Ще успее ли експериментът Нефтохимик?

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
subzero
Мнения: 6154
Регистриран на: 26 фев 2011 21:50
Контакти:

Re: Ще успее ли експериментът Нефтохимик?

Мнениеот subzero » 09 авг 2014 14:06

radoslav_rashkov написа:
subzero написа:Екскремента Нефтохимик няма да успее и Сдружението най-сетне ще иде там където му е мястото. В нищото.


Тигледай да не се видим в нищото...

Почти съм сигурен ,че ще се видим. ;)
Ама не разбирам какво те топли това ??? :roll:
Изображение

ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС-вчера,днес,утре и завинаги !!

forever bluet
Мнения: 558
Регистриран на: 04 мар 2013 08:24
Местоположение: СОФИЯ

Re: Ще успее ли експериментът Нефтохимик?

Мнениеот forever bluet » 09 авг 2014 22:10

mazut написа:
Бургаският Нефтохимик, който през миналата година играеше в родния елит се смъкна до дъното. Славният някога бургаски тим сега е бледа сянка на себе си. През новия сезон “шейховете” ще играят в Б областна група. В случая обаче по-интересното е, че този отбор започва един нов за родните мащаби експеримент на управление и финансиране. За първи път в историята на българския футбол, футболен клуб се поема изцяло от феновете. Това действително е така. До края на този сезон ПФК”Нефтохимик” беше собственик на бургаския бизнесмен Николай Филипов и неговия съдружник Валентин Каравълчев. Сега е създадена нова структура, която наследява всички нематериално активи на зеления тим. Сдружението с нестопанска цел ще бъде дефакто новия футболен клуб. Добрата новина е, че то няма да поеме натрупаните задължения, които са в размер на 400 хиляди лева. Лошата е, че всичко започва от нулата. Управлението на новото сдлужение ще бъде осеществявано от петима души, всикчите членове на фен-клуба на Нефтохимик. Председател е Николай Тодоров, който пък през миналата година изпълняваше функциите на административен дериктор на клуба.
“Ние искахме да запазим Нефтохимик. В началото на лятото стана ясно, че ръководството спира напълно парите. Това означаваше клубът да бъде заличен. Да изчезне. Ние като фенове не можем да преживеем това. В последните години се борихме като лъвове, за да оцелее нашия любим отбор. През миналата гоидина влязохме в А група, а сега изведнъж трябваше всикчо да свърши. Заради това решихме да създадем сдружението. Започваме от нулата, без пари, без спонсори и без база. Все пак постигнахме договорка с кмета на Бургас да ползваме общинските терени и спортни комплекси. Ще играем мачовете си на стадиона в Долно Езерерово.”-коментира новия шеф на Нефтохимик Николай Тодоров.
Другите членове на управата са Пламен Николов, Андрей Рунчев, Николай Стоянов и Пламен Николов. Те също са яростни фенове, които в последните години са подкрепяли постоянно своя отбор. “За мнозина сигурно сме луди. Може и така да е. Разчитаме на цялата спортна общественост. Ние създаваме клуб по стандартите на Западна Европа. Клуб, който ще се същестува на обществени начала. Ще разчитаме на членски внос, на дарения и спонсортно. Всеки, който иска да е член на сдружението трябва да плати по 60 лева на година. Парите може да се дават и на две равни вноски. С тези постъпления се надяваме да осигурим някакъм бюджет, макар и минимален. Започваме сериозна совалка и през всички фирми в региона. Ще обиколим наистина всеки, който може да дава пари. Ние ще играем в напълно аматьорски групи, няма да искаме големи суми. Надяваме се на помощ. Отделно ще разчитаме и на помощта на общината. На първо време ще получим 35 хиляди лева, които са остатъкът от субсидията за школата за тази година. През 2015 година се надяваме да получим годишна сума от 120 хиляди лева. Така постепенно ще градим новия Нефтохимик. Поставяме началото на един наистина нов за българските условия експеримент. У нас клубовете се управляват и финансират основно от президентите. Те са напълно зависими от тях.Това е една порочна практика, защото заедно със собствениците си отиват и отбори, когато дойдат проблемите. Ние искаме да променим тази практика. Нефтохимик ще бъде собственост на своите фенове, на хората, които милеят и дават всичко за клуба. По-късно смятаме да въведем и изборна практика за президент на клуба. Така, както е в Барселона и Реал. Но всяко нещо с времето си.”-споделя Пламен Николов.
Новите членове на УС са амбициране не само да спасят клуба, но и до две-три години да го върнат във В група. На първа време те искат да позиционират отбора в подножието на професионалния футбол, като при възможност ще атакуват и Б група. През новие сезон ще се разчита основно на футболисти от юношеския тим, като ще помагат и двама-трима играчи с опит, т.нар. стари пушки. Пари никой няма да получава. Интересен е факта, че за домакинските мачове на отбора ще се искат входни такси. Билетчето ще струва 3 лева. Това е прецедент в родния футбола, защото в момента няма отбор, който да иска входни такси за мачове от пета девизия. От управата обясняват, че с този свой ход искат да си помогнат с финансирането, като в същото време тестват и лояността на истинските фенове и на хората, които милеят за Нефтохимик. Планира се мачовете на тима да излъчват пряко в интернет, да се създаде и т.нар. “Нафта радио”, дори да започне отпечатването на вестник. Това обаче са допълнителни планове. На първо време е важно да се стабилиризат по някакъв начинан финансите и да се създаде организационна структура.
“Ние ще бъде нещо като обществен съвет. Ще търсим пари, ще осигуряваме клуба. Няма да се месим в спортно-техническата част. Старши треньор на отбора ще Костадин Джамбазов. Той е и шеф на ДЮШ. Искам дебело да подчертая, че действителен приоритет ще бъде работата с юношите. Нашата амбиция е да бъде първия отбор в България, който ще бъде изграден само от свои кадри. Искаме така да влезем и в професионалните групи. Ако успеем, аз лично ще бъда много горд. Смятам, че по този път трябва да тръгнат и другите клубове. В последните години родния футбол се напълни със съмнителни чужденци, които лапат големите траншове и заплати и бягат. Родните кадри са мачкани. Време е да се сложи край на тази ужасна практика. Нефтохимик ще бъде отбор изграден само от свои.”-разяснява шефът Николай Тодоров. Той е категоричен, че не иска конфрантация с другите отбори в региона.”Бургаският футбол беше раздиран от скандали и грозни сцени в последните години. Имаше постоянно напрежение. Това уби футбола в града. Време е да тръгнем по нов път. Всеки трябва да гледа себе си и да търси възход и градация. “- споделя още Тодоров.
Така в Бургас тръгва екперимент, чийто край не е ясен. Това обаче е принципно нов начин на управление и мениджмънт, който може би ще бъде споделен и от други клубове. Кризата в родния футбол вече ражда нови форми на собственост и стопанисване. Може би ерата на президентите-собственици вече отминава и все повече клубове ще започнат да търсят обществените начала при своето финансиране и управление.


Клубът премина през интересни метаморфози

Нефтохимик премина през няколко форми на собственост при своето съществуване, преди да стигне до днешния катарзис. Да 1989 година клубът беше със статут на заводска структура, като част от НХК-Бургас. След това бе пререгистриран и се отдели като самосттоятелно юридическо лица, но парите отново даваше Нефтохим. През 90-те години рафинерията увеличава многократно субсидиите е Нефтохимик става първостепен фактор в първенството. Президент тогава е Христо Порточанов. С идването на Иван Костов и СДС на власт парите са спрени. През 1998 година Порточанов създава АД, което наследява активите на стария клуб. Две години по-късно той продава 34-процента от акциите на Петрол АД, а Митко Събев навлиза в управата на клуба. Клубът се преименува на Нафтекс. През 2004 година “Нафтекс България Холдинг”/сегашният Петрол Холдинг” изкупуват изцяло акциите, а Порточанов е пратен предсрочно в пенсия. Събев става президент. През 2007 година отборът изпада в Б група, а нов негов собственик фиктивно е фирмата “Фиона комерс”, който е свързана със структурите на Петрол Холдинг. През 2009 година Събев напълно се отказва от Нафтекс. Собственик става фирмата “Евробилдинг инженеринг” с президент Георги Танев. Той се отказва от управлението в началото на 2011 година, а малко по-късно е убит по нелеп начин. Собственик става Николай Филипов. При него Нефтохимик успява да влезе отново в А група, след като преди това два сезона играе в тертия ешелон. Филипов издържа клуба до това лято, когато решева да слои край на финансирането. Сега на ход са феновете.

http://e-burgas.com/archives/79531
Определено начинието е интересно.Ботев опитаха по този начин,но тогава се появи Цветан Василев и се върнаха по познатия начин.При нас при по-ограничената фенска маса,а и като цяло умрялото общество в града ни ще бъде още по-сложно,но пък друг начин няма.

Няма да успее и на никой не му пука! Или има един ,на който му пука ама той сега е зает да продава вмирисана цаца и топла бира! Смешник!
Членестоногите са примитивни създания


MrProside
Мнения: 33
Регистриран на: 17 яну 2013 18:42
Контакти:

Re: Ще успее ли експериментът Нефтохимик?

Мнениеот MrProside » 25 сеп 2014 00:14

subzero написа:
radoslav_rashkov написа:
subzero написа:Екскремента Нефтохимик няма да успее и Сдружението най-сетне ще иде там където му е мястото. В нищото.


Тигледай да не се видим в нищото...

Почти съм сигурен ,че ще се видим. ;)
Ама не разбирам какво те топли това ??? :roll:

А вас какво ви топли Нефтохимик, че идвате и хейтвате тука. Гледайте си звездното отборче - скоро ще си говорим кой къде играе ;)

Потребителски аватар
Red_Teror
Мнения: 154
Регистриран на: 11 авг 2014 22:17
Местоположение: Valhalla
Контакти:

Re: Ще успее ли експериментът Нефтохимик?

Мнениеот Red_Teror » 31 окт 2014 16:22

Бай Иван написа:Целта е "А" група да намалява, а не да се пълни с псевдо отбори за по 1-2 години. "Нефтохимик" няма място в "А" група! :)


Та ти големия разбирач се извъди точно Нефтохимик е отбора на Бургас ... и заслужава да е в А група това, че в София има 2 отбора дето не могат да изпаднат Славия и Локо София ... дето винаги черно тото играят....
3 полуфинала в Европа, 3 детронирани европейски шампиона, 31 титли, 2 златни обувки, Хр. Стоичков с единствената златна топка на Балканите!


Върни се в “Нефтохимик”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта