Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

На линия
Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот W84me » 12 ное 2025 18:06

MASTER_COOL написа:
W84me написа:Колеги, един съвет само. С книжки не става.

Само с книжки ;)

Само с бележки.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 12 ное 2025 18:11

отделно въпросните примери са си учебникарски дефиниции за неща като time-frame bias, survivorship bias и други от сорта.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 12 ное 2025 18:52

За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

На линия
Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 12 ное 2025 19:26

BRF написа:Ако мога да дам съвет ,бих казал че първите две крачки са много важни.
Първо да не си купува човек нещо само защото е модерно ,като да речем новия Ай фон!Телфон се купува при нужда и аз примерно ако се налага да взема сега при нужда,бех взел Ай фон 15!... юо!

Мъдри слова, чиято важност е силно натъртена под формата на притчи в книжка 1, в контекста на спестовните и инвестиционни навици.
Ще споделя нещо от личната си практика, което работи добре за мен и семейството ми: промоциите на веригите. НЕ НАЛАГАМ мнение и не карам никого да го прави насила.
Някъде покрай пандмията съвсем случайно установих, че ако пазарувам предимно на промоции от веригите, то спестявам около 20-50 лв. седмично, които с течение на времето и инфлацията, както и порастващите деца, вече гонят 40-100 лв. на седмица. Например: пускат сирене Маджа-в на промоция - бой 3-4 буци. Пускат от моя шампоан - бам 3-4 шишета, и така с всичко, което се потребява и консумира у дома.
Ще каже някой - Ама то нали си губиш времето да гледаш брошури онлайн и да си правиш списък. Няма проблем за мен - мога да отделя 10-15 минути на седмица, ако това ми пести 40-100 лева.
Пак на въпроса с времето - Ама не губя ли време да обикалям веригите. Зависи от гледната точка. За мен това е разходка навън, след като кажи-речи цял ден съм пред лаптопи и монитори. Освен това като се натоваря с големите торби и умишлено забързвам крачка, с цел леко кардио със затруднения. Нещо кат' бегом с пълно бойно в казармата, но в по-лека форма. :mrgreen:
Още по-забавната част: торбите за пазаруване. Изумявам се как хора, които живеят от заплата до заплата, всеки път си купуват торбички за по 30-50 с' тинки, които после изхвърлят. Ако аз го правя, то може би на седмица ще давам по около 5 лева за торбички. Ползвам едни яки, многократни, които си избиват инвестицията с няколко пазарувания.
Смях, не смях, да смятаме ли приблизително колко парици спестявам само от тези два примера на месец? А на година? И къде отиват те - даааа, във финансово-инвестиционни инструменти. :)
Това прозрение от горния пример ми дойде дни след като бях прочел книжката "Богат татко, беден татко" на Р. Кийосаки
Затова препоръчвам четенето и самоусъвършенстването. :geek:
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
:mrgreen:[/offtopic]

ananas
Контакти:

Мнениеот ananas » 12 ное 2025 19:37

Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.

Потребителски аватар
alexdb
Контакти:

Мнениеот alexdb » 12 ное 2025 20:15

ananas написа:Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.

Глезотийките са сладостта на живота. Ако тръгнеш да пестиш от всяка глезотийка, то тогава вече не говорим за живот, а просто за оцеляване.

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 12 ное 2025 21:21

alexdb написа:
ananas написа:Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.

Глезотийките са сладостта на живота. Ако тръгнеш да пестиш от всяка глезотийка, то тогава вече не говорим за живот, а просто за оцеляване.

