Реал Мадрид - Барселона - 3:1 FT
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist
Re: Реал Мадрид - Барселона - 3:1 FT
Жоре, с теб сме от един град. Пловдив не е столица, но дали шестия най-стар град в света може да бъде провинция. Знаеш, че пловдивчани си имаме един лаф - Пловдив е бил провинция само на Рим. И Милано не е столица, но това не пречи да е световната модната столица . И Ню Йорк не е столица на САЩ, но е в пъти по-хубав град от Вашингтон. Относно Барселона, нямал съм възможност да я посетя, но от това, което съм гледал в интернет смятам, че градът е един от най-красивите в света. Както и Валенсия. 

[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]
Пловдив е културна столица на Европа (или по-скоро ще бъде след няколко години). Варна е "черноморската" ни столица. Милано и Ню Йорк са световни модни страници, както ти каза. А Барселона на какво е столица? Провинция Каталун(и)я. Отделно е това, че красотата на един град в много случаи няма нищо общо със статута му в устройството на страната. Красотата е относителна и по тази логика всеки един град (или село) може да бъде причислен или не към "провинцията" на съответната държава.
Сега се питам защо се захващат за отделна дума от коментара ми, която намирам за правилна, а не коментират цялостния му смисъл. Може би, защото съм прав.
[offtopic]За мен градове като Велико Търново, Копривщица и Карлово са много красиви, но когато жителите им отидат в София, столичани веднага им слагат етикет "провинциалисти".[/offtopic]
Сега се питам защо се захващат за отделна дума от коментара ми, която намирам за правилна, а не коментират цялостния му смисъл. Може би, защото съм прав.
[offtopic]За мен градове като Велико Търново, Копривщица и Карлово са много красиви, но когато жителите им отидат в София, столичани веднага им слагат етикет "провинциалисти".[/offtopic]
[center][/center]
Код: Избери всички
01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
Съгласен съм за красотата и затова не налагам мнение. Всеки човек си има различни критерии за красиво 

[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]
- paceto
- Контакти:
tibidabo написа:Провинциалисти?!?![]()
![]()
Кое е провинциалното на Барселона не мога да разбера. Когато Барселона е била люлка на цивилизацията, Мадрид е бил гола поляна на кастилското плато. Барселона е четвъртия най-посещаван град в Европа и на 11-то място в света. А Мадрид е даже след градове като Лима. Да напомня къде се провеждаха олимпийски игри през 1992, а Мадрид все още кандидатства (вече за трети неуспешен път). Това, че е провъзгласен за столица, не означава, че Барселона автоматично е провинция. То и Бон (бивша столица), Отава, Бразилия, Анкара и Канбера са столици, но са си дива провинция. Все едно турците от Анкара да кажат, че Истанбул е провинция (така прозвуча твоето изказване). Така, че ако ще се обиждаме на провинция, нека да е малко по-премерено.
"Всичко, което е далече от морето, е провинция" - Ъ. Хемингуей.
Поздрави.
Не искам да влизам в спорове, ама това за Мадрид и пустото плато не съм съгласен. Смисъл така е, ама на всички знаем защо е така.

Мадрид е в средата на нищото, а Барселона има излаз към океана и всички знаем че през тези времена живота се заражда и се търси винаги около вода - море, реки, язовири.
А провинциалисти знаеш максимата у нас каква е, а именно всичко след столицата е провинция, макар че и аз не съм съгласен на това.
hajitsu написа:Пловдив е културна столица на Европа (или по-скоро ще бъде след няколко години). Варна е "черноморската" ни столица. Милано и Ню Йорк са световни модни страници, както ти каза. А Барселона на какво е столица? Провинция Каталун(и)я. Отделно е това, че красотата на един град в много случаи няма нищо общо със статута му в устройството на страната. Красотата е относителна и по тази логика всеки един град (или село) може да бъде причислен или не към "провинцията" на съответната държава.
Без грам заяждане да попитам: "Провинция" Истанбул, столица на какво е? А се захващам в думите ти, защото имаше много жлъч в тях. Не е нужно след като си победил да продължаваш да тъпчеш врага си допълнително. Къде е благородството на победителя? Още повече неоснователно (става въпрос за думата провинция)[offtopic](Human Geography) the provinces (plural) those parts of a country lying outside the capital and other large cities and regarded as outside the mainstream of sophisticated culture[/offtopic]
Това какво е в мислите ти, т.е. каква е твоята асоциация за провинциалист, не означава, че е вярно. Само човек, който не е посещавал Мадрид и Барселона, може по толкова категоричен начин да заяви, че град Барселона е провинция в Испания. Но спирам със споровете по темата. Всеки сам да си направи изводите. Искрени поздрави на всички.
P.S. Сори, ако съм оставил впечетления, че смятам Мадрид за някаква провинция. Това не е така, просто исках да дам примери.
[center]“Never argue with idiots, they will drag you down to their level and then beat you with experience.”
― Mark Twain[/center]
― Mark Twain[/center]