Бургас - нашият град, нашата крепост

Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Siegfried
Мнения: 7151
Регистриран на: 01 окт 2009 17:56
Местоположение: Челсиландия
Контакти:

Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот Siegfried » 17 сеп 2013 22:20

Идеята ми дойде, разглеждайки някои други подфоруми. Мисля, че е редно и ние да имаме тема, в която да си говорим и да публикуваме информация за прекрасния и неповторим Бургас - нашия дом и нашата крепост!!! В последните няколко години нашият град изпревари всички останали, включая и София, по стандарт на живот, красота и чистота. Нека всеки, чувстващ се съпричастен към темата, да публикува някоя интересна история, информация или снимка във връзка с темата. Надявам се да ви бъде интересно ;)


Изображение


Изображение


БУРГАС
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Обща информация -


Землище - 253,644 кв км
Население - 206 038 (2013г.)
Надм.височина - 0-209 м


Изображение


Герб и знаме


Гербът на Бургас съчетава на син щит някои исторически факти за града. Така изобразеният лъв символизира смелостта на хората, които са се заселили в това трудно за живеене място, а рибната му опашка — изобилието на риба. Лъвът държи в ръцете си кула, като символ на кулата, от която произлиза името на Бургас. Над синия щит са изобразени две каравели, които символизират Бургас като старо и едно от най-важните пристанища на черноморско крайбрежие. Цветовете на знамето на Бургас са синьо и бяло.


Изображение
Изображение
Изображение


Потребителски аватар
Siegfried
Мнения: 7151
Регистриран на: 01 окт 2009 17:56
Местоположение: Челсиландия
Контакти:

Забележителностите на града

Мнениеот Siegfried » 17 сеп 2013 22:29

Изображение

Изображение

Изображение

Православният храм „Св. св. Кирил и Методий“

Офтопик:
Църква „Свети Кирил и Методий“ е православна църква в град Бургас, България.
Църквата е разположена в центъра на града, на площад „Свети Кирил и Методий“, на мястото на малка дървена църква, която е единственият екзархистки храм в града преди Освобождението.Построена е в периода 1897-1907 година по проект на работилия в града италиански архитект Рикардо Тоскани.
Църквата „Свети Кирил и Методий“ се различава от строените през Възраждането църкви, както и от тези, строени през първите година след Освобождението. Храмът е трикорабна кръстовидна базилика, ориентирана по оста изток-запад. Централната апсида с олтара и богато украсения иконостас, се намират в източната част на църквата. Наосът разделя вътрешността на катедралата на три кораба чрез пет двойки носещи мраморни колони. Над главния кораб на църквата е изграден централният и най-голям купол; над двата странични кораба са изградени други четири по-малки куполи. Главният купол се извисява върху висок дванадесетостенен барабан с прозорци. Нартексът в западната част на храма е по-висок от централния кораб. Централния вход е от западната фасада, като другите по-малки входове при северната и южната страна са отворени само при специални церемонии. При изграждането на храма взимат участие и майстор Митьо Цанев от Дряново и Кузман Димитров от Македония. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Катедралата е изографисана от художниците Гюдженов и Кожухаров, изографисали и софийския Храм-паметник „Свети Александър Невски“.През 2010 година на разположения в съседство с църквата площад „Свети Кирил и Методий“ започва строителството на подземен паркинг. Изкопните работи на строежа предизвикват слягане на основите на катедралата и значителни пукнатини в нейната конструкция, поради което през 2011 година храмът е затворен.Изображение

Общината

Офтопик:
Сградата на община Бургас е административна сграда в град Бургас, България, в която се намира седалището на администрацията на община Бургас.
Сградата е построена в началото на 30-те години по проект на архитект Георги Овчаров на мястото на изгорялата градска библиотека. Намира се на улица „Александровска“ №26, в централната част на града.Изображение

Централна гара

Офтопик:
Централната железопътна гара в Бургас е сред първите железопътни гари в България. Сградата е обявена за архитектурен паметник. По нейния план е построена железопътната гара във Варна. Тя е сред възловите гари в България (същевременно и крайна) с направления до София, за цяла Южна България както и за Русе и Плевен.
Сградата на ЖП гара Бургас се намира в централната градска част, в края на пешеходната улица Александровска на пл. „Царица Йоана“ (наречен и Гаров площад). Гарата е в близост до морския бряг, недалеч от Морска гара Бургас, Морска Градина, централния плаж и Пристанище Бургас. Непосредствено до гарата се намира Автогара Юг с линии до всички населени места по южното българско Черноморие, Варна и Летище Бургас (линия 15 на Бургасбус).
Изграждането на днешната Гара се осъществява на няколко етапа, с архитекти Никола Костов и Кирил Маричков. Творческият тандем е бил готов през 1903 г. с един модерен във функционално и естетическо отношение проект. Този проект те използват и за построяването на железопътната гара във Варна. Двете сгради са еднакви в архитектурното си решение и се различават само в някои детайли на авторското ръководство - бургаският обект се ръководи от арх. Никола Костов, а варненският - от арх. Кирил Маричков.Изображение

Изображение

Къщата на Димитър Бракалов, днес Етнографски музей

Офтопик:
Етнографският музей се намира в някогашната къща на търговеца Димитър Бракалов. Възрожденската къща, запазена в оригиналния си вид е построена през 1873 година и се намира в близост до катедралния храм „Св. св Кирил и Методий“. Там се помещават сбирките от български носии и накити, характерни за на населението на Бургас. Една голяма част от експозицията са типичните за родните краища на множеството бежанци от Гърция и Турция носии.

