Контакти:

Мнениеот zlostar » 10 ное 2010 21:50

Поне за Левски е Михаил Борисов (СССР) през 1923 :)

chicho icho
Контакти:

Мнениеот chicho icho » 10 ное 2010 22:20

защо никой не спомянава Флорентин Петре. Един от класните играчи ,играли у нас. а за визитки освен Жардел се се сещам още за Хамилтън Рикард , Лео Лима, Гарба Лавал.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 10 ное 2010 22:35

Първия чужденец е Амадео Клева-през 50-те години,ако не броим дошлите в България белогвадейци те са много друг е въпроса дали е правилно да се броят за чужденци.
Иначе за мен най-качествения чужденец- няколко са - на първо място бих посочил Ед.Цихмейструк ,въпреки че игра един полусезон в Левски показа че е най-добрия футболист в българското първенство не случайно след Левски премина в Спартак(М) , по-късно за кратко му беше и капитан,мисля че е един от малкото чужденци в българското първенство който премина в голям клуб,беше си национален състезател на Украйна. Гара Дембеле, Т.Силва. Г.Лавал. Л.Лима, Бардон,Забавник.
Не съм включил в списъка футболисти които минаха за кратко през България като Вл.Радимов,който направи много сериозна кариера и преди и след Левски аз лично не помня дали изигра и един официален мач с Левски, Папа Буба Диоп- който не беше харесан от гения Сираков.
Не съм включил и футболисти които дойдоха в България на една вече преклонна възраст като Беноа Кое, Жардел, Найдорски.
Като разочарования бих посочил футболисти които дойдоха с впечаляващи визитки но не се представиха на очакваното ниво- Рабех, Г.Лавал, Дж.Кристофър, Л.Лима, Р.Соуса.М. Чарас.
Към noi- Обафеми Мартинс никога не е бил на проби в ЦСКА , бъркаш го с Ободо.

Потребителски аватар
noi
Контакти:

Мнениеот noi » 10 ное 2010 22:45

honda написа:Първия чужденец е Амадео Клева-през 50-те години,ако не броим дошлите в България белогвадейци те са много друг е въпроса дали е правилно да се броят за чужденци.
Иначе за мен най-качествения чужденец- няколко са - на първо място бих посочил Ед.Цихмейструк ,въпреки че игра един полусезон в Левски показа че е най-добрия футболист в българското първенство не случайно след Левски премина в Спартак(М) , по-късно за кратко му беше и капитан,мисля че е един от малкото чужденци в българското първенство който премина в голям клуб,беше си национален състезател на Украйна. Гара Дембеле, Т.Силва. Г.Лавал. Л.Лима, Бардон,Забавник.
Не съм включил в списъка футболисти които минаха за кратко през България като Вл.Радимов,който направи много сериозна кариера и преди и след Левски аз лично не помня дали изигра и един официален мач с Левски, Папа Буба Диоп- който не беше харесан от гения Сираков.
Не съм включил и футболисти които дойдоха в България на една вече преклонна възраст като Беноа Кое, Жардел, Найдорски.
Като разочарования бих посочил футболисти които дойдоха с впечаляващи визитки но не се представиха на очакваното ниво- Рабех, Г.Лавал, Дж.Кристофър, Л.Лима, Р.Соуса.М. Чарас.
Към noi- Обафеми Мартинс никога не е бил на проби в ЦСКА , бъркаш го с Ободо.

Honda, не аз, а "andrei_arshavin" каза, че Обафеми е бил на проби в ЦСКА.

Потребителски аватар
Жоржиньо
Контакти:

Мнениеот Жоржиньо » 10 ное 2010 22:46

За мен най-добрите чужденци играли в България са доста .. ще изброя няколко от тях... Петер Кабат,Миодраг Пантелич,Тиаго Силва,Жоао Карлос,Ней,Гарра Дембеле,Миливое Новакович,Херман Пиетробон(игра много добре в Пирин,но после уж Цска го взе и оттогава се затри),Дока,Лусио Вагнер,Ричард Еромоигбе,Брито .. Разбира се и Бардон :)

Потребителски аватар
andrei_arshavin
Контакти:

Мнениеот andrei_arshavin » 10 ное 2010 22:59

през 2003/2004 Яя Туре е трябвало да доиде на проби в цска но нещата са се проточили и тои подписва с Металург (Донецк) . Ферарио спасов взе в цска чеха роберт цаха вместо Тайво. Пак в цска на 16 години на проби отива Кристиан Ободо (Него Бъркам с Мартинс) НЕ е одобрен и подписва с перуджа след това минава през Фиорентина и Удинезе БГ стандарти се пак И според мен пропуск в статията е Случая Дидие Дрогба за когото Венгер отказва да плати 100 000 Паунда на Льо Ман и той отива в Гингам за 80 000 След това в Марсилия и от там за 24 000 000 В Челси

хонда мерси за поправката
тва за яя сега го четох някъде ....
е-е-е-е-един е-е-е-един единствен на светаааа
отбора в нашите сърцааааа
обичамете Добруджаааааа
със теб до края на светааааа

Потребителски аватар
noi
Контакти:

Мнениеот noi » 10 ное 2010 23:06

Все пак може да се отбележи, че в нашето слабо първенство са играли и добри играчи. Дори оставилите слаба диря у нас Граф и Демба-Нирен, след това имат добри кариери. Първия игра в Турция, а втория - в Дания и Норвегия, при това с успех

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 10 ное 2010 23:26

Към списъка с добри ще добавя и Джон Ингълс.
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

anelka
Контакти:

Мнениеот anelka » 10 ное 2010 23:31

Първият е Иван Шарий от Етър през 1990. а Богданович не е в Барнзли,а в Шефилд Юнайтед

Върни се в “Футбол - България”