Давид Вия (ФЕН ТЕМА)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
frostbite
Контакти:

Давид Вия (ФЕН ТЕМА)

Мнениеот frostbite » 04 фев 2012 02:37

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Давид Вия Са̀нчес (на испански: David Villa Sánchez) е испански футболист, роден на 3 декември 1981 г. в Туила, малко село в областа
Астурия Северна Испания. Баща му - Хосе Мануел Вия, е миньор.На четири години Давид чупи бедрената кост на десния си крак, което кара баща му да укрепва левия му крак. В последствие се излекува напълно, като вече борави еднакво добре и с двата крака.

Дебютира в професионалния футбол през 2000 г. за родния Спортинг Хихон, състезаващ се тогава в Сегунда дивисион. След като изиграва 115 мача с 51 гола със „Спортинг Хихон“ преминава през 2003 г. в Реал Сарагоса (73 мача 32 гола) за сумата от 1,5 милиона евро. От 2005 г. е играч на ФК Валенсия, като клуба плаща рекордните 12 милиона евро. На 19 май, 2010 г. преминава в Барселона за 40 млн. евро.

Дебютира за националния отбор на Испания през 2005 г. Участва на Световно първенство по футбол 2006 г. като отбелязва 3 гола. В първото си участие на Европейско първенство през 2008 г. отбелязва хеттрик при победата на Испания срещу Русия с 4-1. Става голмайстор на Европейското първенство през 2008 г. с 4 гола като четвъртият си гол отбелязва в срещата Испания — Швеция 2-1. Европейски шампион с отбора на Испания през 2008 г. и световен шампион с отбора на Испания през 2010 г. Получава Сребърна обувка на Световното първенство в Република Южна Африка за петте гола, които отбелязва. Златната обувка прибира германецът Томас Мюлер, който също вкарва пет гола, но има на сметката си повече асистенции. Вия е първият испанец, който вкарва 50 гола за националния отбор, и е футболистът с най-много голове за тима.

Вия дебютира за националния отбор на Испания на 9 февруари 2005г. при квалификацията за Световното първенство по футбол през 2006г. срещу Сан Марино. Първия си гол вкарва при квалификацията срещу Словакия. Вия вкарва два гола на световното през 2006г. при победата с 4-0 над Украйна. Испания губи от Франция на осминафинал с резултат 1-3, като Вия вкарва гола за испанците.

[center]Клубна кариера:[/center]
Спортинг Хихон и Реал Сарагоса

Много астурийски отбори се интересували от Вия, но Реал Овиедо - един от по-големите отбори в Астурия, заявил, че Давид е твърде нисък и едва ли има потенциал да стане голям футболист. В крайна сметка той прави професионалния си дебют в Спортинг Хихон през сезон 2000-2001. През лятото на 2003г. преминава в Реал Сарагоса за 3 милиона евро, като вкарва 17 гола в първия си сезон. През 2004г. отборът печели Купата на краля, като побеждава Реал Мадрид на финала с резултат 3-2. Давид Вия вкарва втория гол за Сарагоса от дузпа.

ФК Валенсия

През лятото на 2005г. Вия е купен от ФК Валенсия за 12 милиона евро. Дебюта му в лигата като играч на Валенсия е на 27 август срещу Реал Бетис. На 23 октомври Вия вкарва победния гол срещу Реал Мадрид в мач, изигран на Сантяго Бернабеу, а на 12 февруари 2006г. се разписва срещу Барселона при победата с 1-0. Вкарва пъвия си хет-трик на 23 април 2006г. срещу Атлетик Билбао в интервал от само 5 минути; един от най-бързите хет-трикове в историята. С 25-те си гола в 35 мача Вия става втория най-резултатен играч в лигата за сезон 2005-2006, като голмайстор става Самуел Ето'о от Барселона.

ФК Барселона

На 19 май 2010г. Давид Вия подписва с Барселона за сумата от 40 милиона евро. При дебюта си в Примера Дивисион с тениската на Барселона на 29 август 2010г. Вия вкарва първия си гол за клуба. На 29 ноември 2010г. Барселона разгромява вечния си враг Реал Мадрид с 5-0; Вия вкарва два от головете. На 27 декември 2010г. Вия е обявен за Спортист на годината от Американската спортна академия, побеждавайки сънародника си, тенисиста Рафаел Надал. На 28 май 2011г. Вия играе първия си финал в Шампионска лига срещу Манчестър Юнайтед. Мачът, изигран на Уембли, завършва 3-1 в полза на Барселона. Вия вкарва третия гол. След мача казва, че иска да посвети победата на „цялото ми семейство, дъщерите ми и дъщерите на Пепе Рейна, които са ми като племеннички.“
[center][wrapimg=]http://www.prikachi.com/images/882/6178882s.png[/wrapimg][/center]
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/67/6149067A.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
kufur

Re: Давид Вия (ФЕН ТЕМА)

Мнениеот kufur » 04 фев 2012 09:13

:lol: ....дано да е на линия за Европейското и там също да стане голмайстор.

Потребителски аватар
enguerino
Контакти:

Мнениеот enguerino » 04 фев 2012 11:39

Дано се оправи бързо, защото липсва изключително много на отбора
Copa América Top Scorer: 1991
Serie A Top Scorer: 1995
Argentine Player of the Year: 1998
Fiorentina all-time Top Scorer
Argentina all-time Top Scorer
FIFA 100

Потребителски аватар
Kotooshu
Контакти:

Мнениеот Kotooshu » 04 фев 2012 11:41

Да се оправя по бързо !
ЛЕВСКИ, ОЛЕ, СВОБОДА ОТ МУТРИТЕ!

tochavos написа:
Предпочитам ЦСКА с историята на Литекс, пред помийна яма с 30 титли.

:(

Потребителски аватар
AMG
Контакти:

Мнениеот AMG » 04 фев 2012 12:30

Липсва ми лявото ни крило от миналия сезон. :cry:
Всеки носи радост във форума - един на влизане, друг на излизане...

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 04 фев 2012 14:42

Помня когато играеше в Сарагоса. Много му се радвах. След това мъкнеше и Валенсия на гърба си :shock:

Страхотен футболист, който заслужава уважение
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
AMG
Контакти:

Мнениеот AMG » 04 фев 2012 15:02

AnalBreaker написа:Помня когато играеше в Сарагоса. Много му се радвах. След това мъкнеше и Валенсия на гърба си :shock:

Страхотен футболист, който заслужава уважение

Имаше един момент в Примера, в който триото (Мата, Вия, Силва) имаха най-много вкарани голове (съответно и отбора) в първенството. Добър отбор бяха. Тогава също Банега не се беше взел толкова насериозно и вързваха игра.
Всеки носи радост във форума - един на влизане, друг на излизане...

Потребителски аватар
hazza

Мнениеот hazza » 04 фев 2012 18:09

Беше ми един от любимците докато не отиде в Барса.
Защо ме взривява в емоции и кара кръвта да кипи? Защо ме обсебва,защо ме побърква,защо ме кара да обичам до болка?

Върни се в “Барселона”