Странно,че когато Де Хея се представяше под нивото си и неговите грешки ни костваха скъпо...никакъв те нямаше,а сега когато Де Хея е във форма изкачаш от дупката и коментираш(аз какво съм казал),...типично поведение на мишок.
Тези двойни стандарти са ми любими,но...всеки е свободен да изразява своето мнение.
Четейки извадката някой навярно ще остане с впечатлението,че аз съм най-големият "хейтър" на Де Хея,..нищо подобно!
Да,използвал съм доста остри критики срещу него,понякога съм прекрачвал и границата,но като винаги съм се съобразявал с естеството на ситуацията,а когато Де Хея(в моите очи) се е представил както трябва...никога не съм пропускал да го адмирирам.
Между другото,не сте ли се замисляли защо Манчестър Юнайтед постепенно подобрява играта си в дефанзивен план?
Случайно ли беше,че положителната промяна при Де Хея дойде след първото му интервю на английски език(от сезон 2011-2012),втората му спасен дузпа за Манчестър Юнайтед,а като друга платформа за всичко това се явява и т.нар.подмладяване на ср.възраст на защитата,което също действа като вид стимул пред испанеца.
от smoothc на 08 Юли 2014 16:40
Откакто е в Манчестър Юнайтед той определено бележи прогрес(това винаги съм го подчертавал),но темповете на този прогрес са доста под очакваното ниво на развитие! Подчертавам изрично:При Де Хея се наблюдават две фази:Прогрес(60%) и Застой(най-вече в психологическо отношение/манталитет)(40%)
А за тези три години ситуацията трябваше да бъде следната(план минимум):80% прогрес 20% застой и постепенно да се изчистват грешките с всеки изминал сезон.
В спортно-техническо отношение,най-високите равнища на прогрес се наблюдават при играта му с крака.Тук растежът му в процентно отношение,сравнение с това което демонстрира в началото(2011/2012) е почти(+70-80%),което и със сигурност го превръща в един от най-добрите(в това отношение) вратари във Висшата лига.
Рефлексът:Това е най-силното му качество,определено! Тук също се наблюдава прогрес,но той е доста по-малък сравнение с играта му с крака.
Факт е,че в 8/10 случая,когато се е налагало,той е използвал това си качество по най-добрия начин,но все пак той непрекъснато трябва да се стреми да подобрява тази своя силна страна.9/10,10/10 това мисля,че трябва да бъде неговата цел
Високите центрирания:Ключов елемент що се отнася до стила на игра във Висшата лига! Със сигурност това е една от неговите слаби страни,която се наблюдаваше още и в началото.Неведнъж сме коментирали и високата честота на голове,които получаваме от статични положения,което отново е индикация че в това отношение нещата са на ръба между застоя и прогресът(но с доста по-бавни темпове),затова и тук трябва да се наблегне най-много!
Сега,ситуацията в момента е сравнително по-добра от сезон 2011/2012,но пак е крайно недостатъчна,за да се достигне едно доста добро ниво на спокойствие и увереност в този елемент.
Позициониране:Също един от недостатъците в неговата игра! Да,в това отношение Мануел Нойер е на светлинни години,но все пак моето желание е Де Хея да достигне едно ниво,което да бъде в рамките на адекватността.Но всъщност това качество,е по-скоро част от характера и интелектуалните процеси,а Де Хея като цяло е човек със скромни интелектуални възможности,което и донякъде възпрепяства усъвършенстването на този процес.
Психологически качества:Както казах вече,Де Хея е по-затворен тип характер,което в частност за един вратар е по-скоро вид бариера,отколкото нещо друго!
Комуникацията,адекватността и по-високите нива на самочувствие,трябва задължително да са част от профила на един топ вратар(какъвто е този на Манчестър Юнайтед).По тези показатели(от всички вратари,които сме имали) Давид Де Хея се нарежда на едно от последните места,но това от своя страна трябва само да го мотивира,защото ако той самият не осъзнае своята отговорност като важна част от Манчестър Юнайтед,просто няма кой друг да го направи вместо него...
Давид Де Хея,докато не покаже промяна в манталитета си и отговорността пред Манчестър Юнайтед,то мнението ми за него ще си остане същото..А как ми се искаше да не беше така,но...какво да се направи!
