Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Bet_Expert
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот Bet_Expert » 12 ное 2025 05:18

delqnski47 написа:
tmanolov написа:
delqnski47 написа:
Dust написа:
BRF написа:Инвестиционното злато си е страхотна идея,но аз я разбирам само като две неща:
Запазване на стойността на парите
Изграждане на навици за спестявания
Аз го правя за това и съм доволен,но мисля че не се печели от това!

Идеята не е толкова да се спечели, колкото да си запазиш стойността на спестяванията. То ест човек си има хубава работа, успява да си спестява и ако днес с 1000лв може да си купиш 100 литра гориво, да може след пет години отново да си купиш 100 литра гориво, а не само 50 със същата сума.

Това е всъщност философията тук - да си запазиш стойността на спестяванията. Не да ставаш ''милионер за 1 седмица'' както някои се бъркат тук. И сега ще ти направя една груба сметка тук. Ако вкарваш по 300 лева всеки месец в продължение на 20 години, ще си вкарал точно 72 000 лева. При 10% средна годишна доходност, което е може би най консервативния процент на капиталовите пазари тия 72 000 лева ще са станали.....229 709.07 лева. Над 3 пъти увеличение. Сметнатно точно със сложна лихва. И тва буквално нищо не правиш. Просто си вкарваш вноската, нищо повече.
Ако инвестираш не 20 ами 30 години същата сума ще си вкарал 108 000 лева и те след 30 години ще са станали 683 797.60 лева. Около 6 пъти увеличение заради сложната лихва във времето. От 3 на 6 пъти скачаме. Това е. Проста математика подбрана със статистически данни във времето как работят капиталовите пазари откакто са създадени.
А па ако си младеж на 20 години и е са почнеш да инвестираш по 300 лева след 40 години ще си вкарал 144 000 лева, които ще са станали.... 1 913 034 07 лева :lol: Звучи налудничаво, но е факт.
Мисля че тия цифри златото не може да ти ги изкара.

пак ти казвам да не се правиш на адепт, щото си доста бос финансово - масата от тези пари няма да е с еднакво купуване на ЕТФ-и, няма да е стояла 40 години, няма да е само на ъп, ще има и даун, таймингът е много важен и т.н. В твоя случай си е чиста манипулация, а всеки фонд изрично пише, че минали резултати не са гарамнция за бъдещи такива. С подобни писания само можеш д аотприщиш отрицателни проявления!

Иначе по темата - апартамент, който съм купил преди 15 години, беше продаден за 4 пъти цената си тази година - това как е? Отделно в този апартамент съм живял, т.е. ако го сметна с наеми и изцяло заемен капитал за купуването му, то ми идва чиста печалба (ако не го бях взел и бях плащал само наеми, щях да съм платил същите пари и да нямам апартамент, който да продам) - това как е, да ти го нарисувам ли? Затова ти казвам да не си адепт и да не говориш простотии - глей си там фейсбук групите, купувай книжки и се ограмотявай, че финансово новото ти е на ниво припознаването на цска-софия :geek: И ти го казвам с добро

Лично мога да те унищожа с факти тук, а и ако Тристанеца се включи ще е брутален генг бенг. :lol: :lol: :lol: Малко си като Теслата тук - меко казано си се балонизирал. :lol: Просто ще е по късно, защото сега не мога да пиша.

Gangbang ще има в петък, реален, не финансов.
Ако сте високи и добре сложени, и разбира се, надарени, пишете.
Търсим двама или трима пичове.
Мацките са 2 и ние сме 2-ма мъже.
Събитието ще е в Сф, частен дом.
Private party.

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 12 ное 2025 05:22

Dust написа:Пак си чел само заглавията. Искът към въпросния е 1000лв.
Аз поощрявам подобни неща, време е вдеки да запопне да носи отговорносст за действията си.

100% да!!

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 12 ное 2025 05:50

Dust написа:Не мога да си дам отговор защо зрели уж трезвомислещи фениве на сините така разко изплискаха легена и се държат като 16 годишни пубери.

Всичко идва от семействата и липсата на възпитание. Там е коренът на всички проблеми. Един възпитан човек ще прави ли такива простотии на стадиона? И да носи солени глоби на клуба, който уж обича.

