Понеже е скука и няма какво да се прави, реших да драсна една темичка - анализ на изминалия сезон. Първата част съм взаимствал от тук : chelsea/viewtopic.php?f=21&t=80453
[center]Равносметка[/center]
Най-добър мач за сезона: Дълго се колебаех, но ще избера Челси - Манчестър Сити 2:0. След 3 поредни загуби срещу тях беше време да се приключи тази черна серия. Много силно изигран мач - Сити май не минаха центъра нито веднъж през целия мач. Мачът беше важен и от психологическа гледна точка - до голяма степен ни върна в борбата за титлата, за жалост изгубена.
Най-слаб мач за сезона: Категорично Челси - Съндърланд 0:3. След 2 загуби на Стамфорд Бридж през последните около 6 години, тази загуба ми дойде като гръм от ясно небе. По-смешен Челси не бях гледал. До голяма степен вина носи и Карло Анчелоти, който незнайно защо постави Ферейра като централен защитник.
Най-вълнуващ мач, който Челси спечели: Челси - Тотнъм 2-1. В крайна сметка не достигна, за да се спечели титлата, но аз лично се радвах като малко дете след късния гол на Калу. За жалост мача беше помрачен и от съдийските грешки. Освен, че спечелихме едно от най-свирепите локални дербита, този мач ни върна и в голямата битка за титлата, след като Арсенал победи Манчестър Юнайтед на следващия ден.
Най-вълнуващ мач, който Челси не успя да спечели: Челси - Астън Вила 3:3. След обрат от 0:1 до 3:2 и гол в края на мача играчите се виждаха като победители, но Хески изравни за 3:3 в последната секунда. Много глупаво пропилени точки.
Разочарование на сезона: Като цяло целия сезон си беше разочарование от всякъде. Глупаво отпадане от ФА Къп, най-слаб актив в шампионата от над 10 години, примесено с неприятно отпадане в Шампионската лига след смешен гол в първия мач и спестена дузпа и червен картон на Евра и абсолютно идиотски пропилени шансове в реванша. Не може да искаш да се бориш за спечелване на турнира и да допускаш гол в ответната атака, след като си се върнал с пълна пара в мача.
Връх на сезона: Победата над Тотнъм с 2-1, примесена с победата на Арсенал над Манчестър Юнайтед. Върна надеждите на много хора за чудото, което през март и април изглеждаше невъзможно. По едно време разликата беше 15 точки, говореше се, че Челси няма да се класира в ШЛ, а накрая отбора беше на 1 победа. За жалост чудото не стана.
Играч на сезона: Без съмнение Иванович - изключително стабилен през целия сезон, игра на няколко позиции и почти не изпусна мач. Беше и един от защитниците с най-много голове през сезона - 6. Моят топ 3 е следният: 1.Иванович, 2. Чех, 3.Дрогба.
Гол на сезона: Алекс срещу Арсенал.
[center]Играчи и ръководство[/center]
Чех - Стабилен през целия сезон - мисля, че игра в абсолютно всички мачове. Имал е и по-добри сезони, но отново беше на висота - за разлика от повечето си съотборници. Да се надяваме, че още дълго време ще пази за Челси.
Рос Търнбул - Игра само един мач и се прояви като пълен идиот - загубата от Нюкасъл с 3:4 за Карлинг къп. Като цяло ненадежден и се надявам да го разкарат.
Иларио - Не си спомням да е играл и един мач дори. Като цяло същото като Търнбул.
Иванович - Играчът на сезона. Опази се от контузии през целия сезон и един от хората с най-много мачове в отбора. Много помогна както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Дано остане още дълги години.
Пауло Ферейра - Изпълняваше статут на скуад играч през сезона. Редуваше слаб със силен мач. Като цяло и той беше под нивото си. Очаквам да бъде продаден.
Жозе Босингва - След завръщането си от контузията не е същия. Много слабо представяне от него. Както винаги нямаше нито едно точно центриране през целия сезон. И за него очаквам да бъде продаден.
Джон Тери - Като цяло под нивото си, но дори така пак беше стабилен. Каквото и да се каже за него ще е малко - отново повеждаше отбора в трудните моменти. Добра работа и в офанзивен, и в дефанзивен план.
Давид Луиз - Невероятно начало, но последва спад. Като цяло много добро включване, а можеше и да е перфектно, ако не беше допуснал грешката срещу Манчестър Юнайтед, но тя не е достатъчна да заличи страхотни впечатления, които остави. Един от най-добре боравещите с топката защитници в Англия и света. Очаквам много от него.
Алекс - Слаб сезон за него. За жалост беше контузен през по-голяма част от кампанията. Заради многото проблеми в отбраната се налагаше да играе с контузия в коляното и беше много под нивото си. Ще го запомня с гола срещу Арсенал и намесата срещу Юнайтед.
Като цяло - разочарование, но съм оптимист за него.
Джефри Брума - С нищо не впечатли и не си издейства повече игрово време. Вероятно ще напусне в посока Хамбургер след края на сезона. Фатална грешка в мача срещу Астън Вила и незадоволително представяне срещу Марсилия.
Ашли Коул - Слаб сезон за стандартите му. Очудващо за него е, че изкара сезона без нито една травма. Няма нито един пропуснат мач във Висшата лига и само 2 общо през сезона. Очаквам много повече от него догодина.
Патрик ван Аанхолт - В малкото мачове, в които му беше предоставен шанс се представи на изключително ниво. Показателен е фактът, че ръководството му поднови веднага договора. Според мен има бъдеще.
Райън Бъртранд - Добро вклюване, гарнирано с асистенция в дебюта си. Вероятно ще получи повече шансове през следващия сезон или ще бъде даден под наем.
Юри Жирков - Отначало започна добре, след като му беше наложено да играе на позицията на Лампард заради неговата дългосрочна контузия и тази на Бенаюн. Страхотно начало - измъкна 3-4 закучени мача, включително страхотния му гол срещу Спартак Москва, но после се контузи и беше много слаб ( с изключение на мача срещу Манчестър Юнайтед ) през март.
Микаел Есиен - Добро начало и за него, но после последва спад. Като цяло е много далече от репутацията си на най-добрия дефанзивен халф в света, но това им своето логично обяснение, а именно двете му много тежки травми през последните 2 години. Да се надяваме, че ще си върне старата форма и ще мачка.
Лампард - изключително слаб за неговите стандарти сезон. Започна прилично, но след това се контузи и отсъства над 4 месеца, което се отрази и ужасно на формата му. Голяма вина носи за отпадането от ШЛ. Накрая на сезона показа съживяване, но като цяло доста зле.
Рамиреш - Слабо начало, но след това показа част от истинските си възможности. В началото на сезона беше плют от много голяма част от феновете, включително и от мен, но около януари - февруари започна да загатва за способностите си. Вкара и хубав гол на Манчестър Сити, който беше и много важен. Като цяло не показа защо бяха платени толкова пари за него, но аз съм оптимист.
Бенаюн - Започна добре, но после последва контузията, след която беше абсолютно посредствен. Според мен ще бъде продаден, за да се освободи място за нов халф.
Джош Макекрън - Светъл лъч в края на тунела. В мачовете, които му бяха продоставени се представи на висота. Догодина се очаква да получи много повече шансове - абсолютно заслужено. Имам големи надежди за него.
Джон Оби Микел - страхотно начало, но после беше извън всякаква форма и заслужено загуби титулярното си място. Не изключвам възможността да бъде продаден, за да бъде взет Модрич. Като цяло и той беше под нивото си.
Дидие Дрогба - Взривно начало, след което се разболя от малария и няколко месеца не можа да покаже това, което може. Отново обаче беше един от лидерите на отбора - 13 гола и 16 асистенции. Аз лично се надявам, че ще остане.
Соломон Калу - типично за него редуваше слаб със силен мач. С голяма заслуга беше за връщането на добрите позиции за атакуване на титлата, но през повечето останало време беше посредствен. Очаквам да бъде продаден, за да бъдат набавени пари за Неймар.
Анелка - Пълна дупка през почти всички мачове. Единствено в Шампионската лига показа това, което можеше ... Със сигурност си заминава.
Малуда - Страхотно начало, след което последва сух период от няколко месеца и избухване през март и април. По-слабо от миналата година. Не бих се очудил ако бъде част от планираното подмладяване на отбора.
Какута - Пълна дупка в малкото мачове, в които му бе даден шанс. Даже и за Фулъм не става. Очаквам да го изритат и с пълно право.
Стъридж - Добро представяне в мачовете, в които беше титуляр. Очаквам да бъде част от отбора през следващия сезон. Показа в Болтън какво може. Лошото е, че е прекалено лаком, а това Челси ще му изиграе лоша шега.
Борини - Не игра, защото отказа да си поднови договора. Беше с основна заслуга за промоцията на Суонзи. Говори се, че напука в посока Парма. Мисля, че има бъдеще, но за жалост няма да е в Челси.
Торес - Абсолютна дупка. 50-те милиона, платени за него явно му натежаха, а и не във форма. Очаквам, след като изкара подготовка с отбора да започне да показва това, което може. Разочарованието на сезона според мен.
Анчелоти - Започна добре, но след уволнението на Уилкинс отбора тръгна стремглаво надолу, което му и изяде главата. Като цяло според мен заслужено уволнение, но трябва да се намери подходящ заместник. Благодаря му за дубъла, но бяха изхарчени много средства, а отбора не бе на себе си, а Анчелоти има голямата вина за това.
Абрамович - Отново не издържа и се набъка, където не му е работата - уволни несправедливо Уилкинс, след което отбора тръгна много надолу и вероятно на своя глава закупи абсолютната издънка Торес.
Очакванията ми за трансферното лято ( бях ги пуснал в една друга тема преди около седмица, така че може да има леки несъответствия)
Очаквам да бъдат продадени между 7 и 9 футболисти и да бъдат привлечени между 5 и 7 ...
Почти сигурни напускащи са: Анелка, Малуда, Жирков, Ферейра, Босингва. 50 на 50 са Калу, Дрогба, Бенаюн и може би някой измежду Есиен и Микел ( тука слагам вероятност около 50 % ), Иларио и/или Търнбул ( да се надяваме, че и двамата )
Резервен вратар ( при положение, че Търнбул и Иларио напуснат или един от двамата се навие да е трети избор, но ми се струва малко вероятно ) При положение, че напуснат вероятно ще се вземе вратаря на Генк Тибо Кортуа . Цената му е около 5 милиона и е дал индикации, че е съгласен на трансфер, след като са го наблюдавали скаути на Челси, Юнайтед и Реал. Друг вариант е Асмир Бегович, но той едва ли ще се навие, защото вече е титуляр в Стоук. Когато беше резерва, молеше да го пуснат, но ръководствата на двата отбора не се споразумяха за цената.
Десният бек : ще се търси във всеки случай, тъй като Босингва и Ферейра са почти сигурни напускащи ( 99 % за Ферейра и 99.9 % за Босингва, който трябва да бъде продаден, иначе ще напусне без пари ) Приоритет за десния бек, който се търси ще е да може и да играе в ляво при контузия на Ашли Коул, тоест да е 3-ти избор за левия бек, след Коул и Давид Луиз ... Първи вариант за десен бек е Грегори Ван дер Вйил от Аякс Амстердам, чиято цена е между 12 и 16 милиона. За подписа на Ван дер Вийл обаче напира и Байерн ... Все пак си мисля, че шанса да бъде привлечен е над 50 % ... За други варианти на десния бек не съм чувал, но със сигурност се търси човек.
