Шведският нападател на Милан Златан Ибрахимович повдигна завесата около прословутия конфликт с наставника на Барселона Джосеп Гуардиола. През лятото на 2010 година Златан беше натирен от "Камп Ноу" след само година при "синьо-червените". "Деветката" на "росонерите" разказа в автобиография за отношенията си с Пеп, като "Евроспорт", позовавайки се на шведската преса, разкри какво всъщност пише за каталунеца в книгата на Ибра.
"За мен Барса беше детска мечта и летях в небесата. Започна добре, но тогава Меси започна да говори", споделя Златан в автобиографията си. - Искаше да играе в халфовата линия, а не на крилото. И така системата се промени от 4-3-3 на 4-5-1. Аз бях жертван и вече нямах свободата на терена, от която се нуждаех за успех. Поисках среща с Гуардиола - за дискусия, не за спор. Казах, че съм използван по грешния начин и ако им е трябвало друг тип играч, е трябвало да купят другиго. Казах му нещо, което и приятел ми каза на мен. "Купи Ферари, а го караш като Фиат". Разговорът сякаш вървеше наред, но тогава Гуардиола започна да ме изолира. Когато аз влизах в една стая, той излизаше. Поздравяваше всекиго, но мен ме игнорираше".

"Бях направил много за адаптирането си. Играчите на Барса бяха като ученици, следващи треньора си сляпо, докато аз съм човек, който е свикнал да пита "Защо?". Харесвам хора, които пречупват правилата, а не са педантични и стриктни. Опитах се да бъда добър и да не губя нерви. След това обаче спрях да се адаптирам. Например играчите на Барса нямаха право да идват със своите спортни коли на тренировка. Мислех го за глупаво. Само моя работа си е каква кола ще карам. И така през април преди мача с Алмерия дойдох с Ферарито си и предизвиках сцена", разказва Ибра.
Нападателят признава, че първата му кавга с Гуардиола е била след победата с 4:1 над Виляреал, в която Ибра записа само пет минути. "Той просто ме гледаше и не можах да издържа. Помислих си "Ето го моя враг, трябва да го хвана за плешивата глава". И тогава му изкрещях: "Нямаш топки!" И може би по-лоши неща", спомня си Златан.
"Разхвърлях бутонки из съблекалнята, а Пеп не каза нищо и тихо ги подреди отново. Не съм човек на насилието, но Гуардиола ме изкарва извън нерви", споделя още Ибра в книгата си. Сега шведският нападател играе за Милан и може ще има удоволствието да се срещне с Гуардиола на 23 ноември, когато каталунците гостуват на "Джузепе Меаца".
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
По принцип харесвам много Ибра като играч ,но не съм сигурен дали казва цялата истина. Възможно ли е Пеп да се е държал толкова гадно с него?