И за финал още нещо:
Нали знаете т.нар неписано правило във футбола,че "Добрият вратар е половин отбор" или в процентно съотношение 50%!
Нека всеки за себе си коментира-колко процента(според него) е влиянието на Де Хея върху играта и благото на Манчестър Юнайтед?
Под фразата "добър вратар" тук се подразбира основно влиянието,мотивацията,силен характер и самочувствие.
Един бърз пример:Хареса ли ви поведението на Кейлор Навас-вратарят на Коста Рика? Какво е неговото влияние върху прогреса на отбора? Къде ще играе от новия сезон той?
Разберете,пичове...основният проблем,върху който най-много акцентирам говорейки за Давид Де Хея-това е неговото самочувствие,адекватност и комуникация!
От липсата на достатъчно адекватност и интелектулни способности,произтичат и една сериозна част от тези проблеми.Хубавата новина обаче е,че с нужният характер и стремеж за усъвършенстване(в тази насока),ситуацията може да се промени и то към едно наистина адекватно положение.от smoothc на 12 Май 2012 14:22
1.Давид Де Хея
В началото наистина му беше доста трудно,факт.Адаптацията,аклиматизацията,чуждият език-са все фактори,които по един или друг начин,"спъпваха" Давид,да покаже огромният си потенциал и талант.
Вярно е също така,че имаше един период,в който представянето му беше под всякаква критика,ужасни грешки,които да бъдем честни ни костваха доста скъпо и решението на сър Алекс да му даде време за адаптация,изваждайки го за почти месец от игра(+ една по-дълготрайна контузия),оказа невероятно положително влияние и с една дума,тотално преобразиха Де Хея.
Той се завърна по-уверен от всякога,значително подобрил играта си,а най-важното нещо(предполагам и за повечето фенове е така),Де Хея се беше поучил от грешките си,което всъщност е едно от най-важните неща,което само по себе си,му позволи да разгърне доста сериозна част от своя потенциал и класа-която в последствие помогна изключително много за добрите резултати на Манчестър Юнайтед,особено в периода февруари-март.
Със сигурност има хора,които продължават да бъдат скептично настроени към Де Хея,но истината е,че този първи сезон ще му даде толкова много опит,а и да не забравяме,че Юнайтед е с втората най-добра защита във Висшата лига...
Абсурдно е и да се твърди,че Давид е разкрил пълният си потенциал!-Аз съм убеден,че неговата игра непрекъснато ще се усъвършенства,от следващият сезон със сигурност ще е доста по-уверен при центриранията в наказателното поле(което в действителност представляват трудност за него).
След Евертън:от smoothc на 08 Окт 2014 11:37Защо? Цялата ти теорийка, която натякваш от месеци насам, отиде в подяволите..
Теория? Нещо си се объркал! Изобщо правиш ли разлика,между анализ/оценка и теория?
Теорията(в този смисъл) принципно е базирана на някакво предположение/теза,която от своя страна следва да се докаже във времето.А колкото до анализите за Де Хея,аз лично се ръководя от действителни факти/тенденции,както и от поведението/статистическите резултати(в средносрочен/дългосрочен план),които в своето единство обрисуват т.нар оценъчен профил,чрез който се анализират и резултатите.
А и това,че този двубой веднага влезе в категорията на "един от най-добрите",само по себе си е индикатор,че този вратар рядко прави/е правил силни мачове.
От тук най-важното нещо,е Де Хея да продължи в същия дух,но не като "точно" този тип спасявания,а като поведение и самочувствие!
В интерес на истината,спецификата/нивото на сложност на 2-те спасявания(90+ мин.) от негова страна,влизат и в една по-специфична категория,която се асоциира по-скоро с инстинктивността,отколкото с типичното вратарско спасяване.
В този ред на мисли,една подобна "тенденция" в никакъв случай не трябва да продължава,защото вероятността за пробив е доста голяма.Да,иначе само адмирации за това,което той направи,но фокусът тук е малко по-различен.
Не ме разбирайте погрешно,но под "типично" вратарско спасяване,имам предвид онази рутинност и спокойствие на действията,които следва да притежава всеки един класен вратар,още повече и този на Манчестър Юнайтед.Именно тезидва фактора трябва да бъдат усъвършенствани,защото чрез тях се поставя и фундамента за устойчиво развитие.