Дефанзивният халф : Тука слуховете са, че ще бъде продаден един измежду Микел и Есиен, за да бъде взет Лука Модрич. Цената на хърватина е около 35 милиона. Цената на Есиен е също около 35 милиона, а Микел струва между 15 и 20 ... Според мен ще се опитаме да го вземем и ако стане ще бъде продаден един измежду двамата гореспоменати. По-вероятно Микел, но и Есиен не може да се чувства сигурен. За Есиен интерес има от Милан и Интер, но ако се обяви за продан със сигурност ще има много кандидати за подписа му. До преди контузиите беше смятан за най-добрия дефанзивен халф. А ако все пак решат да се разделят с някой измежду Микел и Есиен и не успеят да вземат Модрич, то със сигурност ще се търси дефанзивен халф, който може и да гради играта като Есиен. Тая зона обаче не е приоритет и според мен ще се бутне след другия сезон.
Атакуващият халф : Тука вече има доста кандидати. Според мене 100 % ще се търси човек, който да може да захранва с извеждащи пасове Торес. Фаворити са Кака ( Реал Мадрид, 25 милиона паунда ), Марек Хамшик ( Наполи, 25 - 35 милиона паунда ), Уесли Снайдер ( Тука фаворит е Манчестър Юнайтед, но и ние се ослушваме за него. Негов приоритет са ''червените дяволи'', но ако не могат да си го позволят, а Интер решат да вземат Гансо или Ламела, вероятно Снайдер ще бъде продаден на Челси ... Манчестър Сити също имат мераци за него, ама не мисля, че им трябва и не мисля, че е реален интереса им. По-скоро искат да пречат на трансфера на Юнайтед.
Други варианти са Хавиер Пасторе ( Палермо, 40 милиона. Тука може да стане сделка само ако лудия президент на Палермо смъкне цената. Пасторе едва ли би отказал трансфер в отбор, който играе в ШЛ и му гарантира солидна заплата, тъй като в момента взима едва 600 000 годишно в Палермо и едва ли е особено очарован. )
Рафаел Ван дер Ваарт ( Тотнъм, 20 милиона ). Ако не успеята да вземат някой от следните може да се преорентират към Южна Америка или някой друг по-малко дискутиран от медиите вариант ...
Сеск Фабрегас според мен е невъзможно да го вземем, а и той никога не би се навил. Да не говорим, че ще глътне много голяма част от отпуснатата сума и не се знае дали ще остане за всички останали зони, така че според мен няма как да дойде.
Крилата :
Ахилесовата пета на отбора през тази година. Почти всичките ни крила ще бъдат продадени, а може би и всичките. Анелка е 100 % пътник, Малуда е 95 %, Калу също е по-вероятно напускащ, отколкото оставащ. Жирков, който също може да играе като крило също е почти сигурен напускащ, в посока Русия. Почти със сигурност ще бъдат взети ляво и дясно крило, а ако Калу остане може би ще бъде върнат Стъридж и ще бъде взето само дясно крило ( Неймар тука е 1-ви избор )
Най-вероятно ново попълнение тука е звездата на Сантош - Неймар ... Миналато лято беше на крачка от трансфер, но Пеле го убеди да остане още година. Личен любимец е на Абрамович, така че може да очакваме сериозна офанзива за него.
След него по вероятност е Гарет Бейл, но не знам дали още имаме интерес, след като Чарли Адам го счупи ... Неговата цена беше 30 - 40 милиона, но може и да смъкнат сега, след като не е сигурно колко добре ще играе вече и дали изобщо ще си върне формата ( Лично аз съм против тоя трансфер, ама кой ме пита мене ). Според мене е доста прехвален.
Серхио Агуеро също има индикации, че може да бъде привлечен. Има клауза в договора за 45 милиона ... Миналата година призна, че е фен на отбора, но според мен няма да извадим 45-те милиона, а и Сити ще му предложат огромна заплата и т.н, тъй като вероятно Тевез ще бъде продаден.
