Деня на будителите, е посветен на онези книжовници, просветители или борци за национално освобождение, чиито дела опазвали през времето българския дух и ценности. Сред тях личат Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов…
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909г. в нашия град – Пловдив. От 1923г. става общонационален празник. През 1945г. е забранен, а честването му бива възобновено през 1992г.
Цялата статия на адрес: Деня на будителите
Деня на будителите – 1 ноември
Модератори: paceto, Модератор ЛокоПД, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist
- Пловдив1926
- Контакти:
Деня на будителите – 1 ноември
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]
-
Re: Деня на будителите – 1 ноември
Много хубаво,ама половината потребители е тоя форум хал хабер си нямат за какво става въпрос!
миле гърбавия написа:Много хубаво,ама половината потребители е тоя форум хал хабер си нямат за какво става въпрос!
Което е много тъжно , но уви няма какво да се направи.....
хе,ти са сети за деня на будителите,в тази връзка честита първа пролет на всички !
ГРИША ГАНЧЕВ СЛЕД МАЧА С ЛЕВСКИ : " ДОСЕГА ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ЛЕВА НА МИШОК ( СЪДИЯ ) НЕ СЪМ БУТАЛ , ТАКА ЧЕ 30 БОНА И ПАК СМЕ ШАМПИОНИ
На 1-ви ноември празнувам преди всичко рождения ми ден 

- Модератор ЛокоПД
- Контакти:
Reckless написа:На 1-ви ноември празнувам преди всичко рождения ми ден
Наздраве! Жив и здрав!

Преди създаването на "социалните мрежи" и интернет http://farm8.staticflickr.com/7095/7315 ... a79f_b.jpg