Евреите имат един готин лаф - твои са само парите, които си похарчил за себе си :)

На линия
Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 12 ное 2025 21:49

Не знам защо одеве ми убягна поредния бисер на Пръв форумен инвеститор - сметки на алтернативната доходност в едно изречение със земеделска земя. :shock:
И такава имам 8-) - наследствена и след дълги години и множество скандали между роднини в един момент си взех това, което ми принадлежи. След мнооого нерви и разходи.
Тука пак не прочетох съвети за начинаещите инвеститори, нито материали с практическа насоченост, в земеделска земя, но няма проблем. Свикнах. :lol:
Моето "аджамийско" мнение:
- Няма по-силна отрова за добрите семейни отношения от делбата на земи и имоти!
- Всяка година се тревожа дали няма да ми цъфне някой Тимаджия или Гербераст с пищова да ме рекетира и да иска да я вземе на безценица, за да си уедри "парцела". Обикновено го правят, за да "сглобят пъзела" и да точат повече субсидии. Предишните кандидат-купувачи бяха вежливи и приемаха откази. Потенциалните следващи не знам какви ще са... Говорим за годишна рента от около 2000 лв. и пазарна стойност на нивЯта от около 50 000 - 100 000, допреди години. Сега едва ли е по-ниска, не съм пресмятал отдавна.
- Година след година се боря със себе си дали да продам или не. Разумът казва Да, но светлата памет на покойните ми прадядовци, баба и баща крещи - Не, да бъдеш проклет, ако го сториш! Само ние вкъщи си знаем какво им е било веднъж да им я отнемат комунистите, и да ядат бой по милицията, втори път да се чудят как да си я върнат, и най-подир в зората на "демокрацията" да успеят да си върнат своето.
- Не разбрах как да си купя земеделска земя, ако поискам. Веднъж се поинтересувах, покрай молбата на чуждестранен приятел, но се оказа почти невъзможна задача. Никой не иска да продава, а желаещите минават първо през цедката на мутрите.

В обобщение: и тая работа не е лесна, бих казал невъзможна за начинаещи инвеститори.
Много е лесно да правиш стъкмистики ретроспективно. Ако ще ставаш за резил да сравняваш S&P 500, или който друг индекс си избереш, то е редно да извадиш и същите исторически данни за земеделската земя у нас и рентата от нея. Боя се обаче, че ще удариш греда и тука - даже 35 години са много за подобна статистика. :arrow:

Капацитетът ще се окаже инвеститор от скамейката. :mrgreen:
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс

Потребителски аватар
delqnski47
Контакти:

Мнениеот delqnski47 » 12 ное 2025 22:22

TristaNNN написа:Не знам защо одеве ми убягна поредния бисер на Пръв форумен инвеститор - сметки на алтернативната доходност в едно изречение със земеделска земя. :shock:
И такава имам 8-) - наследствена и след дълги години и множество скандали между роднини в един момент си взех това, което ми принадлежи. След мнооого нерви и разходи.
Тука пак не прочетох съвети за начинаещите инвеститори, нито материали с практическа насоченост, в земеделска земя, но няма проблем. Свикнах. :lol:
Моето "аджамийско" мнение:
- Няма по-силна отрова за добрите семейни отношения от делбата на земи и имоти!
- Всяка година се тревожа дали няма да ми цъфне някой Тимаджия или Гербераст с пищова да ме рекетира и да иска да я вземе на безценица, за да си уедри "парцела". Обикновено го правят, за да "сглобят пъзела" и да точат повече субсидии. Предишните кандидат-купувачи бяха вежливи и приемаха откази. Потенциалните следващи не знам какви ще са... Говорим за годишна рента от около 2000 лв. и пазарна стойност на нивЯта от около 50 000 - 100 000, допреди години. Сега едва ли е по-ниска, не съм пресмятал отдавна.
- Година след година се боря със себе си дали да продам или не. Разумът казва Да, но светлата памет на покойните ми прадядовци, баба и баща крещи - Не, да бъдеш проклет, ако го сториш! Само ние вкъщи си знаем какво им е било веднъж да им я отнемат комунистите, и да ядат бой по милицията, втори път да се чудят как да си я върнат, и най-подир в зората на "демокрацията" да успеят да си върнат своето.
- Не разбрах как да си купя земеделска земя, ако поискам. Веднъж се поинтересувах, покрай молбата на чуждестранен приятел, но се оказа почти невъзможна задача. Никой не иска да продава, а желаещите минават първо през цедката на мутрите.

