Код червено в ЦСКА

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

5kov,5rov
Контакти:

Код червено в ЦСКА

Мнениеот 5kov,5rov » 17 фев 2012 00:19

Нееднократно сме казвали, че ЦСКА е отборът, който предизвиква най-голям медиен интерес. Едната причина се крие в тежестта на „червените“ в българския футбол, многото привърженици, титлите. И ако тази е положителната, то в последните 20 години ЦСКА стана нарицателно и за липса на организираност.

Вечният съперник Левски с известни трансферни колебания и леки подскоци нагоре-надолу вече докосва руските пари и вкарва постепенно нещата в релси. Лудогорец демонстрира охолство. Останалите, според възможностите си, се борят с кризата.

Но в ЦСКА и тази зима свети код „червено“. От прогнозите за времето знаем, че това е код за сериозна потенциална опасност. Още в началото с живата верига, която направиха пред автобуса на отбора журналистите, усетихме индикациите. После за завихри битката с Черноморец, която прилича на играта теглене на въже. Едните викат „Анеси—иии“, другите - „Анис-еее“.

Случаят с тримата уличени в допинг очевидно е далеч от разплитане, още повече след вчерашната акция на БФС по обжалване на скромните 3-месечни наказания.

Трансферите пък са абсолютна каша. Продадоха четиримата най-добри, опитват, засега по-скоро безуспешно, да им намерят достойни заместници. А казусът с Карлос Диого, има, макар и далечна прилика, с „Казанската афера“ на Левски.

Дори турнето до Либия, където чуждестранен футболен крак не е стъпвал от една година, изглежда меко казано екстравагантно.

ЦСКА се движи напред. Ако е с автобус – сякаш по калдаръмен път с много дупки. Ако е със самолет – непрекъснато пропадащ във въздушни ями. Но върви напред, защото е ЦСКА. Но кодът „червено“ трябва сериозно да тревожи.

Винаги съм се чудил откъде медиите набират кадри за спор(т)ни журналисти. Но гледайки горната статия, предпочитам да не знам какъв път трябва да извърви човек, за да завърши като такъв. Макар статията на господин Табаков да е изпълнена с неоспорими факти и също така несъмнено в ЦСКА да съществува голяма доза организационен хаос, трябва да отбележим "тънките" журналистически похвати, с които тя е изпълнена, за да видим крайната цел - изкривяване на истината. Както според слогана на "bTV Новините" истината не е една, а въпрос на гледна точка, така и според господин Табаков най-вероятно истината не е една, но за да е съвсем истинска, трябва да е синя.

Първо искам с ръка на сърцето да призная, че хаосът в любимия ми отбор надминава всеки останал хаос в А група, включително този, който цари при вечния съперник, и доста убедително преследва тоталната административна и институционна несъстоятелност на БФС. Не одобрявам настоящето управление на ЦСКА, не ми харесва начинът, по който се изгражда и след това разрушава отборът и определено не съм съгласен с политиката относно ДЮШ.

Но нека да погледнем безпристрастно фактите и ще видим едни интересни филтри в горепосочената статия и тези "тънки" похвати изведнъж ще спрат да бъдат толкова тънки. Нека започнем абзац по абзац нашият анализ. На първо място виждаме, че като положителна черта на ЦСКА се изтъкват титлите и феновете - щрих от фасадата на отбора, който не е свързан с действие а е по-скоро статут, тоест е нещо пасивно, нещо, което идва наготово. След което леко се загатва и в последствие утвърждава в статията, че от друга страна всяка дейност носи негативен оттенък.

Във втория абзац забелязваме приятно замазване на очите по казуса "Левски" и само с едно изречение ни убеждават, че ситуацията в синия лагер макар и трудна, е нормална, въпреки че тимът на Т. Батков се лута из трансферния пазар и административните коридори почти толкова (не)успешно, колкото и червеният му антипод. След това установяваме, че всички останали отбори, дори и съгрешили по някакъв начин, са го направили в борбата, с цел оцеляване и това също ни се вменява някак непринудено и естествено, ей така, с едно изречение.

Продължаваме надолу и с интерес откриваме, че измишльотината, наречена "жива верига" от журналистите, е някакъв гаф без еквивалент сред другите отбори. Интересно защо не е разгледана другата страна на нещата - нахална журналистическа акция, целяща добив на информация от ръководство, което просто опитва да следва политика, която евентуално ще осигури един по-спокоен трансферен прозорец. Ами така де, лошите ръководители като си мълчат, дай поне една верига да спретнем и хоп ето една "топ" новина. Леко продължаваме към "гафа" с Черноморец, където нещата не са много ясни и тепърва завършили юристи ще ги тълкуват; един журналист обаче се опитва да ни убеди, че е неправилно да се възползваш от грешките на конкурента (в случая административни такива).

Плавно преминаваме към обжалването на БФС, но без да се споменава и дума за други подобни казуси, които са решени с подобни наказания; не се споменава и вида на веществото, както и неговото въздействие и откога е забранено.

След което следва кулминационно бъркане с пръст в голямата и истинска рана на отбора - изходящите трансфери и забавянето на входящите такива. Тук господин Табаков почти се е справил, но с второто изречение леко се е объркал и е развалил иначе безпристрастния абзац. Просто "Казанската" афера е деяние, несравнимо по своята глупост с което и да е друго, да не говорим за неосъществен трансфер, който е донесъл пари, и то не малко, в касата на отбора. Диого всъщност е топ трансфер в сравнение с тези на Карвальо и Зезиньо.

За десерт макар и не толкова престижното признание от страна на Либия е сравнено с "екстравагантно турне". Признание, което ако беше дадено на другия лагер, щеше да бъде повод за статия от типа "И ний сме дали нещо на света" и коментари "може би не сме толкова зле, има светлина в тунела".

Стигаме и до заключението, в което чрез детски литературни похвати трябва да добием усещането, че дори автобусът и самолетът на ЦСКА са със съмнително качество и единствено статусът на клуба е причина за движението напред, което обаче също е застрашено и кодът, лепнат от самия автор, трябва да ни тревожи (що?!).

И накрая искам да кажа, че думата е "калдъръм", а не "калдаръм". Който не ми вярва, да провери как се пише на турски. Можем да добавим и колко далеч една от друга на клавиатурата са буквите 'а' и 'ъ'. Малко странна грешка за човек, който си вади хляба с... писане.

ПП: Искам най-учтиво да помоля създателите на форума да се погрижат за речника му и да добавят ЦСКА, Лудогорец, Черноморец, Берое, Литекс и Славия - разбирам да няма калдъръмен и институционен, все пак не е литературен форум, но да липсват имената на половината отбори в А група и думи като "трансферен" е недопустимо.

Потребителски аватар
Paralel
Контакти:

Re: Код червено в ЦСКА

Мнениеот Paralel » 17 фев 2012 00:50

И аз не мога да кажа, че конкретно тази статия на Табаков е особено добра, защото в нея не се казва нищо, а просто се изброяват до болка познати факти за всички хора, които се интересуват от футбол. Въпреки това мисля, че Светльо Табаков е един от най-добрите спортни журналисти в България и не е нужно да се гледа под лупа какво е целял с всеки един похват или дума, които е използвал. Факт е, че се натрупаха много негативи към ЦСКА, които не смятам, че са плод на световна медийна конспирация, а на наглостта и глупостта на "Титаните".

