На днешната дата се навършват 72 години от рождението на Георги Апостолов Соколов – Соколето. Георги Соколов е роден е на 19 юни, 1942 г. в София, квартал „Иван Вазов”. Син е на големия български вратар Апостол Соколов (Поцо), затова и първите му 2 мача в „А” група са с екипа на пловдивския „Спартак, където баща му е треньор. Като юноша Жоро (известен още и като Йогата, заради желязната си физика) играе в „Левски”, става и шампион на страната за юноши през 1960 г. Първата му изява в мъжкия отбор на „Левски” е в приятелската среща с "Челси" (0:2), играна на стадион "Васил Левски" на 17 август, 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейската титла на турнира в София. След този триумф Жоро, още не навършил 17 години, почти веднага се утвърждава и като титуляр при мъжете на „сините”, където играе до 1969 г. Дебютира за националния отбор на България на 13-ти май, 1959 г. при победата с 3:2 над Холандия в София (на 16 години, 10 месеца и 27 дни), като става най-младият футболист, играл за "А" отбора в неговата история. Има 239 мача и 83 гола за „Левски” във всички турнири. Шампион на България с „Левски” през 1965 и 1968 г. Носител на купата на България с „Левски” през 1959 и 1967 г. Автор е на първия гол за „Левски” в ЕКТ - на 12 септември, 1965 г. в 8-та минута на 1/16 финала за КЕШ на стадион "Росунда" в Стокхолм – „Юргорден” – „Левски” 2:1 (на реванша в София 6:0 за „Левски”). Окончателната раздяла на Жоро Соколов с „Левски” е през 1969 г., няколко месеца след обединението със „Спартак” – София, защото е нежелан от новото ръководство. Тогава той изявява желание да премине в редиците на „вечния враг”, но генералите начело на клуба от Борисовата градина са категорично против. Футболната кариера на Соколов е прекратена преждевременно, допълнително страда и заради проблеми с алкохола. Един от най-големите таланти в българския футбол, притежаващ брилянтна техника, неподражаем дрибъл, пробивна мощ, точен пас и поразяващ удар, остава извън футбола.... Соколето търси начин да преживее. Работи като таксиметров шофьор, по-късно кара автомобилна цистерна. Заболяване от дископатия и радикулит го правят почти неподвижен и го затварят в жилището му при колелото на трамвай № 1 в софийския квартал „Иван Вазов”. Изживява последните си години самотен, не пощаден както от противниковите бутони, така и от човешката несправедливост, забравен за съжаление от много хора. Георги Соколов умира на 27 юни, 2002 г., една седмица след като навършва 60 години... Дълбок поклон пред паметта му.
http://levskisofia.info/player/georgi-sokolov/
In memoriam: 72 години от рождението на Георги Соколов
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
- Captain Stottlemeyer
In memoriam: 72 години от рождението на Георги Соколов
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Re: In memoriam: 72 години от рождението на Георги Соколов
Дълбок поклон пред паметта му.
Прокобо мръсна, върви на майната си! 

Определено голям играч
Това обаче не е особено пунктуално :

Тогава той изявява желание да премине в редиците на „вечния враг”, но генералите начело на клуба от Борисовата градина са категорично против.
"Исках да играя в ЦСКА. Хората много ме уважиха. Дойдоха вкъщи, поканиха ме най-любезно. Аз не трябваше да им отказвам, защото те също са голям отбор. Защо не играх в ЦСКА? Защото не ми разрешиха от Българската футболна федерация. Казаха, че освен в Левски, а то Левски вече нямаше, беше станал Левски-Спартак, няма да играя другаде. И така се свърши с мен. Загубих цялото си самочувствие. Побеля ми косата на 27-28 години"
Източник : [offtopic]http://www.sportal.bg/news.php?news=476117[/offtopic]
Леевски, оле

-
- Контакти:
Поклон пред паметта му.
Израснал съм в кв. Иван Вазов и виждах как дегенерира. Беше забравен най- вече от своите, за които съществува само една легенда - Гунди.
Според много мои познати левскари Соколов е носител на т. нар. левскарски дух.
Израснал съм в кв. Иван Вазов и виждах как дегенерира. Беше забравен най- вече от своите, за които съществува само една легенда - Гунди.
Според много мои познати левскари Соколов е носител на т. нар. левскарски дух.
BORN TO RUN
Бог да го прости
Хора,които са го гледали,са ми казвали,че е бил невероятен футболен гений,жалко,че комунистическата номенклатура в спорта,така скоропостижно е унищожила кариерата и живота му!Още веднъж-ПОКЛОН!

