30 години от ЦСКА 2:0 Ливърпул (1/4 финал КЕШ)

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Purple Kush
Контакти:

30 години от ЦСКА 2:0 Ливърпул (1/4 финал КЕШ)

Мнениеот Purple Kush » 17 мар 2012 12:49

17 март е една от най-паметните дати в историята на ЦСКА! На този ден през 1982 година е детрониран поредният актуален европейски шампион – този път това е легендарния Ливърпул. След Аякс и Нотингам, „червените” сломяват и тима на Боб Пейсли.

Ето как официалния сайт на ЦСКА отбелязва 30-годишнината от мача:

Армейци,

На 17 март 2012 година ще отбележим 30 години от една най-паметните победи на ЦСКА в Европа. Червените отстраняват английският гранд Ливърпул в ¼ финал от Купата на европейските шампиони с общ резултат 2:1. Ливърпул печели с минимална преднина първата среща играна на „ Анфийлд”, след гол на Уилън в 65-ата минута. На реванша обаче, ЦСКА отново се превръща в шлагер на футболна Европа и заема първите страници на вестниците по Стария континент! Отново са спрени радио и телевизионни емисии, за да бъде съобщена новината за сгромолясването на пореден европейски футболен колос на стадион “Васил Левски”. За първи път след 1967 г. ЦСКА отново стъпва на полуфиналния пиедестал в турнира на шампионите, отново оживяват славните страници от незабравимите дуели с миланския “Интер”. “Юнаци! Юнаци!” – след края на мача публиката дълго време остава на трибуните, за да даде воля на великата радост, с която я дарява армейския отбор.

Началото е тревожно за нас, като само отличната намеса на Велинов предотвратява сигурен гол. По-нататък се завързва люта битка за всяка педя земя. Надеждите ни вече намаляват, когато в 77-ата минута след центриране Гробелар излиза неразчетено и дебнещият наблизо Стойчо Младенов го прехвърля с глава. Стига се до продължения, където развръзката идва в рамките на една минута. В 100-ата минута Уилън замалко не си вкарва автогол, но в следващата атака отново Младенов от воле, макар и паднал намира целта – 2:0 за ЦСКА!

След гола гостите започват да изпускат нервите си и на Лоуренсън е посочен пътя към съблекалните. В последните минути англичаните тръгват тотално в атака и пред Велинов се завихрят невъобразими мелета. В няколко случая той прави чудеса, а в самия край на мача Уилън вече ликува стреляйки от упор с глава, но червеният вратар спасява и тази невъзможна топка. Сега вече никой не може да спаси Ливърпул – ЦСКА е полуфиналист!

Стадион: Васил Левски – 70000 зрители

Съдия: Вьорер (Австрия)

Състав на ЦСКА: Георги Велинов, Красимир Безински, Динко Димитров, Методи Томанов (106-Ружин Керимов), Георги Димитров, Георги Илиев, Цветан Йончев, Стойчо Малденов, Спас Джевизов, Пламен Марков, Радослав Здравков (68-Никола Велков).

Състав на Ливърпул: Гробелар, Нийл, Лоуренсън, Кенеди, Уилън, Томпсън, Далглиш, Лий, Ръш (82-Джонсън), Макдермът (91-Джонстън), Сунес.

ПФК ЦСКА ЕАД поздравява всички участници в този исторически за клуба двубой!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jlzT0qiHjQA[/youtube]
Изображение
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Митьо Пищова

Re: 30 години от ЦСКА 2:0 Ливърпул (1/4 финал КЕШ)

Мнениеот Митьо Пищова » 17 мар 2012 12:53

Бравоо
Обичаааам манкенкиии къпа ги в жакузита, мажа ги с мед и млякооо, джабуря ги с газиранаа водаа. Аз съм Митьо Пищовааа любимеца на народаа, грижа са обичам бедните , честните хора израснали на селооо катоо мен

Потребителски аватар
momchil
Контакти:

Мнениеот momchil » 17 мар 2012 13:02

Неповторим мач! Убиецът на шампиони! :)
B.E.L.20.V.E

Потребителски аватар
еm4о65
Контакти:

Мнениеот еm4о65 » 17 мар 2012 13:11

Убиецът на европеиски шампиони! така пишеха всички европейски вестници :)
Има,има истина една тя е само,само ЦСКА

Потребителски аватар
gogo_cska
Контакти:

Мнениеот gogo_cska » 17 мар 2012 13:21

Най-големия мач на ЦСКА и български отбор като цяло.Било е невероятен успех.Велико!
Поклон пред най-великия български отбор за всички времена!!!

Потребителски аватар
kartago
Контакти:

Мнениеот kartago » 17 мар 2012 13:29

Исках аз да пусна темата, но нямаше да ме разберат! Нито съм цесекар, нито съм левскар! Вече доста хора от форума знаят за кого държа! Но.....този мач завинаги ще остане в паметта ми! Толкова лудях тогава, толкова се радвах! Не искам да ме разбирате неправилно, по същия начин полудях и като Тодоров вкара гола на Рейнджърс! Просто държа на българските отбори! Но, този успех на ЦСКА е уникален! Все едно сега някой от нашите отбори да отстрани Барса! Точно за това ставаше въпрос тогава! Нека да сме първо българи, а после фенове!!!

dodo7271
Контакти:

Мнениеот dodo7271 » 17 мар 2012 13:47

Аз бях на този мач. В сектор Г. Не мога да кажа, че се гордея с това, но признавам, че се радвах за ЦСКА, тогава.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание

Потребителски аватар
Red Army
Контакти:

Мнениеот Red Army » 17 мар 2012 13:50

Баща ми е бил на този мач и като ми разказва просто настръхвам.Надявам се че където е текло пак ще тече рано или късно...Верни до гроб 8-)

Потребителски аватар
danimann
Контакти:

Мнениеот danimann » 17 мар 2012 14:02

ето затова съм ЦСКА-р.заради тези моменти,заради това че можем дори и след 3 месеца пак да бием някой Европейски шампион.адски жалко е обаче как едни Титани може да се гаврят с нас така.дано спрат да праят глупости или да ни вземе някой харен бизнесмен за да видим още и още такива мигове като този през 82-ра .дано
ЕДНА БОРБА ЕДНА ЛЮБОВ ЕДИН ОТБОР -ЦСКА

Върни се в “ЦСКА”