Други доста вероятни варианти са Еден Азар от Лил, на който са му заковали цена от 20 милиона ( Лично мене много ми харесва, както и Неймар ), Шарл Н'Зогбия от Уигън, който струва около 12 - 15 милиона, Алексис Санчез от Удинезе, който струва между 25 и 40 милиона. Други по-малко вероятни според медиите са Марко Марин, Серхио Каналес, Хълк, Гуарин и Карлос Тевез.
Нападението : Тука ще се търси човек само при продажба на Дрогба. Първи и абсолютен фаворит е Ромелу Лукаку, който струва около 25 милиона. Той сам си каза, че иска в Челси. Има физика, типична за ВЛ и е фен на отбора, а любимия футболист и идол му е Дрогба. Според мен не ни трябва при наличието на Торес, но явно човека, който прави селекцията мисли друго яче ... ( Карло, Абрамович или който там прави трансферите, щото това никой не го знае ) Сега се оказа, че Хидинг бил трансферен гуру и имал последната дума при трансферите ... Според мен Дрогба ще остане още една година и тогава ще му бъде взет заместник ... Може би Лукаку ще остане още година в Андерлехт или ще отиде в Аякс под наем, които да го доразвият, в замяна на част от трансферните права.
Отпуснатите пари : Според различните медии Абрамович ще отпусне между 80 и 100 милиона и всичко изкарано от продажби. Абрамович иска подмладяване на отбора някъде колкото в момента е средната възраст в Арсенал. Ще бъдат запазени лидерите на отбора ( Чех, Тери, Коул, Лампард и може би Дрогба и почти сигурно Есиен )
http://my.news.yahoo.com/abramovich-spe ... 57034.html
http://www.goal.com/en/news/1717/editor ... quebook-in
Ето и според мен как ще изглежда Челси от догодина ... Подчертавам, че това са лични разсъждения на базата на познанията, които имам, слуховете, Тиутър и т.н ... През Август ще разберем дали съм бил близо.
Вратари - Чех, Тибо Кортуа
Защитници - Ашли Коул, Ван Дер Вийл, Аанхолт, Бертранд, Тери, Луиз, Иванович, Алекс.
Халфове - Макекрън, Лампард, Есиен, Микел ( или Модрич ), Рамиреш, Кака ( Пасторе, Снайдер )
Нападатели и крила / флангови нападатели - Торес, Стъридж, Дрогба, Азар (Бейл или Санчес), Неймар, Лалкович.
Сметки :
Привлечени:
Азар - 20-25 милиона.
Tибо Кортуа или друг резервен вратар - 3 - 7 милиона.
Ван Дер Вийл - 12 - 16 милиона.
Кака, Пасторе или Снайдер - 25 - 40 милиона.
Неймар - 28 - 36 милиона.
Модрич* - 35 милиона.
* Изстрел в тъмното
Напуснали:
Калу - 12 - 16 милиона.
Малуда - 10 - 12 милиона.
Анелка - 6 - 8 милиона.
Ферейра - 1 - 3 милиона.
Босингва - 8 - 15 милиона.
Жирков - 10 - 17 милиона.
Бенаюн - 4- 6 милиона.
Мансиен - 3 милиона
Брума - 3-4 милиона
* Микел - 15 - 20 милиона.
* Иларио и Търнбул - 1-2 милиона общо за двамата.
Разходи - 116 (*151 милиона ) - 137 (* 172 милиона )
Приходи - 72 (* 78 милиона ) - 84 милиона (* 93 милиона)
*Цените са в паундове. Ползвам като ориентир сайта transfermarkt. Естествено някой от футболистите, които искаме имат надценка, защото има интерес и от други клубове и се очаква наддаване и затова съм им сложил малко по-висока цена.
http://transfermarkt.de/
След като тегля чертата, според изчисленията ми ще са ни нужни между 44 и 53 милиона паунда, което е доста добре. Да се надяваме, че ще има подобна селекция. Според мен така отбора ще е страшно конкурентно способен в вскяа линия и ще има повече възможности за ротация, както при двата манчестърски отбора например. Разбира се всичо опира до желание от ръководството. Дано подсилим отбора равномерно. По-добре така отколкото да хвърляме безумни цени, за играчи като Торес.