В обобщение: и тая работа не е лесна, бих казал невъзможна за начинаещи инвеститори.
Много е лесно да правиш стъкмистики ретроспективно. Ако ще ставаш за резил да сравняваш S&P 500, или който друг индекс си избереш, то е редно да извадиш и същите исторически данни за земеделската земя у нас и рентата от нея. Боя се обаче, че ще удариш греда и тука - даже 35 години са много за подобна статистика. :arrow:

Капацитетът ще се окаже инвеститор от скамейката. :mrgreen:

Не се бях замислял за тва със земята. Верно некоя мутра може да ти го направи. И аз имам земя и не съм се замислял. Ама според мен тия неща са прекалено първобитни вече да стават през 2025 г. особено за некви плюнки кат нас :roll: Тва си го правят големите риби помежду си
As a result,the Chairman considers that,on the basis of the information and
documentation at hand,there is no other alternative but to conclude that the new Club,
PFC CSKA-Sofia,appears to be the sporting successor of the original Debtor,PFC CSKA
Sofia.

На линия
Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 12 ное 2025 23:31

delqnski47 написа:......
Не се бях замислял за тва със земята. Верно некоя мутра може да ти го направи. И аз имам земя и не съм се замислял. Ама според мен тия неща са прекалено първобитни вече да стават през 2025 г. особено за некви плюнки кат нас :roll: Тва си го правят големите риби помежду си

Моите са в плевенските, никополските и беленските землища - клас/категория 1 и 2!
Понеже ми идват далече за ежедневен и ежемесечен оглед, ми се налага да поддържам някакви контакти с местни хора, кооперации, кръчмар, роднини и и т. н. Това също е време, нерви и разходи!
Едните кандидат-купувачи ме чакаха пред портала минути след като си свърших работата в беленската кооперация. Трябваше да отида, понеже старият шеф се беше споминал и децата му поемаха бизнеса с кооперацията. Е, в такъв случай е наложително да се запознаеш с новите собственици, няма как.
Голямата загадка е как джипарата ме чакаше отпред в точния ден, в точния час, с оферта, която била "най-добрата възможна" . :mrgreen:
Тук отварям скоба, че на различни преговори и на различни прояви изглеждам по различен начин, според целта, която преследвам - от Joma Левски анцузи и екипи с протрити и прокъсани емблеми и щампи, до Tommy Hilfiger ризи и колани, за по няколко хиляди лева цялостен "костюм". На промо, разбира се. За мой късмет (вероятно?), ония ме завариха със скъпото.
Добра ли е тая инвестиция, заслужава ли си? :roll:
Път, пари, време, неспокойствие... и най-вече несигурност!
Историите на местните ми познати ще ги спестя, че не са за разказване.
Ще спестя и схемите на мутрите с националните и евросубсидиите, както и критериите/далаверите покрай тях.
Въпреки това, дори да се абстрахираме от моите наблюдения и преживявания, ще изчакам капацитета-патриот да разясни как може желаещите начинаещи инвеститори да се запознаят с материята, в случай, че искат да започнат да инвестират в ниви.
И най-вече как да си купят такива от клас/категория 1 и 2.
Все пак от там тръгнахме - как да помогнем на хората да се научат да инвестират с малко усилия и с минимален възможен риск.
------
Не ми е самоцел да се хваля какво имам и колко разбирам. НЕ! Пак казвам - исках да подам приятелска ръка на хората във форума и да им помогна с АБВ-то. Ама ще разкривам и разкоствам лаладжиите безмилостно. Е, за целта, колкото и да ми е неприятно и неудобно, ще трябва да се разкривам.
----
Дотука какво излиза:
- ЕТФ
- Инв. злато
- Земеделска земя.
- "Тухли"... тая тема ми е най-скучната и я избягвам умишлено.
- Ся потривам ръце да видя капацитета с какво ще избухне покрай акциите. Тука Сангарето в мене чака вързан на синджир край тъчлинията. :mrgreen:
----
Може би знам какво говоря и имам един-два дни опит. :mrgreen: И да - приятелски искам да помогна на хората да се образоват, явно имам с какво, явно ми е дошло на акъла и как.
[offtopic]

Върни се в “Левски”