Димитър Бракалов е роден на 10 януари 1840 година. Основно образование Димитър Бракалов завършва в родния си град. От 1858 година до 1867 година е в Цариград, където продължава образованието си във френския католически колеж „Галатасарай“ и заедно с Драган Цанков участва в униатското движение. От 1867 година Димитър Бракалов се установява в Бургас и управлява чифлиците в селата Атанаскьой, Келешкьой и Хорозлар. През 1868 година, заедно с Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров и Сава Хаджидечев, създават самостоятелна българска община, а през 1869 година Българска църква и българско класно училище в Бургас.На 3 март 1884 година е избран за кмет на Бургас, а мандата му трае до 2 септември 1885 година. На съвещание на общинския съвет от 7 август 1895 година е избран повторно за кмет, като управлява града до 30 юни 1899 година. След това се занимава с адвокатсво и рентиерство. Умира на 14 декември 1903 година в Бургас

Потребителски аватар
stefani
Мнения: 8105
Регистриран на: 01 юни 2008 14:37

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот stefani » 17 сеп 2013 22:39

Преди седмица само, 8 старозагорци я превзеха тази ваша крепост :lol:
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
Siegfried
Мнения: 7151
Регистриран на: 01 окт 2009 17:56
Местоположение: Челсиландия
Контакти:

Забележителностите на града 2

Мнениеот Siegfried » 17 сеп 2013 22:50

Изображение

Бившата сграда на Бургаски свободен университет, днес Административен съд


Изображение

Бургаски свободен университет


Изображение

Университет ,,Проф.Асен Златаров"

Офтопик:
През 1924 година бургаското просветно и благотворително женско дружество „Самосъзнание“ открива по инициатива на Жени Божилова-Патева така наречения Народен университет. В университета са се обучавали безплатно деца на крайно нуждаещите се и на бежанци и в него са се преподавали литература, музика, философия, обществени науки, земеделие, здравеопазване, наука и техника. С идването на комунистите на власт Народният университет е затворен.

Бургас като университетски център разполага с две висши училища: Университет "Асен Златаров" и създадения през 1991 година Бургаски свободен университет. Университет „Асен Златаров“ е основан през 1963 година като Висш химико-технологически институт. Днес той включва в структурата си също 3 автономни колежа: Колеж по туризъм, Технически и Медицински колеж. Колежът по туризъм е открит през 1967 година и е първото учебно заведение по туризъм в България.Изображение

Морската градина

Офтопик:
Морската градина (остаряло Приморска градска градина[1]) е парк в българския, черноморски град Бургас. Площта на парка е около 600 дка., като той е озеленен с декоративни дървета и храсти. Сред тях са разположени скулптури и бюстове на известни писатели, актьори и личности създадени главно по време на Летните пленери по скултура в Бургас. Сред тях се откроява създадена от Петко Задгорски скулптура на Александър Пушкин. В Морската градина се намират и някои от забележителностите на Бургас и паметници на културата като Пантеона на загиналите във войните, Морското казино и Летния театър.

Морската градина е разположена в централната част на града. Тя граничи на изток с Черно море и бургаския плаж и на север с парк "Езерото" и Южно Атанасовско езеро. За запад булевардите Димитър Димов, Демокрация и 24-ти пехотен Черноморски полк я отделят парка от централната градска част. На юг Морската градина граничи с Бургаското пристанище. В непосредствена близост до Морската градина се намира жилищният комплекс Лазур.

Първите дървета в района на днешната морска градина са посадени от войниците на казармата на 24-ти пехотен Черноморски полк (създаден през 1889 година[2]).

През 1910 година архитектта Георги Духтев (* 7 август 1885; † 9 ноември 1955) е назначен при бургаската община и слага началото на изграждането на Приморския парк. Младият градинар, който след Бургас, ще бъде управител на Борисовата градина в София, превръща голото ветровито пространство между града и морето в един от най-красивите паркове в България. Благодарение на страстта му към екзотичните растения и до днес в градината има стотици видове растения, от всички континенти, а старата част на Морската градина, или една четвърт от нея, е обявена за паметник на парковото изкуство.

През 1936 година се открива първият бургаският мост, а две години по-късно през 1938 година Морското казино, построено от архитекта Димитър Фингов, син на Георги Фингов на мястото на някогашен морски бюфет, като на събитието е присъствал целия български държавен елит.

През 1975 година се изгражда нов мост със стоманено-бетонна конструкция.

Първото международно изложение Флора в Морската градина се открива през 1981 година, като ежегодното изложение включва многообразие от различни видове цветя и цветни аранжировки, саксийни култури, декоративни растения и посадъчен материал на производители от различни държави. В миналото е имало Градски цветарник, остъклен като оранжерия с екзотични тропични растения.

През март 2010 година, българското правителството прехвърли собствеността историческо ядро на Морската градина в Бургас с площ 8.5 хектара безвъзмездно на община БургасИзображение

Изображение

Морското казино

Офтопик:
В началото на 1936 г. Бургаската община обявява конкурс за изработване на проект на казино в Морската градина. Заповедта на тогавашния кмет на града Атанас Сиреков - един от най-добрите кметове на Бургас, предизвиква голям интерес. Състезават се 17 проекта. Избран е проектът „333” на архитект Виктория Ангелова. Трето място на конкурса заема архитекта Димитър Фингов. Заради наклона на терена изпълнението му е истинско чудо за времето си. Мястото не е избрано случайно - пред него се разкрива целият залив, а самата сграда може да бъде видяна от корабите в морето и от Мостика.

Изпълнението на целия проект струва на местната хазна 2 млн. лева.

Официалното откриване на знаковата бургаска сграда става на 7 август 1938 г. в присъствието на много бургазлии и гости от цялата страна, включително министри, депутати и други официални лица. Със специално разрешение на министъра на транспорта желаещите да видят откриването на един от символите на Бургас могат да пътуват по БДЖ до Бургас със 70 % намаление от цената на билета. Промоцията започва още на 5 август. Зрелищното събитие по откриването продължава една седмица и е запечатано на няколко кино- и фотоленти.

