Кашчей написа:Става лесно:ПФК ЦСКА ЕАД обявява, че на дадена дата дружеството излиза на фондовата борса с всички акции.Това, че излиза не е задължително май и да продава, но приемаме, че при откриването на деня има цена за акция.Тогава брокерите започват да купуват и продават (ако има интерес към съответните акции).В момента, при тези новини и неясноти около ЦСКА, номиналът на една акция е възможно да е паднал наполовина, но това е първоначална цена.. може да се вдига, ако има интерес, или да пада, ако няма.Номиналът не е свързан с цената на акцията доколкото знам.
Така аз виждам нещата.Ако има специалисти брокери във ФБ да споделят как е наистина.
Бих, ти споделил, ама с извинение си, много бос в тая материя и се съмнявам, че с едно голо споделяне ще стане работата.Изпърво от акция до акция има голяма разлика. Самото излизане на борсата изисква технологично време поне няколко месеца. Ето нещо по въпроса:
Адвокат Тодор Табаков: ЦСКА да е публично дружество“
Труд” потърси мнението на адвокат Тодор Табаков, препоръчан ни като юрист, участвал в повечето прехвърляния на собствеността на ЦСКА през последните 14 години. Ето и неговото виждане за евентуално развитие на клуба в бъдещето:“В последните дни четох и чух много тези и “схеми” за спасението на ЦСКА. Но явно хората, които ги мислят, не отчитат нещо много важно. Зад ЦСКА седи една армия от поддръжници, фенове, последователи. И се питам - защо никой до този момент не лансира идеята ЦСКА да стане публично дружество.
Да вземе решение, да се изготви правен и финансов анализ и да се изготви проспект. Да се даде възможност на всеки да закупи акции от ЦСКА от борсата. Приходите от продажбата им ще се влеят в капитала и ще се използват за погасяването на задълженията.
Механизмът за това е описан в закона. Професионални консултанти трябва да направят пълен финансов анализ. Да е чиста и ясна картината на всичко в клуба. Да се направи пълна “снимка” на клуба и нека са ясни активите, правата върху базите, върху футболистите и търговските марки. Да са ясни задълженията. Да се каже - това е състоянието на ЦСКА.
Не бива да се игнорира и чисто емоционалният елемент, неюридическия ефект. Колко фенклуба има ЦСКА, колко запалянковци има? Защо те да не участват в спасяването на любимия им отбор?
Една такава бърза акция с ангажиране на усилията и енергията на много хора може да спаси ЦСКА в реално време. Във всички случаи, в които имаме публични професионални футболни клубове с акции на борсата, имаме по-сериозни механизми за контрол, а също и по отношение на плащанията, които се осъществят.
Ако има такава яснота, биха инвестирали и бизнесмени, и фенове. Но трябва да имат яснота. Защо се бяга от тази публичност?
Контролът ще може да се упражнява от всеки, който има участие. В това отношение има богата практика - има стотици такива дружества у нас. Ще се работи въз основа на утвърден бизнес план, ще има прозрачни прогнози за приходи и разходи. Не е нещо ново или новаторско. Не откриваме велосипеда.
Публичните дружества са длъжни да публикуват и тримесечни, и годишни отчети...
Всичко, което сега е скрито-покрито и се натрупва с години, ще излезе наяве.
В момента ЦСКА има номинален капитал от 6,5 милиона лева, но дружеството е декапитализирано. То няма дори ресурс да поеме подготовката на отбора за сезона. В ЦСКА няма пари.
Не е въпросът какъв е капиталът в момента. А с колко може да се увеличи, на базата на проучвания, които обикновено се правят от специализирани агенции.
Този или тези, които ще поемат инициативата за трансформацията на ЦСКА в публично акционерно дружество, трябва да поръчат одита и проучването за увеличение на капитала. Могат да го направят и настоящите собственици или пък евентуални бъдещи акционери.
Интересът към инвестиции във футбола не е случаен. Зад отбори като ЦСКА, “Левски”, “Ботев” (Пд) стои армия от привърженици и широк обществен интерес. Футболът е съществен компонент от развитието на спорта в обществото. Ако го направим публичен, от това ще спечели обществото.
Когато футболът излезе на борсата, заинтересовани да инвестират в него ще има много. Колко фенклуба има ЦСКА? Защо всеки от тези клубове да не се мобилизира, да влезе в акционерното дружество, а после излъчен от него представител да контролира как се управлява дружеството. Но трябва да им се даде тази възможност - както се прави в едно публично акционерно дружество.
Това е личното ми мнение. Не съм адвокат на ЦСКА, но съм участвал в повечето от сделките за прехвърляне на собствеността.
Личното ми мнение е, че дружеството винаги се е управлявало неефективно. Публичността ще привнесе контрол и по-голяма ефективност както на приходите, така и на разходите.
Те това е! Първо се трансформира в публично акционерно дружество!