Съвместна публикация на вестник „7 дни спорт” и Gong.bg
Преди години този зов от трибуните по родните стадиони се чуваше някъде към 60-та минута. В днешно време явно толерантността и търпимостта на фена са изместили своята граница много по-надолу. Често още в 30-та минута на даден мач се чува до болка познатото: „Аре играйте малко, бе ей...”
Няма по-тъпо, по-елементарно, по-грозно и по-втръснало изречение, което някога да се е появявало из български стадион. И не само дразни мега самите играчи на терена, когато имат възможност да го чуят, ами дразни и самите останали хора по трибуните. Наистина е влудяващо.
Надига се някакъв чичко, вдига си леко гащите, щото явно коланът изпуска и те са се свлекли надолу, слага леко едната си длан до устната, явно като желание за по-добра акустика, и се провиква в съчетание с хвърчащите от кухината му люспи от семки: „Аре.... и т.н.” После сядайки и намествайки си разместилия се вестник под дупето му, тегли като бонус и една сочна псувня. И вече се чувства най-щастливият човек на света. Денят му е пълноценен.
В събота ми идваше да вкарам в обръщение този легендарен призив. Заради ЦСКА. То заради кого друго в последно време? „Ей, вие от ЦСКА – аре играйте малко бе...” Така де – то бива, бива... ама пък това никъде го няма. Едно малко уточнение – в събота следобед обаче не ставаше въпрос за червените на терена, които играеха срещу Берое, а за феновете, които не играеха за своя любим отбор. Защото нали футболът е взаимен феномен – и едните /играчите/ и другите /привържениците/ трябва да бъдат в някаква симбиоза. Трябва да се допълват. И когато постоянно феновете изискват от футболистите да играят, то има моменти, когато и самите хора от трибуните трябва малко да се размърдат, малко и те да поиграят. В техния смисъл – да са на стадиона, да подкрепят.
И тук категорично нямам предвид онези с червени шалчета, които избраха да правят своя пърформънс извън пределите на арената. Техен избор, техни виждания – те си имат своята философия. Може пък там да си ги кефи, тогава нека си стоят извън стадиона колкото им душа иска.
Думата е за останалите, които просто ги нямаше. Липсваха, оставайки в топлите си, уютни домове и очаквайки поредния евентуален резил на ЦСКА. Но той не се случи. Не и този път. Да победиш Берое е може би най-обикновеното нещо в историята на ЦСКА, но в събота бе по-различно. Отборът показа характер, стисна зъби на два пъти за обрат и за първи път бе забравил отчаянието си в съблекалнята. И успя.
Колкото и да е странно, за има няма 6-7 дни, армейците стопиха аванса на вечния съперник пред тях с цели 6 точки! Какво повече, макар не точно Левски в този момент да е първостепенната цел за догонване от страна на ЦСКА. До сините има още доста препятствия. Но за сефте се забелязва някакъв напредък.
И в момент, когато явно кризата, ако я приемем за някакъв плътен образ, взе да навестява именно братовчедите от „Герена” /за над месец само една победа за тима на Ясен Петров/, то червената публика пак го играе обидена. Добре де, дори да приемем, че греховете на Титан към ЦСКА са повече от тези на Византия, Османската империя и СССР към България взети вкупом, то все някаква светлина се забелязва. Дори по-голяма от тази, която виждаше Гьоре доскоро. Махна се самият македонец, отстранен бе Калоян Стоянов, в момента Емил Костадинов не е фактор и е с някакъв временен, недоизяснен статут. И още – прави се базата на Панчарево, прави се нещо и от пролетта ЦСКА да се върне на „Армията”. Ами – все нещо е. А хич? Но публика пак няма, червената общност пак е недоволна.
Дори почетният президент Пенев мърмори, не му харесвала победата над Берое. Защо бе, чичо Митко, не ти харесва? Да уважим и противника все пак. А той е четвъртият евроучастник на България за този сезон, с крайно амбициозен и свръхнатопорчен именно срещу червените треньор. Отборът направи обрат, успя да победи, с хубава игра, с хубави попадения. Цели три, миналата седмица още четири. Какво сега пак не е както трябва? Ами новият бос на Ливърпул мистър Хенри дали е бил недоволен от измъчената първа победа над Блекбърн? Съмнявам се, според мен е бил супер щастлив. И така трябва.
Когато дойде време за мърморене, за сърдене, за бойкоти – добре, нека да е така. Но срещу Берое ЦСКА имаше нужда единствено и само от подкрепа. От страна на свои. Те обаче не играха за отбора. И си заслужиха едно подвикване, с ръка на устната, да пази вятър или да се чува по-добре: „Аре играйте малко, бе...”
Казвал съм го преди, казвам го и сега - К*Р ЗА БОЙКОТИРАЩИТЕ !
Ей, вие от ЦСКА – аре играйте малко, бе!
Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90
Re: Ей, вие от ЦСКА – аре играйте малко, бе!
Заглавието на темата е страхотно!!!

