Madridist написа:iliev72 написа:финансовият ферплей ще е краят на Реал !
Не мисля. Финансовия феърплей, означава да харчиш точно толкова или по-малко, отколкото печелиш. Реал Мадрид е отборът с най-голяма печалба във футбола през последните години, за десет месеца избиха от фланелки, най-скъпия трансфер в историята на този спорт. Също така, Реал Мадрид няма собственик, президентът е представителна длъжност с определен мандат. Този финансов феърплей ще засегне най-вече отбори като Сити, които примерно печелят 50 милиона, а искат да харчат 100 за трансфери. Да не говорим,че за този финансов феърплей, си има всякакви възможности за заобикаляне, спомни си по-какъв начин Абрамович докара Торес и Давид Луис в тима, като беше декларирал,че парите от трансфера са негови лични, а не на клуба.

Това, което си казал за избиването на трансферите е вярно, но ми се струва, че бъркаш печалба с оборот. Едното е чиста сума след приспадане на данъци, покриване на загуби и прочие, а другото е сумата преди изброените за приспадане неща. Не съм запознат точно колко дългове има отбора, но предполагам, че като се тегли чертата и цифрите няма да са толкова впечатляващи. Освен това примера ти с Абрамович не е подходящ като доказателство за това как могат да се заобиколят тези финансови правила, защото:
1. Тези правила все още не са във сила.
2. Такива "филми" като собствени пари, а не на отбора и разни "кухи" рекламни договори със собствени или близки до собственика фирми няма да могат да се прилагат. Давам ти пример: Абрамович сключва договор с фирма за спонсорство за 200 млн. евро, но според пазарните условия справедливата стойност на един такъв договор е 20 млн. евро. В случая УЕФА ще признае за приход на клуба 20 млн. евро, а не 200 млн. евро.
Доколкото разбирам хватката при Торес и Давид Луис е в това, че трансферните им суми ще се разпределят в годините напред,т.е за 2011 ще се запише примерно 10 млн. паунда разход, а не всички 50 млн. евро, които се дадоха за испанеца. Нещо като амортизацията на материалните активи в счетоводството. В крайна сметка е ясно, че клубовете ще намерят пролуките в тези правила, но просто това което си дал като пример не е точния начин според мен.