Дата на раждане: 20.02.1976
Място на раждане: Габрово
Държава: България
Височина: 177
Тегло: 75
Пост: Нападател
Номер: 77
Отбор: Локомотив 1926(Пловдив) Мачове: 57 Голове 22

Звездата на Локомотив (Пловдив) Здравко Лазаров даде интервю специално от лагера на "черно-белите" в Турция. Това стана в навечерието на финала с Хайдук на Красимир Балъков в местен турнир.
Здравко, как върви подготовката на Локомотив в Турция? Доволни ли сте от свършената работа и играта на отбора в контролата с Марибор?
- Всичко е наред. Условията тук са просто прекрасни. В България се готвехме на -20 градуса, а сега - на +15. Просто уникално. От скоро сме в Турция, изиграхме един мач и победихме, което е добре за начало. Все пак Марибор са шампиони на Словения. Мисля, че това 2:0 бе най-малкото, с което се отърваха. Представихме се на ниво, създадохме много положения пред вратата на съперника. Разбира се, винаги може да се желае повеме и се стремим да изчистваме грешките, които допускаме. Емил Велев е доволен от този мач, защото все пак излезнахме на терена доста изчорени след дългия път. Сега мислим за мача с Хайдук. Дано пак победим. Важното е, че мерим сили с добри съперници. Така трябва да бъде, за да видим истинското ниво на отбора.
Новите попълнения вече свикнаха ли с вас, сработихте ли се?
- Не напълно. Но се включват добре, имат огромно желание да се докажат. С течение на времето всичко ще се получи. Виждате, че тренираче здраво, но в същото време и настроението е голямо. В Локомотив има добър колектив и на новите няма да им е трудно да се приспособят. Нашият собственик Коко Динев също е тук, гледа заниманията и мачовете. Говорих с него след двубоя с Марибор. Много е доволен. И той каза, че с оглед положенията ни дме могли да бием дори по-убедително. Всичко в клуба е наред, което е най-важното.
Ще класирате ли Локомотив в евртурнирите?
- Естествено. Аз съм оптимист. Ние си имаме добър отбор, а с новите попълнения, ставаме още по-силни. Това е голямата ни цел и има всички предпоставки да я изпълним. Треньорът е добър специалист, изпълните - също. Имаме отлични условия и мислим само за изявите ни на терена. Спокойно е. Само трябва да започнем силно полусезона, защото в първите няколко кръга играем с доста от конкурентите ни за Европа.Дано продължаваме да радваме Коко Динев, защото човекът хвърля доста средства и нерви по нас. Ще дадем всибко от себе си, ще вложим всичките си сили,за да изпълним поставените от него задачи.
Кои от съперниците за челните места ви притесняват най-много с оглед трансферите им тази зима?
- Никой. Ние си гледаме нашия отбор. Всеки си има методи на работа и трансферна политика. Няма голямо значение за Локомотив дали Левски, ЦСКА, Лудогорец или Литекс са продали еди кой си и са взели някой друг. Важното е ние какво ще направим на терен срещу тях и останалите отбори,независимо в какъв състав са техните единдесетторки.
Кое не достигна на Локомотив през есента, за да сте още по-напред в класирането?
- Знаете, че сме отличен домакин и нямаме загубена точка в Пловдив. С това можем да се гордеем и целта е тази традиция да продължи през втория полусезон. Но проблемът е, че загубихме доста точки като гости. Започнем ли да се представяме добре и далеч от "Лаута", няма да имаме проблеми. Малко ни трябва да променим представянето си като гости, съвсем малко, и ще осъществим целта си - масто в евротурнирите. Още нещо ни попречи през есента, но не зависеше от нас. Говоря за съдиите. Ако не бяха техните грешки, Локо щеше да е на трето място, на 3-4 точки от първото. И сега нямаше да си говорим за класиране в Лига Европа, а за това дали сме близо до титлата. Това е действителността и трябва да се примирим с нея. Не може да върнем нещата назад. Но реферите ни откраднаха поне 7 точки.
Купата на България е по-пряк пък към целта ви, но пък на четвъртфиналите ви чака Левски...
- Така е, но по-скоро ние ги чакаме, защото ни идват в Пловдив. Биеш Левски, отиваш на полуфинал и после са само два мача, за да се класираш в Европа. В същото време вдигаш и трофей, което е още по-добре. Ще дадем всичко от себе си срещу Левски и съм убеден, че отстраним ли тях, сме най-малко на финал. Но сега мислим само за дербито с Лудогорец. Откакто Емил Велев е тук, правим така. Искаме да печелим мач за мач.
Ти лично в каква форма се чувстваш и още колко време може да играш на високо ниво?
- Надявам се възможно най-много. Чувствам се добре и най-важното е да няма контузии. Ако се опазя от такива, ще ме гледате доста време на терена (смее се). Имах една неприятна травма. Започна да отшумява, но не напълно. Срищу Марибор играх 65-70 минутни. Дано контузията отшуми напълно и да мога да помогна на момчетата.
Какво е мнението ти за наказанията на допингираните футболисти в ЦСКА - само три месеца спиране от състезателни права?
- Не мога да взема отношение. Нито знам кой е виновен, нито ме интересува. Но попринцип най-малкото такова наказание е за година-две. Навсякъде е така, а при нас е три месеца. Явно се мери с различен аршин. Не искам да кажа, че момчетата са виновни. Аз съм приятел с тях и съм сигурен, че няма как те да са взели допинга на своя глава. Жалко за тях, дали са им нещо от некомпетентност. Дано всичко се оправи, защото това е вреда за футбола ни.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_bHGnucsyaA[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CLIzkQSWXSg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UV6Ol3zXH2c&list=UU_qpAohAV_UbvQlfqVLC8XA&index=8&feature=plcp[/youtube]