На вратата червените разполагат с трима вратари, като интересното е, че тримата са пълна противоположност като години и опит. Най-опитен и възрастен е Ивайло Петров- Пифа(36 години). След него в скалата е Здравко Чавдаров, който е 81 набор. Бебето на този пост е Иван Караджов, който съвсем скоро навърши 20 години. Най-интересното и парадоксално в случая е, че точно най-младият, Караджов в момента е твърд титуляр на вратата. И трябва да признаем- защитава мястото си на терена като истинско малко лъвче. Но нека преминем към следващия пост- десен бек. Там Любо Пенев разполага с предостатъчно алтернативи. На тази позиция могат да играят Йордан Минев, Йордан Тодоров, Павел Виданов и Костадин Стоянов. Както и да ги погледнем, това са цели 4-ма човека. Засега твърд титуляр на позицията е Минев. Стигаме и до двойката централни бранители. Тук се подвизават Кирил Котев, Иван Иванов, Бранеков, Апостол Попов и Костадин Стоянов. Отново голямо изобилие от възможности. Титулярите обаче са само двама и те са повече от ясни- Котев и Иванов. Докарахме го и до позицията на ляв краен защитник. Доскоро това беше и ахилесовата пета в състава на Любо. Неслучайно 70 процента от опасните атаки на реванша с Динамо дойдоха именно от зоната на Виданов. Късмет беше и че съдията не отсъди дузпа при чист фал на Павката. Но да погледнем кой друг може да играе на този пост, освен Виданов, който в интерес на истината е десен бек. Иван Иванов игра от ляво на защитата срещу световния шампион Италия и се справи, но той е по нужен като централен бранител. Съвсем скоро договор с ЦСКА подписа парагваецът Хуго Баез- Танка, който е типичен ляв бек. Може би най-доброто решение за тази позиция обаче е Костадин Стоянов, който може да играе и на трите позиции в защита- ляв, десен и централен защитник. Стоянов изнесе страхотен мач, особено в атакуващ план с Локо Мездра, и със сигурност даде много поводи за размисъл на треньора си. С оглед ръста и физическата мощ на Баез може да се предположи, че той би могъл да се използва като по-дефанзивен вариант в лявата част на защитата, ако на дясната зона на противника играят много класни и атакуващи играчи.
Време е да преминем и на халфовата линия. Отново започваме от дясно на ляво. В дясно на халфовата линия най-удобно се чувстват Данчо Тодоров и Иван Стоянов. И докато Стоянов играе като типично крило, то Тодоров може да бъде и типичен десен външен полузащитник. Любо Пенев може да избере един от двамата в зависимост от силата на противника и по-конкретно в зависимост от силата на лявата зона на съперника. Така например срещу Фулъм, където Деймиън Дъф вероятно ще се подвизава като ляво крило, може би по-подходящият вариант би бил с Данчо. Разбира се, има варианти, при които и Тодоров и Стоянов могат да са заедно на терена. От дясно на полузащитата могат да играят и Делев, Зехиров, Н. Манчев, Руи Мигел. Не е изключен дори и вариант с Орлинов. Това обаче са прекалено крайни варианти. Вижда се обаче, че дясната зона е доста добре обезпечена. На позицията централен вътрешен полузащитник Любо разполага с точно четирима типични опорни халфа. Те са Тодор Янчев, Коста Янев, Виктор Морозс и Светльо Петров. Капитанът Янчев е твърд титуляр за едното място като вътрешен халф, а най-близко до другото като че ли е Коста Янев. Но и тук са възможни вариации според силата на противника. Така например срещу здрав отбор като руския Динамо Пенев реши да използва по-дефанзивния Морозс пред малко по-креативния и разчупен К. Янев. При неочаквани контузии като опорни полузащитници могат да бъдат ползвани и Н. Манчев или Маркиньос. Стигаме и до позицията на ляв външен полузащитник. Определено на този пост много добре пасна Маркиньос преди да се контузи. Във футбола отдавна е на мода едното ти крило да е бързо и остро(например И.