Образователната система
Модератори: paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Образователната система
Какво мислите за образователната система като цяло? Не мислите ли,че трябва да се реконструира радикално?
Re: Образователната система
До колкото чух , министрите викат , че ще вложат още пари за образованието и нямало да се увеличават таксите за университета.

Млади хора, прочетете това, за да знаете истината и да не ви промиват мозъците ! Аз съм живият свидетел на онова и това време:
По времето на социализЪма имахме отлична образователна система. Училището беше уважавана институция. Незнам дали е истина, но се говореше, че Бай Тошо беше издал нареждане милиционер да не влиза с фуражка в училище или университет. В интерес на истината не съм виждал такъв по време на 11 годишното си обучение в училище. Университета го завърших след това.
Учебните програми бяха добри. Резултатите на нашите представители по международни турнири и олимпиади бяха забележителни.
От училище излизахме грамотни и образовани хора. Имахме богата обща култура и изграден мироглед.
Учителите бяха еталон за подражание. Учителската професия беше уважавана и благородна.
В класната стая наистина ни обучаваха. Изпитите си бяха изпити ! В сградата на училището допускаха само с приличен външен вид, подобаващ на институцията - УЧИЛИЩЕ. Присъствието беше задължително. За натрупани неизвинени отсъствия намаляваха "поведението", а за повече такива гонеха от училище. За непристойно поведение можеше дори да попаднеш в полезрението на "Детска педагогическа стая".
Днес нещата са на другия полюс. Образователната система беше умишлено съсипана !
Причината ? Прости хора се управляват лесно и лесно се манипулират. Умните и образованите - далеч по-трудно !
Като се започне от съдържанието на учебниците(което е под всякаква критика) и се стигне до дисциплината(ако такава изобщо съществува вече) всичко е пълна бъркотия и простотия.
От учебниците бяха извадени български класици, а в тях бяха вкарани "модерни" простотии.
В училище вече не се обучава, а в университетите тече една процедура "плащаш - получаваш диплома". Знания ? Ха-ха-ха !!! Какви ти знания !
Присъствието в университетите вече не е задължително за студентите !!!

Нещо повече "намалената аудиторна заетост" на студентите се приема като постижение, вместо като недостатък.
Учениците и дори студентите завършват откровено неграмотни !
"Учител" вече звучи обидно. В университетите специалността "педагогика" остава с незаети места всяка година. За бъдещи педагози приемат с 3-ки на кандидат-студентския изпит.
Беше унищожена една добре работеща система на образование. В същото време механично се внася от Западна Европа и САЩ техния модел на образование, който е неприложим при нашите условия.
Резултатите са трагични ! Наскоро гледах една статистика, според която вече над 30 % от децата са неграмотни.

Тъжно и жалко ....

[center]
[/center]
[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"[/center]
- Captain Stottlemeyer
marmi52 написа:8-)
Млади хора, прочетете това, за да знаете истината и да не ви промиват мозъците ! Аз съм живият свидетел на онова и това време:
По времето на социализЪма имахме отлична образователна система. Училището беше уважавана институция. Незнам дали е истина, но се говореше, че Бай Тошо беше издал нареждане милиционер да не влиза с фуражка в училище или университет. В интерес на истината не съм виждал такъв по време на 11 годишното си обучение в училище. Университета го завърших след това.
Учебните програми бяха добри. Резултатите на нашите представители по международни турнири и олимпиади бяха забележителни.
От училище излизахме грамотни и образовани хора. Имахме богата обща култура и изграден мироглед.
Учителите бяха еталон за подражание. Учителската професия беше уважавана и благородна.
В класната стая наистина ни обучаваха. Изпитите си бяха изпити ! В сградата на училището допускаха само с приличен външен вид, подобаващ на институцията - УЧИЛИЩЕ. Присъствието беше задължително. За натрупани неизвинени отсъствия намаляваха "поведението", а за повече такива гонеха от училище. За непристойно поведение можеше дори да попаднеш в полезрението на "Детска педагогическа стая".
Днес нещата са на другия полюс. Образователната система беше умишлено съсипана !
Причината ? Прости хора се управляват лесно и лесно се манипулират. Умните и образованите - далеч по-трудно !
Като се започне от съдържанието на учебниците(което е под всякаква критика) и се стигне до дисциплината(ако такава изобщо съществува вече) всичко е пълна бъркотия и простотия.
От учебниците бяха извадени български класици, а в тях бяха вкарани "модерни" простотии.
В училище вече не се обучава, а в университетите тече една процедура "плащаш - получаваш диплома". Знания ? Ха-ха-ха !!! Какви ти знания !
Присъствието в университетите вече не е задължително за студентите !!!![]()
Нещо повече "намалената аудиторна заетост" на студентите се приема като постижение, вместо като недостатък.
Учениците и дори студентите завършват откровено неграмотни !
"Учител" вече звучи обидно. В университетите специалността "педагогика" остава с незаети места всяка година. За бъдещи педагози приемат с 3-ки на кандидат-студентския изпит.
Беше унищожена една добре работеща система на образование. В същото време механично се внася от Западна Европа и САЩ техния модел на образование, който е неприложим при нашите условия.
Резултатите са трагични ! Наскоро гледах една статистика, според която вече над 30 % от децата са неграмотни.![]()
Тъжно и жалко ....
+1

"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
САМО ЦСКА ОБИЧАМЕ! написа:Какво мислите за образователната система като цяло? Не мислите ли,че трябва да се реконструира радикално?
Необходима е промяна, но всичко е толкова объркано, че няма от къде да се започне... Образувала се е една спирала, от която няма изход в близкото бъдеще, поне според мен. Пропуските в основното и средното образование оказват негативно влияние върху висшето образование, а пропуските във висшето образование оказват негативно влияние върху основното и средното образование. От друга страна, проблемите в останалите сфери на социално-икономическия живот у нас се отразяват и на образованието, а пък проблемите в образованието се отразяват и на другите сфери. Това е възможно най-обобщено, а ако го пиша по-конкретно ще ми отнеме много, много време и ще се получи мнение с доста сериозна дължина.

Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
Че това образователна система ли е в момента 

ЛЕВСКИ, ОЛЕ, СВОБОДА ОТ МУТРИТЕ!
tochavos написа:
Предпочитам ЦСКА с историята на Литекс, пред помийна яма с 30 титли.

tochavos написа:
Предпочитам ЦСКА с историята на Литекс, пред помийна яма с 30 титли.

Върни се в “Gong.bg и Спортно шоу Гонг”