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 12 ное 2025 06:05

Моля Тристан, Делянски, Манолов, Дъст и т. н. да не спират финансово-инвестиционната тема.
Дръжте огъня!
Нека всички се ограмотим, вместо да си пишем глупости за засади, картони, фаулове и т. н.
Футболът ни е селски, не си струва нервите.
Но идва еврото и хората е добре да са грамотни финансово, да знаят лостовете, чрез които могат да изкарат някаква доходност за себе си и децата си.
Такава дискусия е далеч по-полезна от празни приказки за мачове.
Тристан, Делянски, това, което правите е много хубаво и полезно.
Нека и други се включат с идеи, въпроси и съвети.
Вярвам, че всички ще имаме полза от това.
На всеки човек му трябват пари и е добре да знае как да ги съхрани, увеличи и защити.
Супер е дискусията!

Потребителски аватар
1914.1902
Контакти:

Мнениеот 1914.1902 » 12 ное 2025 07:38

Bet_Expert написа:
1914.1902 написа:Хората, които са толкова убедени в титлата на Левски, ще кажат ли в края на сезона не разбираме нищо от футбол, ако ''сините'' не станат шампиони? :) Това трябва да бъде достойната ви постъпка, поне така смятам аз.

Влади Въргала и още един сериозен фен вече казаха, че титлата е синя.
Но и без те да го казват, не виждаш ли, че нито 1948, нито Лц се напъват за титлата, а не е като да нямат пари и солидни състави, особено в Рз.
Кога Левски е водил с 11 точки в началото на ноември?
Нещата са кристално ясни.
Левски е следващият шампион и ще имаме 15-та поредна титла на едни и същи хора, но с различен клуб.
Можеш да си запишеш тези редове и май месец пак ще си говорим.

Съгласи се да направиш това, което казах, след като всичко е толкова ясно. Няма смисъл от други приказки.

Да припомним, че Лудогорец има мач по-малко. И да не забравяме, че при първата титла изоставаха с 8 точки при пет/шест оставащи кръга, а ти сега връчи титлата на сините още през ноември.

Потребителски аватар
1914.1902
Контакти:

Мнениеот 1914.1902 » 12 ное 2025 07:41

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 12 ное 2025 08:37

Разкош :geek:
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

vlong
Контакти:

Мнениеот vlong » 12 ное 2025 09:14

Бет експерт, това с охлювите ме развесели.
Има и други такива примери, които ми дойдоха наум.
САМО ЛЕВСКИ!

vlong
Контакти:

Мнениеот vlong » 12 ное 2025 09:25

W84me написа:Припознаваческа Зган! Чета, че за 12 години сме имали само 5 победи над умрялото Тире. Трудно ви е да го проумеете, но през този период левскарите си спасиха отбора, а припоците приеха Етрополе да се настани у тях и милионите на микренското Джудже. Удобно се пропуска и факта, че Левски 3 пъти отстранява Тирето за Купата, като един път го изгемерчи и на финала, който ще помните цял живот!

Нали затова им казват Глорихънтър, само славните моменти ги интересуват, победа над без паричен Левски и една над Ливърпул
САМО ЛЕВСКИ!

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 12 ное 2025 09:30

delqnski47 написа:Тристанеца те пощади, ама аз нямам причина... :mrgreen:
Глей са. Първо, ние с Тристан говорим за инвестиране. Ти говориш за спекулиране. "Ъп" "Даун" и баба ти тараторкина един дългосрочен инвеститор не го интересува, като даже извлича максимума като е "Даун" щот спекулантите ги хваща "мечи синдром" тогава и ние умните купуваме на промоция. "Time in the market beats timing the market". Тва дедо ти Бъфет го е казал преди много време. Второ, много мило с тва четири пъти отгоре на имота ти за 15 години ама за същото време ETF към S&P ти дава към 7,8 пъти ако приемем че 2010 си набил 100-150 "биберона", както казва една друга синя форумна легенда тук. И тва докато ти си си стоял в просволутия имот за същите 100-150 биберона без да ти дава нито дивидент, нито нищо, занимавал си се с кофти съседи, протекла мивка, редица амортизации и от там ремонти и тем подобни глупости през всичките тия 15 години аз съм правил точно едно нищо. И съм направил 7,8 пъти на тия 100-150 . И утре кат ми потрябват два три биберона ей така просто за курви и бело, продавам малко ЕТФ и си купувам докат ти тряя питаш жена си да се навие да си продадете целия имот, щот ти не можеш да продадеш само една стая или кенефа, ако ти потрябват 2-3 палки за любовницата утре. Тва са как ти стои....или да ти го нарисувам както ти ми викаш .
Иначе, да, на всеки ЕТФ пише че няма гаранция за нищо, както няма гаранция че утре нема да падне метеорит и сички да омрем :lol:

Кажи, Делянка, давай, унищожи ме :mrgreen: Така, почвам по точки:

1. Инвесторирам от около 30 години - казах ти вече, че започнах покрай дядо ми с акции на Лекс, Хранков, ПЧБ и т.н. - масата фалираха. После имаше участия в масовата, пък дот ком балона, пък компенсаторките покрай БТК (там колко пари направиха лъжците и откраднаха от пенсионерите, ама нейсе), пък ръста на БФБ, пък голямото мяу, пък възстановяване и т.н. С две думи - имам предостатъчно опит от времето, когато ти си ходил прав под масата :mrgreen:

2. Никога не съм отричал който и да е инструмент за инвестиции - не знам защо реши, че съм против. Просто ти казвам, че има различни начини, по които да достигнеш до добра доходност. Ти си адепт и си много далеч от сметките и оценките - идея нямаш как се прави DCF анализ, да речем. Пуснали си ти едни стойности и ти си вярваш в тях. Пак да кажа - не отричам изобщо инвестицията в акции, напротив, аз самият имам много сериозна експозиция към акции

3. Злато винаги съм имал, но не и като инвстиция, а за зор заман. Налично, физическо - казах ти, купувал съм на 500 долара, когато почти никой не го искаше. Имал съм и нумизматика, и от много, имал съм и имам и доста унции, но не препоръчвам на никого да си набива основната част от парите в злато

4. Имотите са интересен актив, на който не съм особен фен, но е факт, че масата у нас рипа основно на тях - за мен пазарът вече показва признаци на тотални извращения в тази насока, но всеки си е преценил къде и как да се набута. Дадох ти примера със себе си - имот, който купих за 85 000 евро изцяло с кредит (100 000 с обзавеждането, но то беше от мен) през 2010 с месечна вноска от около 650 евро (средномесечно за периода от 15 години - започнах на около 800, приключих на 600 евро), беше продаден за 400 000 евро през настоящата година. Вноската е точно наемната му цена, ако бях живял под наем за периода в същия. Иначе казано, дошли са ми от вятъра едни 400 000 евро - това как е, добре ли е? Отново подчертавам, че не съм оосбен фен на имотите - просто опция, Да не говорим за далаверата преди 3-4 години, когато с 20-30 000 евро си капарираш апартамент за 120-150 000 евро и след година, като вземе акт 16, продаваш същия за 200 000 евро и вземаш разликата до 120-150 000 евро, като си "играл" само с 20-30 000 евро - чиста и бърза печалба с елементарен ливъридж

5. Винаги съм бил коректен и сум давал съвети, включително на хора във форума, но винаги с ясното условие - аз ви давам насоките, но решението си е ваше. няма панацея и няма вечен ъп - всичко е тайминг. Точно в момента не бих купил нито ЕТФ върху индекс, нито злато, нито биткойн, нито имот, но отделни интересни неща се намират сред акциите (най-вече), а изпадат и други опции. Обаче решението си е на всеки самостоятелно - казах ти, че съм спорил каква идиотия е биткойн, когато беше по 3-5 долара, а сега е 100 000. даже имам една почерпка от 0.3 биткойна (които тогава бяха 100 лева) от един случаен познат от форумите (дори не го знам как се казва) - сега са 60 000 лева, но тогава ми стигнаха за една бърза кръчна.

Отново ти казвам - не бъди адпет. Това, че бгстанецът е тъпо парче и не разбира от акции, не значи, че те са нещо мега уау и само ще растат. таймингът е всичко за всяка инвестиция. желая ти успех!
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Върни се в “Левски”