Стоянов), а другото по-креативно и умеещо да задържа топката. Друг вариант в ляво е Тимонов. На тази позиция в доста срещи Любо Пенев вече ползва и И. Стоянов, който се справи много добре. Спас Делев при нужда също би могъл да играе там, същото се отнася при пожарен вариант дори и за Зехиров. Преди да стигнем до нападението може би трябва да отбележим, че в отбора си Пенев разполага, както с играчи за игра на контраатаки с далечни пасове, какъвто стил засега изглежда е най-близо до философията на Любо. Такива играчи са Делев, И. Стоянов, Данчо Тодоров, а защо не и Владо Манчев и дори Орлинов, които също разполагат с бързина. Но младият специалист има и предостатъчно на брой креативни състезатели. Такива са Маркиньос и Тимонов, но всъщност още не сме видели типичните плеймейкъри в този състав- Н. Манчев и парагваеца Гомез. Ако Любо успее да постигне една добра сплав от технични и креативни и бързи и остри играчи, това може би ще бъде и най-добрият вариант.
И така най-после стигаме и до нападателите. Нека започнем с И. Стоянов и Спас Делев. Те могат да играят и като крила, но също и като нападатели. Всъщност срещу Динамо точно Делев действаше на върха на атаката, а малко зад него действаше Стоянов. Руи Мигел също е много интересен нападател. Той обича да се изтегля по назад, а не да играе точно на върха на атаката. Точно неговата нестандартност може би накараха Пенев да го запази засега в състава си. Какво да кажем обаче за Владо Манчев. Той също може да играе като крило. Обича да се включва от втора позиция зад централния нападател, но може да играе и на върха на атаката. И стигаме до новото попълнение Мишел Платини. Това е точно така нареченият таран. Господар във въздуха, играч който се чувства най-добре вътре в наказателното поле, но също притежава много добра техника и е доста подвижен за ръста и килограмите си. За Орлинов може да се каже също, че е изключително нестандартен играч. Засега обаче той е далеч от класата на другите остриета. Благой Пасков е най-млад и неопитен и тепърва ще се развива. За него на този етап е най-важно да расте и да се учи покрай останалите си колеги. Виждаме обаче, че и в нападение Любо разполага с адски много материал, дори може би малко повече, отколкото е необходимо. Няма как да не спомена и стратегията със смяната на нападателите в тактиката на Пенев. Централният нападетел и крилата непрекъснато разменят местата си, като във всеки един момент всеки от тях може да се окаже на върха на атаката.
Само за маниаци: Анализ на отбора на ЦСКА
Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90
Само за маниаци: Анализ на отбора на ЦСКА
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]
Re: Само за маниаци: Анализ на отбора на ЦСКА
Много добра статия, която нито величае излишно отбора, а пък и пишещия е обективен... Браво на автора на тази статия