За кратко време след откриването си Казиното се превръща в любимо място за забавления на бургазлии. Заедно с неговото построяване била оформена и цялата зона за разходка до Мостика на бургаския плаж.

След падането на комунизма Казиното дълго време е затворено заради лошото си състояние и липсата на средства за възстановяването. Едва през 2009 година са осигурени средства, а през юли 2010 година започва основна реконструкция на сградата. За по-малко от година Казиното е напълно възстановено. На 26 март 2011 година то отваря официално врати като Културен център „Морско казино“. Сградата на обновеното Морско казино спечелва наградата „Сграда на годината“ за 2011 годинаИзображение

Изображение

Бургаското пристанище

Офтопик:
ристанище Бургас е българско пристанище. То е утвърдено като основно за трансевропейската транспортна мрежа TEМ-T.В Терминал "Изток" се обработват предимно генерални товари - метали, дървесина, хартия, храни, скрап, машини и др. По експлоатационни причини често се обработват и насипни товари - въглища, захар, амониев нитрат и малки партиди концентрати. Тук са разположени общо 14 кейови места, с обща дължина на кейовете от 965 м. Откритa складова площ на терминал "Изток" е 50 хил.кв.м, а закритата 44 500 кв.м.

В Терминал "Запад" се обработват метали, зърно, скрап, насипни товари и други. На терминала действат контейнерен и ро – ро терминали, както и най-големият хладилен склад в България. Корабните места са общо 6 на брай с обща дължина 890 м. Откритa складова площ на термина е 191 хил. кв. м, закритата 21 хил. кв. м.,от които 7 хил. кв. м са хладилна складова площ . Разположено в едноименния Бургаски залив в най-западната част на черноморско крайбрежие в Бургас, Пристанището разполага общо с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12.3 метра.

Пристанище Бургас е част от Пристанищен регион Бургас, който обхваща района от нос Емине до Резовска река и включава общо 8 (държавни и частни) пристанищни оператора, Пристанище Бургас, Пристанище Росенец-Лукойл Нефтохим, БМФ Порт Бургас, КРЗ Порт Бургас, Фишпорт, Трансстрой, Либърти порт, Терминал Несебър.

На 18 май 1903 г. е открито обновеното бургаско пристанище в присъствието на княз Фердинанд І. Още през 1899 г. е запален с бургаски фар първият български пристанищен фар. При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута. Дотогава целият труд е бил ръчен, като товарите са носени на гръб, върху самари. Докерите са вървяли с товарите по наклонени скели от кея към кораба. рез 1941 г. са доставени първите 2 крана - 3-тонни електрически, производство на “Шкода”, а на 5 септември 1974 г. официално е открито пристанището за насипни товари. От 1963 г. на 3 мили южно от основния порт, в района на парк “Росенец” започва работа и терминалът за нефт и нефтопродукти. През 1980 г влиза в експлоатация терминала “Запад”, който е специализиран в обработка на голямотонажни кораби, превозващи черни метали.

През 2011 г. българското правителството определя Параходство "Български морски флот" (БМФ) за концесионер на пристанищния терминал за насипни товари на пристанище Бургас. Компанията ще управлява тази част на пристанището 35 год. През същата година в рамките на проектът „Зона за обществен достъп" в пристанище „Изток“, до вълнолома са оформенени нови места за пасажерски кораби.

За 2011 г. Пристанище Бургас обработва 3,5 млн.тона (спрямо 9,15 милиона тона от Пристанище Варна за 2011), което с 376 000 тона повече от предходната година.

Потребителски аватар
liliputchica
Мнения: 694
Регистриран на: 01 сеп 2013 11:57

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот liliputchica » 17 сеп 2013 23:00

Уникална тема маняк,чувствай се реализиран ;)
Офтопик:
нямам

Потребителски аватар
liliputchica
Мнения: 694
Регистриран на: 01 сеп 2013 11:57

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот liliputchica » 17 сеп 2013 23:05

cska-632 написа:БУРГАС
Бургас, или още познат като "Бъ съ" е област намираща се в зоната наречена "Провинция" Бургас е кажи речи Българския Ню-Йорк барабар с кварталите си. (жилищни коплекси при нас) Жителите му са със сигурност различни хора от останалите хора и естествено - са над вас! При каквото и да става дума - ние сме по-добри от вас, по-бързи, по-страхотни! Приемете го! Културата ни е завиждана от всички и при нас всичко е най-хубаво.

Бургас (или бъ съ) е още познат като:

зоната на здрача
града по пътя от Созопол за Слънчев Бряг.
надписа по табелите разположени около пътя от Етишопия към 'Плажут' (прев. бел. на ред. "плажът")
града на 'прото-мутрите като например Филип от Зорница дето джоби за ЖЪЛТИ СТОТИНКИ'
мястото къдетo да носиш 'АДИДАС' е равносилно на това да си безсмъртен
града на 'прото-мутресите'

По-малко известни наименования на рибарското селище познато като Бургас

алкохолната яма
града на най-големите бардаци
най-селското село (след Етишопия)
е-е-е там,къде е Лукойл-а
града в който едно псуване ще ви изкара 5000лв. (пет хиляди лева) глоба
града в който се опитват да забранят чалгата в автобусите (няя бъзик, лице, пич, манияк, няя бъзик)ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ BS-то е разделен на няколко основни жилищни комплекси,всеки от който има важна икономическа функция:

СЛАВЕЙКОВ
жк."Славейков" известен и като Слабейката е родното място на много бургаски батки и маняци. Средният брой на населението там е към 75 000 и се дели на пенсии или "луди лица". Комплексът се намира най-близко до ядрения комбинат "Нефтозавода". Абсолютно задължително е носенето на качулка след 19:30,защото иначе има голям шанс да ви джобят.Славейков е разделен на няколко махали СЛАВЕЙКОФ, СЛАБЕЙКОВ, Димчова махала и останала част на СЛАВЕЙКОВ.След 22:00 не си помисляите да ходите към СлавейкоФ.Опасно е!Може да не се върнете. В Славейков сички са машини и файтъри - само мили хора с палки в джобовете.АДИДАСА с него и невъзможното е нищо.Ако някои ви пита чук нещо(искаш ли масе) и ако тва е в близост до Страшника (слабейков) по-добре откажете ,защото ще бъдете кораво запален или ще получи набрана треба от детската градина.По-добре не ходете на кафе Cameo (славейкоф)а по тъмно дори не си го помисляйте.Ще бъдете джобен от АДИДАС маняци.
ЗОРНИЦА
жк."Зорница" е близо до жк."Изгрев" и никой си няма идея защо са ги разделили. Спекулира се,че причината е в расова вражда между Голямата Рижа и Дъндито. Комплексът е известен с бизнес с наркотици,крадени коли,проститутки,рекет и други важни за икономиката на града дейности. Известен факт е,че всички момичета над 12 години са вече "мутреси" и са се шибали с целия комплекс.

ИЗГРЕВ
Същото като за жк."Зорница". Никой,дори и леките маняци,не знаят защо има два комплекса,като заемат една и съща територия.Това е тъй нар. квартал на "нацепените батки". Всеки див бесен селянин в Бургас произхожда от "Изгрев" или е пряко свързан с него.Субектите от изгрев отговарят на следното описание:1) АНЦУГ "АДИДАС"-просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!- Признак за висота в йерархията. 2) В тялото им тече повече хап,отколкото кръв. 3)Биха ви убили за 5лв 4) на светофара ще ги познаете по евтините коли облепени с ефектни надписи "СПАРКО" "МОМО" "ХОНДА" и тем подобни,както и скоростта,следвана от миризма на изгорели гуми с които карат и зиме и лете също ще ви впечатлят.Абе интересен квартал,все пак родното място на култовите "РИЖИ"

ЦЕНТЪРА
жк. "Центъра" е важното място на Бургас и всички искат да идват тук. Маняците се събират на сборна гара "Часовника",а emo и скейтърите се събират на сборна гара "Альошата",известна още като "Паметника". "Центъра" служи само за ходене на яките фешън кафета. През него минават двете главни улици на града. "Центъра" е единственото място в Бургас,където новодошлите имат шанс да оцелеят.Но има и някои извънредни ситуации, когато можете да изпаднете в смъртна опасност случайно ако РИЖИТЕ започнат гангстерска война за надмощие и някои от тяхните конкуренти извадят огнестрелно оръжие и започнат да стрелят посред бял ден.

ЛАЗУР
жк."Лазур" или още наречен "Лудницата" е мястото,където се събират всички психично болни. Комплексът е разположен до морето,за да може всички перковци да се самоубият лесно.

БРАТЯ МИЛАДИНОВИ
Малък квартал с най-скъпите жилища в града, в който противно на логиката всеки втори(за лицата под 30 години всеки първи) е част от криминалния контингент. Към настоящия момент населението е силно редуцирано, поради предислоцирането на големи групи младежи от комплекса към находящите се в други части на града Следствен арест и Бургаски затвор.

МЕДЕН РУДНИК
жк."Меден рудник" е само за хора с level 123041251 и нагоре. Обитаван е от тъмните сили. Там всички са зомбита. Комплексът е свързан само с един автобус(211) или както му викат повечето маняци "Двеста и осъзнай се",който пътува между измеренията преди да ви остави там. НЯМАТЕ РАБОТА ТАМ! Не ходете там! Ще умрете.Зоните в Меден Рудник са две : селото и комплекса като и двете са еднакво опасни..НЕ ХОДЕТЕ ТАМ...видите ли човек с АДИДАС късно е ,вече ви е видял, НЕ го гледайте в очите(Гледайте го в очите)в сила е принципа "Защо си с шапка,Защо си без шапка"...не бягайте по-лошо става...реплики от вида (АЗ ПОЗНАВАМ....)не вършат работа...не се качвайте на тамошните машини на времето наречени тролеи - вероятността да останете живи е по-голяма сред батките отколкото в това превозно средство.НЕ сте ли от Меден Рудник не ходете на дискотека "ФЛИРТ"..дори и с хладно оръжие...защото всички там са нинджи.Поради тези особености,кварталът е с визов режим,като визите се отпускат от Общината,която се намира до "Часовника". И въпреки всичко...сигурни ли сте,че искате да отиде там?

САРАФОВО
Същото като в Меден рудник,но с наистина редуциран почти до минимум брой цигани и повече вилички. И е близо до морето.

ВЪЗРАЖДАНЕ
По-известен като "Италианската махала" , предимно живеят хора с "чист" бизнес, ако ви трябва какъвто и да е вид наркотик там е мястото. Всеки втори човек по улиците там е дилър. В махалата заведения няма, там всички са затворени по къщите си и не смеят да излязат...само в центъра и то с такси или кола. Единственото завдение е "Колоните" - ходете само по светло. И незабравяйте там местата за паркиране са кът, не паркирайте защото [[1] (http://absurdi.com/openimage/1219066930_385.JPG.html)]УЧИЛИЩА
СОУ Константин Преславски
Местоположение - Славейков! Базата на всички родени в зоната на здрача. Хората завършили този престижен образователен център получават титлата К.П.С. (Константин Преславски Спешъл) - те са завършили батки/шматки и имат специални превилегии над всички на земята. Най-голям брой батки, мутри и играчи се намират тук, а момичетата - топ класа! Всякакви хибриди. В подземието на училището кингпините на Славейков (Нашата гордост - Семенлииски - и тримата) измъчват всички, които стоят на пътя ня училището и неговата кауза - да управлява света! Тази сграда е сърцето на Бургас. Според легендата ако тази сграда бъде взривена Бургас ще изчезне!