С ВРАГ ВРАГУВАМ-МЕРА СПОРЕД МЕРА,С БЛАГ БЛАГУВАМ -ВЕРА ЗАРАД ВЕРА!
-
- Контакти:
Червени Воини написа:"Исках да играя в ЦСКА! Защо не играх в ЦСКА? Защото не ми разрешиха от Българската футболна федерация... И така се свърши с мен. Загубих цялото си самочувствие. Побеля ми косата на 27-28 години."
Георги Соколов
Капитане ,няма лошо да ни припомняш за големи сини футболисти,лошото е че изопачаваш фактите и сега десетки фенове на Левски ще повтарят как "генералите не дали на Соколов да играе в ЦСКА",а тя истината е в това интервю на Соколов пред Кеворкян...http://vbox7.com/play:a6b208ea.И още един щрих от историята ,Соколов като войник са го искали в ЦСКА но актьорите Калоянчев и Кисимов са ходили при Тодор Живков и са ходатайствали да остане в Левски,явно не генералите са решавали какво ще става в българския футбол.
1914.1902 » 13 апр 23:02
Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?
Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.
Може ли в два поредни сезона да обявиш цел битка за титлата, а в същото време да си тъпана на групата?
Даже и до топ 3 не успяхме, а какви ли не отбори в последните години бяха там, ама за нашите е някаква мисия невъзможна.
- Странджата
- Контакти:
Вечна му памет!
Всеки левскар знае, че Соколето беше обичан не по-малко от Гунди. Но за разлика от него той не издържа на славата - а беше на върха й - и като играч, и като човек, за когото тогава се носеха легенди - най-вече за това, че в похожденията си той показваше пълен непукизъм към тогавашния ред. Жалко, много жалко за него - такъв талант не се ражда на сто години!
Не свързвайте провалената му кариера с тогавашния режим - Соколето сам се погреба. Колко време може да играе човек, пък бил и гениален, за когото се разказваше, че казвал - като дрънна две-три конячета преди мача, тогава ми идват финтовете ...
Още веднаж - лека му пръст -не сме ние, които можем да го съдим.
И малко встрани от темата - който е живял по онова време, би ли могъл да си представи Соколето в ЦСКА - най-великата пройдоха в българския футбол в ... армейски - по дух и дисциплина отбор! Че той Симолията щеше да го спука от бой още на първата тренирова. Соколето може да си ги приказва всякакви, но него нямаше кой да го вземе в ЦСКА. А колко е искал - само той си знае на онзи свят!
Всеки левскар знае, че Соколето беше обичан не по-малко от Гунди. Но за разлика от него той не издържа на славата - а беше на върха й - и като играч, и като човек, за когото тогава се носеха легенди - най-вече за това, че в похожденията си той показваше пълен непукизъм към тогавашния ред. Жалко, много жалко за него - такъв талант не се ражда на сто години!
Не свързвайте провалената му кариера с тогавашния режим - Соколето сам се погреба. Колко време може да играе човек, пък бил и гениален, за когото се разказваше, че казвал - като дрънна две-три конячета преди мача, тогава ми идват финтовете ...
Още веднаж - лека му пръст -не сме ние, които можем да го съдим.
И малко встрани от темата - който е живял по онова време, би ли могъл да си представи Соколето в ЦСКА - най-великата пройдоха в българския футбол в ... армейски - по дух и дисциплина отбор! Че той Симолията щеше да го спука от бой още на първата тренирова. Соколето може да си ги приказва всякакви, но него нямаше кой да го вземе в ЦСКА. А колко е искал - само той си знае на онзи свят!
- Captain Stottlemeyer
peliforewer написа:Червени Воини написа:"Исках да играя в ЦСКА! Защо не играх в ЦСКА? Защото не ми разрешиха от Българската футболна федерация... И така се свърши с мен. Загубих цялото си самочувствие. Побеля ми косата на 27-28 години."
Георги Соколов
Капитане ,няма лошо да ни припомняш за големи сини футболисти,лошото е че изопачаваш фактите и сега десетки фенове на Левски ще повтарят как "генералите не дали на Соколов да играе в ЦСКА",а тя истината е в това интервю на Соколов пред Кеворкян...http://vbox7.com/play:a6b208ea.И още един щрих от историята ,Соколов като войник са го искали в ЦСКА но актьорите Калоянчев и Кисимов са ходили при Тодор Живков и са ходатайствали да остане в Левски,явно не генералите са решавали какво ще става в българския футбол.
1. За мъртвите или добро, или нищо. Няма да коментирам казаното (и защо е казано) от Соколето (лека му пръст) във въпросното интервю.
2. Вярно е, че не генералите (те си командваха своя отбор) решаваха, какво ще става тогава в българския футбол - решаваха го (най-вече) другарите Милко Балев (сивият кардинал) - секретар на кабинета на Тодор Живков и Добри Джуров, съответно вторият и третият човек в държавата след Тато. По онова време беше достатъчно едно телефонно обаждане от тези двамата до Българската федерация по футбол (така се наричаше БФС тогава) и оттам щяха да занесат на ръце Жоро Соколов до стадион "Народна армия" (това по повод на въпросното ТВ интервю). Така например, по нареждане на Милко Балев завинаги беше забранено на Кирил Миланов - Байко да играе за "Левски" (освен в ЕКТ). Иначе съм чувал и съм чел, че "червени" фенове са направили демонстрация пред ЦДНА в София, искайки Соколето в отбора.
3. Съвременник съм, знам и помня много неща за онова време и нищо не изопачавам. Нека да не раздаваме с лека ръка такива квалификации.

Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 19 юни 2014 12:39, променено общо 4 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Почивай в мир.
-
- Контакти:
За някои гении казват,че са родени с риза на гърба.За мен Жоро Соколов и Пешо Величков(Славия-за тези,които го помнят а и за по младите)бяха родени с топка в краката.Гениални футболисти,каквито едва ли някога ще видим по нашите терени.Имали сме много големи майстори,но тези двамата бяха природно надарени и сякаш родени точно за футбола.Жоро го провали баща му,който го подкокоросваше да отиде в ЦСКА.Точно тогава Гунди беше в "Ботев"Пловдив(войник пред уволнение,но не го пуснаха) а Соколето беше прибран в армията,но това не попречи "Левски" да бие ЦДНА с 2:1 с голове на Кукуша и Сашо Костов.