Очаквам и от догодина да се даде шанс и на доста млади играчи. Все пак спечелиха ФА Къп миналата година, а тази станаха шампиони на резервната лига. Присъствието на малките в състава ще е наложително и заради правилото за 25-те играчи, тъй като ние имаме доста малко ''домашно тренирани'' играчи.
За нов мениджър се очертава Гуус Хидинк.
Анализ на сезона
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, rhaegar, slavia_forever, Madridist
- Frankie Lampard
- Контакти:
- Santiago Munezz
- Контакти:
Re: Анализ на сезона
Примерно на феновете на Челси им е интересно.
[center][wrapimg=]http://media3.acmilan.com/uploads/dwh/multimedia/654-6.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcScaR27gCBKUGF931MqeFZLUIPsQ2DeXwEYHZQTrYrlfS4FIrTI6IXvl7ZGeQ[/wrapimg][/center]
благодаря за хубави анализ, а на тоя дето не му пука много ми е интересно какво точно търси в темата
Доста добър Анализ.
- storm
- Контакти:
Който си обича отбора си пише за него..
Браво Франки !
Браво Франки !
[wrapimg=]http://www.forzajuve.ru/images/stories/news17/115.jpg[/wrapimg]
Отишъл Гацо Бацов при Абрамович и му казал : " Челси,Челси,ама какво си разбрал ? "... 

По - добър анализ не бях чел последно време.
Аз не ще го предада
за нищо на света
за Левски аз на всичко съм готов
за нищо на света
за Левски аз на всичко съм готов
Аз като фен на Ливърпул и който би трябвало да мрази Торес немога да кажа ''ПЪЛНА ДУПКА''
Какво значи пълна дупка , бе мен ?
Торес не бележи толкова, но даде повече опции и разнообразие в атаката на Челси , гледайте ги тези неща , стига гледахте голове. В Челси Торес ще се усъвършенства и ще стане отборен играч , а не консуматор какъвто беше .

Какво значи пълна дупка , бе мен ?
Торес не бележи толкова, но даде повече опции и разнообразие в атаката на Челси , гледайте ги тези неща , стига гледахте голове. В Челси Торес ще се усъвършенства и ще стане отборен играч , а не консуматор какъвто беше .
Последна промяна от finnan на 04 юни 2011 11:41, променено общо 1 път.
- Keyser Soze
- Контакти:
Като цяло не мисля, че Челси ще направи чак толкова много на брой трансфери, нито изходящи, нито приходящи, макар вече "талантливите футболист от акдемията" да си заминават един след друг. Според мен, преди да обявят новия мениджър, трудно би се казало нещо, защото не вярвам примено Хидинк да дойде, а те през това време шефовете да се уговорили некви играчи, дето холандецът не ги е искал.
ПС: Изравнителният гол на Вила не беше на Хески, той вкара втория гол... Третият го вкара некъв защитник, ама ми изскочи от акъла името му.
ПС: Изравнителният гол на Вила не беше на Хески, той вкара втория гол... Третият го вкара некъв защитник, ама ми изскочи от акъла името му.
- Santiago Munezz
- Контакти:
Keyser Soze написа:ПС: Изравнителният гол на Вила не беше на Хески, той вкара втория гол... Третият го вкара некъв защитник, ама ми изскочи от акъла името му.
Киърън Кларк!
[center][wrapimg=]http://media3.acmilan.com/uploads/dwh/multimedia/654-6.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcScaR27gCBKUGF931MqeFZLUIPsQ2DeXwEYHZQTrYrlfS4FIrTI6IXvl7ZGeQ[/wrapimg][/center]