ЛУСКА (ЛУКСА)
В ж.к. Зорница . Характерно за възпитаниците му е ,че не могат да намерят колко ъгъла има в монетата от 50 стотинки. В Луска има 4 момичета ... и четерите бременни ... Любимото занимание на т.нар. учещи в Луска е да висят по прозорците и да свирят на ученички от ГПНЕ и ГПАЕ

ПГМКР (a.k.a. Морското)
Там повечето влизат с връзки "Жечков е човека"....влизат различно умни,излизат еднакво тъпи..всички завършват

Френска
Училището с най-висока концентрация на прото-или вече мутреси и батки и маняци...Зам.директор е опасна личност,с когото,ако влезете в двубой,надали ще излезете...ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ЛЕГЕНДАТА БАЙ ИВАН

Гимназия за чужди езици (а.k.a. Руската)
Учлището за което казват : "Aко от там излезе девственица ,"Альошата" ще си вдигне и другата ръка".Училището не е ZOO-магазин, въпреки,че имат 2 кучета (Чапай и БОЙКА)и едно морско свинче което е явно под прикритие и е с неизяснено наименование.Руска(или ако не можеш да казваш "Р" - Луска )е бойното поле сред училищата.Ако не се бият 2 момичета или 2 момчета от "даскалото",то непременно ще доидат няколко човека от други училища, за да се сбият в двора на училището пред погледа на безброй малолетни "прото-мутеси" от училището..

ПМГ
Озвестно като "роботоландия" или "ае там оноуа с зубарите еееЕее" ....имаше няколко по-агресивни момченца..но те завършиха..

Гимназия по корабостроене
Известна и като "кораба" и "кеймбридж"....там влиза само елита на Бургас...хора с коефициент на интелигентност представляващ двуцифрено число или повече не се допускат.

TOX
Техникум по Обществено хранене a.k.a "тоха" или "кашата"....известно е и също като "онуй горе до механото с курвите"

ТМТ
Техникум по Механо Техника (Миханото) - там подобно на "морското" и с ак-47 риска от нанасяне на телесен побой върху вас е огромен,почти неизбежен. Мълви се,че там са учили Рижите. Въпреки всичко в Миханото е яко,повтаряй,яко!

БСУ
Бургаски Свободен Университет a.k.a "свободния"...там висшето си образование получават 50 % от бургазлии завършили с 3 или малко повече от гимназия

ГПАЕ (АЕГето)
Английската гимназия /често бъркана с Немската, поради факта , че са в една сграда/ е дом на "батки и "маняци". Там всички ученици са с една кръвна група- винпром-положителна! За всеки новодошъл в Бургас би била интересна своеобразната "битка на характери" между възпитаници на ГПАЕ е ЛУСКА на 15 септември /всяка година/, когато съседите от ЛУСКА "поздравяват" зайците от ГПАЕ с буркани зимнина.

ГПНЕ Гьоте а.k.а Немската
Гимназията,която се намира в непосредствена близост до ЛУСКА. Поради това повечето ученици на излизане от вкъщи имат пари,мобилен телефон и бижута,а на влизане в гимназията имат само връхната си дреха(ако са късметлии). Училището дели една и съща сграда с АЕГето. Рядко някой нормален влиза в немска, а ако се намери такъв, то след 1вия месец се побърква.

~TG~ или Търговска гимназия или Икономически техникум или Икономиката
Най-малкото училище..едно такова зеленко....Мотото му е „Тука е така”... В ТГ-то само маняци, изпалени лица, диваци и ботове като Ихидняка,Офертата и Арменеца.ХАРАКТЕРНИ ИЗРАЗИ И ДУМИ
Странджанка е еквивалента на принцеса (филията с кайма,сещате се), вероятно има връзка със Странджа планина
"Авъъъъъъъъъъ..." е характерен израз на смесени чувства вариращи от възхищение и изненада до възмущение.
"Малииии...." - виж. "Авъъъъъъъъъъ..." , производна на възклицанието "Майко...".
думи като "лице,маняк,лек,чУек,батка,луд" са характерни за обитателите на Бургас на възраст от 10 до 25 години.
израза "шанс чоек" е много характерен за Бургаскиа регион и най-вече сред "маняците" на Бургас
в Бургас също казано по столичански "козят". Но масето често не достига. В този случай въпросът "Нещо?" се тълкува като своеобразно подпитване или т.нар. тимарене "Имате ли нещо за пушене ?". За това хладнокръвно и смирено може да кажете "Ня'а нищо". Това е отговор в перспектива. "Слабо, маняк" също е качествен отговор.
думичката "мания" е универсална.Пример: "Ко стаа маняк ?", "'зе ли мянията ?" (преведено на Бургаски взе ли масето, а на Шопски - взе ли коза).
също така друг пример: "Въй чоек наиш ква мания стана ее ??" - говорещият изразява силни емоции по повод на отминало събитие с грандиозно значение, например кой с кого се сбил вчера.
Биличка - лимка (мн.ч. Билички) - в Етишопия познато като стъклено топче.
Думата Прасе,Прасак Се използва за Масе... а съответно кожи за пари... !
Други известни лафове са "Мега манияка" е така нареченото адското лице."Яката работа" е израз за нещо добро."Ще опърлим ли прасето"-ще изпушим ли масето.Особено нашумяла е думата "празняр",синоним на смотаняк."Ноо' дроп,чуек",в превод много зле.
Мърда - питате се кого бургазлий наричат така? ами такива като теб...
Дънкито - това е запазена марка панталон, който може да се намери само в Бургаско и околието.
Цъкни - превод - пусни осветлението
При среща на 2 познати , израза "- Изпалки нещо има ли ?" се счита за нещо изключително "фешън" ,отговора е "Има" /съответно "Няма"/ . При положителен отговор се очаква да се каже "Къф левел е (лев-пари;колко струва) или к'ви кожи е (кожа-лев;колко струва), а при отрицателен "М 'начи сла'о маняк" ; "Слабей раутата" ; "Слабежно" или "Слабомир" /вариантите с корен "СЛАБО" са изумяващо много/.
Думата "левунс" е използвана като еквивалент на думата пари, а когато някои хора се опитват да припечелят от препродаване на "прасета" (масета,трева) доста характерен е израза " ко ста батка схеми нешо а-у има ли?"....под "схема" се счита вид бизнес
известните варианти на думата "слабо" са : слабунс слабичко и известната личност Слабомир Слабеев по прякор "Бай Слаби"
Напоследък навлизат и някои нови изрази от типа "бургаски селски турцизъм" , като например : "Харашми", което е Меденруднишкия вариант на "Хараби", "Харабия" и т.н. /т.е. "много добре"/.
машина - нацепена батка от махалата,с която по-добре да си нямаш работа.
Всички са задължени да поставят сричката "ве" във всяко изречение. Това е закон. Ако не го правите може да ви помислят за луд или едва ли не извънземен. (напр. "Така ли ве маниак", "Ши хоим ли са напукаме ве", както и др.). Измяната се наказва с лишаване от свобода или побой 5-та степен.
"еее" или "ецц" (което е супер изнервящо) се използва, когато някой каже нещо уж на базик (всъщност не е било базик и това "еее" е най- бързия начин да избегнеш кофти ситуацията)КУЛТУРА
Бургазъ е считан за център на културата. Причините са неизвестни. Има някой много важни културни феномена,които допринасят за цялостния културен образ на града.

