MASTER_COOL написа:W84me написа:Колеги, един съвет само. С книжки не става.
Само с книжки ;)
Само с бележки.
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
MASTER_COOL написа:W84me написа:Колеги, един съвет само. С книжки не става.
Само с книжки ;)
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема
BRF написа:Ако мога да дам съвет ,бих казал че първите две крачки са много важни.
Първо да не си купува човек нещо само защото е модерно ,като да речем новия Ай фон!Телфон се купува при нужда и аз примерно ако се налага да взема сега при нужда,бех взел Ай фон 15!... юо!
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
ananas написа:Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.
alexdb написа:ananas написа:Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.
Глезотийките са сладостта на живота. Ако тръгнеш да пестиш от всяка глезотийка, то тогава вече не говорим за живот, а просто за оцеляване.
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
TristaNNN написа:Не знам защо одеве ми убягна поредния бисер на Пръв форумен инвеститор - сметки на алтернативната доходност в едно изречение със земеделска земя. :shock:
И такава имам 8-) - наследствена и след дълги години и множество скандали между роднини в един момент си взех това, което ми принадлежи. След мнооого нерви и разходи.
Тука пак не прочетох съвети за начинаещите инвеститори, нито материали с практическа насоченост, в земеделска земя, но няма проблем. Свикнах. :lol:
Моето "аджамийско" мнение:
- Няма по-силна отрова за добрите семейни отношения от делбата на земи и имоти!
- Всяка година се тревожа дали няма да ми цъфне някой Тимаджия или Гербераст с пищова да ме рекетира и да иска да я вземе на безценица, за да си уедри "парцела". Обикновено го правят, за да "сглобят пъзела" и да точат повече субсидии. Предишните кандидат-купувачи бяха вежливи и приемаха откази. Потенциалните следващи не знам какви ще са... Говорим за годишна рента от около 2000 лв. и пазарна стойност на нивЯта от около 50 000 - 100 000, допреди години. Сега едва ли е по-ниска, не съм пресмятал отдавна.
- Година след година се боря със себе си дали да продам или не. Разумът казва Да, но светлата памет на покойните ми прадядовци, баба и баща крещи - Не, да бъдеш проклет, ако го сториш! Само ние вкъщи си знаем какво им е било веднъж да им я отнемат комунистите, и да ядат бой по милицията, втори път да се чудят как да си я върнат, и най-подир в зората на "демокрацията" да успеят да си върнат своето.
- Не разбрах как да си купя земеделска земя, ако поискам. Веднъж се поинтересувах, покрай молбата на чуждестранен приятел, но се оказа почти невъзможна задача. Никой не иска да продава, а желаещите минават първо през цедката на мутрите.
В обобщение: и тая работа не е лесна, бих казал невъзможна за начинаещи инвеститори.
Много е лесно да правиш стъкмистики ретроспективно. Ако ще ставаш за резил да сравняваш S&P 500, или който друг индекс си избереш, то е редно да извадиш и същите исторически данни за земеделската земя у нас и рентата от нея. Боя се обаче, че ще удариш греда и тука - даже 35 години са много за подобна статистика. :arrow:
Капацитетът ще се окаже инвеститор от скамейката. :mrgreen:
delqnski47 написа:......
Не се бях замислял за тва със земята. Верно некоя мутра може да ти го направи. И аз имам земя и не съм се замислял. Ама според мен тия неща са прекалено първобитни вече да стават през 2025 г. особено за некви плюнки кат нас :roll: Тва си го правят големите риби помежду си
Потребители, разглеждащи този форум: Bet_Expert, Plamen_i00, TristaNNN, W84me и 20 госта