Мнениеот кристи3 » 08 апр 2015 13:40
Всъщност, предложението не е толкова странно. Обикновено се прави, когато длъжникът очевидно няма достатъчно финанси, а кредиторът е изправен пред избор - да не получи нищо; да получава по нещичко в продължение на незнайно колко време; да получи на куп прилична сума, наистина, по-малка от тази, която му се дължи, но пък сигурна и веднага. В случая кредиторът е отказъл, очевидно е преценил, длъжникът ще намери начин да му изплати цялата сума.
Без да съм някакъв финансов корифей, според мен, ЦСКА отдавана (още, когато Лупи пое управлението от Титан) трябваше да стартира производство по несъстоятелност. Така щеше да се постигне един много съществен позитивен резултат - всички дългове към клуба до момента щяха да излязат на светло и синдиците да преценят кои от тях са действителни и съответно да ги приемат или не. След което да се приеме оздравителен план, да се направи т.нар. hair cut на задълженията (с всичката условност, че НАП ще има мнозинство в Общото събрание на кредиторите и няма как да вземе подобно решение без да се иска разрешение от Европейската комисия, защото това би се приело като държавна помощ - нещо, което е забранено от Европейското законодателство), които да се редуцират с 30-40 %, при което дългът да стане управляем, ЦСКА да поеме въздух, да се премине към друг начин на управление, с редуциран бюджет, съобразен с действителните приходи на клуба (нещо, което се афишира, че сега ще се направи), а с приемането на оздравителния план, производството по несъстоятелност се прекратява. Естествена практика за дружества, които имат финансови затруднения, но които имат потенциал да възродят дейността си и за да си плащат дълговете.
Аз подкрепям плана на Гриша Ганчев за възраждането на ЦСКА