С две ръце подкрепям автора на темата.
Апропо, има и готин материал по темата тази седмица в Капитал:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _stadiona/
Само ЦСКА
Апропо, има и готин материал по темата тази седмица в Капитал:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _stadiona/
Само ЦСКА

- POPCORN
- Контакти:
еми елате на стадиона малко !и не са виновни само бойкотиращите, защото те бяха 300 човека на ариана.. къде са другите фенове на ЦСКА!Винаги ви има когато бием, когато не ви няма!Ебати феновете!
Люляк, май, финал за купа,
дузпи, шут, греда и супа,
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !
дузпи, шут, греда и супа,
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони
Левски, Славия, протокол
Везалов, фамозен гол,
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации
Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон !
Автора е Ники Александров, както може би сте се досетили.

И аз не бях в събота на стадиона и съжалявам за това.
Още повече съжалих, когато след мача на Радуканов (един от малкото цесекари в отбора) му идеше да заплаче, говорейки за празните трибуни.
Мисля си че колкото повече истински армейци, като него, има в отбора, толкова повече публика ще се събира на мачовете.
Тук не говоря за треньорските му качества - рано е за какъвто и да било коментар, но на хора като него трябва да се дава шанс да се развиват.
Още повече съжалих, когато след мача на Радуканов (един от малкото цесекари в отбора) му идеше да заплаче, говорейки за празните трибуни.
Мисля си че колкото повече истински армейци, като него, има в отбора, толкова повече публика ще се събира на мачовете.
Тук не говоря за треньорските му качества - рано е за какъвто и да било коментар, но на хора като него трябва да се дава шанс да се развиват.
КНИГА НА ГОДИНАТА - АНКЕТА С НАГРАДИ: http://www.kniganagodinata.com
-
- Контакти:
Когато всички видим че клуба ни се управлява в правилна посока всички ще се върнем на стадиона в момента всичко е на парче няма пари, няма организация, победата ни в събота бе чиста случайност играта никъква я нямаше всичко бе на мускули.Относно Радуканов всичко ок ма да излизаме като домакини без централен нападател все едно играем с Реал Мадрид, видя се че след влизането на Платини се получиха головете.Защитат е трагична и двата бега не работят особено левия във фаза атака вътрешните ни халфове са слаби особено Галчев бавен неповратлив, няма поглед върху играта задържа излишно топката от бора се разпокъсва не се движи компактно.
- mertezaker
- Контакти:
Много точна статия на Ники Александров!!!
Александров да не е на заплата при батков?
zavinagicska написа:Когато всички видим че клуба ни се управлява в правилна посока всички ще се върнем на стадиона в момента всичко е на парче няма пари, няма организация, победата ни в събота бе чиста случайност играта никъква я нямаше всичко бе на мускули.Относно Радуканов всичко ок ма да излизаме като домакини без централен нападател все едно играем с Реал Мадрид, видя се че след влизането на Платини се получиха головете.Защитат е трагична и двата бега не работят особено левия във фаза атака вътрешните ни халфове са слаби особено Галчев бавен неповратлив, няма поглед върху играта задържа излишно топката от бора се разпокъсва не се движи компактно.
Омръзнахте ми философите на тема управление в ЦСКА. Кой как управлявал, кой как ги тренирал, кой как играел? Все това е оправданието на промитие ви мозъци от дучето /между другото един крадец на дребно/. Нашата публика е най тъпото нещо ,което съв виждал напоследък - постоянно освиркване на играчите, треньорите , управниците и т. н.. Все някой ни е крив, все нещо ни пречи, все си имаме оправдание за да гледаме мачовете не от стадиона , а на салата и ракия пред телевизора.Разбирам да сме като феновете на Ливърпул, дори и като тези на Ботев Пловдив - да пълним стадиона /дори и във В група/ ,пък тогава да имаме претенции. Ние сме фенове вървящи след победите на отбора, акогато играта не върви сме най-големите философи, без да ходим на стадиона. Ние вече и след победителите не ходим - няма да забравя как миналата година един мой приятел , който никога през живота си не е ходил на мач ме помоли да го взема с мен на мач на ЦСКА за да уважи победата над Динамо Москва. И какво стана - стадиона празен. Ето това сме ние т. нар. фенове на ЦСКА. Нищо не даваме за отбора, а очакваме да получим хубава игра. Не става така. На на с дори и десетте лева за билет ни се видяха много, същите пари ги изпушваме за един ден. Напоследък "фен на ЦСКА" не ми звучи никак добре, а аз съм на стадиона от 1971 година ,много преди дучето и съм видял повече от него.