Реших да пусна тази тема, когато чух, че феноменалния и неповторим Роналдо ще се отказва от футбола ...

А я пускам във форума на "Реал Мадрид", защото Феномена игра най-дълго в този отбор !
И така :
Роналдо Луиш Назарио де Лима (това е цялото име на Феномена) започва професионалната си кариера в бразилския първодивизионен "Крузейро" още преди да навърши 18 години ! Там той вкарва 58 гола в 60 мача ! Закупен е от холандския ПСВ "Айндховен", където играе два сезона и отбелязва 42 гола !
През 1996 година е привлечен от "Барселона", където бележи 34 гола само за един сезон !
Преминава в италианския "Интер", но след обещаващо начало получава изключително тежка контузия, която го вади от терените за цели две години ...
Завръща се триумфално на зеления килим на световното първенство в Япония и Ю. Корея през 2002 година ... Там се представя страхотно като вкарва 8 гола в 7 мача и с това прави Бразилия за пети път световен шампион !
Закупен е от "Реал Мадрид", където играе до началото на 2007 година. Става голмайстор на тима и в трите сезона, в които носи белия екип като печели и веднъж титлата на Испания ...
На 31 януари 2007 година преминава в италианския "Милан", откъдето през 2008 година се завръща в родната Бразилия обличайки фланелката на "Коринтианс" ...
Награди :
Роналдо печели безброй клубни купи и отличия ...
Цели три пъти е обявен от ФИФА за най-добър играч в света - 1996,1997 и 2002 година !
Два пъти става носител на "Златната топка" - 1997 и 2002 година !
Два пъти световен шампион с Бразилия - 1994 и 2002 година !
Носител на "Златната обувка" на шампионата през 2002 година !
Както вече споменах играл последователно в европейските грандове : ПСВ "Айндховен", "Барселона", "Интер", "Реал Мадрид", "Милан"

Това е футболистът, който постоянно съм харесвал, независимо от клубните си пристрастия !
Винаги е било върховно удоволствие за мен да го надблюдавам !
В същото време, изключително добродушен и незлобен човек ... Почти като малко дете ... добър до наивност !
И не на последно място - носил ми е много печалби в "Еврофутбол" ...

За мен - велик и неповторим ! Феномен

Поклон