Това е по-скоро специфична вратарска функция,чрез която както и ти спомена,се цели подсигуряване/предугаждане на различни ситуации от игровия процес.
Да,за целта вратаря трябва има добро ситуационно позициониране(но не като отделна категория),а косвено произтичащо от общия игрови план,тактиката на съперника и най-вече т-нар "следене на играта"!
Индуктивно,тази обективна действителност няма как да бъде причислена към определена категория,тя е по-скоро индивидуално качество/функция,която всеки вратар трябва да се стреми да усъвършенства!
Алекс,пласирането е в рамките на вратата и,а позиционирането е в цялото наказателно поле
Позициониране спрямо топка,противник,защитник и дадена ситуация.Примерите са пресечени топки зад гърба на защитата,пресечни топки встрани от вратата,излизане извън наказателното поле..
Първоначално определяш,че позиционирането се отнася само и единствено в цялото наказателно поле,а прилагайки ситуация/пример,странно защо споменаваш излизане извън наказателното поле!? Това е тотално противоречие!
И за финал:Ицо,не ме разбирай погрешно...аз напълно съм съгласен със същността на това,което си разяснил под термина "позициониране"(на вратаря),но не съм съгласен с категоризацията,която незнайно поради какви причини си решил да изведеш

Поздрави!

Не ми благодари!
Не ми благодари!