Какво означават Европейски клубни турнири?

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
TheClub
Контакти:

Мнениеот TheClub » 31 авг 2010 12:49

Публикувано от CSKASOFIA.com в Вторник 31, Август 2010 12:21:05

Вече пет години откак станахме свидетели на първия истински "евро пробив" на българските отбори в близката футболна история. Преди пет години успяхме да усетим ВСИЧКИ в България какво е да вземеш победи, точки, както и по някой скалп на силен европейски отбор. Да отстраниш тим като Байер Леверкузен, които имаше в състава си бразилски, швейцарски, украински национали, Митко Бербатов и бюджет, даден им от аспирините, какъвто и болниците в България не могат да сънуват.

Всички добре помним как "Българска Армия" и "Герена" ехтяха с "българи юнаци" при съобщенията за резултата на Литекс. Пееше се Българският химн, за малко притихваха псувните и обидните обръщения към омразния друг отбор. Тогава всичко беше заразително, на улицата децата се разминаваха със сини и червени шалчета, хора които си пиеха кафето със спомени за отминалото величие и маниер на футбол, също се запалиха и се върнаха на стадиона.

Кое беше различното тогава? Собствениците на Литекс и Левски бяха същите, този на ЦСКА беше Васил Божков, човекът който обиди публиката на ЦСКА публично, затвори сектора, изгони един вагон с треньори. От моята гледна точка, нищо не се различаваше от сега, освен класата на отборите в България до някаква степен.

Но какво наистина значение има ЕКТ за нас специално, феновете на най-успелият български отбор?

От както се помня, за моя кратък до момента жизнен път, изпитвам една емоция, несравнима с нищо останало, проявяваща се само и единствено когато моят ЦСКА, отборът на баща ми и дядо ми, играе в Европа. Нещо, някакво чувство, което не може да се купи никога, от мачове като този с Блекбърн, Ювентус, Леверкузен и т.н. Нещо, което не може да се опише с думи. Гостувания навсякъде из Европа. Последното пътуване за Стяуа, където почти 5 000 души отидоха за по 15лв или превземането на Рим миналата година, това не може да се сравни с нищо. Това усещане го има в ЦСКА, това усещане го изпитвам, откакто съм фен на ЦСКА, дори и вече да няма 70 000 на стадиона, с победоносно запалени "факли", след отстраняването на някой Евро Шампион. Това чувство е живо и ЦСКА го носи в себе си. Чувство на гордост, което те кара да вдигнеш глава, че си Българин, което закалява истинската любовта към отбора. И след това, дори когато ЦСКА губи с 2 или 3 гола разлика от отбор като Рома или Ливърпул, хората в Северната трибуна подкрепят отбора си сякаш става шампион на Европа. Такава любов и еуфория, каквото на запад е почти изгубена вече, с пренасищането от трофеи и успехи на техните фенове, гледащи всяка година повторения с едни и същи сценарий за едни и същи турнири.

Това чувство е заразно, но беше премахнато, когато БФС даде лиценз на ЦСКА, дни след като се излъчиха българските отбори в Европа. Сега след Бате, Жилина, Тампере, Дебрецен и аз не помня още кои, това чувство отново зарази и другия лагер. Това е хубаво, поне по-хубаво от еднообразието на трибуните, където ЦСКА зарази всички да повтарят едни и същи песни като папагали, дори да взаимстват текстовете на тези песни...

Със сигурност всички усещат тръпката, но какво значение има това? Дали Банда Север, 14 и другите бойкотиращи фракции ще са отново на стадиона с опънати знамена? Дали редовият запалянко ще дойде на стадиона, ще доведе жена си, приятелката си или детето си? Топката е във всички вас, армейците, феновете на най-великият Български отбор. Собствениците няма да помогнат, те най-малкото не знаят как се прави. Но всички вие имате задължение към бащите ви, към хората създали Българския, Армейски спорт. Душманите могат да ни вземат всичко, но да изтрият кръвта - никога!!!

Взето от http://cskasofia.com

Потребителски аватар
TheClub
Контакти:

Re: Какво означават Европейски клубни турнири?

Мнениеот TheClub » 31 авг 2010 12:50

Уникално е!

Потребителски аватар
howmen
Контакти:

Мнениеот howmen » 31 авг 2010 12:55

България на всичко!!!
Когато един фен влезе с тази мисъл на терена,един отбор излезе като Български....тогава Левски,ЦСКА,Литекс,Локо,Ботев,са синоним на мощта на тази нация.
На мач в "А" група може и да се забавляваме като сложим някой базик,но в ЕКТ трябва всички да сме едно цяло и да се подкрепяме :P
You`re My Wicked Live

Потребителски аватар
Prizrachen
Контакти:

Мнениеот Prizrachen » 31 авг 2010 13:06

Това чувство е заразно, но беше премахнато, когато БФС даде лиценз на ЦСКА, дни след като се излъчиха българските отбори в Европа. Сега след Бате, Жилина, Тампере, Дебрецен и аз не помня още кои, това чувство отново зарази и другия лагер. Това е хубаво, поне по-хубаво от еднообразието на трибуните, където ЦСКА зарази всички да повтарят едни и същи песни като папагали, дори да взаимстват текстовете на тези песни...

Хубаво написано ама до някаде, няма оправия при вас

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 31 авг 2010 13:08

Прекрасна статия. Накара ме да се замисля. Смятам, че трябва да спрем поне за малко с тези говеда и свине.
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
Roger_Federer
Контакти:

Мнениеот Roger_Federer » 31 авг 2010 13:14

Много точно е.Браво за статията.

Потребителски аватар
rostiii
Контакти:

Мнениеот rostiii » 31 авг 2010 13:15

TheClub написа:Уникално е!

Благодаря Ти за тази цитирана статия!Най-искренно!!!Наистина е уникална и най-вече вярна!!!
Само се надявам възможно най-голям крг от хора да я прочетат!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
САМО ЦСКА!!!!

Потребителски аватар
woolves
Контакти:

Мнениеот woolves » 31 авг 2010 13:23

Хубаво, но пак се акцентира върху величието на четирибуквието, пак има тежки хиперболи,отбора на дядо му, помислете дали е възможно да си трето поколение от цска. Като цяло мирише на славен барут а то....абе нека се дивинизира момчето.
Левски е състояние на духа, Цска болестно такова.

Потребителски аватар
mir400
Контакти:

Мнениеот mir400 » 31 авг 2010 13:26

AnalBreaker написа:Прекрасна статия. Накара ме да се замисля. Смятам, че трябва да спрем поне за малко с тези говеда и свине.

Аз от край време съм си на това мнение .....
И с ръка на сърцето мога да си призная ,че искрено съм се радвал за червения отбор , при гола на Вальо Илиев на Амфийлд (слушан по радиото) ; на двете победи над Леверкузен и в още много други случаи !
За мен е важно българският клубен футбол да се развива и да израства , а това става именно в Европа :) , няма значение сини ли сме , червени ли сме - говеда ли сме , свине ли сме !
Нека в Европа всички се подкрепяме , а нашата си вражда да я показваме у нас си , в нашето първенство.
Изображение

levskifane
Контакти:

Мнениеот levskifane » 31 авг 2010 13:38

Изтрихте ми поста, ама пак ще го кажа - обвинявате ни, че сме против вас в Европа, а вие кво? Само в вашия официален форум, има 100 тона помия за нашия мач, и още 200 тука и по другите сайтове. Ебаси!

Върни се в “ЦСКА”