G.G.P. е съкращението на интересна група,която определя себе си като рап. Освен това са изявени хакери,защото са се научили как да редактират wikipedia. G.G.P. могат да бъдат познати по това,че се обличат генгста. Средната възраст на групата е 12-17 години,а най-верните феновете им навлизат във възрастовата група "пубертет". Много хора просто ги игнорират. Бандата е известна сред клюкарските среди с безбройните си забавни изпълнения,които развеселяват генгста обстановката в града. За съжаление,момчета не държат много на хумор и гледат през цялото време лошо. Причините за това са психологически и се определят като golemicus complexicus.
D. Kiriazov a.k.a. Д точка интервал Кирязов - това най-новата и странна личност появила се на вашите екрани през 2007 година в клуб Елит. Това е човекът, който дава всичко от себе си за да задоволи вашите музикално желания. И повярвайте, той толкова много дава от себе си, че чак в познатият ни клуб Текила през лято 2008 за малко да издъне дискотеката от подскачане. Той е винаги наконтен и усмихнат...НЕ грешка! (само когато е на работа). Твърди че си пада по жени, но никога не може да го видите с такава. P.S. той е човекът, който представя града на любовтта (за Бъ Съ става въпрос) и не спира да подарява музика.
Хит-клуб Елена е известна арт-галерия в Бургас,където може да се видят последните експонати на Цар Алкохол. Основните скулптури са на 14-15 годишни прото-мутреси,които са се насвяткали като говеда и са хванати в момент,когато кълчат кълки на диви чалга ритми и някой им бърка под полата.
Будоар (Неро) е единственият легален и сравнително евтин публичен дом в България. Но трябва да се внимава,тъй като проститутките много често са там с гаджетата си.
Силвър клуб,Бакарди,Бродуей,Дриймс,Наталис са известни кафенца в жк."Центъра",където се събират всички батки и мутрески. Няма значение на кое кафе се отиде,защото всички са абсолютно еднакви. Това са единствените места в града,където могат да се чуят новите сетове на DJ Double D от 2004година.
McDonald's - там всеки "маняк" и "яка мастия" ходят да обядват..нищо че не са гладни...ходенето в този ресторант представлява една религия и показност на класа и култура...място за провеждане на срещи и уговаряне за "изпалки" освен заведение за хранене. От климатиците мирише на мухал.
Операта - след полунощ,преди прибиране от поредното напиване
хамбургерите на КиМ (църква Кирил и Методий) където се предполага използване на кучешко и коте месо...
пиците на свободния ....две за уеф и пидисе...екстра...само да не ви прибара някоя батка с рижава коса издребнял поглед и въпрос "НЕЩО?" ( виж ХАРАКТЕРНИ ИЗРАЗИ И ДУМИ точка 6 ) внимавайте много с отговора.
Клуб ХОТ (до автогарата)Това е най-известната дискотека за набор от 96 до 92,адидас манияците "БЕЗСМЪРТНИТЕ"...Там ходят всички лапенца които след 5 часа кавги с техните получават 5 лева и си копуват кутия бяло Виктори и 2 лева за вход...Също така ходят 'БЕЗСМЪРТНИТЕ' с АДИДАСА които те гледат лошо (ТИ не ги гледай) и ако ги изгледаш на криво просто изгаряш .. те са силни и познават рижите...ВСИЧКИ СА РЕДОВНИ ТАМ! защото другаде не ги пускат


IRC
Малко известен факт,но Бургас е родното място на създателя на mIRC. Мирката,както е известен този културен феномен по бургаската земя,е мястото,където се събират всички прото-гъзета и прото-мутреси. Важно е да се седи в канал #bs, #burgas /#bourgas вече не толкова/ и други подобни вариации. За да се издигнеш в йеархията,трябва да имаш определен брой прекарано време по тези места, да познаваш всички админи, за да се превърнеш от "прото-гъзе" и "прото-мутреса" в "бахти пича" апропо "бахти пичката". Интересен факт е, че 1 на 100 от цялото IRC си има идея какво точно означава абревиатурата "OP" /Observation Post/, но въпросът е всеки да го има! Накратко - Да чатиш, означава да живееш.

p.s. Ако не е възможно да имате OP,желателно е поне да имате плюсче пред ника си. Това също ви издига в йерархията и ви приближава до заветния OP(@)