Няма как думата "институционен" да не се подчертава, защото такава дума в българския език не съществува. Правилно е да се каже институционален ;)

Потребителски аватар
msm
Контакти:

Мнениеот msm » 17 фев 2012 02:35

В същност , едно нещо е вярно. В ЦСКА всичко е червено! Но чий интерес защитава Табаков? Допинги - малки,големи! Трансфери - лоши,добри! ЦСКА - къде отива или се връща? Какъв му е проблема? Да се изсипе поредната пумия, или да се подмаже пред някой? Не са ли това клубни проблеми ( въпреки,че от вътре гледната точка може да е друга), и касаят единствено и само ЦСКА. Нима другите отбори са цъфнали и всичко е цветя и рози? Националите и те ! Е да, ама напоследък стана модерно да си упражняваме глупостите само върху един отбор. ЦСКА е бил и по-зле и с по-лоши собственици през годините, но се е оправял някак. Но, да обвиняваш някой, как да си харчи парите и да си управлява бизнеса, си е доста екстравагантно и нахално. Трябва или да си го закъсал , или да се подлагаш !

Потребителски аватар
Belus
Контакти:

Мнениеот Belus » 17 фев 2012 09:54

@5kov,5rov, твоят анализ е къде-къде по-изкривен и пристрастен, от колкото този на Табаков! Няма да гледам писанието ти "абзац по абзац", а само ще те помоля да ми отговориш на един въпрос, свързан с това:
"Плавно преминаваме към обжалването на БФС, но без да се споменава и дума за други подобни казуси, които са решени с подобни наказания; не се споменава и вида на веществото, както и неговото въздействие и откога е забранено."
Кои са тия "други подобни казуси" и каква е разликата? Ще си позволя да отговоря - в първия случай имаме един играч(Саймън Менсинг) хванат с метилхексанамин, а във втория - трима(рецидив?)! Мача с "Левски" - двама проверени - един с допинг(вторият проверен е резервния вратар), мача с "Лудогорец" - двама проверени - и двамата с допинг! Единствено в мача с "Литекс" няма хванати, но и там се очакваше да "изгърми" Галчев. Това са фактите.
Калдъръм или калдаръм - това е въпросът! И двата варианта са верни :)
Изображение

peliforewer
Контакти:

Мнениеот peliforewer » 17 фев 2012 10:14

Наистина щеше да е добре Титан да бяха взели ЦСКА с подарен от държавата стадион,с най-мощният спонсор в България,без дългове.Хубаво би било когато кажат касата е празна и премиерът да каже ще Ви намеря сериозен спонсор.Но това се полага на един друг отбор.Титан взеха ЦСКА с огромни задължения,целия държавен апарат и медии намериха виновниците за световната криза.Интересно защо държавата не си взе вземанията когато Илия Павлов и В.Божков бяха собственици на ЦСКА,защото реално доста от задълженията са тяхни,а си траеха .Защо тогава не взимаха лицензи,ами стояха мирно.За трите си години във футбола Титан колкото пари наляха,едва ли други собственици на отбори са дали за десетилетия.Държавата дължи на Титан милиони левове,но медиите защо ли не правят разследвания на тази тема.Това явно не е новина,новина е когато ЦСКА дължи 5000лв. на хотелиер в Свиленград.Трябва да Ви заявя че близо половин век съм съпричастен с всичко което се случва в ЦСКА.Боли ме за това което се случва в момента,за разпродажбите,за хаоса,но явно само по този начин сега може да се издържа отбора.Търсиш свободни агенти или евтини играчи,даваш им шанс да си върнат формата и преди да са "зациклили" отново ги продавай и търси други.Не трябва да се заблуждаваме че някои ще си сложи таралеж в гащите и ще купи ЦСКА,особено след като ББ открито заяви своите пристрастия и подсказа кой е "народния"отбор.Помните че преди три години,фирма Титан,беше според медиите и един мустакат адвокат ,мощна фирма със сериозни собственици.Сега фирмата е синоним на злото,собствениците са боклукчии и т.н. и това само дето си позволиха да купят ЦСКА.Затова преди да критикуваме собствениците на ЦСКА ,трябва и да се замислим какви проблеми си създадоха последните три години.Призовавам феновете на ЦСКА да проявят търпение и да подкрепяме отбора и проявим разбиране към собствениците.Един друг отбор развява един лозунг "Сами срещу всички",ако ние вземем да пишем...А това че разни дописници се упражняват по медиите на гърба на ЦСКА,отдавна вече не ме впечатлява.В момента в България има двама,трима спортни журналисти,другото всичко е обслужващ персонал.
1914.1902 » 13 апр 23:02

Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?

Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.

GKo100v

Мнениеот GKo100v » 17 фев 2012 10:25

Определено тези писания за ЦСКА не спират мисля че целта е да направим както преди година и половина бойкот - колко беше готино ЦСКА губи мач след мач материали за писане бол, и такива псевдожурналисти пишат ли пишат. Съгласен съм че всичко е вярно само дето е поднесено по такъв начин, че все едно идва апокалипсис а не е така. ЦСКА ще пребъде заради нас ние сме ЦСКА. И за живата верига Титан ли са виновни?

Потребителски аватар
Sleepwalker
Контакти:

Мнениеот Sleepwalker » 17 фев 2012 10:32

И друг път съм казвал, че в Гонг коментари и анализи могат да правят с успех единствено Томислав Русев, Стефан Стоянов и до някъде Николай Александров (въпреки, че на него страшно много му пречи фенщината) - говоря за футболните теми, останалите не ги чета. Другите просто не могат (без да се обиждат, иначе са добри репортери). Коментар или анализ на някаква тема не значи да нахвърляш няколко реда с факти, да напишеш първите думи, които ти идват на ум, ами подробно да развиеш проблема, да го погледнеш поне от 2 гледни точки и обстойно да си опишеш тезата. Горният коментар е все едно част от разговор между приятели на маса - всеки казва по едно-две изречения и останалите се съгласяват с него. Според мене това е прекалено лаишко за хора, които всеки ден са с отборите, с футболистите, с треньорите и президентите и би трябвало да имат доста по-широк и детайлен поглед върху картинката от обикновения фен, който черпи информация единствено от медиите. Томислав да се позамисли малко върху пускането на тези "разсъждения", щото това определено не е за всеки и не подхожда на лидера в спортните медии. Щото ако е за всеки, аз също мога през ден да пиша подобни текстове... :roll:
Изображение

saigon
Контакти:

Мнениеот saigon » 17 фев 2012 10:39

Според мен отговорниците за сайта трябва да се позамислят за намаляване на тези статии. Не знам дали журналистите на гонг имат спусната норма за статия всеки ден, но определено понякога излизат такива пасквили, които са пълни единствено с клишета, без да казват нещо съществено. На 3 дни да излиза една статия, но да е качествена.

gevel
Контакти:

Мнениеот gevel » 17 фев 2012 10:55

msm,Титаните могат да си управляват парите както си щат,ако това не засягаше други отбори!Не са вътрешни проблеми на ЦСКА,след като с безотговорните си и безнаказани действия съсипаха,в буквалния смисъл,редица клубове/непострадалите се броят на пръсти/!Човек ги гледа и не вярва на "ушите" си,че всичко това е възможно-измамни покупко -продажби на играчи ,липса на спортменство/допинг скандали/,селски тарикатлъци,титанична липса на достойнство,самоуважение и уважение към останалите!Не съм чувал за друг клуб с подобно поведение!Батков им отнел лиценза!?Ако няма за какво,кой би могъл да им го отнеме!?Все друг им е напълнил гащите!

Потребителски аватар
stoyankd

Мнениеот stoyankd » 17 фев 2012 11:03

saigon написа:Според мен отговорниците за сайта трябва да се позамислят за намаляване на тези статии. Не знам дали журналистите на гонг имат спусната норма за статия всеки ден, но определено понякога излизат такива пасквили, които са пълни единствено с клишета, без да казват нещо съществено. На 3 дни да излиза една статия, но да е качествена.

Ако този коментар си определил за пасквил, не познаваш значението на думата. Кои други коментари визираш и ги определяш за пасквили? За мен този сайт е точно обратното, пример за коректност и споделяне на истински новини. Ако за някой коментарите и новините са клубно пристрастени, да потърси друг източник на информация. Аз например, др.спортни сайтове не чета и не ги и коментирам.

Върни се в “ЦСКА”