Madridist написа:gilento93 написа:харесва ми заглавието на темата.РУБИКОН.чувал съм я тази дума но не знам точно какво значи.аз си го обяснявам като непреодолима цел или нещо такова.може и да бъркам,но според мен това би трябвало да значи.
[offtopic]Рубикон идва от историята. Гай Юлий Цезар пресича река Рубикон и започва война с някакво варварско племе(не се сещам точно кои).От тогава "Да преминеш Рубикон" означава преодоляване на някакво трудно препятствие.[/offtopic]
[offtopic]Гай Юлий Цезар води 8 години войни с варварски племена и се връща към Рим с войската си с целта да премахне републиката и да стане едноличен владетел(според неговите думи: "Да върне Рим в ръцете на римския народ" Та, на връщане, войниците заедно с Цезар спират пред малката река Рубикон - там те трябва да решат дали да се изправят срещу сената или да останат верни на републиката - войниците избират Цезар, който вече е прекосил реката и продължават с него към Рим. Оттам нататъка историята е вече на Римската Империя. Макар че Цезар е убит 4 години след като премахва републиката, тя не се възстановява и идва ерата на императорите. При реката Рубикон Цезар казва: "Жребият в хърлен" и преминава реката. Това е днешния смисъл на Рубикон - предел, който ти е трудно да преминеш или не си сигурен дали искаш, защото не знаеш дали има връщане назад.[/offtopic]
[/center]