4400 написа:Много добра статия, която нито величае излишно отбора, а пък и пишещия е обективен... Браво на автора на тази статия![]()
Да мерси. Аз я написах. Бях затреднен само малко от позициите на Зехиров и Орлинов, както и донякъде Н. Манчев. Но за него е нормално, той не е играл нито един мач засега.
Някой ако е гледал повече мачове на Зехиров да каже къде се чувства най-добре на терена Наско
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]
danko_sot написа:4400 написа:Много добра статия, която нито величае излишно отбора, а пък и пишещия е обективен... Браво на автора на тази статия![]()
Да мерси. Аз я написах. Бях затреднен само малко от позициите на Зехиров и Орлинов, както и донякъде Н. Манчев. Но за него е нормално, той не е играл нито един мач засега.
Някой ако е гледал повече мачове на Зехиров да каже къде се чувства най-добре на терена Наско
При юношите игареше като вътрешен халф или зад нападателя!

При юношите игареше като вътрешен халф или зад нападателя![/quote]
С една дума аз съм си казал мнението за състава. Но от някакъв вид суеверие не искам пак да го казвам. Но все пак ще го кажа пак за последен път- това е най-добрия ЦСКА, който някога съм виждал и очаквам нещо много голямо в Европа, ако не тази то следващата година.
Но всичко зависи и от късмета, нищо не се знае
С една дума аз съм си казал мнението за състава. Но от някакъв вид суеверие не искам пак да го казвам. Но все пак ще го кажа пак за последен път- това е най-добрия ЦСКА, който някога съм виждал и очаквам нещо много голямо в Европа, ако не тази то следващата година.
Но всичко зависи и от късмета, нищо не се знае
Редно е обаче да се изтъкват и неща, върху които има да се работи: 1. Пропускат се много положения и ако с Локо Мз това няма да е от решаващо значение, то, едва ли с Рома на Раниери, ЦСКА ще има повече от едно-две положения. 2.Продължава да ме мъчи доста ниския среден ръст на отбора /освен И.Иванов и К. Котев нямам наблюдения над парагвайците и Платини / не се сещам за други "по-височки", а понякога /дори и при статичните положения в нашето поле - това е важно/ 3. Младостта не е порок, обаче отбора като средна възраст не е достатъчно зрял си мисля /ако изключим Янчев и Манчев, а Данчо има вече доста мачове в Европа, но те са само за ЦСКА/ 4. При по- продължителни атаки, ЦСКА просто забравя за дефенса, ако насреща имаме отбор, разчитащ на контри и играещ прилично......може да се получи доста кофти в един момент
k_oleto написа:Редно е обаче да се изтъкват и неща, върху които има да се работи: 1. Пропускат се много положения и ако с Локо Мз това няма да е от решаващо значение, то, едва ли с Рома на Раниери, ЦСКА ще има повече от едно-две положения. 2.Продължава да ме мъчи доста ниския среден ръст на отбора /освен И.Иванов и К. Котев нямам наблюдения над парагвайците и Платини / не се сещам за други "по-височки", а понякога /дори и при статичните положения в нашето поле - това е важно/ 3. Младостта не е порок, обаче отбора като средна възраст не е достатъчно зрял си мисля /ако изключим Янчев и Манчев, а Данчо има вече доста мачове в Европа, но те са само за ЦСКА/ 4. При по- продължителни атаки, ЦСКА просто забравя за дефенса, ако насреща имаме отбор, разчитащ на контри и играещ прилично......може да се получи доста кофти в един момент
Е срещу Локо Мз на дефенс ли да го карат? ТО се видя че даже .Стоянов по едно време излезе сам срещу вратаря

[center]

[/center]

k_oleto написа:Редно е обаче да се изтъкват и неща, върху които има да се работи: 1. Пропускат се много положения и ако с Локо Мз това няма да е от решаващо значение, то, едва ли с Рома на Раниери, ЦСКА ще има повече от едно-две положения. 2.Продължава да ме мъчи доста ниския среден ръст на отбора /освен И.Иванов и К. Котев нямам наблюдения над парагвайците и Платини / не се сещам за други "по-височки", а понякога /дори и при статичните положения в нашето поле - това е важно/ 3. Младостта не е порок, обаче отбора като средна възраст не е достатъчно зрял си мисля /ако изключим Янчев и Манчев, а Данчо има вече доста мачове в Европа, но те са само за ЦСКА/ 4. При по- продължителни атаки, ЦСКА просто забравя за дефенса, ако насреща имаме отбор, разчитащ на контри и играещ прилично......може да се получи доста кофти в един момент
Е те проблеми имат и Барселона, да не говорим за Реал Мадрид

danko_sot написа:k_oleto написа:Редно е обаче да се изтъкват и неща, върху които има да се работи: 1. Пропускат се много положения и ако с Локо Мз това няма да е от решаващо значение, то, едва ли с Рома на Раниери, ЦСКА ще има повече от едно-две положения. 2.Продължава да ме мъчи доста ниския среден ръст на отбора /освен И.Иванов и К. Котев нямам наблюдения над парагвайците и Платини / не се сещам за други "по-височки", а понякога /дори и при статичните положения в нашето поле - това е важно/ 3. Младостта не е порок, обаче отбора като средна възраст не е достатъчно зрял си мисля /ако изключим Янчев и Манчев, а Данчо има вече доста мачове в Европа, но те са само за ЦСКА/ 4. При по- продължителни атаки, ЦСКА просто забравя за дефенса, ако насреща имаме отбор, разчитащ на контри и играещ прилично......може да се получи доста кофти в един момент
Е те проблеми имат и Барселона, да не говорим за Реал Мадрид![]()
![]()
![]()
Е, да де, ма нали Президента иска купата на Уефа - трябва да се чистят тия неща

Е те проблеми имат и Барселона, да не говорим за Реал Мадрид
[/quote]
[/quote]
Искам да те питам нешо, ама честно- Вярваш ли го , имам предвид това за купата на Уефа?

Искам да те питам нешо, ама честно- Вярваш ли го , имам предвид това за купата на Уефа?