И за финал,ще се самоцитирам:
Страшно ми се иска Де Хея да продължава в същия дух,защото така печели само и единствено Манчестър Юнайтед!
И още нещо относно последните изяви на Де Хея - акцентът/фокусът като цяло е насочен към рефлекса,нещото което е най-силната му черта(принципно),...и в този ред на мисли някои от неговите спасявания(аз лично ги възприемам като нещо нормално),просто защото знам,че това за него буквално рутина,още от времената в Атлетико Мадрид.
Той просто прави това,в което е най-добър - рефлексът.
Акцентът от целия този фурор на Де Хея(аз лично търся в промяната свързана с комуникацията,езика на тялото,самочувствието,организацията на защитното звено,увереността при високите топки,която напоследък се проявява,а не както преди...притиснат като в сандвич между 1-2 противникови играчи при корнери и се чуди какво да направи)...промяната на практика е в неговото поведение и психологична нагласа.Буквално онзи двубой с Евертън "отключи" и положителната форма и израстване,той просто е имал нужда да се почувства като герой за клуба и ето,че постепенно това доведе до т.нар.ефект на доминото - той с всеки следващ мач(буквално знае),че ще направи нещо важно за отбора,което в крайна сметка му вдъхна увереност/значимост.А реакцията му след последния съдийски сигнал...просто казва повече от всичко.Той вече се чувства значим за Манчестър Юнайтед,а това е повече от всичко!
от smoothc на 09 Дек 2014 14:52
Де Хея определено показва това,което аз лично чакам от доста време насам- ключови спасявания,комуникация и положително влияние върху дефанзивното звено.
Проблемът обаче е,че от двубоя с Евертън изминаха 8 мача-период,който е еквивалентен на форма,а не на постоянство.
Аз не искам Де Хея в добра форма,а стабилен и постоянен Де Хея!
Хубавата новина е,че ако това представяне продължи до Нова година,то това ще означава,че формата е преминала в перманентност,която просто трябва да се усъвършенства и балансира.
И за финал:
Ако сравним Де Хея от преди мача с Евертън,с Де Хея след мача с Евертън...Да,в действителност можем да кажем,че при него се наблюдава положителна промяна/прогрес в играта,той самият също казва,че играе най-добрите си игри откакто е в Манчестър Юнайтед(2011-2012)но....тук някъде идва и основният проблем(поне за мен):Тези прояви/изяви/действия/израстване...трябваше да дойдат най-късно през сезон 2013-2014.
Или с други думи:Имаме забавени темпове на извличане на потенциала и разминаване на времевите граници!
Всъщност,тези няколко мача на прогрес са и доста неустойчив лакмус за извеждане на категорични оценки.
Някой сигурно ще каже:"По-добре късно отколкото никога"...Не,в този случай изобщо не е така,просто защото става въпрос за буквално най-ключовата фигура в един отбор...фигура,която трябва да вдъхва спокойствие,адекватност,увереност и организационни действия.
Както и преди коментирах:Не е случайно,че първото му интервю на английски език дойде точно през този сезон,което косвено в целия този контекст индикира за какво? Повишаване нивото и устойчивостта на комуникационния процес между вратаря и защитата.
А вероятно и т.нар младост на защитното звено(Блекет,Шоу,Пади,Рафаел,Смолинг,Джоунс,Рохо)-регламентира вътрешно и т.нар доминаторска роля на вратаря,който в случая се чувства и по-опитен в регулирането на играта.Нали се сещате,че едно е да крещиш на Рио/Видич/Евра/Евънс...съвсем друго е да го правиш срещу Пади,Рохо,Блекет,Шоу и пр.
Отделно,че и тази латино-инвазия допълнително му повдигна самочувствието,спокойствието,което косвено се отразява и върху ефективността при работния процес.
Ако Де Хея продължи(с леки отклонения) в този дух за Манчестър Юнайтед,то аз ще съм първият човек,който ще адмирира и ще желае той да подпише нов договор с клуба,но...всичко зависи само и единствено от него
Поздрави!

[/center]