SKYPE
В последните 1-2 години се пръкна ново адско изчадие, сринало почти до минимума популярността на IRC, а именно зловредното творение наречено - Skype. Въпросната чат програма "удари в земята" IRC и стана предпочитано място за online срещи на младото и недотам младото население на бь сь, а и не само на него. Skype е предпочитано място за уговорки, свалки, конфернции по повод мероприятия от изключително значение (напр. "Къде ще се напукаме довечера") както и начин за обмен на най-новите хаус тупалки и турбо-поп-фолк хитове.Програмата за общуване дава и възможност за изява на най-новите и модни нАчИнИ нА ПиСАнЕ, съответно пУтЪпквЪниТу нЪ всИчкИ грЪмЪтиЧнИ нОрмИ, вместо името си да попълним "nMz ayt" ; "sNosHti mN sA rAzBihMe" ; и подобни размисли и страсти силно вълнуващи целият Ви списък с абонати. Интересен скайп-трик за намиране на внимание е минаването в режим "SkypeMe" и същевременно обагряне на прозореца с настроението с всякакви изрази от рода на "NIKOI DA NE ME ZANIMAWA ! QSNO LI E WE :@" .

!!! ВАЖНО !!! Необходимо е дневно да се инвестират минимум 6 часа "скайпване",с цел развитие на интелекта у потребителя.

P.S. И не забравяйте деца,колко е по-голям списъка ви с абонати(нищо,че не контактувате с 90% от тях) , толкова ви е по-голяма пишката / толкова ви е по-вискок рейтинга на мутреса .

P.S. 2 НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ да слагате разголени и курвенски снимки на скайп и когато някой поиска от вас да му пратите тази снимка вие просто отсичате " ааа мн слабо лек...ни я даам на никуй"КАК ДА ОСТАНА ЖИВ ПОВЕЧЕ ОТ 24ч.
(каквото и да напишем тук, най-вероятно няма да помогне)

при навлизането в карантинната зона на Бургас, оставете шопския диалект
силно се препоръчват хладни оръжия при неналичието на хладни оръжия - моля набавете си огнестрелни такива при неналичието на каквито и да било средства за самосъхранение - не бягайте - рано или късно ще ви настигнат.
ако някой Ви предложи разходка до Солниците - бягайте (естествено - не към Солниците) ако случайно вече имате контакт с Голямата Рижа a.k.a Големия Риж или Дългия, легнете на земята и молете за пощада.Ако не получите такава по-добре се самонаръгайте, за да не изтърпите ножките на бандата.
не ходете ПЕШ ! това е единствения начин да избегнете Рижите
шанаджия - това е думата,която всеки уважаващ себе си Помориец си повтаря непрекъснато.Ако случайно(съвсем случайно)някой облечен с шапка АДИДАС,горница АДИДАС,долница АДИДАС,маратонки АДИДАС и хаус чантичка АДИДАС,ви каже "Ей,ти шано маняк ли си ве?" и ви засипе с бичове в зъбите,не се чудете....вие сте в Бургас.
не бъдете варненец, ако сте, НЕ казвайте на НИКОЙ
не ходете в Несебър/Поморие/Ахелой/Лазур/Сарафово/Изгрев/Зорница/Славейков. През Меден Рудник минавайте само на 5та (най-вероятно ще ви изчезнат джантите и ще ви източат бензина).
ако на улицата, в магазина, в парка или където и да е пред вас някой бъде пребит, намушкан или прострелян по никакъв начин не трябва да изглеждате впечатлен, шокиран или дори развълнуван. С такова поведение липсата на бургаско гражданство моментално ще бъде разкрита и ще привлечете внимание. Привличане на внимание = неприятности = вижте какво се е случило на този пред вас!
ако се намирате в близост до нощно заведение и сте прочели някой от следните надписи "Флирт", "Будоар", "Вселена" или "Мания"(Слънчев бряг), то вече е твърде късно - вие сте обречен! Не, че на друго място шанса ви да оцелеете е по-голям.
ако се намирате в близост или вътре в някое от останалите нощни заведения(какво въобще правите вътре) и все още сте жив - не правете никакви резки движения, по никакъв повод не вдигайте глава, задължително правете път на всички, не разговаряйте с абсолютно никого, ИЗЧЕЗВАЙТЕ(ако още е възможно) ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН!
не гледайте охраната на дискотеката в очите. Всъщност не гледайте НИКОГО в очите.
винаги носете марля или кърпа, често има обгазяване да си Чък Норис


ОСОБЕНОСТИ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
(ако сте от друг град и се придвижвате с автомобил, то задължително съблюдавайте следните правила)

Минамална скорост за движение поне 100км/ч - градско, за да не създавате задръствания, понеже всеки бърза.
Пътните знаци са поставени като бонус доход за тъмнокожото население, това какво е обозначено на тях няма значение.
Светофарите са само за коледна украса, светят яко нощем, но след 21:00 само жълтата светлина работи, да не се хабят крушките
На кръстовище винаги сте без предимство, няма значение главен път, второстепенен път, ако се натъкнете на водач с регистрационнен номер започващ с " У "по-добре сами и се хвърлете в канавката и си признайте, че вината е ваша, те винаги имат право
в Бургас се организират т.нар. "гонки", мероприятие провеждащо се всяка събота вечер към 20ч - 21ч на пътя за Долно Езерово.Даже полицаите идват да гледат сеир.На въпросните "гонки" никой не се състезава, чоплят се промишлени количества семки и се дискутират клюките от изминалата седмицаФАКТИ
в Бургас винаги е 95'та до 98'ма година - златните мутренски години дискотеките биват наричани понякога "боксов ринг", "клетката на кеча", "татеми" или по-простичко - "гробници"
пред дискотека FLIRT в Меден Рудник и плочките бият
качулката моментално ти дава +10 бонус точки живот
татуировки на глезена и на врата ти носят +20 бонус точки живот. Наличието и на двете екстри в комбинация с анцунг, маратонки, чантичка АДИДАС(един истински шано-маняк) и качулка те превръща в безсмъртен.
случайни хора не носят АДИДАС. Носещият АДИДАС е не-случаен. НЕ СЕ ЕБАВАЙ С НЕГО - ТОЙ Е СИЛЕН И МОЩЕН! ПОЗНАВА РИЖИТЕ!
BMW е автомобилния еквивалент на АДИДАС.
в Бургас вода не се пие
в Бургас понятието вода се изчерпва с обобщително насочен към морето пръст на обясняващия. Обясняващия е изконсумирал поне 7 литра течности в последните 48 часа, като никоя от тях не съдържа вода.
това не е СПАРТА, ТОВА Е БУРГАС !!!
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Господ е българин! Роден е в Бургас...
в Бургас всички са леки.Дори хората с наднормено тегло пак са леки.Ако на улицата в Бургас Ви кажат култовия израз "Кво стаа,лек ?" "Как е лице" трябва да знаете,че това е добър признак.
в Бургас всички са "изхакани" и "изтрещяни", някои по душа, други с каквото намерят
в Бургас хората си отмъщават с помоща на тарелки или спринцовки пълни с ако.Най-новото е спринцовка с лазерен мерник.
друг популярен начин за отмъщение е забиването на кирки,мотики,лопати и всякакви селско-стопански сечива по автомобилите.
в Изгрев от по-високите панелки можеш да си хванеш самолет на автостоп (но само лятото, иначе няма)
в Бургас и учителките по български говорят "миеко"
ако си подрастващ в Бургас избираш да бъдеш "Батка", "стафар" или "шматка".
/бел.авт. "стафара" е наркозависим и в йерархията на града стои под шматките, за това по-добре да си шматка, а при приемането на качествена химия (разбирайте стероиди) можеш да мутираш в "Батка". Естествено, за да станеш такъв първо трябва да си по-глупав от нормалния за града стандарт, а също и да сцепиш няколко кратуни,иначе казано да набиеш някоя и друга шматка/

красиво момиче в бургас се нарича "тупалка", и винаги е "натокана", и "облякана"; друг синоним е "фолк-точилка"; ако е някоя по-грозничка се нарича "мастия, миндил, кочур, тръба, патър, патарляк, качур, конски сурат, батал
по-малките, но само на възраст запалени тийнеджърки са "котенцата" и "ракети", те са "бляскави" и "лъскави", много шават и шарят; тях маняците ги "тряскат" натрещени; преди това са били "малки запалки", но прекалено малки все пак?!
прото-мутресите в Бургас никога не се усмихват, постоянно са намръщени и гледат лошо, возят се само в скъпи автомобили(колкото е възможно по-скъпи) и много, ама много рядко правят секс, което донякъде обяснява защо никога не се усмихват, постоянно са намръщени и гледат лошо.
В Бургас Мъжете са "здрави", което означава ,че са яки и корави. Корава батка е този който е с нацепено пропорционално тяло, с бръсната глава и небръсната брада, гледа лошо и страшно. Коравите батки понякога са само корави, понякога много лошо бият.Те са истинкси СПАРТАНЦИ.
Бургас е дал на родината могъщия фундамент на българската писменост, самото начало на свещената ни азбука! Известна из цял свят е историята на безименния бургаски рибар, който през далечната 856-та година решил да постави основите на първата обществена тоалетна в града. Странни стечения на биологичните отпадъци го отвели на съдбовно мястo на метри западно от съвременнен бургаски площад, където рибарят направил малък изкоп и намерил буквата "б"! От изненада и умиление той възкликнал:
- А, "б", въъъъ!
Остава мистерия как точно севеозападният вятър е отнесъл на крилете си тази света троица от звуци до пресветите братя Кирил и Методий в манастира Свети Полихрон! Другото е история. Въпросният площад по този повод е кръстен "Тройката", а изкопът и до днес се пази от бургазлии, за да напомня за славната случка!

Най-важната дейност на подрастващото население на Бургас е да ходи "НА КАФЕ В ЦЕНТЪРА" и да съобщава гордо на останалите си съмишленици за мероприятието, както кога и къде ще се проведе то..Ай хойм са офертираме в центъра.

Страхотно си описал атмосферата в града.Само да ти напомня,че Куката ( НА РУСАТА ПАТКА ГАДЖЕТО) беше много голям......будала ,че да дойде в Бургас да дуе вратлето..Прекара си весело в интензивното с опасност за живота.Та заповядайте с наведени глави и очите на четири ;)
Офтопик:
нямам

Ivo-Chernomoretz
Мнения: 4917
Регистриран на: 26 апр 2012 13:33
Контакти:

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот Ivo-Chernomoretz » 18 сеп 2013 08:35

liliputchica написа:Уникална тема маняк,чувствай се реализиран ;)


Разбира се , защо не ? Бургас един перфектен град ...
Не си избивай комплексите тук ;)

Потребителски аватар
FLANKER
Мнения: 9036
Регистриран на: 14 апр 2013 08:40
Местоположение: София
Контакти:

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот FLANKER » 18 сеп 2013 08:47

Колега, много добре знаеш, че по стандарт на живот Софето никой не може да го бие , остави ти тези анкети и други подобни камуфлажи. Колкото до Бургас това е един много красив град, с готини хора.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
dunavfc
Мнения: 7965
Регистриран на: 28 мар 2010 17:54
Контакти:

Re: Бургас - нашият град, нашата крепост

Мнениеот dunavfc » 18 сеп 2013 10:27

Нека автора,ако е обективен да каже от кога Бургас почна да дърпа напред и какво беше управлението и развитието на градът по времето на Йоан Костадинов.


Върни се в “Нефтохимик”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост